Dodaj do ulubionych

antykoncepcja dla mlodych kobiet

IP: *.pl 26.12.01, 16:22
mam 19 lat i nie moge brac pigulek z powodow zdrowotnych
czy naprawde spirala przeznaczona jest tylko dla dojrzalych kobiet?
nie chce stosowac samych prezerwatyw, globulek czy kapturkow,bo to metoda
niepewna, a okres caly czas mam jeszcze nieregularny.
co mozecie mi doradzic?

p.s. oprocz abstynencji rzecz jasna ;)

Obserwuj wątek
    • fyrne Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet 26.12.01, 23:45
      Spirale są tylko dla starych, ciebie mogą wpędzić w bezpłodność a hormony w
      bliźnięta jak dojdzie co do czego. Globulki dziesięcio-minutówki mają wysoką
      skuteczność, więc nie kapryś. Ale pewnie to nie ty kaprysisz, tylko masz
      durnego faceta, który kręci nochem na prezerwatwy (bo obniżają czucie) oraz
      globulki (bo nie może poczekać). Więc najlepiej zmień orientację, wtedy nie
      będziesz musiała się martwić o ciążę.
      Fyrne
    • hans_kloss Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet 27.12.01, 13:39
      Witaj,

Rzeczywiscie najlepszym rozwiazaniem dla mlodych kobiet jest stosowanie
      dwuskladnikowej pigulki antykoncepcyjnej. Dziala ona bowiem dwutorowo, z jednej
      strony zabezpiecza antykoncepcyjnie, z drugiej zas ma dzialania lecznicze.
      Stosuje sie bowiem pigulki antykoncepcyjne w celu uregulowania nieregularnych
      cyklow miesiaczkowych, leczeniu bolesnych i obfitych miesiaczek. Sa pigulki
      skuteczne w leczeniu tradzika.

Oczywiscie gdy sa przeciwwskazania do ich stosowania nie powinno sie ich
      zazywac. Decyduje lekarz.

Po za granicami naszego kraju dostepne sa inne rodzaje antykoncepcji
      hormonalnej, a stosowane u kobiet u ktorych nie mozna stosowac pigulek
      dwuskladnikowych (wiekszosc przeciwwskazan do stosowania pigulek
      dwuskladnikowych zwiazane jest wystapieniem przeciwwskazania do stosowania
      estrogenu). Mam na mysli mini-pill, czyli tabletki antykoncepcyjne zawierajace
      tylko progesteron, oraz implanty progesteronowe.
      Sa one rownie skuteczne co pigulki dwuskladnikowe.

Spiralka jest owszem rozwiazaniem, ale nie dla starszych kobiet, aby byc
      scislym, lecz dla kobiet ktore juz rodzily. Dlatego mozliwe i stosowane moga
      byc nawet u 20 latek, ale po spelnieniu powyzszego warunku.

Pozostaje wiec stosowanie antykoncepcji chemicznej oraz mechanicznej. Zas
      najbardziej skutecznym jest polaczenie prezerwatywy w pianka, zelem lub
      globulkami antykoncepcyjnymi. Powstrzymanie sie od wspolzycia w okresie plodnym
      dodatkowo podnosi skutecznosc antykoncepcji.

Pozdrawiam.
      • kardos Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet 27.12.01, 14:35
        Do tego właśnie prowadzi wasza tolerancja, że jakaś zboczona lesbija fyrne
        doradza zdrowej dziewczynie aby "zmieniła orientację to nie będzie miała
        problemów z antykoncepcją"!

To trzeba mieć nasrane fyrne ty lesbijo!

Pigulko jeśli naprawdę gumki przeszkadzają bardziej Twojemu chłopakowi niż
        Tobie to nie daj sobie narzucić jego woli - to on powinien zapewniać komfort i
        przyjemność Tobie a nie sobie !!!
        • Gość: pigulka Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.pl 27.12.01, 15:14
          witam i dziekuje za posty.
          preferencje mojego chlopaka nie maja tutaj nic do rzeczy.
          chodzi przede wszystkim o moj komfort i pewnosc. niestety, bez watpienia
          najskuteczniejsza metoda zapobiegania ciazy, jest dla mnie nie osiagalna. co do
          tego,sa zgodni moj gastrolog i endokrynolog. musze przyznac,ze procent
          niepowodzen w stosowaniu innej niz hormolna antykoncepcji napawa mnie lekiem...
          wiec tworzy sie bledne kolo...
          pozdr
          • Gość: Francuz Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.01, 15:44
            Ja z zona z powodzeniem od dawna (15 lat) stosujemy oral w okresach plodnych i
            normalne stosunki (oczywiscie oral mile widziany) w pozostalym okresie. Dni
            bezplodne rozpoznajemy z latwoscia oceniajac ilosc wody zgromadzonej w
            organizmie zony. Zjawisko to wystepuje w drugiej fazie cyklu i mozna je
            rozpoznac macajac piersi, ktore wowczas sa pelniejsze.
            Wczesniej uzywalismy tabletek oraz spirali (ktora okazala sie niestety
            nieskuteczna).
          • Gość: fanny Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.chello.pl 27.12.01, 17:53
            Zapytaj swojego lekarza o DEPO-PROVERE. Mozliwe, ze bedziesz mogla ja stosowac.
            Jest to zastrzyk raz na 3 miesiace, moga stosowac ja nawet kobiety karmiace,
            jak rowniez mlode kobiety ktore nie planuja przez dluzszy czas poczecia
            dziecka. Jesli chcesz wiedziec wiecej www.depoprevera.com
            Na forum zdrowie kobiety jest kilka watkow, gdzie rowniez znajdziesz
            informacje na temat tej formy antykoncepcji.
            • Gość: fanny Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.chello.pl 27.12.01, 17:56
              Dobrze, ze sprawdzilam moj link, sorry, byla literowka.
              Wlasciwy adres to www.depoprovera
              • Gość: fanny Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.chello.pl 27.12.01, 17:58
                O kurcze, ale to przez moja corke, ktora siedzi mi nad glowa :-)
                www.depoprovera.com
        • fyrne Re: kordosowi 28.12.01, 13:08
          Normalnej dziewczynie? Dziewczyna która chce mieć cokolwiek wspólnego z pułcią
          męską nie jest ani trochę normalna. Jesteście drodzy panowie przeżytkiem i
          ślepą odnogę ewolucji.A w dobie w której pojawiły się wibratory i protezy
          przestajecie być do czegokolwiek potrzebni. W każdym razie, kordos, przestań
          być taki mundry i lepiej pomyśl trochę o swoim konforcie itd, to może będziesz
          trochę mniej sfrustrowany i agresywny wobec kobiet.
          Pigułko. Jednorazowe zastrzyki hormonalne to szok dla organizmu, podobnie jak
          wkłady progesteronowe. Pigułki dwoskladnikowe nakładają się na naturalny rytm
          twoich hormonów, powodują tycie i zaburzenia nastroju. Globulki np. Patentex
          oval zabezpieczają w 99-100% co nie znaczy ze 1 na sto zachodzi w ciąże, tylko
          że 1 kobiety na sto używających zaszły w ciąże w ciągu roku ich stosowania.
          Jeżeli dodaktowo zastosujesz prezerwatywę jesteś praktycznie bezpieczna.
          • Gość: pigulka fyrne IP: *.pl 28.12.01, 13:22
            fyrne,
            niezmiernie dziekuje za fachowa ocene mojej psychiki,
            a na przyszlosc... troche wiecej toleracji, kobieto!
            • fyrne Re: fyrne 28.12.01, 14:53
              Urodziłaś się w chorym świecie i od urodzenie podlegasz jego prawom.
              Praktycznie nie masz szans być zdrowa i bezwiedenie stałaś się ofiarą męskiej
              dominacji. Przykro mi.
          • Gość: Xmas Re: kordosowi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 17:27
            Ciekawe pojęcie normalności!
      • Gość: Xmas Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 17:24
        U nas też są dostępne progestageny w postaci iniekcji np Depo-Provera
        • Gość: pigulka Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet IP: *.pl 29.12.01, 00:48
          nie prosilam o krytyke mojej osoby,
          ale o rzeczaowa odpowiedz na pytanie.
    • pospolitus Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet 29.12.01, 19:22
      Moja dziewczyna po rozpoczecie brania srodkow antykoncepcyjnech zaczela tyc.
      Czy sa srodki bez skutkow ubocznych?
      • fyrne Re: antykoncepcja dla mlodych kobiet 29.12.01, 20:07
        Lekarz powinien zmienić proszki, które jej zapisuje. Te, które twoja dziewczyna
        bierze mają prawdopodobnie zbyt dużą ilośc estrogenów, które są odpowiedzialne
        za tycie i zatrzymywanie wody w organiźmie. Istnieją proszki o małej zawartości
        hormonów np. mercilon lub cilest, które nie powodują tycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka