Dodaj do ulubionych

przelot liniami Air Canada - pytanie

13.03.11, 03:22
Czy ktos z Was lecial tymi liniami - jakie wrazenia?
Obserwuj wątek
    • miskidomleka Re: przelot liniami Air Canada - pytanie 13.03.11, 04:03
      Pytasz o główne Air Canada czy o Air Canada Jazz?
      • edytkus Re: przelot liniami Air Canada - pytanie 13.03.11, 05:30
        Przypuszczam ze chodzi o Air Canada (to ma byc lot z Newark do Toronto a stamtad do Warszawy - jesli to ma jakies znaczenie), ale jesli masz info o tych drugich to pewnie tez nie zaszkodzi.

PS. Przepraszam Cie za brak odpowiedzi w tamtym watku. Odpisalam dwa razy i dwa razy wcielo mi post. Nie tylko w tamtym watku, w kilku innych tez - mam niespotykany dotad problem z Safari i gazetowymi forami. Przy dluzszych postach pojawia sie pilka plazowa i Safari quits.
        • miskidomleka Re: przelot liniami Air Canada - pytanie 13.03.11, 07:20
          edytkus napisała:

> Przypuszczam ze chodzi o Air Canada (to ma byc lot z Newark do Toronto a stamta
          > d do Warszawy - jesli to ma jakies znaczenie),

Toronto do Warszawy na pewno będzie Air Canada. Jazz to linia regionalna, więc ewentualnie może Cię wieźć z Newark do Toronto, ale też niekoniecznie.

Leciałem raz Jazz z Waszyngtonu (Reagan) do Montrealu (Trudeau) i z powrotem, i wszystko było jak najbardziej w porządku. Trudno jednak ekstrapolować na lot do Warszawy, bo to jednak inna linia, krótki bardzo lot, mały samolot jedna stewardessa), praktycznie zero serwisu, coś chyba tylko do picia dali.

Z ciekawostek, zupełnie niezależnych od linii, w drodze powrotnej samolot prowadzili pani pilotka i pan pilot.

Oraz były świetne widoki, dobre po starcie z Waszyngtonu, dobre po drodze, rewelacyjny widok na lotnisko Trudeau przed lądowaniem w Toronto (lotnisko Mirabel też było widać w oddali), no a z powrotem przepiękne podejście od północy na pas 19 w Waszyngtonie, tzw. River Visual Approach (albo któreś z odpowiednich podejść na przyrządach, ale zważywszy na pogodę prawie na pewno Visual): www.youtube.com/watch?v=mTPifuAXaGo

> PS. Przepraszam Cie za brak odpowiedzi w tamtym watku.

Nie ma sprawy, może kiedyś sobie wrócimy do tematu - albo i nie :-)
    • sylwek07 Toronto-Warszawa 13.03.11, 07:15
      to jest lotowski samolot bo LOT wspolpracuje z Air Canada jak z UA i Lufthansa.
      na rezerwacji-bilecie moze pisc Air Canada ale lot bedzie wykonywany lotowskim samolotem.
      • miskidomleka Re: Toronto-Warszawa 13.03.11, 07:22
        sylwek07 napisał:

> na rezerwacji-bilecie moze pisc Air Canada ale lot bedzie wykonywany lotowskim
        > samolotem.

A, więc jak zwykle codesharing. Powinno gdzieś być więc drobnym drukiem napisane "operated by LOT".
        • edytkus Re: Toronto-Warszawa 14.03.11, 15:49
          Dzieki za odp. Rzeczywiscie jest info ze operated by polish airlines. W takim razie wybor chyba padnie na lot Newark-Frankfurt-Warszawa.
          • edytkus Re: Toronto-Warszawa 14.03.11, 17:30
            edytkus napisała:

> Dzieki za odp. Rzeczywiscie jest info ze operated by polish airlines. W takim r
            > azie wybor chyba padnie na lot Newark-Frankfurt-Warszawa.

Jak napisane tak zarezerwowane (powrot Krakow-Monachium-Newark). Operated by Continental i Lufthansa (chociaz LOTem dla dziecka 20% taniej). Daje slowo, nie wiedzialam ze na takie rzeczy tez trzeba zwracac uwage. Samoloty to Boeingi 777, 767, Embraer i Airbus (Frankfurt-Warszawa), o przedostatnim nic nie wiem ale czy Airbusy to nie te ktore rozpadaja sie w powietrzu bez sladu?! Ja nie lece, tylko moje dziecko (nie samo) wiec przychodzą mi do głowy najgorsze scenariusze.

PS. Jakiego rozmiaru walizka moze byc wzieta na poklad jako bagaz podreczny? Waga wiem ze nie moze przekroczyc 13lb ale ile jest miejsca pod fotelem?
            • sylwek07 Embraer 14.03.11, 17:39
              www.embraer.com/en-US/Pages/Home.aspx
            • monhann2 Re: Toronto-Warszawa 14.03.11, 21:05
              Na lotach transatlantyckich z USA i Kanady lataja bezposrednio do Warszawy tylko samoloty LOT-u, niestety! mam nadzieje, ze to sie kiedys zmieni, bo tez nienawidze LOT-u;)
            • miskidomleka Re: Toronto-Warszawa 14.03.11, 21:26
              edytkus napisała:

> . Samoloty to Boeingi 777,
              > 767, Embraer i Airbus (Frankfurt-Warszawa), o przedostatnim nic nie wiem ale c
              > zy Airbusy to nie te ktore rozpadaja sie w powietrzu bez sladu?!

Sylwek już zlinkował - Embraer to brazylijski wytwórca niewielkich (w zależności od modelu ok. 40 do ok. 120 pasażerów) odrzutowców pasażerskich, używanych na trasach regionalnych. Lot lata Embraerami po Europie od dość dawna. Wiele innych linii ich używa, w tym sporo amerykańskich regionalnych, a także np. JetBlue.

A samoloty raczej nie rozpadają się w powietrzu, a jeśli już, to nie bez śladu. Jeśli chodzi Ci o tego Air France co jakiś czas temu spadł do Atlantyku, to były ślady. Był to zresztą wielki transatlantycki A330. Między Frankfurtem a Warszawą będzie coś z rodziny A320, wielkościowo porównywalne z Boeingiem 737.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka