Dodaj do ulubionych

Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu

13.08.12, 21:37
Dziecko waży 8 kg i ma 72 cm dł :).
Schemat:
8.00 150 ml mleka mm
10.30 owoc ze słoiczka
13.30 - 14.00 150 ml mm
17.00 marchewka z ziemniaczkiem
20.00 150 mleka mm
22-23 120 ml kaszy manny

Czy taki schemat jest prawidłowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: joanna Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu IP: *.centertel.pl 16.08.12, 14:48
      Jejku, kasza manna w 4 msc? Oczywiscie nie krytykuję, tylko myślałam, że na początku rozszerzania diety zaczyna sie od lekkostrwanych kleikow typu ryzowy lub kukurydziany a nie od razu daje glutenową kasze manna. Poza tym szybko zaczęlas rozszerzać dietę a dziecko do szczupych nie nalezy
      • stokrotka_beauty Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 18:18
        Jejku, kasza manna w 4 msc? Oczywiscie nie krytykuję, tylko myślałam, że na poc
        > zątku rozszerzania diety zaczyna sie od lekkostrwanych kleikow typu ryzowy lub
        > kukurydziany

Nie mam przekonania do tych kleików instant.
    • agnieszka.lelen Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 16.08.12, 19:12
      Ważne czy kasza jest przyrządzana na mleku? Bo 3 porcje mleka po 150ml w 5 mies. to trochę za mało (mleka). W tym wieku tak duża porcja kaszy manny (glutenowej) nie jest zalecana. Zwykle w 5 mies. dopiero zaczyna się wprowadzać gluten (ale zaczynając od 1/2 łyżeczki kaszy). Należy wprowadzać kolejne warzywa.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • mikusia_k Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 16.08.12, 19:54
        mój ośmiomiesięczny synek waży trochę ponad 8kg,
        pediatra zaleciła rozszerzanie diety?
        i to w przypadku tak sporo ważącego dziecka?
      • stokrotka_beauty Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 18:20
        Ważne czy kasza jest przyrządzana na mleku

tak, jest przygotowana na mleku modyfikowanym.
    • mandarynkakarinka Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 00:05
      Rozszerzanie diety u 4 miesięcznego dziecka...
      Kasza manna u 4 miesięcznego dziecka...
      Najpierw polecam zapoznanie się z forum albo jakąś książką o odżywianiu dzieci i wszystko się wyjaśni...
      • stokrotka_beauty Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 18:16
        > Rozszerzanie diety u 4 miesięcznego dziecka...

Co w tym dziwnego? Jeśli dziecko jest na modyfikowanym można rozszerzać po 4 miesiącu.

> Kasza manna u 4 miesięcznego dziecka...

Na czym byłaś wychowana? czy nikomu nie przyszło do głowy, że ekspozycja na gluten o której do nie dawna jeszcze nic nie było słychać to wymysł dużych koncernów. Koncerny płacą za badania, a potem płaca mediom za artykuły, a potem drogie mamy kupują kaszki, które są tak samo instant jak te zupki z proszku.

Najpierw polecam zapoznanie się z forum albo jakąś książką o odżywianiu dzieci
        > i wszystko się wyjaśni...

dużo ich przeczytałam i w każdej co innego pisze.

Co do wielkości i grubości dziecka, to nie jest gruby ani nawet trochę. Ma 8 kg, ale przy 72 cm!
    • natchniuza86 Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 08:48
      150ml kaszy mannej? To chyba jakis zart. Dziecko od 5. miesiaca powinno dostawac pol lyzeczki, czyli 2-3g, a nie porcje 150ml.
      • stokrotka_beauty Re: Chłopczyk 4 mce proszę o ocenę schematu 17.08.12, 18:32
        Na 120 - 150 ml mleka właśnie podaje się 2 - 3 gramy kaszy manny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka