Dodaj do ulubionych

DG, etat i zasiłek macierzyński

IP: *.net.stream.pl 02.05.12, 18:01
Witam,
jestem zatrudniona na umowę o pracę na cały etat, na czas określony do 31.12.2012, dodatkowo od sierpnia 2010 prowadzę własną DG, z tytułu której odprowadzam składki zdrowotne.
Obecnie jestem w 2 m-cu ciąży. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. czy z tytułu umowy przysługuje mi urlop macierzyński? (termin mam na 28.12.12, może się więc zarówno okazać, że urodzę przed końcem umowy, jak i niedługo po jej zakończeniu)
2. czy z tytułu prowadzenia DG przysługuje mi zasiłek macierzyński? słyszałam o możliwości podwyższenia odprowadzanych składek na ubezpieczenie zdrowotne i zyskania tym samym wyższego zasiłku macierzyńskiego
3. średnia składek z ilu miesięcy jest brana pod uwagę przy wyliczaniu zasiłku macierzyńskiego?
4. czy w mojej sytuacji korzystne byłoby wypowiedzenie umowy lub zawieszenie DG? jakie przysługują mi w takim wypadku świadczenia?

pozdrawiam serdecznie,
i.a.
Obserwuj wątek
    • Gość: zasilekmac.2ap.pl Re: DG, etat i zasiłek macierzyński IP: *.radom.vectranet.pl 31.07.12, 23:02
      Droga Pani, podwyższamy składki na ubezpieczenie chorobowe dobrowolne (a nie zdrowotne), aby podwyższyć zasiłek macierzyński. Więcej można przeczytać Zasilekmac.2ap.pl
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka