lilazw 21.12.10, 19:17 Czy dajecie prezenty swiateczne np. listonoszowi, nauczycielom, kierowcy school bus itd. Jesli tak to co lub ile :)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamajewski Re: Prezenty swiateczne dla 21.12.10, 19:34 nie wiem kto jest moim listonoszem przyjezdza jak nas w domu nie ma dzis do przedszkola zawiozlam wielka tace domowych ciasteczek i kazdej pani wedlowskie bombonierki. Paniom z innych grup ktore czasami pilnuja na zastepstwie corki grupe mniejsze a 2 pania ktore sa na codzienn z nia wieksze + czekolady dla kazdej. Odpowiedz Link
sondra Re: Prezenty swiateczne dla 21.12.10, 20:29 Osobom, których preferencji nie znam, wolę dawać gotowkę. Wg prawa federalnego listonoszowi nie wolno przyjąć gotówki ani prezentów droższych niż $20, więc gift card na $20 np. do Starbucks albo Target jest praktycznym prezentem. Dla osób świadczących nam osobiste usługi, np. sprzątaczy, fryzjerów, masażystów itd. przyjęte jest dawać równowartość kosztów jednej wizyty. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Prezenty swiateczne dla 21.12.10, 23:55 listonoszowi dalam gift card do Sturbacks a nauczycielkom dzieci w przedszkolu zrobilam paczuszke z elegancka swieczka, kartka swiateczna i glownym prezentem - gift cards w zaleznosci od pani na $100, $75 albo $50. Studentkom pomagajacym w day care tez przygotowalam paczuszki ze swieczka, zestawem malych kosmetykow, kartka swiateczna i gift card do Dunkin Donuts. Odpowiedz Link
majenkir Re: Prezenty swiateczne dla 23.12.10, 14:45 aneta05 napisała: > -gift cards w zaleznosci od pani na $100, $75 albo $50. Wszystkie jestescie takie szczodre? Gift cards, ktore ja kupilam byly po $15. Odpowiedz Link
jasti Re: Prezenty swiateczne dla 23.12.10, 15:20 ja kupilam gift card za $25 ale tylko dla jednej pani, reszty nie znam. W polskiej szkole skladalismy sie po 10, dla dwoch nauczycielek gdzie jest 24 rodzicow, wiec szalenstwa zadnego nie bylo. Odpowiedz Link
edytkus Re: Prezenty swiateczne dla 23.12.10, 15:40 majenkir napisała: > Wszystkie jestescie takie szczodre? > Gift cards, ktore ja kupilam byly po $15. Nie, IMO $20-30 to max. Niektore dzieci nie obchodza Bozego Narodzenia wiec nie przynosza tym samym prezentow, obowiazku przeciez nie ma. Moja corka ma w tym roku znowu tragiczna nauczycielke ktora prezent dostaje tylko z grzecznosci bo tak naprawde na zaden nie zasluguje. Konceptu rózgi pewnie nie zrozumie ale powinna dostac to: Odpowiedz Link
aneta05 Re: Prezenty swiateczne dla 23.12.10, 16:31 majenkir napisała: > > aneta05 napisała: > > -gift cards w zaleznosci od pani na $100, $75 albo $50. > > Wszystkie jestescie takie szczodre? > Gift cards, ktore ja kupilam byly po $15. ja studentkom dalam gift cards po $15 no a u nas nauczycielkom daje sie okolo $50, ja mam specjalne powody aby niektorym dac wiecej Odpowiedz Link
damiri Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 03:54 Wg prawa federalnego > listonoszowi nie wolno przyjąć gotówki ani prezentów droższych niż $20, No ladne kwiatki, nie mialam o tym pojecia... to znaczy, ze od 5 lat lamie prawo federalne, bo zostawiam naszej listonoszce $30, a ona jeszcze ani raz nie oddala mi "reszty" :) I na dokladke myslalam, ze moze to za malo, bo przynosi nam przesylki pod sam dom i oszczedza w ten sposob sobotniej wycieczki na poczte, 20 mil od nas..... Odpowiedz Link
doris-ek Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 00:37 Dla nauczycielki American Express gift card. Ogrodnicy $60 w gotowce. Sprzateczka $40 w gotowce. W zeszlym roku Saks gift card dla mojej asystentki, w tym roku prezent o podobnej wartosci bo wiem co kupic. Odpowiedz Link
skibunny Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 01:50 listonosz: $20 (znac nie znam, ale zawsze mi zostawia paczke pod drzwiami, zamiast kartke w skrzynce; dzieki czemu oszczedza mi wycieczek na poczte:) fryzjerka: rownowartosc uslugi (ktora zwykle swiadczy) handyman w budynku: $50 (zwasze daje mu tez $10-20 jak cos zrobi; dzieki czemu nie musze sie zwalniac z pracy bo wiem ze zawsze przyjdzie kiedy mi pasuje) super:tu mam zagwostke, bo tak naprawde to wlasnie handyman jest mi najbardziej pomocny; ale cos tam dostanie... i dziewczyna ktora pomaga przy sprzataniu: $100 bo jest przez lata przekonalismy sie ze na nia zawsze mozna liczyc, nie tylko przy sprzataniu:) Odpowiedz Link
bozena73 Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 15:00 skibunny napisała: fryzjerka: rownowartosc uslugi (ktora zwykle swiadczy) dla fryzjerki tez sie daje?? to znaczy ze musialabym dac $150 - rownowartosc uslugi bo zawsze to ona robi mi pasemka..niestety, chyba jednak to nie jest w moim tegorocznym budzecie.. tym bardziej ze moj szpital robi mi piekne prezenty co drugi dzien przesylajac rachunki, zawsze za cos innego...chociaz to ja powinnam im wystawic rachunek za te moje cierpienia.. Odpowiedz Link
jasti Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 17:20 fryzjerce nie daje, listonoszowi tez nie, tym bardziej ze ciagle sie zmienia w tym roku jest juz chyba 4,dla a dla panow ze stacji benzynowej nawet bym nie pomyslala ze ktos moze dawac Odpowiedz Link
skibunny Bozenko 22.12.10, 17:44 bozena73 napisała: > skibunny napisała: fryzjerka: rownowartosc uslugi (ktora zwykle swiadczy) > > dla fryzjerki tez sie daje?? to znaczy ze musialabym dac $150 - rownowartosc us > lugi bo zawsze to ona robi mi pasemka..niestety, chyba jednak to nie jest w moi > m tegorocznym budzecie.. > tym bardziej ze moj szpital robi mi piekne prezenty co drugi dzien przesylajac > rachunki, zawsze za cos innego...chociaz to ja powinnam im wystawic rachunek za > te moje cierpienia.. Bozenko, fryzjerom daje sie tylko jesli akurat jestes u niej przed Swietami i chodzisz do niej od lat; nic nie jest obowiazkowe; rachunki maja pierwszenstwo:) nie czuj sie zle... first things first:) Odpowiedz Link
edytkus Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 04:12 Dla listonosza kartka z $20, mozna dac wiecej ale listonosz wg prawa federalnego nie moze zaakceptowac wiecej niz $25, czyli przyjmujac wiecej to on lamie prawo a nie ofiarodawca. Dla attendants na stacji benzynowej kartki z po $10 na osobe. Dla nauczycielki kartka i prezent w postaci drobnego upominku (w tym roku upominkiem jest swieczka, swieca wlasciwie, ale w przyszlym mam nadzieje ze uda mi sie kupic to i gift card (pewnie Staples). Prezenty dla nauczycielki i dyrektor w polskiej szkole byly skladkowe (nie pamietam po ile), dla trenerow Alexandry tez (po $10). Odpowiedz Link
parasol-ka Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 04:31 A czy dajecie cos babysitter? Zastanawiam sie nad moim nowym ogrodnikiem, ktory jest buddysta... Nie mam pojecia, kiedy on obchodzi swieta, czy wypada mu cos dac na Boze Narodzenie? Jak myslicie? Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 04:49 coprawda babysitter nie mam ale wedlug mnie jest chyba bardziej "pomocna" jak listonosz wiec powinna dostac jakis fajny prezent, sama kiedys bylam babysitter i housekeeper i na swieta zawsze dostawalam druga tygodniowke. apropo nauczycieli to na Thanksgiving zanioslam czekoladki a teraz kupilam nauczycielce 3 polskie, fajne bomboniery, pomocnicy 2, panu od gym-u czekoladki i czekolade Godivy, dolaczam wlasnorecznie zrobione przez Filipa pierniczki lukrowane, dolacze po kartce swiatecznej i wydaje mi sie, ze bedzie ok. Moja mama jest nauczycielka w polskiej szkole w Pre-K i dostala slodycze, wiec chyba z tymi gift cards nie do konca tak jest, ze kazda nauczycielka na nie czeka Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 04:49 coprawda babysitter nie mam ale wedlug mnie jest chyba bardziej "pomocna" jak listonosz wiec powinna dostac jakis fajny prezent, sama kiedys bylam babysitter i housekeeper i na swieta zawsze dostawalam druga tygodniowke. apropo nauczycieli to na Thanksgiving zanioslam czekoladki a teraz kupilam nauczycielce 3 polskie, fajne bomboniery, pomocnicy 2, panu od gym-u czekoladki i czekolade Godivy, dolaczam wlasnorecznie zrobione przez Filipa pierniczki lukrowane, dolacze po kartce swiatecznej i wydaje mi sie, ze bedzie ok. Moja mama jest nauczycielka w polskiej szkole w Pre-K i dostala slodycze, wiec chyba z tymi gift cards nie do konca tak jest, ze kazda nauczycielka na nie czeka Odpowiedz Link
edytkus Re: Prezenty swiateczne dla 22.12.10, 04:51 parasol-ka napisała: > Zastanawiam sie nad moim nowym ogrodnikiem, ktory jest buddysta... Nie mam poje > cia, kiedy on obchodzi swieta, czy wypada mu cos dac na Boze Narodzenie? Jak my > slicie? Oczywiscie, my dajemy prezent dla pracownikow na stacji benzynowej ktorzy sa muzulmanami, tyle ze na kartkach widznieje Happy new Year, albo Happy Holidays, ale gdybym miala kartki z Merry Christmas to mysle ze nie obrazliliby sie. Odpowiedz Link
staua Re: Prezenty swiateczne dla 23.12.10, 15:48 Dalismy prezenty (zestawy kosmetykow) dwom paniom w przedszkolu, mam tez dla listonoszki, ale jej jeszcze nie spotkalam (w zeszlym roku udalo mi sie). Fryzjerce nie daje. W pracy impreza skladkowa. Nie przewiduje zatrudnienia ogrodnika w najblizszym dziesiecioleciu, a sprzatajacy nie biora wiecej niz $5 ponad wyznaczona kwote w gotowce. Probowalismy z prezencikami, ale zostawiaja. To juz nie dajemy. Odpowiedz Link
edytkus Re: Prezenty swiateczne dla 24.12.10, 00:03 Moja corka po przyjsciu ze szkoly opowiedziala co dostala nauczycielka (prezenty rozpakowala na zadanie ;) uczniow), byly m.in. perfumy, t-shirt, pasek, zegarek, torebka, co Wy na to? Byl tez recznie wydziergany szalik - znajac nauczycielke i osobe ktora go zrobila jestem pewna ze nauczycielka nigdy go nie zalozy. IMO nie ma to jak gift card. Co ciekawe wszystkie ww prezenty pochodza od osob ktore Bozego Narodzenia nie obchodza. Odpowiedz Link
jaga_nj A moja corka.. 24.12.10, 01:11 lat 12, dostala dzisiaj od chlopca z klasy(maly, przystojny Italiano;)) gift certificate na $25 do Abercrombie&Fitch. Szczeka mlodej opadla a ja sobie mysle, ze mi sie ziec szykuje;) Odpowiedz Link
edytais Re: A moja corka.. 27.12.10, 19:54 Szkoda, ze mojemu mezowi studenci nie daja gift certificate na $15-25 :) Przydalby sie Christmas bonus. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: wolny wybor 27.12.10, 21:24 Zawsze mozna zostac np. doormanem - wtedy i dobra sumke w okolicach Christmas sie uzbiera, nie mowiac, ze przynaleznosc do zwiazkow zawodowych pracownikow obslugujacych budynki otwiera przed czlonkami wrecz raj :)) Odpowiedz Link
tamsin Re: Prezenty swiateczne dla.. listonosza? za co? 29.01.11, 19:51 przypomnialam sobie o tym watku o prezencie dla listonosza. Przyznaje sie, ze nigdy mu nic na swieta nie dawalam i na pewno nie dam. Oprocz chronicznego mieszania listow, dzisiaj dostarczyl mi pelna skrzynke dla osob nawet nie z mojej ulicy. Owszem zdazaly sie okazjonalnie listy nie dla nas, ale dzisiaj skrzynka jest wypelniona poczta jakby po prostu pozbyl sie balastu. Polecialam za nim ale on rozplynal sie i na ulicach obok juz go nie bylo. Oczywiscie, przeciez dostarczyl juz listy z calej okolicy do mojej skrzynki! Szkoda, ze zadnego nie bylo dla mnie. Nie mam ochoty roznosic listow za niego, wiec zadzwonilam na poczte zeby go spowrotem przyslali, oni mi na to, ze on roznosi listy do 5:30 PM. haha, przeciez on juz sie ich pozbyl. Doslownie taki Newman z Seinfelda, tyle ze chudy. Poniewaz to sie zdaza dosyc czesto, zastanawiam sie gdzie napisac skarge, bo dzwonienie i rozmawianie z supervisor na poczcie jest bez sensu, nic sie nie poprawia. Macie jakies sugestie? christmas gift na sto procent jednak odpada. Odpowiedz Link