Dodaj do ulubionych

ginekomastia

IP: *.opatowek.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 19:11
Panie doktorze,moj problem to ginekomastia.Mam 21 lat i z tym problemem borykam
sie juz od ok 6 lat-jest to dla mnie bardzo uciazliwe.Bylem juz u lekarza ktory
zrobil mi badania hormonalne z ktorych wynikalo ze wszystko jest w porzadku a
jedyne wyjscie to zabieg chirurgiczny.Mam pytanie czy zabieg ten mozna zrobic w
kazdym szpitalu?Czy zostana jakies blizny?Jaki jest powod tej choroby skoro
wyniki so dobre?
Obserwuj wątek
    • andrzej.depko Re: ginekomastia 18.09.01, 08:36
      U młodych mężczyzn w wieku 20 – 25 lat nierzadko obsewuje się ginekomastię jako
      wynik chwilowej nierównowagi hormonalnej między testosteronem a estrogenami.
      Ponieważ u Ciebie trwa od 6 lat mamy więc do czynienia z zaburzeniami okresu
      pokwitania czyli tzw. ginekomastią pokwitaniową. W 90 % przypadków ginekomastii
      pokwitaniowej zanika ona samoistnie w ciągu 1- 3 lat. Podobnie w przypadkach
      pozostałych typów ginekomastii ( polekowej, w chorobach tarczycy, poalkoholowej
      ). W przypadku nieskuteczności farmakoterapii często proponuje się pacjentom
      korekcję chirurgiczną. Niektórzy lekarze sa zdania, że plastyczny zabieg
      operacyjny powinien być stosowany w niemal każdym przypadku. Ginekomastia
      obniża samopoczucie chorego i jest źródłem dużych problemów psychicznych.
      Powinieneś skontaktować się z prowadzącym Cię lekarzem endokrynologiem, który
      skieruje Cię do ośrodka chirurgii plastycznej wykonującego takie zabiegi. Nie
      musisz się obawiać blizny będą niedostrzegalne dla otoczenia. Zabiegi wykonują
      chirurdzy plastycy, których zadaniem jest przywrócenie dobrego samopoczucia
      chorego, a nie pogorszenia go na skutek wytworzenia widocznych blizn po zabiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka