03.12.10, 11:22
Witam, mam takie pytanko, z grubsza przejrzałam forum by znaleźć coś o pierogach ale nie bardzo mi to wyszło. W związku z czym mam pytanie, czy ktoś próbował robić pierogi z skrobi (ewentualnie mąki ) kukurydzianej i wody?? no bo skoro do normalnych piergów potrzebna jest tylko mąką i woda to się zastanawiam, czy by mi wyszły takie dukanowskie pierogi gdybym użyła skrobii. Nie wiem, czy to się będzie kleić, albo będzie się kleić za bardzo. Więc szukam porad. Zaczynam wymyślać moje świąteczne menu, więc z góry będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • nomya Re: pierogi 03.12.10, 12:25
      Zrobić się pewnie da, gdzieś czytałam, że dziewczyny robiły ze zmielonych otrąb, tylko mam takie małe pytanie, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że skoro wolno nam jeść maksymalnie łyżkę skrobi na dzień, to tych pierożków to sobie raczej nie pojesz? Moim skromnym zdaniem zjedzenie 1 pieroga w całości to już mógłby być grzech, bo przekroczysz dzienną dawkę skrobi. Zrobisz i tak jak uważasz, ale wydaje mi się, że robienie pierogów dukanowych mija się z celem :)
      • skinny_florida_bebe Re: pierogi 03.12.10, 13:05
        Wiem, wiem, ale kurde jak sobie zrobie 3 takie pierożki i jednego dziennie zjem to aż tak strasznie może by nie było.... no ale może masz racje... gra niewarta świeczki...
        No ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź :)
        • ven.to Re: pierogi 03.12.10, 13:46
          jak to ma być coś a la świąteczne pierogi z grzybami to może to Ciebie zainteresuje?:
          małe kluski śląskie wymieszane z farszem :)
          kluski: suchy twaróg, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie - kładzione łyżką na wrzątek. Kumpela dodaje do tego trochę żelatyny w ramach utwardzacza. Wyjmujesz z wody (ze dwie minuty po zagotowaniu; albo mniej, zależy od wielkości kluska) odstawiasz do wystygnięcia, wstawiasz do lodówki żeby trochę stwardniały
          farsz: duszona cebula z pieczarkami, przyrządzona z tymiankiem, na kawałku kurczęcego udka?
          • skinny_florida_bebe Re: pierogi 03.12.10, 14:19
            brzmi nieźle, ale wiesz co? jakiś czas temu probówałam zrobić sobie leniwe kluski/pierożki jak to tam zwał twaróg, jajko i skrobia chyba, po ugotowaniu było nawet nawet, ale jak kurde to wyjełam z lodówki by po jakimś czasie zjeść to nie dość , że strasznie twarde wyszły to jakoś tak dziwnie smakowały... Nie wiem czemu... więc chyba kolejny raz się na kluski nie skuszę, a raczej na nic z twarogiem, który będę musiałą gotować.
            Może samego farszu pieczarkowo-cebulowego z kurczakiem w ziołach sobie zjem :) to już brzmi lepiej :)

Dzięki za propozycję :)
            • ven.to Re: pierogi 03.12.10, 14:31
              aaaa, no to nie wiem, może farsz z "makaronem" z jajek?
              ja to lubię takie twarde
              • ven.to Re: pierogi 03.12.10, 14:31
                "ja to lubię takie twarde"
                wiadomo, co?
                buahahahaha
                no coments
                :D
                • skinny_florida_bebe Re: pierogi 03.12.10, 14:46
                  LOL- jassssne :):)
                • elrosa /ot 03.12.10, 16:46
                  No wiesz co, bez tego dopisanego fragmentu nie miałabym skojarzeń, a teraz siedzę i kwiczę :D
                  Też lubię twarde!
                • anja_maciejka Re: pierogi 03.12.10, 18:15
                  No ven.to!
                  Ja też lubię twarde:D
                  • paprotka48 Re: pierogi 03.12.10, 18:36

i ja też,i ja też,...
                    • ciri1971 Re: pierogi 03.12.10, 20:13
                      To i ja się przyznam do sympatii dla twardych..;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka