Dodaj do ulubionych

czarne blondynki

11.04.11, 10:57
Może i należało z tą tablicą spróbować i postawić Rosjan wobec faktu dokonanego, chociaż nie brzmiało i nie brzmi to dumnie, a w takich miejscach oraz okolicznościach bezwzględnie powinno.

Ale jeśli się nie udało i Rosjanie zareagowali stanowczo - do czego mieli pełne prawo - to niech już może pani Zuzanna (Kurtyka) z koleżankami zaprzestaną być wstrząśnięte, skończą z modelowaniem stosunków polski-rosyjskich i się po prostu przymkną?

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/348897,Zamiana-tablicy-w-Smolensku-Kurtyka-jestem-wstrzasnieta
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: czarne blondynki 11.04.11, 11:15
      wyobraźcie sobie taką sytuację:
      na Śląsku pojawia się nagle jakakolwiek tablica pisana niemieckim gotykiem, wmurowana przez jakichś "wypędzonych" ku czci zmarłych tu ich przodków
      rozpierducha byłaby taka, że nie chcę tego widzieć
      • obraza.uczuc.religijnych Re: czarne blondynki 11.04.11, 11:16
        Byłoby że to efekt przymilania się Tuska do Merkel.
      • sclavus Re: czarne blondynki 11.04.11, 12:02
        to jeszcze nie to samo, scoutku :)
        Wyobraź sobie, że nagle, w twoim ogródku, sąsiad stawia tablicę (pomijam, że w twoim wyłącznie języku, choć mógł w jakimś obcym) a na tablicy napis: mąż scoutka to chooj!
        Wtedy będziesz bliżej sytuacji, którą stworzyła Kurtyka...
        Cała wina za zamieszanie, leży po stronie polskiego MSZu a Sikorski, najgłębiej w tym paluchy umoczył ;)
        PeeS - chyba nikt w Polsce nie próbował sobie wyobrażić, że Miedwiediew złoży kwiaty pod tablicą, z której wali w oczy ludobójstwo Rosjan - tak jak ja nie wyobrażałem sobie, że Komorowski odmówi złożenia kwiatów pod nową tablicą (chociaż jeszcze nie wszystko stracone)
        • scoutek Re: czarne blondynki 11.04.11, 12:19
          sclavus napisał:

ja to wiem, sclavus
          ale wydawało mi się, w świetle choćby ostatnich słów prezesa o ukrytej opcji niemieckiej, że przykład z niemiecką tablicą jest ewidentnie drażniący dla "prawdziwych Polaków"
          chciałam również donieść uprzejmie, że Ślązakom nie mija, wręcz przeciwnie, są bardzo wkurzeni słowami szefa PiS
    • mlody.polski.kartofel Re: czarne blondynki 11.04.11, 11:20
      bi.gazeta.pl/im/1/6556/z6556401Z,Janusz-Kurtyka-i-Katarzyna-Hejke.jpg
      wyborcza.pl/1,76842,6556347,Kurtyka_niegodny_orderu__bo_uwiodl_cudza_zone_.html
    • ayran Re: czarne blondynki 11.04.11, 11:50
      "Wydawało nam się, że nikogo ta tablica nie będzie boleć, nikogo nie będzie uwierać"

Ależ oczywiście, że tak się paniom wydawało. Wprawdzie państwo rosyjskie stanowczo odrzuca uznanie zbrodni katyńskiej za ludobójstwa, ale przecież to nie oznacza, że umieszczenie tablicy zawierającej takie sformułowanie na terenie tegoż państwa będzie kogokolwiek uwierać.

Swoją drogą - to chyba lepiej, że sami Rosjanie usunęli tę tablicę. Gdyby zrobiono to w imieniu polskich władz, w imię respektowania prawa międzynarodowego, dopiero byłby hałas.
      • sclavus Re: czarne blondynki 11.04.11, 12:05
        No, blondynka... i słodka idiotka...
        W imię najpoprawniejszej polityki historycznej to zrobiła ta Kur... tyka..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka