Dodaj do ulubionych

Wujek SAM zaplaci...

31.07.10, 04:47
Reforma ubezpieczen zdrowotnych. Czy to jakas zmiana? Nie wydaje mi
sie...! Dlaczego? Ano, bo... Sam doswiadczylem dobrodziejstwa opieki
zdrowotnej w USA. Dwa dni w szpitalu = 6600 $ w moim przypadku.
Potem wizyty w Fantus (przychodnia obok szpitala). Na poczatku
nieopatrzne zaplacilem IM pare rachunkow (Zielone nie do
odzyskania?). Potem okazalo sie, ze slaby rok, slaby dochod
kwalifikuje mnie na ZERO oplat. OK - to ja.
Teraz kolejny blogowy przyklad. Panienka lamie noge. Czy jest
jeszcze legalnie, czy nie - nie wiem. Ma opieke jakiej nie mialaby u
Donalda Popapranca. Tez pewnie nic nie zaplaci.
Inny lepszy przyklad? Nielegalna Pani na Domku (cztery lata w
ukryciu) ma zator dwoch tetnic. Cook County Hospital. Dwie operacje,
pobyt cztery dni... Szacunkowo 15 tys $ plus operacje +/- 50 tys. $.
Nie ma nic. Nawet telefon na "boyfrienda". Kto za to wszystko placi?
Wujek Sam... placi
Tak wiec reforma Obamskiego niewiele nowego wniesie.
Zatem kochajmy nielegalnych, pollegalnych i innych teczowych.
Obserwuj wątek
    • maverick_1980 Re: Wujek SAM zaplaci... 04.08.10, 04:09
      Nie chce tu filozofowac, ale wtrace swoje 3gr i moze ktos wyciagnie wnioski. Nie
      wiem czy wiecie ale w polsce mozna wykupic w PZU ubezpieczenie zagraniczne.
      Polega na tym ze jestes ubezpieczony po za kranicami na sumy 100k$-1 banki. Np.
      bylem u dentysty i musialem zapalcic 150$. po miesiacu w polsce moja matula
      odebrala 350zl z PZU.
      Potem bylem u lekaza i zaplacilem 70$ za wizyte i 45$ z leki. Wyslalem jej
      racunki oczywiscie i dostala zwrot 290zl. Nie probowalem byc w szpitalu i ile
      PZU oddaloby w Polsce. Oplata w Polsce na miesiac to 60-130zl miesiecznie. - to
      taka odpowiedz na twoj pierwszy przyklad.
      A teraz na drugi. Wg mnie i tylko mnie i moge sie mylic (podkreslam) Reforma
      bedzie przymusiwa i KAZDY bedzie bulil te 60-120$ miesiecznie wiec to bedzie
      regularna wplata do kasy amerykanskiej kasy zdrowia. Teraz nie kazdy bedzie co
      tydzien u lekarza albo w szpitalu... wiec ta laczna suma powinna to pokryc.
      Kazdy dobrze wie i Obama te, ze rachunki za pobyt w szpitalu sa strasznie
      zawyzane Obama chce to ukrocic. Szpitale sie rozbestwily jednym slowem. Teraz
      slowo do kazdego. Jesl iwyladujesz w szpitalu i po wysla ci straznie wysoki
      rachunek NIEPLAC tylko idz i skonsultuj w szpitalu rachunek. Zajdz do adwokata.
      Na pewno zbija cene.
      Podobna sprawa byla z obowiazkowym ubezpieczniem samochodowym w illinois.
      Plackali ze to obciazy budzet domowy bla bla bla i co ? działa i ludzie juz nie
      jezdza z dusza na ramieniu ze puknie ich ktos bez ubezpieczenia... Duzo osob
      plakacze ze spadnie standard opieki, ze beda kolejki i inne glupoty. Prawda jest
      taka ze ten kto ma kase (i pomomo ze zaplacil oplate) to pojdzie do prywatnego
      gabinetu na wizyte bez kolejki (zreszta tak jak w Polsce). Wiec kazdy bedzi
      emial i tak swoj standard opieki zdrowotnej na jaki go stac. Po prostu reforma
      bedzie dla tych ktorzy nigdy nei mieli ubezpiecznienia albo stracili z powodu
      glupich zasad albo choroby i beda mogli spac spokojnie. To tylko moja taka uwaga
      z ktora mozecie sie nie zgodzić... Pozdro
      • marxx Re: Wujek SAM zaplaci... 08.08.10, 04:32
        No i jak fajnie napisane i normalnie i logicznie i sympatycznie. az
        mam watpliwosci czy to ten sam Maverick :)
        • maverick_1980 Re: Wujek SAM zaplaci... 16.08.10, 01:01
          Może na forum jest jeszcze jakiś inny MaveRick ? :)
      • maverick_1980 Re: Wujek SAM zaplaci... 16.08.10, 01:00
        Aha... dodam panowie, że jak już wydacie kupę kasy na lekarzy to TRZYMAJCIE
        RACHUNKI! Zgłoście się do swojego "rozrachunkowca" waszych podatków (jeśli
        rozliczacie się) i on odpisze to od podatku. Ponoć możecie też odpisać rachunki
        lekarskie swoich partnerek ale to już więcej opowie wam wasze biuro podatkowe...
        • lolita901 Re: Wujek SAM zaplaci... 25.08.10, 19:19
          Rachunki swoich partnerek. Czy friend-girl tez sie liczy?
          • maverick_1980 Re: Wujek SAM zaplaci... 30.08.10, 03:37
            Nie wiem na 100%. Najlepiej zadzwon do swojego TaxOffice i się dowedz.
            Napisz co Twoj powiedział. Ja do swojego nie dzwoniłem jeszcze, ale jak to
            zrobię to napewno odpiszę co powiedział.
            Mi moja szefowa ciagle mowi zebym zbierał takie rachunki bo niby można odpisać i
            że inni tak robią (rachunki konkubin, kochanek, dziewczyn; jeśli one się z tego
            nie rozliczają).

Tak naprawdę to ci z TaxOffice odpiszą WSZYSTKO! Trzeba uważać bo oni się nie
            podpisują pod rozliczeniem! To nie oni biorą odpowiedzialność za to (mowa o tych
            co biorą 60-80$ za rozliczenie).
            Takie biura jak "HewittJackson" (czy cos takiego) wolaja za rozliczenia 300$ i
            więcej i oni robią to tak jak powinno być i biorą na siebie odpowiedzialność w
            razie błędów lub problemów i reprezentują nas w razie problemów.

Mnie pierwszy raz rozliczał "przyjaciel" i jak zacząłem się dokopywać po latach
            to odliczał mi nawet sumy które przekazywałem na cele charytatywne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka