Dodaj do ulubionych

Cukrzyca a odchudzanie

13.01.16, 11:03
Kochane mam cukrzycę typy 2 i tyle ograniczeń żywieniowych, że nie mogę sobie poradzić z ułożeniem odpowiedniego menu. Chciałabym jeść lekko i dietetycznie, ale zaraz pożywnie i pełnowartościowo. Chciałabym schudnąć 5-6 kg do kwietnia, więc muszę zacząć już teraz działać. Jeżeli macie cukrzycę i podobny problem będę wdzięczna za wszelkie propozycje jadłospisów:)
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Cukrzyca a odchudzanie 21.01.16, 11:27
      Jesli masz cukrzycę typu drugiego, to rozumiem, ze przestrzegasz diety. Nie jesz słodkiego i produktów o wysokim indeksie, do tego jadasz piec razy dziennie. To rowniez dobra dieta dla osob odchudzajacych i chcacych utrzymac wage.Jesli masz 6 kilo do zrzucenia to włącz ruch i ogranicz ilości jedzenia. Chyba, ze masz problem z dieta cukrzycowa- wówczas pomoże lekarz.
    • barka01 Re: Cukrzyca a odchudzanie 21.01.16, 14:12
      Przy cukrzycy schudłam ponad 30 kg. Gdyby nie ona chyba nie zabrałabym się za siebie. Choroba zmotywowała mnie do zmiany sposobu odżywiania i zmieniła tryb życia.
      Regularne pory posiłków, codzienne marsze, gimnastyka,ruch i wysiłek, dieta ułożona zgodnie z indeksem Glikemicznym ( tabele produktów i ich IG do znalezienia w necie) pozwoliły mi schudnąć a nawet pozbyć się cukrzycy !!!
      Teraz już nie muszę brać leków,cukier tylko lekko podwyższony i wszystko pod kontrolą :-))
      Zawalcz o siebie. Może i Tobie uda się pokonać chorobę, albo przynajmniej ją okiełznać. To JEST REALNE Powodzenia!!
    • wanwan2 Re: Cukrzyca a odchudzanie 21.01.16, 14:28
      moim zdaniem absolutnie nie powinnaś szukać pomocy na Internecie :) najlepiej po prostu skonsultować się z lekarzem, lub wykwalifikowaną dietetyczką. Tylko wtedy będzie miało to jakikolwiek sens. Inaczej po prostu możesz sobie narobić większych problemów, ponieważ na necie często wypowiadają się osoby, które o danej rzeczy w ogóle nie mają pojęcia ...
    • anna.czyz Re: Cukrzyca a odchudzanie 24.01.16, 00:34
      Proponuję aby jadłospis był ułożony przez specjalistę. Jest on uzależniony od poziomu Twojej aktywności, metabolizmu, aktualnej masy ciała. Celem jest ustabilizowanie poziomu cukru, a można to zrobić jedząc regularnie np. 5-6 posiłków dziennie, z odpowiednią ilością wymienników węglowodanowych. Produkty węglowodanowe nie mogą być też rozgotowywane ani jedzone samodzielnie.
      • barka01 Re: Cukrzyca a odchudzanie 24.01.16, 16:36
        Tak ,podstawą zdrowego odchudzania i walki z cukrzycą, to dobrze ułożona dieta przez specjalistę dietetyka. Po dłuższym czasie i zdobyciu wiedzy oraz doświadczenia, można samemu już modyfikować stosowana dietę. Ja mam to szczęście, że jestem w zasięgu "osobistego" dietetyka, który mi podpowiada , wyjaśnia i tłumaczy ;-)

PS. Warto wiedzieć !!
        Bardzo często przychodnie diabetologiczne oferują również bezpłatnie konsultacje specjalisty dietetyka. Taki jest również u mnie w rejonie. Pani dietetyk, bardzo chętnie pomaga i układa diety zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Będąc zarejestrowanym cukrzykiem można w każdej chwili ją odwiedzić i poprosić o pomoc. Przecież Dieta i walka z nadwagą to jeden z ważniejszych czynników w walce z cukrzycą.
    • yeronimo Re: Cukrzyca a odchudzanie 29.01.16, 12:57
      Dieta powinna być dostosowana do twojego stanu przez specjalistę, natomiast zwróć uwagę na regularne jedzenie siemienia lnianego.
    • zonda-m Re: Cukrzyca a odchudzanie 29.01.16, 15:36
      Paleo. Bezpieczna w cukrzycy i bez głodowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka