Dodaj do ulubionych

Dziecko nie chce pić

21.02.12, 22:03
Witam serdecznie! Mój 8-miesięczny synek z apetytem zajada 3 posiłki stałe w ciągu dnia: zupkę, owoce i kaszkę, dodatkowo karmię go piersią 3 razy w ciągu dnia i średnio 3 razy w nocy. Próbuje mu dawać w ciągu dnia po każdym niemlecznym posiłku przegotowana wodę mineralną do popicia. Uzywałam do tego butelek z róznymi smoczkami, kubków niekapków i zwykłego kubeczka, żeby sprawdzić co będzie mu pasować. Początkowo trochę pił, byłam ostrożna i chwaliłam go, nie zdarzyło mu się poważne zachłyśnięcie, ale ostatnio już na widok wody (obojętnie - w butli czy w kubku) odwraca głowę i odmawia picia, a po moich kolejnych próbach zaczyna bardzo płakać. Wprawdzie moczy kilka pieluszek dziennie i jest energicznym, zdrowym dzieckiem, ale zastanawiam się czy moje mleko mu wystarcza. Może woda mu po prostu nie smakuje? Nie chciałabym dawac mu soków, żeby nie przyzwyczaił się do słodkich napojów. Proszę o podpowiedź jak zachęcić synka do picia. A może dać mu spokój z dopajaniem i karmić tylko piersią? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Dziecko nie chce pić 23.02.12, 22:04
      Może być tak ,że woda mu nie smakuje. Co nie znaczy ,że nie powinien się uczyć jej pić. Ale wyrabianie takiego nawyku może potrwać. Często działa przykład: mama pije wodę, tata pije, rodzeństwo też pije wodę i małego też częstujemy (zwłaszcza podczas wysiłku fizycznego, ruchu czy upału- latem) . Małym dzieciom podajemy wodę źródlaną, nie mineralną. Oczywiście nadal warto karmić piersią (obficie).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka