aneta26 05.03.09, 11:12 W jakim wieku dziecko może dostać pierwszą kanapkę, taką do rączki? Czy powinnam obcinać brzegi chleba i podawać tylko miękką część? i dzielić na kawałeczki? Moja córeczka jest na diecie bezgl, więc będzie to chlebek bezgl:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pelaniamoja Re: Kanapki 05.03.09, 12:58 Mój synek nie ma uczulenia na gluten, więc kanapkę dostał w ok 8 miesiącu. Okrajam mu skórkę-zjada miękkie, a potem tę odkrojoną skórke dostaje do ręki i już zjada sam. dzięki takiemu "zabiegowi" nauczył się ładnie gryźć, odgryzać i chętnie je sam z rączki Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: Kanapki 06.03.09, 23:36 Warunkiem podania Dziecku kanapki jest posiadanie ząbków. Bardzo dobrym pomysłem jest odkrajanie brzegów na początku, gdyż są one twardsze i trudniejsze do pogryzienia, szczególnie, jeżeli Maluszek nie posiada jeszcze zębów trzonowych.Początkowo może Pani dzielić na kawałeczki, ale moim zdaniem największą frajdą dla Maluszka jest właśnie rozdrabnianie kanapek na mniejsze części i wkładanie ich samodzielnie do buzi. Pozdrawiam. Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Kanapki 07.03.09, 19:51 Moje dziecię zjadło swoje pierwsze pół kanapki mając 11 miesięcy (ale jest skrajnym wcześniakiem i wcześniej dlawiła się wszystkim oprócz papek) zębów nie posiadając (dopiero dziś wyszedł pierwszy). Dla chcącego nic trudnego;) Bardzo ładnie żuje i gryzie dziąsłami. Kanapka była cała, w sensie pół kromki niepokrojone. Wygryzła do skórki. Do rączki nie dawałam, bo to kanapka z indykiem i by spadał. Do rączki natomiast daję brokuła i ciasteczka dzieciowe. Odpowiedz Link Zgłoś