Dodaj do ulubionych

płodne dni

11.07.04, 23:06
czytałam juz w wielu ksiażkach na ten temat,jednak znalazłam 2 rozne wersje
na ten temt.zatem mam pytanie do ludzi ktorzy sa pewni tego co pisza,do
lekarza do osby doswiadczonej i dojrzałej...kiedy u kobity wystepują dni
płodne,w jaki sposob to obliczyc, przjmujac ze 1 dzien okresu to 1 dzien
cyklu i co dalej??
Obserwuj wątek
    • malusiakingusia Re: płodne dni 11.07.04, 23:17
      Tego się nie liczy!!! Obserwuje się organizm. Udaj się na
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906, tam Cię nauczą.
    • smsera21 Re: płodne dni 12.07.04, 09:02
      dzieki za podanie tego linku ale on nie dziala, wysiwtla sie tlyko ze forum
      jest niedostepne,???wiec nadal nic nie wiem
    • wlochac1 Re: płodne dni 13.07.04, 02:06
      Najskuteczniejsza i najpewniejsza ,etoda okreslenia dni plodnych nie jest
      stosowanie tzw kalendarzyka i liczenie dni ale metoda termiczna w ktorej mozna
      z duza dokladnoscia okreslic kiedy wypadaja dni plodne. Nie da sie jednak tego
      okreslic na poczatku cyklu ale dopiero gdy nastepuja, jak sie dojdzie do wprawy
      to sie wie mniej wiecej kiedy nastepuja. A wiec chcac to sprawdzic musisz
      codziennie mierzyc temperature. Jezeli chcesz sie dowiedziec wiecej to napisz:)
      • paulinawk Re: płodne dni 13.07.04, 19:55
        Witam
        mam pytanko:Moje cykle są regularne praktycznie co do dnia.Przez ostatnie pół
        roku ,a nawet 7 miesięcy(odkąd odstawiłam tabletki antykoncepcyjne)@ pojawia
        się zawsze co 28 dni.Raz tylko (nie wiem dlaczego)pojawiła się po 32
        dniach.Wiem ,że komórka jajowa praktycznie jest zdolna do zapłodnienia jakies
        24 godziny.Kiedy więc najlepiej jest się przytulać,by nastąpiło zapłodnienie?
        Czy dzień 14 jest jedynym dniem pewnym?jak to sprawdzić?
        prosze o odpowiedź,pozdrawiam
        Paula
        • wlochac1 Re: płodne dni 13.07.04, 21:20
          A skad wiesz ze akurat to mialoby wypas w 14 dniu cyklu??? Jak juz wczesniej
          pisalem zeby poznac kiedy sa dni płodne a nie da sie ich okreslic co do 24
          godzin jednakze mozna zawężyc zakres do mniejwiecej 5 dni.A jak wiadomo
          plemniki w tym okresie moga wytrzymac długo wiec to by bylo mozliwe.
          A wiec jezeli masz tak reguralny cykl to należy przez jeden miesiac pomierzyc
          sobie temperature(zapisujac i robiac wykres) i po wykresie temperatury
          zorientowac sie kiedy w cyklu są te dni. Nie bede dokladnie opisywal tej metody
          no chyba ze bedziesz chciala:))) pozdrawiam
          • paulinawk Re: płodne dni 16.07.04, 10:32
            Witam

jesli mogłabym prosic ,to chetnie poczytam informacje na temat metody mierzenia
            temperatury.Jak to robic najlepiej i co oznacz która temperaturka.Prosze o
            dokładne instrukcje od A do Z :) ponieważ nigdy tego nie robilam

dziękuje i pozdrawiam
            • wlochac1 Re: płodne dni 18.07.04, 21:19
              Zaczne od tego ze kazdas kobieta ma inna temperature wiec to bedziesz musiala
              stwierdzic w czasie mierzenia ktora to ta odpowiednia. Temperature nalezy
              zaczac mierzyc po skonczonym okresie zwyklym termometrem ale tylko do tego
              nalezy go uzywac wiec trzeba kupic nowy. Temperature nalezy mierzyc w pochwie
              przez okolo 5 minut codziennie rano(przed wstaniem) o tej samej godzinie mniej
              wiecej ale musi to byc godzina przed 7:30 lub zawsze po 7:30. Codziennie przez
              cykl nalezy mierzyc i zapisywac az do nastepnej miesiaczki. Najlepiej zrobic to
              w exelu i narysowac sobie wykres. Po zrobieniu tego wykresu zuci sie w oczy
              pewna zaleznosc-zaraz po okresie masz niska temperature az do pewnego dnia w
              ktorym ta temperatura sie podniesie o conajmniej dwie kreski lub wiecej w gore
              (bedzie ona wyzsza od 6 poprzednich dni i wogole od kazdej wczesniejszej). Ta
              wysoka temperatura bedzie utrzymywac sie z wachaniami az do miesiaczki. I
              wlasnie pierwsze trzy dni podniesienia temperatury sa plodne i mniej wiecej 1
              lub 2 przed. A jezeli masz reguralny cykl to co miesiac mniej wieceej to sie
              powtarza i wystepuja rowniez podobne wachania temp. Pewnie zawarlem pewne
              niescislosci bo nie jestem dobrym w pokonistyce a jak sie cos umie to czasami
              sie o czyms zapomina wiec jezeli bedziesz miala jakies problem z odsyfrowaniem
              tego co napisalem to pytaj:) caluje i pozdrawiam
              • paulinawk Re: płodne dni 25.07.04, 19:48
                Dziękuję za te wyjaśnienia.Zacznę stosować zaraz po okresie.

pozdrawiam serdecznie
                • leon_xl Re: płodne dni 29.07.04, 23:19
                  kup sobie książkę na temat metody objawowo-termicznej Billingsa, np. autorstwa
                  niejakiego Rötzera (austrriacki prof. ginekolog) - specjalista od tej metody.
                  Gdzie szukać - np. w księgarniach z wydawnictwami katolickimi.
    • grrrrw Re: płodne dni 02.08.04, 17:22
      Na eDziecku jest forum "Naturalne Planowanie Rodziny". Albo wybierz na
      wyszukiewrce to hasło i znajdziesz mase stron temu zagadnieniu poswieconych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka