IP: *.broker.com.pl 15.05.11, 21:04
witam,
moja córka ma 5 miesięcy i ostatnio pediatra stwierdził że bardzo powoli zarasta się małej ciemiączko przednie,( jak się urodziła było 3x3 a teraz jest 2x3)i kazała podawać 800 j wit.D, po takiej dawce córka jest niespokojna, dużo płacze, budzi się w nocy choć przesypiała całą noc, i je mniej mleczka niż wcześniej(bebilon pepti-skaza) czy może to być przedawkowanie? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: wit.D 16.05.11, 11:49
      prosze wrócic do 400 jedn; jakie mleko dziecko dostaje?
      • Gość: karo172 Re: wit.D IP: *.broker.com.pl 16.05.11, 21:24
        bebilon pepti bo ma skaze
        • k.plata-nazar Re: wit.D 18.05.11, 11:27
          to w mleku juz dostaje wit D3
    • Gość: Asia Re: wit.D IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 13:19
      Dzień dobry, temat wit.D przerabiałam właśnie z moim dzieckiem. Przede wszystkim należałoby zbadać poziom wit.D w organizmie(a także wapń, fosforany i fosfotazę alkaliczną). Takie dokładanie i zabieranie tej witaminy "na oko" to duże nieporozumienie. Tym bardziej, że nadmiar i niedobór może dawać podobne objawy. Mój synek też jest karmiony mlekiem modyfikowanym, które zawiera wit.D, podejrzewano u niego nadmiar tej witaminy,a badania pokazały niedobór i to głęboki. Pozdrawiam.
    • k.plata-nazar Re: wit.D 24.05.11, 09:41
      rzeczywiscie istotne jest : ile mleka dziecka pije, ile Vit D zawiera dane mleko
      • ezaremba Re: wit.D 25.05.11, 14:10
        Moja dostawała w mleku wystarczającą ilość wit D3, a również z czasem okazało się, że ma niedobór tej witaminy i to spory - a pije NAN. Poprostu organizm niezatrzymywał odpowiedniej dawki.
        Również głónie objawiało się to dużym ciemiączkiem.
        Obecnie jest pod prywatną opieką Pani która na codzień pracuje w poradni metabolicznej w CZD.
        Ale pamiętaj, że nie wolno nikomu bez specjalnych badań zwiększać dawek vit D3, bo jej nadmiar może wyrządzić w organizmie więcej szkód niż niedobór (niedobór krzywice, ale nadmiar odkłada się w nerkach).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka