Dodaj do ulubionych

8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie

27.05.11, 10:54
Witam, jestem mama 8miesiecznego malucha, syn nigdy nie należał do spiących maluchów ale odkad zaczął byc ruchliwy zasypianie to koszmar:(, w nocy wstajemy do niego z mężem parę razy (budzi się z płaczem -dostaje mleko 2 razy, przy każdym zasypianiu płacze, "nie potrafi zasnać" na pleckach, przekeca się na bok i wygina szyję do tylu, tak jakby chciał dotknąć głową kręgosłupa, dodatkowo biarac go na ręce zauważylismy że często robi "mostek" taki odwrotny koci grzbiet, synek jest duzy (wazy ok 11 kg, podajemy mu już gotowane zupki i deserki) ma 2 ząbki, raczkuje, ma zdiagnozowaną skazę białkową - jestem na diecie
Proszę o poradę...co to może być? czy to poprostu taki etap rozwoju, czy lepiej to sprawdzić?
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie 27.05.11, 12:09
      sadze, ze taka uroda; jednak czasem moze byc to objaw refluksu zoladkowo-przelykowego. Jest takie rozpoznanie Zespol Sandifera (1% dzieci z refluksem)
      • agoosek82 Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie 14.06.11, 10:56
        poczytalam o zespole sandifera i na szczescie tak silnych objawow ze strony ukladu pokarmowego to moj synek nie ma. Mysle wiec ze taki wiek - poprostu przezywa dzienne przygody przez sen. Moze sie tez na to nakladac lek separacyjny albo/i zeby bo jeszcze nie ma..
    • Gość: dariiia Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie IP: *.0.199.109.static.rdi.pl 27.05.11, 19:04
      jakby opisano moje dziecko, ale mój mały miał refluks, chyba że nawrót albo nasilenie???
      • iza.wiech Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie 28.05.11, 06:29
        czy ten refluks da sie jakos leczyc? czy to jest groźna choroba dla dziecka?
        • k.plata-nazar Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie 29.05.11, 19:12
          najpierw trzeba zdiagnozowac, potem leczyc (metody karmienia, farmakologia)
    • agoosek82 Re: 8mcy problem z zasypianiem, wyginanie sie 14.06.11, 10:38
      Moj synek ma to samo ale myslalm ze to taki etap. Teraz bede musiala skonsultowac u pediatry ten refluks bo faktycznie jeszcze czasami ulewa a najczesciej zdazy polknac cofniety pokarm. Poza tym chlopak rosnie i jest wesoly ale noce sa koszmarne. Budzi sie czesto, w nocy czesto ssie piers, sam zasnac nie potrafi, spi zawsze na boku i wygiety w odwrocona litere C. W dzien tez czesto robi mostek ale to mylslam ze poprostu nie chce byc na rekach tylko probuje sie odepchnac bo on koniecznie chce byc prowadzany a my staramy mu sie te rozrywke ograniczac. Odkad zaczal pelzac to jeszcze w nocy przekreca sie na brzuch, biodra w gore i wciska twarz w poduszke poplakujac przy tym... mialo byc lepiej z tym nocnym spaniem a nie jest :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka