dziewiec 05.10.04, 04:00 pytanie glupie acz potrzebne: skad wziac i jak zainstalowac polskie czcionki na Makintoszu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex113 Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:21 A jak tego dokonac majac Windows ????? :-) Odpowiedz Link
sondra Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:30 alex113 napisała: > A jak tego dokonac majac Windows ????? 1. udajemy się do supermarketu i kupujemy paczkę czarnych plastikowych worków na śmieci 2. pakujemy swój komputer Windows w taki worek 3. wywozimy na wysypisko 4. udajemy się do najbliższego Apple Store i wybieramy co dusza zapragnie 5. i odtąd nasze życie płynie spokojnie pośród róż i wina Odpowiedz Link
lolyta Sondrozo 05.10.04, 04:38 wystarczy jeden worek, po co przeinwestowywac? A potem juz tak, jak rzeklas. Odpowiedz Link
sondra Lolytko 05.10.04, 04:44 lolyta napisała: > wystarczy jeden worek, po co przeinwestowywac? > A potem juz tak, jak rzeklas. > Ależ worków na sztuki nie sprzedają. Pozostałych worków używamy do innych celów. Zawsze się w gospodarstwie przyda mocny worek. N.p. żeby utrzymać domowników w ryzach (patrz świnka morska w Alicji w Krainie Czarów). Odpowiedz Link
sondra Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:27 Jeśli pracujesz na Systemie X, to polskie czcionki już tam są. Idź do System Preferences, wybierz International, a potem Input Menu, tam sobie wybierzesz zestawy czcionek (trzeba odhaczyć w kolumnie "On"), które będą Ci się pojawiać w prawym gornym rogu ekranu (ikonka w formie flagi). Klikając na tę ikonkę możesz łatwo przeskakiwać np. z angielskiego na polski. W Safari to już wystarczy, po prostu przełączasz na "Input" polski i piszesz. W aplikacjach Microsoftowych, np. w Wordzie, pamiętaj o wybraniu fontu, do którego te czcionki pasują (to ogólnie fonty, które mają w nazwie CE czyli Central European). Odpowiedz Link
lolyta Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:37 One som, ale defoltowo jest tylko klawiatura maszynowa (czyli taka ze niektore literki sa w innych miejscach). W kazdym razie tak jest w Jaguarze, w Panterze nie pamietam, chyba programisty (bo taka jest raczej potrzebna) juz jest od razu. Odpowiedz Link
sondra Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:42 W Panterze jest tylko klawiatura programisty; ta druga nazywa się maszynistki. Ja już nie pamiętam jak było w Jaguarze. Chyba najwyższy czas przerzucić się na Panterę (zwlaszcza że Tygrys się spóźnia, więc nie ma na co czekać). Odpowiedz Link
lolyta Re: polskie czcionki 05.10.04, 04:50 Oj taaak, zwlaszcza ze skajp jest na od-pantery-wzwyz, ale kurrrde 129 dolcow tylko zeby skajpa moc uzywac :-/ Odpowiedz Link
dziewiec Re: polskie czcionki 09.10.04, 22:34 Dzięki Sondra. Okazało się to łatwiejsze niż przypuszczałam. Wszystko już było w komuterze, kto by pomyślał. Odpowiedz Link
alex113 Sondra 05.10.04, 04:50 Jak juz nabede te worki i kartony, to ci je wysle do Bostonu na gwiazdke :-)))) Qurcze tylko jak sie przestawie na "kompjuter jablkowy" to sie z moi chlopem juz wogole nie porozumiem, bo nam sie network zbuntuje :-))) No i co ja zrobie jak nam sie stosunki pogorsza ;-))))) Odpowiedz Link
sondra Re: Sondra 05.10.04, 04:56 alex113 napisała: > No i co ja zrobie > jak nam sie stosunki pogorsza ;-))))) A my mamy mieszany network i stosunki mamy dobre. Tzn. mi się wydaje że dobre, ale od dawna już nie mam porównania ;-). A teraz w ogóle posucha, bo mi wyjechał w diabły. Odpowiedz Link
lolyta Sondro OT 05.10.04, 04:57 a na jakbyco to mozna wykorzystac twojego pieknego posta o wyborach? (tu mrugam zalotnie wszystkimi oczami) Odpowiedz Link
sondra Re: Sondro OT 05.10.04, 05:01 A ile tych oczu? Znowu to samo - ja coś na kolanie wypocę, a Wy to chcecie do Pinezki. Trzeba będzie tam coś jeszcze dopisać, a ja naprawdę nie mam kiedy... Ale wykorzystać wszystko możesz - jest Twoje just for asking. Może ktoś się przyłączy i zrobimy jakiś dwugłos, bo tak to jest naprawdę za mało na artykuł. Odpowiedz Link
lolyta Re: Sondro OT 05.10.04, 05:03 To ja cos pokombinuje i sie zglosze do Ciebie za pare dni tylko powiedz kiedy eee masz mniej nieczasu. Odpowiedz Link
sondra Re: Sondro OT 05.10.04, 05:08 Kotek, mniej nieczasu to ja będę miala w listopadzie :-((. Ale pisz, ja pocztę sprawdzam i jak widać, wieczorami na forum zaglądam, jak mi już praca obrzydnie. A teraz jeszcze chłopa nie ma, to jest troche luźniej niż jak wróci (za tydzien albo dwa, kto go tam wie). Bo z chłopem to zawsze jednak trochę zachodu. Odpowiedz Link
alex113 Re: Sondra 05.10.04, 05:23 sondra napisała: > A my mamy mieszany network i stosunki mamy dobre. Tylko ze ja ze swoim sie o pieniadze nie dogadam bo Quickbooks chodzi nam na Windows i musimy miec ta sama wersje programu zeby otwierac dane :-(((( Odpowiedz Link
sondra Re: Sondra 05.10.04, 05:27 alex113 napisała: > Tylko ze ja ze swoim sie o pieniadze nie dogadam bo Quickbooks chodzi nam na > Windows i musimy miec ta sama wersje programu zeby otwierac dane :-(((( Tak to jest jak sie miesza przyjemności z interesami ;-). A jakby tak i starego przekabacić na Macintosha (przecież jakiś program Macowy do księgowości na pewno się znajdzie)? Idę spać, bo już póżno, a jeszcze Simpsonów trzeba obejrzeć :-). Dobranoc. Odpowiedz Link