aniutek 04.02.12, 02:52 Moze polecicie cos? Ja sie zupelnie nie orientuje a muszę Zuze wprowadzić, pokazać jej na czym gra w orkiestrze polega z nadzieja, ze może się jej spodoba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 03:57 Wiele orkiestr czy filharmonii ma koncerty dla dzieci czy młodzieży, Ty chyba jesteś z NYC, zobacz: nyphil.org/concertsticks/special_musicAllAges.cfm Osobiście nigdy z takich nie korzystałem, obawiam się też (bardziej na podstawie książek "tłumaczących" muzykę dzieciom) że niektóre mogą za bardzo eksponować ilustracyjną stronę muzyki poważnej, która jest zazwyczaj nie najważniejsza, o ile w ogóle nie występuje. Można też kupić klasyka: www.amazon.com/Leonard-Bernstein-Peoples-Concerts-Philharmonic/dp/B0002S641O/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1328323298&sr=8-1 Rzuć okiem tu: www.npr.org/blogs/deceptivecadence/2011/05/17/136359353/how-do-you-introduce-classical-music-to-kids Myślę, że ciekawostką może też okazać się From the Top, program, w którym występują nastoletni muzycy. www.fromthetop.org/content/pbs-television-program www.pbs.org/wgbh/fromthetop/video/season-1/105.php Odpowiedz Link
edytkus Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 04:49 zniechecisz tylko dziecko ;), poczekaj, w szkole na pewno bedzie gra na instrumentach, a potem mozliwosc nauki dodatkowej, oraz przynaleznosc do choru czy szkolnej orkiestry. Ale jak uz bardzo musisz ;) wez ja na fajny musical i usiadz gdzies przy orkiestrze. ALBO poszukaj czy jakies lokalne high school lub college nie wystawiaja przestawienia, zazwyczaj sa robione na wysokim poziomie, na licencjach, czy nawet jakis koncert (college z music programs maja sporo w ofercie w drugim polroczu). Bilety niedrogie a czasami wystepuja slawy. Syna popros zeby cos znalazl. Odpowiedz Link
edytkus Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 04:52 Wydaje mi sie ze jesli Twoja corka nie wykazuje dotad sama zainteresowania to nie ma co zapewniac atrakcji na sile. U mojej siostry stoi pianino, ktorym moja corka zupelnie sie nie interesuje, nawet z ciekawosci nie brzdaka jak inne dzieci ktore przychodza z wizyta. Szkoda, ale widocznie it's not her thing. Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 05:09 edytkus napisała: > wez ja na fajny musical Pytanie było o koncerty muzyki poważnej... > poszukaj czy jakies lokalne high school lub college > nie wystawiaja przestawienia, zazwyczaj sa robione na wysokim poziomie, Mam nadzieję, że nie masz na myśli występów "high school orchestra". Odpowiedz Link
edytkus Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 06:48 miskidomleka napisał: > edytkus napisała: > > > wez ja na fajny musical > > Pytanie było o koncerty muzyki poważnej... ale chodzilo o "fajny sposob" na muzyke powazna, musical fajny jest? jest! orkiestre ma? ma! wiec o co chodzi ;) > Mam nadzieję, że nie masz na myśli występów "high school orchestra". C'mon Miski, zarty sobie stroisz. Nie, nie mam na mysli high school marching band a normalna orkiestre. Ta ostatnia istnieje nawet w podstawowce mojej corki, chyba wszystkie skoly ucza gry na instrumentach (man, co to byly za katusze gdy moje dziecko przynioslo ze szkoly flet :O) Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 07:55 edytkus napisała: > ale chodzilo o "fajny sposob" na muzyke powazna, musical fajny jest? jest! orki > estre ma? ma! wiec o co chodzi ;) Sama orkiestra muski poważną nie czyni, a musicale baaardzo niefajne są ;-P > a n > ormalna orkiestre. > Ta ostatnia istnieje nawet w podstawowce mojej corki, chyba wszystkie skoly uc > za gry na instrumentach (man, co to byly za katusze gdy moje dziecko przynioslo > ze szkoly flet :O) Ależ właśnie o takie orkiestry mi chodzi, nie o marching band. Na poziomie high school grają między słabo a tragicznie. Posłuchaj sobie www.youtube.com/watch?v=U169byGbnsc - do dopiero może zniechęcić! > Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 07:56 muzyki, jakiej muski, co ja piszę. i "to dopiero" Odpowiedz Link
aniutek Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 18:26 Wyjaśniam: Zuza chciała uczyć się gry na skrzypcach, zapisalam ja do abrons arts center, które mam blisko. Zuzi szybko się znudziło - bo ciagle trzeba ćwiczyć - ale na lekcjach stwierdzili , ze ma "ability" I ma szykowac sie do audition to Carnegie hall childrens orchestra. Zmuszac nie bede ale musze spróbować zainteresować. Odpowiedz Link
aniutek Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 18:35 Kurcze, a może to była Loincoln center orchestra.... Odpowiedz Link
edytkus Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 19:11 aniutek napisała: > Kurcze, a może to była Loincoln center orchestra.... niewazne, jak ma talent to IMO zmuszac do cwiczen, niech wezmie udzial w tych przesluchaniach. Moja corka marudzi ze nie chce chodzic na treningi chociaz samo plywanie lubi. W takich momentach przypominam jej historie Oliwii Jedrzejczak, jak to w dziecinstwie matka musiala ja sila na basen ciagnac a potem zaczela wygrywac i jej sie odmienilo do tego stopnia ze wygrala zloto na olimpiadzie. Moze tez znajdz jakas historie z zycia wzieta. Byle nie przegiac i nie dac do zrozumienia ze bedzie sie rozczarowanym jesli dziecku sie nie uda. Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 04.02.12, 22:29 Aniutek, jeszcze coś mi przyszło do głowy. W pierwszym poście piszesz, że zupełnie się nie orientujesz - i nie wiem, czy nie orientujesz się w koncertach dla dzieci, czy w ogóle w muzyce poważnej. Jeśli to drugie, to - o ile będziesz córkę posyłać na jakieś koncerty - może zapewnij jej towarzystwo kogoś, kto coś o tym wie i będzie umiał odpowiedzieć na jej pytania, itd. Wieesz, co to znaczy Adagio, dlaczego czasem się klaska a czasem nie, po co jest dyrygent, itd Ile lat ma córka w ogóle? Odpowiedz Link
aniutek Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 00:00 Zuzanna ma 7 i pól , ja nie znam się na muzyce w ogóle tzn lubię słuchać ale ucho mam kiepskie i jak mawiają słoń mi na nie w dzieciństwie nadepnal sic Ale u mojego m jest jeden wybitny muzyk, M ma słuch ale jakoś brakuje mu zaciecia i cierpliwości, nie chce na niego narzekać ale jeśli ja nie zajmą się tym nic się nie wydarzy. W sUmie mam takie samo jak Edyta podejście, nie daje za wygrana i prowadzam na lekcje i staram się piliowac w domu, Zuzanna jak już gra to lubi i podoba jejj się najgorsze jest przed. Nie mam kogo się poradzić ani poprosić o poprowadzenie jej na koncert, muszę iść sama, jasne, ze się podszkole prżed :) tylko gdzie tu iść? Poszukam, szczerze..... Myślałam, ze ten temat macie przerobiony :p Edyta - u nas z Łukaszem i basenem podobnie było, zaczął chodzić bez oporów kiedy zobaczył zmianę sylwetki, bary, ale zawodnikiem nie chciał być , on humanista nie ma iskry zwycięzcy ;) Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 00:14 aniutek napisała: > Poszukam, szczerze..... Myślałam, ze ten temat macie przerobiony :p My miski tematu nie mamy przerobionego, bo zazwyczaj nie zajmujemy się edukacją muzyczną nieletnich :-). >tylko gdzie tu iść? Jak dziecko takie młode, to może spróbuj te koncerty młodzieżowe/dziecięce które linkowałem wcześniej? Albo spytaj nauczyciela skrzypiec, pewnie się +/- orientuje w życiu muzycznym okolicy i coś doradzi. Odpowiedz Link
magdziol18 Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 00:58 Aniutku a zobacz czy w Cornegie Hall nie ma koncertow za darmo? kiedys byly, jak jeszcze mieszkalam na LI, moja 6 latka lubi chodzic na koncerty, nawet te la doroslych, ba w Wwie nawet na Jeziorze Labedzim bylismy. A Lincoln Center - cudowne - na pewno sam budynek i atmosfera sie Z spodoba. No i zapraszam do DC! CODZIENNIE darmowe koncery w Kennedy Center i super programy dla dzieci! Odpowiedz Link
edytkus Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 02:03 magdziol18 napisała: > moja 6 latka lubi chodzic na koncerty, nawet te la > doroslych, ba w Wwie nawet na Jeziorze Labedzim bylismy. bo to jest tak ze czym skorupka za mlodu... ile talentow i zainteresowan sie zmarnowalo bo rodzice pozwolili zajadac czipsy przed telewizorem zamiast dziecko czyms konkretnym zajac :O Kiedys z corka obejrzalam bozonarodzeniowa transmisje opery z MET, weszla do pokoju na moment, zagapila sie w TV i wytrwala do konca zaczarowana :) IMO jesli rodzic traktuje dane wydarzenie/czynnosc etc. jako cos wyjatkowego, jest podekscytowany, zauwaza i chwali postepy zamiast ganic to dziecku tez w koncu zaczyna zalezec. Moja corka niby treningow nie lubi ale na zawody jezdzi chetnie i dumnie kolekcjonuje wygrane wstazki ;) Wiem ze niektorzy rodzice podchodza podobnie, niewazne jaki rezultat ale jakis sport czy inne zajecie na powaznie byc musi. Nie poddawaj sie Aniutek, co sie Zuza nauczy to jej. Ja w dziecinstwie nienawidzilam chodzic do szkoly muzycznej (tez mam gumowe ucho), ale wielokrotnie mi sie przydala wiedza muzyczna (np w college biorac muzyke z zakresu general studies nie musialam tak wkuwac na testy jak inni) a dzieki umiejetnosci grania na pianinie szybko nauczylam sie pisac na maszynie (tej takiej wielkiej, metalowej ;)) A moja nauczycielka pianina w college moiwla ze gra jest najlepsza na artretyzm dloni, wiec jakby cos (tfuj tfuj tfuj) mam fizykoterapie we wlasnym zakresie ;))))) Odpowiedz Link
piesfafik Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 03:07 Muzyka powazna jest troche jak obcy jezyk i trzeba sie najpierw osluchac zeby miec z tego przyjemnosc. Jak ja zaprowadzisz na dlugi koncert to moze dojsc do wniosku ze to jest smiertelnie nudne. Chodzilam w mlodosci do szkoly muzycznej i pamietam ze im wiecej gralam tym wiecej przyjemnosci mi sprawialo sluchanie muzyki. Jak ja przyjma do tej orkiestry to sie tam nauczy sluchania muzyki powaznej, Jak bedzie grac i dalej sie nie bedzie jej podobalo to wtedy bedziesz wiedziec ze nie ma po co dziecka katowac Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 18:04 podejrzewam ze juz pewnie to zrobilas ale jak nie - to ja bym puszczala w domu hity na skrzypce - jak dzieciak choc troche slkzypacami i muzyka zainteresowany to napewno zalapie. i tez pusczalabym z roznych krajow zeby zalapala jakie sa rytmy - - bardzo to lubie - jakbym taki rzeczy grala to bym nie tesknila za orkiestra - zaczyna sie od 50 sekundy www.youtube.com/watch?v=dRa7aBGnStU- - tu japonskie muzykowanie na skrzypce www.youtube.com/watch?v=hCSc1AFpRXo- - tu arabskie rytmy ze skrzypcami www.youtube.com/watch?v=k80ZGtkQsL0&feature=fvst- - mnie sie bardzo podobal zawsze vivaldi i spokojnie sie przy tym na dywanie bawilam www.youtube.com/watch?v=TZCfydWF48c&feature=fvst- - lacrimosa www.youtube.com/watch?v=6_UPjZyxn0Q- - secret garden ma fajne utwory ktore mozna puszczac jak sie bawi misiami jak jest mala www.youtube.com/watch?v=gfc-AMFSoHM www.youtube.com/watch?v=UBZ3w5b8if0&feature=related www.youtube.com/watch?v=pQJf93yqy2A&feature=related www.youtube.com/watch?v=dhdXWJliDaM&feature=related www.youtube.com/watch?v=HNFiNRfY0J0&feature=related- - tu folk/dance z eurowizji - norweg alexander rybak pitoli na skrzypcach, chyba nawet wygral eurowizje wtedy www.youtube.com/watch?v=uiH4BFTELME&feature=fvwrel tak robilam jak chcialam zeby mama posluchala tej czy innej piosenki marlin manson. cos sobie sprzatala w kuchni a ja w drugim pokoju mansona no i potem sama przychodzila sie pytac co to za tytul i zeby zrobic glosnej albo jeszcze raz puscic hehe Odpowiedz Link
aniutek Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 19:34 oooooo dzieki!!!! o to wlasnie mi chodzi, zapoznanie zachecenie do muzyki, sama sie tez musze zachecic ;) dzis sluchamy po calosci 1 w miedzy czasie mam bilety na koncert dla dzieci w filharmonii i przy okazji na koncert Chopina w Carnegie - jako prezent dla Mamy :) Odpowiedz Link
robak.rawback wuthering heights ryuichi sakamoto !! 05.02.12, 19:54 jak moglam o tym zapomniec!! ryuichi sakamoto - wuthering heights soundtrack! bardzo sporo skrzypiec - tej wersji nie slyszalam jeszcze - znam troszke inne wiec jest ich sporo jak widze. ta jest boska! sa rozne wersje tego ale to sie nadaje w calosci do przesluchania ! kocham to. www.youtube.com/watch?v=8D2W25dSeSk Odpowiedz Link
edytkus Re: wuthering heights ryuichi sakamoto !! 05.02.12, 21:09 to mi przypomnialo gwiazde polskich sopotow, Vanessa Mae: www.youtube.com/watch?v=Tgb0jK143MI&feature=related www.youtube.com/watch?v=Hg8Fa_EUQqY www.youtube.com/watch?v=Hg8Fa_EUQqY nie znam nikogo kto nie lubilby tego zbioru. cos podobnego www.youtube.com/watch?v=Pc1uz-MzWRU&feature=related www.youtube.com/watch?v=PDcowVSqFHk&feature=related O, Aniutek, mozesz obiecac corce ze kupisz jej kiedys elektryczne skrzypce, moja ma obiecany sharkskin racing suit jesli bedzie sobie dobrze radzic, bo poki co nie ma ambicji i na zawody jezdzi pogadac z kolezankami ;) Odpowiedz Link
miskidomleka Re: wuthering heights ryuichi sakamoto !! 05.02.12, 21:21 edytkus napisała: > to mi przypomnialo gwiazde polskich sopotow, Vanessa Mae: Chcesz dziecku zepsuć gust już w wieku 7 lat? Ja mam jeszcze pytanie do Aniutka: co właściwie miałaś na myśli pytając o koncerty? Bo to słowo ma w muzyce poważnej dwa znaczenia: 1. impreza polegająca ma publiczne wykonaniu muzyki (np. w filharmonii) 2. pewien typ utworu: typowo trzyczęściowy utwór w formie sonatowej zazwyczaj na jeden (rzadko 2 lub kilka) instrumentów solowych i orkiestrę Myślałem, że pytasz o 1., ale może chodziło Ci o 2., o przykłady koncertów (utworów) na skrzypce i orkiestrę, a może o jeszcze co innego? Odpowiedz Link
aniutek Re: wuthering heights ryuichi sakamoto !! 06.02.12, 02:32 Chodzilo mi o 1 :) i znalazlam odpowiednie w filharmoini pt Young people concert nyphil.org/concertsTicks/subs_youngPeopleConcerts.cfm kupilam ostatnie bilety na marzec!!! Odpowiedz Link
miskidomleka Re: wuthering heights ryuichi sakamoto !! 06.02.12, 03:17 aniutek napisała: > kupilam ostatnie bilety na marzec!!! Super! Odpowiedz Link
edytais uczelnie wyzsze 29.02.12, 21:34 Sprawdz uczelnie. Wydzialy muzyki maja male koncerty przerozne: pianino, skrzypce, kwintety, orkiestry itp itd.. Nie jest to moze na profesjonalnym poziomie, chociaz to zalezy od koncertu i od uczelni (czasami jest super jak profesorowie graja) i czesto tez za darmo. Emily ma 8 lat. Grala rok na pianinie, rok na skrzypcach. Uwielbia muzyke, ale jest leniwa i nie lubi cwiczyc. Natomiast na koncerty lubi chodzic, nie te dla dzieci tylko normalne. Moze jak podrosnie to wroci do cwiczen. Koniecznie chciala grac na skrzypcach, 2 miesiace nie musialam zachecac a potem musialam o codziennych cwiczeniach przypominac. Po roku bylo prawie zmuszanie, wiec dalismy spokoj. Nie bylo sensu. Michaela zabieralam na koncerty jak tylko mogl wysiedziec (ok 3 roku zycia). Bardzo lubi, ale na instrumentach nie gral. Nie okazywal zainteresowania mimo, ze w domu mamy pianino, keyboard, skrzypce, flet poprzeczny, 4 inne flety, gitare, harmonike, ukulele :) Jak skonczyl 6 lat przed swietami nagle oznajmil, ze on koniecznie chce sie uczyc grac na pianinie. Jego lekcje trwaja nieraz godzine. Czesto ja musze je skrocic i jak chce dluzej to sam cwiczy. Poza tym sam gra juz beze mnie. DUzo gra ze sluchu i 90% jest to zaslyszana muzyka klasyczna. Ciagle sluchanie siostr jak graja i koncerty chyba wwiercily sie w ucho.... Jak bawi sie lego to nuci sobie gamy :D (nicole duzo gra). Michael na niczym innym tak dlugo nie potrafi sie skupic. Lepiej czyta nuty niz ksiazki. Emily za to nie potrafila cwiczyc dluzej niz 15 min, potem to bylo za duzo, ale spiewac i grac na ukulele potrafi godzinami. Bez lekcji. nie lubi jak ktos jej cos kaze cwiczyc. W ogole jest buntownikiem i nie lubi jak jej sie mowi co ma robic. Nie rezygnuj z koncertow tylko dlatego, ze corka nie lubi cwiczyc. Maz nie muzykalny ale uwielbia koncerty, opery itp. Emily tez. Bakcyla chyba za malego sie zaszczepia. Moje dzieci uwielbiaja muzyke rokowa i tak samo bardzo uwielbiaja klasyczna, bo tyle samo jej sluchaja. Acha, ja tez mysle, ze warto miec w domu instrument nawet jesli dziecko zrezygnuje z lekcji. Mozna grac samemu dla przyjemnosci i byc samoukiem. w koncu muzyka to przyjemnosc i nie kazdy musi grac na prof poziomie. Mimo, ze Emily nie chce grac na skrzypcach i przestalismy jezdzic na lekcje, nadal bierze je w rece i gra dla siebie. Probuje koledy i inne piosenki. NAwe potrafi czesc Sabredance Katchaturiana :D Tego moje dzieciaczki sluchaja jak chca muzyke odpowiednia do szybkiego sprzatania. Nawet bez lekcji mamy pare piosenek duetowych itp. Nicole sama uczy sie grac na flecie i na skrzypcach, bo po prostu sa w domu. Z lekcji zrezygnowalismy. Wiekszosc ludzi oddaje instrumenty: albo lekcje albo wcale..... :( Nie zgadzam sie z poprzedniczka, ze zniechecisz dziecko jak na koncerty powazne zabierzesz. Chyba, ze sama nie lubisz. Dzieciak wie, ze sie zmuszasz. Wtedy rzeczywiscie zniechecisz. Ale sie rozpisalam!!!! Odpowiedz Link
robak.rawback harfa i inne 05.02.12, 21:52 to jeszcze jak sie zapedzilam to pomyslalam co mi sie podobalo zawsze - harfa! taki dziewczecy dzwiek i wyglad i bajkowe dzwieki ta kobieta piekna piosenke gra - www.youtube.com/watch?v=BBrSypv7y_E- - moonlight sonata beethovena nie koniecznie na skrzypce tu tradycyjnie - www.youtube.com/watch?v=5-MT5zeY6CU&feature=related- - zrobiona na wspolczesnie: www.youtube.com/watch?v=9YD5esJfvK0&feature=related- - tu ladne balkanskie rytmy + skrzypce + wspolczesne brzmienie - www.youtube.com/watch?v=_x7_W7HuKX0- - tu dobra jakiosc ta sama grupa chyba - ze skrzypcami tez - arabskie/balkanskie brzmienie www.youtube.com/watch?v=QJxc4CYaeAc&feature=related- - mnie sie zawsze podobala skrzypcowa czolowka do karino ;b www.youtube.com/watch?v=Y4ia6pZmccQ Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 21:06 robak.rawback napisała: > podejrzewam ze juz pewnie to zrobilas ale jak nie - to ja bym puszczala w domu > hity na skrzypce No ale to jest odpowiedź na zupełnie inne pytanie, pytanie było o koncerty muzyki poważnej, a nie o utwory popowe i poważne na skrzypce... Nawiasem mówiąc, tu jest znacznie lepsza Zima Vivaldiego: www.youtube.com/watch?v=mU9rn3vX0Mk Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 22:15 miski do mleka ja ci klawiatury nie zabralam, mogles skopiowac pare linkow, nic nie poradze ze tego wczesiej nie zrobiles. tym bardziej ze to ze ktos zadaje jedno pytanie nie znaczy ze nie chce znac odpowiedzi na pokrewne. jak nie chce to nie skorzysta a skorzysta moze kto inny. simples. mnie sie osobiscie bardzo przydalo bo przy okazji sobie czesc sciagnelam i mam na jutro do posluchania w drodze do pracy. Odpowiedz Link
miskidomleka Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 22:44 robak.rawback napisała: > miski do mleka ja ci klawiatury nie zabralam, mogles skopiowac pare linkow, nic > nie poradze ze tego wczesiej nie zrobiles. > tym bardziej ze to ze ktos zadaje jedno pytanie nie znaczy ze nie chce znac odp > owiedzi na pokrewne. jak nie chce to nie skorzysta a skorzysta moze kto inny. s > imples. Ależ oczywiście, tyle że zwracam uwagę (czego nie napisałaś), że kupa Twoich linków to pop a nie muzyka poważna. Nawiasem mówiąc, fajnie byłoby jakby Aniutek doprecyzowała, o co właściwie pyta (vide mój poprzedni komentarz) Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Koncerty muzyki powaznej dla dzieci, orkiestr 05.02.12, 22:58 miskidomleka napisał: >tyle że zwracam uwagę (czego nie napisałaś), że kupa Twoich linków to pop a nie muzyka >poważna. give it to me baby uh huh uh huh ja bym powiedziala ze to nawet nie pop tylko poop, pun intended... Odpowiedz Link