07.08.12, 03:21
To jeszcze pytanie o zmywarke, bo nie moge zdzierzyc tej, ktorej nieszczesliwa posiadaczka zostalam. Nie tylko stara, mala i na pewno nieekologicna to jeszcze szklanki wychodza z niej bardziej brudne niz wchodza.
W starym mieszkaniu mialam cos takiego: Kenmore Elite Dokladnego modelu nie pamietam a podobnchm w Sears widze z 6. Myla swietnie, ale suszenie bylo do d... Trzeba bylo ja otwierac po skonczonym cyklu i wyjac naczynia, gdy sobie same wyschly na powietrzu.
Szukam wiec zmywarki, ktora dobrze myje i suszy. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: zmywarka 07.08.12, 03:30
      Hmm, miałem rożne zmywarki i zawsze dobrze suszyły. Może ta Twoja stara miała po prostu zepsutą grzałkę?
      • klaudona Re: zmywarka 07.08.12, 04:08
        Ta zmywarka taka byla od nowosci. Po skoczeniu cyklu byla zawsze goraca wiec to pewnie nie grzalka.
    • edytkus Re: zmywarka 07.08.12, 04:17
      blog.askousa.com/2011/10/03/does-your-dishwasher-dry/
      www.dailymotion.com/video/xm4l3n_dishwasher-drying-explained-dishwasher-not-drying-dishes_shortfilms

moja siostra ma tez Kenmore Elite, myje swietnie, jest pojemna i oszczedna ale suszenie ma do niczego. Moja zmywarka GE pod tym wzgledem tez jest beznadziejna. Gdzies kiedys czytalam ze funkcja suszenia to strata pradu, wiec wlaczam zmywanie wieczorem, zostawiam drzwi lekko otwarte, a na rano naczynia sa suche.
    • vdal Re: zmywarka 07.08.12, 13:51
      Trzeba sprawdzic jakosc wody tez, bo czasami nie tylko zmywarka jest winna.Kiedys dolaczali do kazdej zmywarki taki pas na zbadanie "twardosci" wody, nie wiem czy to robia jeszcze.Sprawdzilabym najpierw to, bo mozna kupic specjalne tabletki poprawiajace jakos wody.Wkladasz je do zmywarki.
      • beatamc Re: zmywarka 08.08.12, 01:25
        Ostatnio kupilam zdaje sie ta i pasek byl zalaczony, tak jak i pare kostek proszku. Jak narazie jestesmy bardzo zadowoleni. Suszy bdb, jak jest nastawiona na china program- szklanki wygladaja jak nowe. Mi tak bardzo zalezalo na panelu, ze nawet nie pomyslalam o dobrym suszeniu, czy innych bajerach (bardzo fajne jest w niej to, ze ma kanister na plyn, nie trzeba za kazdym razem wlewac plynu. Nie trzeba czyscic filtrow, jest duzo cichsza od starej i pojemniejsza).
        ( vdal kupilismy w Lowes, bo w HD facet nas zbyl i powiedzial, zebysmy sobie przez net zamowili. A w Lowes nie dosc, ze b milo nas obsluzyli to i 200$ mniej niz Hd. Cos sie zmienilo w HD, czy tylko w tym jednym? )
        • klaudona Re: zmywarka 08.08.12, 02:53
          Ten panel to tylko bialy jak na rysunku? Bo mi nie bedzie pasowac do szfek.
          • beatamc Re: zmywarka 10.08.12, 13:15
            oczywiscie, ze nie :) panel zalatwiasz sobie na wlasna reke. Bez panela drzwi sa czarne.
            • klaudona Re: zmywarka 10.08.12, 14:30
              To bylby swietny pomysl, gdybysmy szafki wymieniali ale na razie jeszcze zostana jakie sa. Zmywarka i lodowka musza byc stalowe, aby pasowaly to kuchenki bertazzoni (!). Nadziwic sie nie moge, ze ktos inwestuje w taka kuchenke a zmywarke ma do du...
        • vdal Re: zmywarka 08.08.12, 04:36
          hmm zmienia sie:D a przynajmniej staraja sie.Postawili na customer service.Moge odpowiadac za swoj sklep i wiem,ze pewne rzeczy u nas by nie przeszly.Niestety trafilas na jakiegos balwana,a takich mozesz spotkac wszedzie.Ja mam kolo siebie Lowes i czasami tam kupuje kilka razy mi sie trafil taki balwan,ale ten ostatnim razem trafil mi sie fajny chlopaczek.Za jego uslugi nawet zadzwonilam do jego corporate i podziekowalam great customer service pomimo,ze konkurencja:D
          Nie raz slysze od naszych klientow,ze wola w naszym sklepie(oddziale) kupowac niz w innych, bo u nas jest bardzo dobra obsluga,ale my swoim pracownikom tluczemy do glowy ciagle,a kto nie pasuje do profilu ten niestety odpada, bo to nie nasz standard.
          Ja bym zadzwonila na info linie i powiedzial,ze koles byl do d... to dostanie nagane.:D
    • doris-ek Miele 08.08.12, 03:28
      dobrze suszy, dodatkowa szuflada i cicha.
      • nanuk24 Re: Miele 08.08.12, 21:38
        Miele jest swietna i ta dodatkowa szuflada na sztucce, zamiast koszyka(?) to strzal w dziesiatke.
    • nanuk24 Re: zmywa 08.08.12, 21:32
      nie wiem co polecic, ale odradzam whirpool
      • klaudona Re: zmywa 09.08.12, 02:51
        dlaczego?
        • marekatlanta71 Re: zmywa 09.08.12, 22:06
          Pewnie nazwa jest brzydka ;)
          • nanuk24 Re: zmywa 10.08.12, 02:53
            Zebys wiedzial:-P
      • nanuk24 Re: zmywa 10.08.12, 03:12
        Moja nie jest az taka najgorsza;-), suszy dobrze w kazdym badz razie.
        Z myciem maly problem jest - niedomywa mi naczyc, zwlaszcza sztuccow, wczesniej zostawiala biale smugi na naczyniach - teraz juz sie tak nie dzieje,
        czesto nie pobiera mi detergentu z pojemnika, co mnie doprowadza do szewskiej pasji.
        • nanuk24 Re: zmywa 10.08.12, 03:16
          Plus taki, ze jest cholernie pojemna, bo miesci mi w dolnej szufladzie 24 talerze, a w gornej kubkow, szklanek, spodeczkow, talerzykow od cholery,
    • kiwi1 Re: zmywarka 09.08.12, 23:38
      Polecam Bosch. Mam 2 lata i jestem bardzo zadwolona. Wczesniej mialam GE. Okropnie sie tlukla i zostawiala drobinki jedzenia na szklankach i talerzach.
      • marekatlanta71 Re: zmywarka 10.08.12, 01:05
        Uwielbiam uogolnianie ;) Dla miłośników tego sportu kilka faktów:
        - Chevrolety rozpedzają się do setki w 3 sekundy
        - Chevrolety są elektryczne
        = kup Chevroleta to będzie elektryczny i rozpedzał się do setki w 3 sekundy ;)

Jak nie podasz modelu zmywarki to trudno coś wnioskować. GE produkuje modele super tanie ktore zmywaja kiepsko ale kosztują grosze jak rownież modele dość drogie, ktore są ciche i zmywaja bardzo dobrze. Podobnie jest z Boschem, LG i kilkoma innymi firmami. W związku z czym tekst "nie kupuj GE" albo "nie kupuj Whirpoola" jest żałosny.

P.S. Mam zmywarkę Jenn-Air.
        • edytkus Re: zmywarka 10.08.12, 01:51
          marekatlanta71 napisał:

> Jak nie podasz modelu zmywarki to trudno coś wnioskować. GE produkuje modele su
          > per tanie ktore zmywaja kiepsko ale kosztują grosze jak rownież modele dość dro
          > gie, ktore są ciche i zmywaja bardzo dobrze.

niby masz racje ale GE to nie jest dobry przyklad...
          www.usatoday.com/money/industries/manufacturing/story/2012-08-09/Dishwasher-recall/56914986/1
        • nanuk24 Re: zmywarka 10.08.12, 02:59
          jezeli chodzi o whirpool, to wszystko, co sprzedaja, to - pardon - o dupe rozbic, nawet jakosc mikserow Kitchen Aids sie popsula odkad oni stali sie wlascicielamil, ze nie wspomne o ich f*** stupid customer service:-P
      • klaudona Kiwi1 20.08.12, 17:17
        Ktorego Bosch'a masz, czy klopotliwe jest manualne czyszczenie filtru i jak pojemna jest, bo niektorzy na internernecie narzekaja, ze szuflady sa zbyt plytkie i przegrodki zbyt waskie przez, co naczynia dodytaja do siebie?
        • aniutek Re: Kiwi1 21.08.12, 09:58
          Mam boscha już starego , 10 lat, zmywa i suszy doskonale, nie przypominam sobie aby filtr do czyszcżenia był jakiś skomplikowany - siatka na dole, jakiś walec - bezproblemowo. Model mogę Ci podać za 2 tygodnie bom w PL gdzie wszystkie zmywarki do tej pory przeźemnie używane wymagają plukania kubków przed bo są złe wyplukane.
          • klaudona Re: Kiwi1 21.08.12, 15:11
            No i czy smierdzi, bo to podobno problem. Tak niektorzy pisza w ocenach na internecie i tak twierdzi znajoma, ktora ma Bosch'a. Wg niej czyszczenie filtra nic nie daje na ten smrod.
            • gatta_gatta Re: Kiwi1 21.08.12, 19:12
              w warszawskim mieszkaniu od 11 lat mamy zmywarke Boscha. przez ten czas dziala bez zastrzezen, domywa wszystko tak jak trzeba, niepozadane zapachy sie z niej nie wydobywaja i dziala cichutko, wrecz bezszelestnie.

tutaj tez mamy Boscha, jakze mila odmiana po halasliwym przeciekajacym czolgu, ktory zastalismy w obecnym domu (Frigidaire).
              • klaudona ktory model? 21.08.12, 21:19
                O jakim konkretnie modlu piszesz? Bosch ma 4 serie a w kazdej serii po kilka modeli.
              • gatta_gatta update 30.09.12, 00:09
                no i nasz Bosch wrocil do sklepu. cichy byl i owszem, to ze byl jakis taki malo ustawny i mniej pojemny niz inne zmywarki mozna bylo przecierpiec, ale jak zaczelo brzydko pachniec w srodku, a naczynia pluczemy przed wstawieniem do zmywarki, to raz dwa trzy wrocil do sklepu.
                • edytkus Re: update 30.09.12, 15:28
                  gatta_gatta napisała:

> naczynia pluczemy przed wstawieniem do zmywar
                  > ki,

po co?! ja nigdy tego nie robie, moja zmywarka ma cztery lata i nie wydziela brzydkich zapachow, nawet wrecz przeciwnie, pachnie jablkami (dostaje zapachy z Polski). Plukanie naczyn przed wlozeniem do zmywarki to taki sam mit jak rozgrzewanie silnika w samochodzie:

MYTH 3

Dishes need to be "pre-rinsed" before being washed in a dishwasher: FALSE

Debunking this myth should make household chore-doers very happy. As ridiculous as it sounds to rinse a dish before putting it in the dishwasher, just to be rinsed again, there are thousands of kitchen dwellers devoted to removing every trace of food from their dinnerware before placing it in the dishwasher.

News flash… you can eliminate the dreaded "pre-rinse" because it does not help your dishwasher get your dishes and cutlery any cleaner. Pre-rinsing can actually harm your dishes because the concentration of alkaline in the dishwasher detergent becomes way higher than normal. After all, detergent is made to clean stuck-on grease and grime, so without bits of food to attack, the alkaline level, now higher than normal, attacks your dishes, making them appear cloudy, scratched and in some cases, etched. Let's be realistic though, don't leave a half-eaten sandwich on your plate and put in the dishwasher.

www.partselect.com/JustForFun/5-Appliance-Myths-Busted.aspx
                • klaudona Re: update 02.10.12, 23:07
                  Od ponad miesiaca mam Boscha i jak na razie nic nie smierdzi. Sprawdzam filtr od czasu do czasu i zawsze jest czysty. Suszy lepiej niz moja poprzednia i jest cichsza. Jest jednak, jak piszesz mniej ustawna.

Jaki to byl model?
                  • gatta_gatta Re: update 03.10.12, 03:13
                    to byl ten model. suszyla bardzo ladnie i byla cicha, jak to Bosch (chociaz teraz mamy jeszcze cichsza).
                    nasz filtr tez byl czysty ale mysle, ze ten zapach wydobywajacy sie z filtra byl spowodowany stojaca w nim woda. nie wiem czy to wina samej zmywarki czy kiepskiego montazu.
                    tak czy siak zmywarka zostala wymieniona na inna.
                    mam nadzieje, ze ta wasza bedzie niezawodna:-)
                    • zochama zmywarka cd 09.12.13, 13:38
                      ok a mozecie polecic zmywarke ktora dobrze myje po nizej lub do $1000, przetestowalam dwie i kurde bele nie domywaja mi naczyn, mialam gaggenau prod przez Bosh i whirpool partner(w jednym domu myla super a w drugim nie domywa byc moze jakos wody sie zmienila trzebabyloby to sprawdzic tak czy inaczej poszukuje zupelnie nowej zmywarki.
                      • marekatlanta71 Re: zmywarka cd 15.12.13, 16:52
                        My mamy Jenn-Air i nie mogę złego słowa o niej powiedzieć.
    • tamsin Re: zmywarka 05.01.14, 01:15
      no i nam zmywarka padla na dobre, to byl Bosch Apexx, wytrwala nam ponad 10 lat i czas na nia przyszedl. Przegladalismy zmywarki Miele ale w koncu zdecydowalismy sie na Boscha z 800 serii, ze wzgledu na dodatkowa szuflade na sztucce i to ze jest bardzo cicha (poprzednia zmywala 44 decybeli a ta tylko 42). Nie jestem zachwycona zmywarkami Boscha i mialam ochote zmenic na Miele ale musielbysmy czekac ponad tydzien na nia, a Boscha w kilka dni dostaniemy. Wczoraj zmywalam naczynia przez prawie poltora godziny, i to przemowilo za Boschem.
      • doris-ek Re: zmywarka 07.01.14, 03:04
        Warto czekac na Miele. Ze wzgledu na czas dostawy zamowilam inna. Blad nad bledy. Zero szuflady na sztucce, zero pakownosci. Za rok ma nowy dom. Czaas zamowic miele prosto do constuction loan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka