Dodaj do ulubionych

Polska szkoła latania.

08.06.11, 17:43
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9750018,Hiszpania__kontrolerzy_ostrzegali_awionetki__by_nie.html
Gdyby to nie było tak tragiczne - 4 ofiary śmiertelne, byłoby już po prostu śmieszne...
Debeściaki psia ich jasna...
Obserwuj wątek
    • joanna_on-line Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 17:52
      niech to szlag! wygląda to jeszcze gorzej niż sądziłam...

i chyba nie ma co doszukiwać się innych przyczyn katastrof... typu zderzenie np. ;/

po prostu syndrom smoleński ;(
    • madameblanka Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 17:56

La Voz de Asturias pisze, że warunki były naprawdę fatalne: burza, mgła i porywy wiatru. Do tego dochodzi nieznajomość lotniska i jego specyficznych warunków. Dodaje też, że źródła zbliżone do śledztwa wspominają o kończącym się paliwie: fakt, że ani jedna z awionetek nie zapaliła się po wypadku miałby to potwierdzać.

El Comercio poświęca więcej uwagi rozmowom pilotów z kontrolerami, które mają być, obok zeznań pilota i pasażera trzeciej awionetki, głównym materiałem dowodowym. Trwały one około kwadransa. Podobno kontrolerzy poinformowali pilotów, że absolutnie nie ma warunków do lądowania: jak już wiemy, bezskutecznie. Gazeta punktuje pewne kwestie ciekawe dla Hiszpanów, jak ta, że w trzecim samolocie nie było szczegółowej mapy obszaru (informacja niejasna: może też chodzić o brak planu lotu). Zastanawiające wydają się długie momenty ciszy w eterze w kluczowych momentach, co - jak sugeruje El Comercio - miałoby wskazywać na prowadzenie przez pilotów rozmów między sobą poprzez wewnętrzny system komunikacji nawet w ostatnich chwilach przed katastrofą. Gazeta ustaliła też, że wszystkie trzy samoloty początkowo leciały wzdłuż wybrzeża w trybie VFR.

Pogrubiony tekst to niemal smoleńsk jak nic, heh

• qwakacz Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 20:32
        madameblanka napisała:

> Pogrubiony tekst to niemal smoleńsk jak nic, heh

Także zaznaczyłem podobieństwa .
        forum.gazeta.pl/forum/w,1157,125950534,125950534,Znowu_zamach_Czy_to_znowu_Tusk_i_dlaczego_.html

Czy może dziennikarze poszli na łatwiznę i przedrukowali teksty z kwietnia 2010 ?
        "- Kontrolerzy lotów z lotniska w Asturii ostrzegli polskich pilotów, że z powodu gęstej mgły nie będą mogli lądować. Mimo to dwie z trzech awionetek postanowiły podejść i zmniejszyć wysokość. Wieża kontrolna podała pilotom współrzędne i nakazała im odlecieć. Zignorowali to - informuje gazeta, powołując się na zapis rozmów pilotów z dwoma kontrolerami lotów."
        Awionetka, którą leciał wybitny architekt Stefan Kuryłowicz ze współpracownikiem Jackiem Syropolskim rozbiła się w górach Bayas, a druga spadła na pusty budynek na placu postojowym samolotów, w pobliżu wieży kontrolnej. Leciał nią Janusz Marek Zieniewicz i Jacek Olesiński.
        (...) obecnie śledczy pracują nad wyjaśnieniem takich kwestii, jak ustalenie, dlaczego trzecia awionetka, która po otrzymaniu komunikatu meteorologicznego zawróciła się i bezpiecznie wylądowała w Santander, nie miała niezbędnego - jak pisze gazeta - planu lotu
        - Pierwsze ostrzeżenie o zbliżających się maszynach dali kontrolerzy z centrali w Madrycie. Już wtedy technicy z asturyjskiego lotniska powiedzieli, że w tych warunkach lądowanie jest niemożliwe. Kilka minut później piloci skontaktowali się, by zapytać się o pogodę. Nie mogli kontynuować podróży - relacjonuje dziennik. W okolicy panowała gęsta mgła i padał ulewny deszcz.
        Jedna z maszyn (podobnie jak ruski IŁ postanowiła zawrócić do Santander, o czym jej pilot poinformował kolegów z dwóch pozostałych awionetek. Ci jednak zdecydowali się kontynuować podróż.

A tu proste pytanie :
        Ciekawe czy Zuzka111 gromadz zdjęcia także z tej katastrofy i czy będzie dowodzic na forum że to spisek Tusko _Putinowy ?
        Tak naprawdę to trzecia katastrofa w tym samym stylu : Casa , Tupolew i teraz .
        Limit został wyczerpany - czas chyba uderzyć się w pierś i przyjrzeć szkoleniu naszych pilotów a wierzyć w bzdury Maciarewicza!
        • absurdello Podobno ... 08.06.11, 21:07
          sprzątaczka u sąsiadki babki wuja dziadka stryja matki stróża nocnego w domu, w którym miał bywać dziad stryjenki stajennego z majątku gdzie wychowywał się kontroler była Rosjanką spod Smoleńska, to wg mnie wyjaśnia wszystko a nawet stanowi nieodparty dowód do skazania bez sądu ze wskazaniem na wiecie kogo !!!!
        • pszb Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 21:17
          Tu jest jeszcze jedno podobieństwo.
          Ci co zginęli już żyją drugim życiem w wiadomościach, słynny architekt był przecież wspaniały, a ten co przeżył zaraz będzie miał kłopoty. Normalnie jakaś komedia.
      • you-know-who wow 08.06.11, 21:11
        no ladnie - to ja sie wysililem i przeanalizowalem wszystko bez tych nowych danych,
        a tu tyle nowych detali.

dobrze, ze cos sie pokrywa: nowe doniesienia mowia o tym co ja wyspekulowalem, ze gadali miedzy soba na 123.45.

po jaka cholere koniecznie pchali sie na lotnisko w asturii, w pol godziny po wylocie z lotniska, gdzie pogoda byla ok? "warunkow do ladowania NIET/NADA" - tego nikt szkolony w polsce nie rozumie?

glupota do kwadratu, mogli wrocic i przeczekac front burzowy i leciec do celu tego samego dnia.

zwiazek ze smolenskiem oczywisty. ci piloci musili byc z pis-u i/lub wierzyc w spisek
        smolenski. nawet gdyby nie mieli licencji pilota, to ignorowanie oczywistej lekcji smolenskiej jest nieprawdopodobne.

ps. nie chodzilo o paliwo - te samoloty maja paliwa na 4 godziny lotu, lecialy pol godziny, jesli by im sie konczylo, to oznaczaloby ze wylecieli majac mniej niz wymagana rezerwe na lot wkolo lotniska startowego.
        • pszb Re: wow 08.06.11, 21:24
          Ten architekt, to był leciwy facet i latał podobno od wielu lat, to czemu zgłupiał?
          Może jeszcze wszystkiego nie wiemy, mogą być dalsze rewelacje.
          • you-know-who Re: wow 08.06.11, 21:29
            nie chcial wyjsc na mieczaka wobec kolegow. sam by zawrocil, tak jak sam protasiuk by nawet nie schodzil do 100m.
            • pszb Re: wow 08.06.11, 22:24
              No to zwrot "polska pogoda" ma szanse zrobić światowa karierę.
    • kzet69 Fatum? 08.06.11, 20:09
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9751026,Czlonkowie_komisji_badajacej_sprawe_katastrofy_awionetek.html
      Tu dopiero pole do popisu dla spiskowców...
      • state.of.independence Re: Fatum? 08.06.11, 20:28
        No ja tak myślę, że fatum, do tego smoleńskie. Ktoś chciał ubijać tuda komisję.
        • maccard Re: Fatum? 08.06.11, 20:30
          state.of.independence napisała:

> No ja tak myślę, że fatum, do tego smoleńskie. Ktoś chciał ubijać tuda komisję.

Też od razu pomyślałem, że to długie ręce FSB.
          • state.of.independence Re: Fatum? 08.06.11, 20:33
            Strasznie długie, jak aż na drugi koniec Europy dały radę dosięgnąć. W ogóle ja podziwiam ich zdolność do rozpylania mgły, robienia katastrof lotniczych, a potem ubijania świadków, ewentualnie członków komisji.
            • maccard Re: Fatum? 08.06.11, 20:57
              state.of.independence napisała:

> Strasznie długie, jak aż na drugi koniec Europy dały radę dosięgnąć.

Wydłużanie kończyn to przecież rosyjski wynalazek.

Metoda Ilizarowa

W ogóle ja
              > podziwiam ich zdolność do rozpylania mgły, robienia katastrof lotniczych, a po
              > tem ubijania świadków, ewentualnie członków komisji.
              >
              • state.of.independence Re: Fatum? 08.06.11, 21:04
                maccard napisał:

> Wydłużanie kończyn to przecież rosyjski wynalazek.

Podobno w Japonii teraz modne jest wydłużanie nóg, żeby sobie trochę wzrostu dodać. Ale o wydłużaniu rąk to jeszcze nie słyszałam.
                • kzet69 Re: Fatum? 09.06.11, 10:57
                  State rączki to wydłużają się tym co u żłoba siedzą... Przecież jakoś muszą sięgnąć do kieszeni tych, co uczciwie pracują i płacą podatki... I to wcale nie jest ruska metoda.
          • gat45 Re: Fatum? 08.06.11, 20:35
            Hiszpańska brygada specjalna FSB. Dla niepoznaki śpiewają "Grenada, Grenada, Grenada maja".
    • rzewuski1 Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 20:51
      za to w pewnym stopniu są odpowiedzialni ludzie którzy przeszkadzają w wyjaśnianiu katastrofy smoleńskiej
      tymi bzdurnymi teoriami które wywołują współczucie i litość psuja tylko atmosferę
      i robią to tylko dla tego by smierc Kaczyńskiego nie nastąpiła w wyniku fatalnej postawy załogi i ich poważnych błędów
      tylko w drodze spisku i zamachu wiec byłaby bo to w ich mniemaniu smierc potrzebna i męczeńska

polityka i nic więcej
      a samoloty nadal będą spadać ale gotowi sa na te "poświęcenia"

• absurdello Swoją drogą to chyba coś niedobrze się dzieje 08.06.11, 21:14
        z polskim szkolnictwem lotniczym

- w Smoleńsku piloci robią podejście mimo braku możliwości lądowania, mimo ostrzeżeń, wybierają dodatkowo trudniejszą stromą ścieżkę gdzie mniej czasu pozostaje na reakcję na coś niespodziewanego,
        eksperymentują we mgle z nietypowym użyciem autopilota, nie reagują na ostrzeżenia systemu TAWS ...

- w tym wypadku, też jest podobnie ...

to chyba coś ze szkoleniem i zasadami bezpieczeństwa, oby się tylko nie okazało, że kursy były w wersji skróconej do czasu potrzebnego na wpłacenie opłat w kasie :|||
        • you-know-who teraz to pojales absi? 08.06.11, 21:39
          kursy to maja, owszem, na badania medyczne to musza jezdzic az do wroclawia chyba, drogie wszystko jak diabli, tylko ze te kursy... no widac po wynikach. nic wiecej nie powiem.

ktos powinien zrobic w koncu statystyke.. drobny szczegol: ta katastrofa to najwieksza w hiszpanii (general av.) od 5 lat. a w polsce? spadaja jak za przeproszeniem kaczki, 4 trupy to normalka.

kiedys myslalem ze to glownie zaniedbnia sprzetowe. ale to nie o to chodzi!
          wychodzibokiem polskie cwaniactwo i nieumiejetenosc odroznienia przepisow ktore sa glupie i mozna je obejsc jak nikt nie widzi, od regul ktorych sie nie lamie, bo
          napisane sa krwia bylych, duzo lepszych, pilotow. dla polaka wszystkie przepisy sa zawracaniem glowy i wie lepiej.
          • joanna_on-line Re: teraz to pojales absi? 08.06.11, 22:25
            you-know-who napisał:

> kiedys myslalem ze to glownie zaniedbnia sprzetowe. ale to nie o to chodzi!
            > wychodzi bokiem polskie cwaniactwo i nieumiejetenosc odroznienia przepisow ktore
            > sa glupie i mozna je obejsc jak nikt nie widzi, od regul ktorych sie nie lamie, bo napisane sa krwia bylych, duzo lepszych, pilotow. dla polaka wszystkie przepisy sa zawracaniem glowy i wie lepiej.

hmmm... i myślisz, że wszyscy tak mają? (polscy piloci)
            bo ja własnie wybieram sie tutaj... i juz sama nie wiem...
            • you-know-who 899 zl, horror 08.06.11, 22:42
              899 zl za 15 min lotu cessna (299 od lebka). niezle :-)))
              co najmniej dwa razy drozej niz tu.

doloz troche i przylec. 20 min. lotu widokowego za darmo. tylko nie wczesniej niz za 2 tygodnie, mamy coroczny sprawdzian samolotu (to trwa, zanim sie zbierzemy we trojke i to zrobimy, trzeba rozkrecic i skrecic do kupy pol samolotu). to zreszta oferta do wszystkich. np. jak zuzcat mnie odwiedzi, pozycze na wydziale pare butli cieklego helu i "rozpylimy" na podejsciu. na maly samolot powinno wystarczyc.
              • joanna_on-line Re: 899 zl, horror 08.06.11, 22:53
                you-know-who napisał:

> 899 zl za 15 min lotu cessna (299 od lebka). niezle :-)))
                > co najmniej dwa razy drozej niz tu.

spox - ja płacę 149 :-)))
                miałes powiedzieć czy przeżyję, a nie krytykowac cenę hihi ewentualnego zejścia :P

> doloz troche i przylec. 20 min. lotu widokowego za darmo.

pffff... tylko 20 minut??? - żartować waść raczy - dla 20 minut miałabym telepać sie 8,5 godz. przez ocean???
                • you-know-who horror 08.06.11, 23:08
                  20 min _za darmo_. wywoze nad jezioro ontario.
                  poem pobieram oplate, i w zaleznosci od jej wysokosci albo wyrzucam za burte albo dowoze z powrotem.

tak czy siak, wiecej mocnych wrazen niz w wwie gwarantuje. i tansze zejscie.

• joanna_toja Re: horror 08.06.11, 23:16
                    you-know-who napisał:

> 20 min _za darmo_. wywoze nad jezioro ontario.
                    > poem pobieram oplate, i w zaleznosci od jej wysokosci albo wyrzucam za burte al
                    > bo dowoze z powrotem.

>
                    lo jesu - 3 razy przeczytałam, zeby sie upewnic - hehe cóz ta opłata Ci zawiniła, zeby ją tak za burte???

> tak czy siak, wiecej mocnych wrazen niz w wwie gwarantuje. i tansze zejscie.

kusisz, kusisz... szczególnie to tańsze zejście brzmi frapująco :P
                    >
                    • joanna_on-line Re: horror 08.06.11, 23:17
                      no tak... byłam na forum w... w tzw. miedzyczasie ;)))
                      • you-know-who Re: horror 08.06.11, 23:23
                        "w zaleznosci od jej wysokosci" odnosilo sie do wzrostu pasazera/rki.
                        • joanna_on-line Re: horror 08.06.11, 23:44
                          you-know-who napisał:

> "w zaleznosci od jej wysokosci" odnosilo sie do wzrostu pasazera/rki.

znaczy się mierzysz ją/jego dopiero w latadełku??? i co? powyżej 195 za burtę, jak w moim sky extreme? eee... chyba nie - rv6 ciut mniejsza, to może 185? a szpilki doliczasz czy nie?
                          • you-know-who nie 09.06.11, 06:10
                            > a szpilki doliczasz czy nie?

nie, za szpilki jest dodatkowa oplata.
                            • joanna_on-line Re: nie 09.06.11, 06:37
                              you-know-who napisał:

> nie, za szpilki jest dodatkowa oplata.

w PLN czy innej walucie?
          • qwakacz Re: teraz to pojales absi? 09.06.11, 00:57
            Nie cierpię obchodzenia przepisów ! Dzielenie przepisów na mądre i głupie to właśnie jest jeden z oobjawów cwaniactwa. Nazywając przepis głupim (bo taki jest według ciebie a nie innych) stwierdzasz że to jest przepis dla frajerów a ty masz go gdzieś.
            • you-know-who Re: teraz to pojales absi? 09.06.11, 01:56
              > Nazywając przepis głupim (bo taki jest
              > według ciebie a nie innych) stwierdzasz że to jest przepis dla frajerów a ty ma
              > sz go gdzieś.

znam wiele przepisow tego typu. niektore nawet dotycza lotnictwa. nie maja jednak bezposredniego zwiazku z bezpieczenstwem lotu. raczej z glupimi formalnosciami.

jak zobacze pieszego, stojacego noca na pustym skrzyzowaniu, czekajacego na zielonego ludzika na sygnalizacji, bede wiedzial ze to ty :-)
              • absurdello Nie ma pustych skrzyżowań ... 09.06.11, 11:27
                motocykliści zjawiają się znikąd ;)))
    • qwakacz A gdzie Niegracz i porównania do innej katastrofy? 08.06.11, 21:19
      Od razu ma dwa samoloty i wszyscy zginęłi. Statystyki mu się sypną!
      • state.of.independence Re: A gdzie Niegracz i porównania do innej katast 08.06.11, 21:21
        qwakacz napisał:

> Statystyki mu się sypną!

Spoko, on tak pokombinuje, że mu wyjdzie 2+2=5.
    • don_eugenio Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 22:06
      I pomyśleć że wszystko zaczęło sie od takiego jednego co to pwoiedział:
      -polscy piloci to moga nawet i na drzwiach od stodoły-
      a potem juz poszło w skali masowej.
      Tak samo jak z powodzią: - woda popłynie do morza- no i gdzie popłynęła?
      Mam nadzieje że to co powiedział o żonie Prezydentowi Obamie się nie sprawdzi ,bo wtedy to ...Urwał Nać!!!

trzeba petycję napisac do Prezydenta aby już nic nie mówił,co najwyżej to to że Polska zdobedzie za rok Mistrzostwo Europy.
      • you-know-who Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 22:24
        nie wiem kto to powiedzial o polskich pilotach, ale wiem, ze ukradl to powiedzenie.

Richter’s legendary journey started when he left home in Colorado and headed to California to learn how to fly. He began flying at the Burdett Airport and soon became an instructor. By 1925, he and a group of stunt pilots founded The 13 Black Cats, a group famous for their daredevil flying feats. Richter and the other Black Cats were often featured in 1920s films, including Howard Hughes’ Hell’s Angels. “My dad did anything in those days to earn an honest dollar,” says Ruth. “He used to say, ‘Give me enough power and I can fly a barn door'
    • you-know-who wyrzucam scenariusz 1 zostawiam tylko 2: 08.06.11, 22:15
      troche pospamujem, ok?

to nieuniknione, bo w doniesieniach prasowych widze tylko pogoda i pogoda. pogoda nie jest przyczyna tej katastrofy, jest tylko okolicznoscia (contributing factor), tak jak w smolensku. dlatego musze podkreslac nieprzepisowy charakter tej calej eskapady, zeby nie powiedziec armady hiszpanskiej (a wiemy jak zakonczyla sie tamta, w wyniku burzy). zapomnijmy o braku planu lotu samolotu nr. 3, samoloty 1 i 2 zlamaly przepisy znacznie znacznie jaskrawiej!
      ---------

z tej samej przyczyny dla ktorej w dnia 11 kwietnia 2010r. mozna bylo na 99% oznajmic ze przyczyna smolenska byl blad pilota, teraz mozna zrobic to samo w tej
      kolejnej brawurowej probie latania przy zupelnie nie nadajacej sie do tego pogodzie.
      w hiszpanii byla pogoda bardzo bliska smolenskiej, LOW IFR (LIFR). nie wiem dokladnie jakie byly widzialnosci, ale chyba bardzo podobne (ponizej 1000 m poziomo, gesta mgla), dodatkowo deszcz i co wazne
    • kzet69 To już chyba armageddon w Castrillon 08.06.11, 22:37
      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Kolejna-katastrofa-na-lotnisku-gdzie-rozbily-sie-polskie-awionetki,wid,13489590,wiadomosc.html?ticaid=1c736
      Najciekawsze że lotnisko istnieje od 1968 i dotąd nie było tam żadnej katastrofy a teraz 3 w 2 dni.....
      • you-know-who Re: To już chyba armageddon w Castrillon 08.06.11, 22:49
        lo jezu, podchodzili z wiatrem... niezle byli skolowani.

ps.
        "chmury wisialy na 200m" nie oznacza w jezyku meteo ze wisialy 200m n.p.m, tylko
        200m n.p.ziemi. nie wiem o czym dokladnie ten artykul mowi..
        • kzet69 Re: To już chyba armageddon w Castrillon 08.06.11, 22:52
          Na lotnictwo.net podawali metar dla tego lotniska i podstawa tam była 60 m
          • you-know-who Re: To już chyba armageddon w Castrillon 08.06.11, 23:12
            widzialnoc 60/100? cos jak w smolensku, tylko tam bylo fsb z ich maszynka helowo-mglowa (50/200).
        • joanna_on-line Re: To już chyba armageddon w Castrillon 08.06.11, 22:56
          you-know-who napisał:

> lo jezu, podchodzili z wiatrem... niezle byli skolowani.
          >
          wygląda na to, że zupełnie stracili orientację :(

> ps.
          > "chmury wisialy na 200m" nie oznacza w jezyku meteo ze wisialy 200m n.p.m, tylk
          > o 200m n.p.ziemi. nie wiem o czym dokladnie ten artykul mowi..

jak to nie wiesz? mówi o tym, co wie piszący ;)
      • you-know-who helikopter - wcale nie na tym lotnisku 08.06.11, 23:45
        valle de mena des burgos (czy jakos tak) gdzie rozbil sie helikopter bella (przez cfit zapewne) lezy na wschod od santander (miejsca wylotu armady polskiej), nawet nie na zachod.
        • kzet69 Re: helikopter - wcale nie na tym lotnisku 09.06.11, 00:06
          Dzięki, znaczy polskie media bzdury piszą...
    • sibod Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 23:01
      Coś zuzka zdjęć jeszcze nie podrzuca.
      • you-know-who Re: Polska szkoła latania. 08.06.11, 23:15
        w ogole mniej dokumentacji, niz ze smolenska. nie maja tam zadnego
        don amielin'a, czy jeszcze ciagle pada i siedza w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka