Dodaj do ulubionych

Pasożyty u malucha

10.03.12, 00:24
Podejrzewam, że mój prawie 3 letni synek ma pasożyty. Kupiłam dzisiaj w sklepie zielarskim Vernicadis i chcę mu go zaaplikować. Waham się jednak bo na opakowaniu jest napisane, że podaje się go dzieciom od 6 lat w ilości 2,5 ml. Może ktoś wie czy mogę podać mu mniej i czy zmniejszona dawka zadziała, czy raczej nie obawiać się i podać 2,5 ml. W końcu to przecież zioła to nie powinny zaszkodzić. Syn ma typowe objawy: nadpobudliwość i wręcz wybuchy złości, okropne sińce pod oczami, zgrzytanie zębami w nocy i ogromny apetyt na słodycze i brak apetytu na normalne jedzenie, co wcześniej było nie do pomyślenia. Bardzo ładnie i chętnie jadł, teraz interesują go wyłącznie słodycze. Doradzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • eo1981 Re: Pasożyty u malucha 12.03.12, 11:57
      A znalazłaś w jego kupie jakieś robaki?
      Ja bym poszła do lekarza.U mojego małego też kiedyś podejrzewałam robaki to dostał Pyrantelum w płynie a my tabletkach profilaktycznie.Pierwsza dawka była 2,5 lub 5 ml już nie pamiętam dokładnie.Za dwa tygodnie powtórka była.
      Pamiętaj że po odrobaczeniu trzeba wszystko zdjąć (oczywiście pościel , ręczniki, piżama) i wyprać.
      Podobno powinno się odrobaczać dziecko 2 razy do roku.
      • Gość: emka Co za brednie IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 06.04.12, 20:51
        "Podobno powinno się odrobaczać dziecko 2 razy do roku."
        Dwa razy do roku to się psa odrobacza, a nie dziecko.

Dlaczego tylko dziecko ? sama siebie też odrobaczasz ? lubisz zażywać leki tak na wszelki wypadek bez sprawdzenie czy coś ci dolega ?
    • kiki1981 Re: Pasożyty u malucha 09.04.12, 22:19
      a może po prostu zrobić 3xbadanie kału i sparwdzić czy robale są? a może wizyta u pediatry - proste?
      • alicja_wk Re: Pasożyty u malucha 23.05.12, 00:37
        > a może po prostu zrobić 3xbadanie kału i sparwdzić czy robale są? a może wizyta
        > u pediatry - proste?

Oj, gdyby to było takie proste, to pewnie co drugiemu wychodziłyby jakies robale w kupie, a pediatrzy częsciej dostrzegaliby w pewnych objawach organizmu obecnosc pasozytów.

Na mnie lekarze patrzyli jak na kosmitke, gdy sugerowałam im delikatnie, że moze moje dziecko ma jakies robale i stąd nasze problemy zdrowotne. Równie wielkie oczy robili, gdy po dlugotrwałych i kosztownych badaniach przychodziłam do nich z pozytywnym wynikiem na obecnosc lamblii i grzybicy.
        Z całym szacunkiem do lekarzy, ale często jest tak, ze oni wolą nie wiedziec, a rodzice musza na własna rękę szukac tych robali, co nie jest wcale łatwe, a znalezienie potem kompetentnego lekarza, który wiedziałby co sensownego zrobic z tym wynikiem jest jeszcze trudniejsze niz namierzenie takiego robala w kupie.
        W temacie pasozytów polecam forum Pasozyty i candida, tam są najlepsze dowody tego, jak trudno jest zdiagnozowac i pozbyc sie pasozytów.
        Nam to zajeło ponad miesiac, próbki 3x w tygodniu przez miesiac oddawane do PROFESJONALNEGO labu, surowica wysyłana na drugi koniec polski w celu okreslenia przeciwcial na lamblie, bo nie wszędzie to robia, druga porcja kup wysyłana do labu parazytologicznego do stolicy, az w koncu je namierzylismy.
        Dodam jeszcze tylko, ze test Elisa na lamblie jest w ogole nie wiarygodny w przewlekłej fazie zakazenia, czyli wtedy gdy objawy juz sa bardzo zaostrzone, u nas 6-krotnie wynik wychodził negatywny.
    • d.o.s.i.a Re: Pasożyty u malucha 17.05.12, 18:20
      > na normalne jedzenie, co wcześniej było nie do pomyślenia. Bardzo ładnie i chęt
      > nie jadł, teraz interesują go wyłącznie słodycze.

A kto mu daje te slodycze? Sam sobie w sklepie kupuje i do buzi wklada?
      • alicja_wk Re: Pasożyty u malucha 23.05.12, 00:28
        To, że autorka wątku napisała, że "ma ogromny apetyt na słodycze" nie jest jednoznaczne z tym, że on je dostaje i zjada, moze po prostu ma tylko "apetyt" ;)
        • estusia Re: Pasożyty u malucha 17.06.12, 10:57
          monikus, bardzo dobrze zrobiłas, pamiętaj, że powinniście się wszyscy odrobaczyć, również zwierzęta, w tym czasie przestrzegaj higieny, czeste pranie i prasowanie poscieli, bielizny i ręczników, częste mycie rąk a u dziecka także mycie pupy po korzystaniu z toalety.
          Badanie kału na pasożyty czesto się nie sprawdza, bo nie jest tak łatwo trafić w okres płodności robali, 3 razy to często za mało na badanie, chyba że dziecko jest bardzo zarobaczone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka