Dodaj do ulubionych

rozwöd a 6 latek

IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.11, 21:04
mam pytanie do experta

jak najlepiej przekazac informacje o rozwodzie 6 latkowi
nie mam zamiaru utrudniac kontaktu z ojcem

maz chce powiedziec ze musi sie wyprowadzic bo pracuje daleko
to akurat jest prawda

nie chce oklamywac dziecka
podzielcie sie prosze doswiadczeniami
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: rozwöd a 6 latek 15.08.11, 22:27
      Może lepiej tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,24087,Rozwod_i_co_dalej_.html
      albo tutaj zapytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,898,Zycie_rodzinne.html
    • ewa.zeromska Re: rozwöd a 6 latek 16.08.11, 15:45
      Droga Anno,
      Pytasz o sprawę wyjątkowo ważną i delikatną.
      6-letnie dziecko jest już wystarczająco duże, żeby widzieć i odczuwac, że między rodzicami coś nie klei, chociaż nie rozumie powodów.
      Często bywa, że "winę" bierze na siebie, bo było niegrzeczne, bo czegoś się dopominało, bo rozlało picie i dlatego tatuś się gniewa na mamę i już nie chce razem mieszkać.
      To oczywiście duże uproszczenie, chyba rozumiesz.
      Zatem, pierwsza rzecz, trzeba dziecku wyraźnie powiedzieć, że to nie jego wina, że nikt nie przestał go kochać, że nadal tata jest jego tatą, a mama mamą.
      Na twoim miejscu nie używałabym słowa rozwód. Myślę, że twoje dziecko zna to słowa, nie do końca rozumie, ale to przerażające słowo.
      Lepiej powiedzieć, że nie będziemy mieszkać razem, ale tata będzie się z tobą widywał tak często, jak tylko będzie mógł.
      Nie rób z tej rozmowy tragedii, nie przybieraj grobowej miny, nie strasz dziecka nie tyle słowami ile mimiką, gestami. Np nie przytulaj dziecka panicznie, rozpaczliwie, tak jakbyś chciała je ochronić przed ciosem.
      Poza tym twój mąż nie jest zwolniony z rozmowy z dzieckiem. To nie może spaść tylko n ciebie, a mąż nie może wykręcać się brakiem czasu.
      On ma obowiązek rozmowy i deklaracji, Byle ich tylko dotrzymał.
      Jedna rada.
      Nigdy nie mów swojemu dziecku, że jego ojciec to drań, oszust i co tam jeszcze, nawet jeśli tak właśnie myślisz.
      Powiedz to przyjaciółce, ale nie dziecku! I pamiętaj - rozwód to twoja porażka a nie twojego dziecka!
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka