Dodaj do ulubionych

Milosc Polski do USA

16.10.04, 02:33
Wg. mnie sama prawda. (warto przeczytac)

www.wprost.pl/ar/?O=68337&C=57m
Obserwuj wątek
    • jolek Re: Milosc Polski do USA 16.10.04, 16:39
      no prawda. jak nic :O) a mnie sie wszyscy dziwia, ze u mnie wrecz odwrotnie. ja
      tam Polske kocham nad wszystko :O) i pomimo, ze droga do Ameryki stoi dla mnie
      otworem, do USA sie nie wybieram :O)

marxx napisał:

> Wg. mnie sama prawda. (warto przeczytac)
      >
      > www.wprost.pl/ar/?O=68337&C=57m
      >
      >
      >
      >
      • marxx Re: Milosc Polski do USA 16.10.04, 21:10
        Kazdy powinien miec taka mozliwosc!!! To sie nazywa wolny wybor!!!!!!!
        A tak przy okazji....zrobilas 5800 post na tym forum, gratulacje!!!:)))))

Ja za to mam 5801 ...gratulacje marxx!

marxx

• m4verick Re: Milosc Polski do USA 21.10.04, 01:54
      marxx napisał:

> Wg. mnie sama prawda. (warto przeczytac)
      >
      > www.wprost.pl/ar/?O=68337&C=57m
      >
      pofatygowalem sie zeby otworzyc ta strone na wprost,
      myslalem ze sie zmienil stosunek tej gazety do Polakow,
      ale jednak nie:

drugi akapit, czytamy m.in.
      "... male szanse mamy u niej, bogatej i poteznej (USA), MY. PERYFERYJNI BIEDACY
      (POLSKA)... ok fajnie co?
      Co moze laczyc Polske, KRAJ BIEDY I NIEWIELKI, slowianskokatolicki z
      najbogatszym i najpotezniejszym panstwem swiata..."
      koniec cytatu,
      reszty mi sie nie chcialo czytac...
      a ten Krasnodebski to tez filozof mi sie znalazl...

na drugi raz jak cos zapodasz do czytania,
      to nie cos co osmiesza Polakow i doluje jeszcze bardziej niz jest.

Maverick
      • marxx Re: Milosc Polski do USA 21.10.04, 02:12
        No jesli wystepujemy z poziomu najwazniejszego narodu na swiecie, potegi
        intelektualnej , narodu ktory ma najbogatsza historie...to przepraszam, nie
        chcialem

a tak serio, potrzebne sa takie opracowania, min. wlasnie dlatego, aby ludzie
        zaczeli myslec na ten temat, a jak Ciebie cos doluje to nie oznacza ze tez
        innych.
        Ty M. ....chyba nie sadzisz ze Polska naprawde jest potega... ojczyzna
        demokracji, krajem gdzie narodzilo sie chrzescijanstwo, gdzie ludzi sa
        wyksztalceni, mowia jezykami i czesto uzywaja mydla???

Dzisiejszy post sponsoruje :

dystans i poczucie humoru

m
        • m4verick Re: Milosc Polski do USA 22.10.04, 18:00
          marxx napisał:
          > Ty M. ....chyba nie sadzisz ze Polska naprawde jest potega... ojczyzna
          > demokracji, krajem gdzie narodzilo sie chrzescijanstwo, gdzie ludzi sa
          > wyksztalceni, mowia jezykami i czesto uzywaja mydla???

znasz trochu historii Marxx? Ile lat istnieje Ameryka? Ilu letnia ma historie?
          Pod tym wzgledem nawet do 1/10 nie dorownuje Polsce.
          Pod wzgledem ekonomicznym, tak tutaj lepiej jest, chodz 2004 rok jest najgorszy
          pod tym wzgledem od 10 lat. Strasznie dluga dyskusja by z tego byla, ale
          chetnie mozemy polenizowac...hehe.

• marxx Re: Milosc Polski do USA 24.10.04, 00:37
            To wg. Ciebie jest polemika? :)
            A o jakiej historii piszesz, jesli chodzi Ci o historie USA no to co ze
            ma "tylko" 200lat, i jesli to mialoby byc 1/10 (najwyzej)polskich doswiadczen
            to co ...oznaczaloby ze historia Polski ma 2000 lat??? (wiem ta pomylka ,
            powodem jest ten fascynujacy temat)
            Naprawde uwazasz ze jedynym kryterium wartosci narodu/panstwa to jego
            historia??? Czyli w starozytnym Egipcie zylo sie najlepiej ludzie wrecz plakali
            ze szczescia z powodu wlasnej narodowej wartosci, to samo jest teraz pewnie w
            Chinach.

Gdyby jedyna wartoscia byl wiek danej narodowosci, i porownalibysmy zdobycze i
            pracowitosc narodu amerykanskiego do polskiego, to pewnie w XVII w. Polacy
            ladowaliby na ksiezycu, taka jest w tym logika/polemika.

A co takiego Polacy reprezentuja w historii czego nie maja niemcy, francuzi,
            flamandowie, hiszpanie??? Dlaczego powinni sie czuc lepsi????.....czy dlatego
            ze mamy Czestochowe z Najswietsza Panienka, czy dlatego ze wygralismy (nie
            sami) bitwe pod Grunwaldem (po stronie zakonu byli tam tez polacy) czy dlatego
            ze przegralismy wszystkie powstania, czy to ze dalismy tylka z pierwsza
            konstytucja w Europie, czy moze ze wprowadzilismy szalenie demokratyczna
            instytucje liberum veto, czy moze to, ze nawet nie potrafilismy sie dobrze
            przygotowac do wojny w 39, bo karmiono nas tylko propaganda.

Maverick ...szkoda ze na Polske patrzysz poprzez Wiecznie Polskie Slowianskie
            Ziemie, bialo czerwone dumnie lopoczace sztandary , z orlem w koronie, zabawy w
            rycerzy, filmy Poreby itp. Twoja sprawa ...tylko troche szkoda... poniewaz
            widzisz wtedy Polske jako wieczny teatr zmagan miedzy POLAKAMI a reszta plebsu:
            Zydami, Ruskimi, faszystami. Nawet jesli przez pewien czas tak nasza historia
            wygladala, to juz nie wyglada.

Dla mnie historia Polski to co innego, przede wszystkim to co chciano abysmy w
            szkolach zapomnieli: wielokulturowosc, cale pd. "Polski" to wplywy niemieckie ,
            czeskie , ukrainskie, wszedzie w calej Polsce Zydzi, na pn. osiedlajacy sie
            holendrzy, szkoci, skandynawowie, tak naprawde bardzo dlugo nie bylo slychac
            jezyka "polskiego" tylko ludzi mowili najczesciej w innych jezykach.
            Piekne budowle ktore budowali niemcy w swoim Breslau, Gdansk ktory budowalo
            prawie pol Europy, Oltarz w Krakowie pana Veit Stoss.

Nawet chrzescijanstwo przyniesli nam Czesi (tez pewnie po niemiecku)

spasiba
            m

m4verick napisał:

>
            > znasz trochu historii Marxx? Ile lat istnieje Ameryka? Ilu letnia ma historie?
            > Pod tym wzgledem nawet do 1/10 nie dorownuje Polsce.
            > Pod wzgledem ekonomicznym, tak tutaj lepiej jest, chodz 2004 rok jest
            najgorszy
            >
            > pod tym wzgledem od 10 lat. Strasznie dluga dyskusja by z tego byla, ale
            > chetnie mozemy polenizowac...hehe.
            >
            >
            • m4verick Re: Milosc Polski do USA 31.10.04, 02:50
              Ty to jakis zwolennik globalizmu czy co? hehe
              ladnie wszystko napisales, ale z tego co ty piszesz, to nie jestes dumny z
              Polski i moze jeszcze wstydzisz sie zes Polak?
              ja zawsze bede dumny ze jestem Polakiem, i zadna hameryka, chinczyki czy
              cokowlwiek nie zmieni mojego podejscia do Ojczyzny.
              to ze przez ponad 300 lat bylismy najmociejszym narodem w Europie, to tez o
              czyms swiadczy, to ze wiekszosc matematycznych odkryc to przez Polakow,
              szczegol ze pozniej sprzedanych albo zrabowanych przez innych, ale to Nasi
              zrobili.
              jestem zwolennikiem wracania do korzeni interesowania sie historia,
              sam widzisz ze uwczesny swiat nie zdaza w dobra strone (globalizm). Chyba ze ty
              jestes taki podatny i wierzysz w to co widzisz i czytasz :)
              a ze historia Polski nie wyglada tak jak ma wygladac, to czyja zasluga? a jesli
              wszyscy beda tak myslec jak ty, to za niedlugo Polska z mapy Europy zniknie.
              pracuje w mediach i widze jakie sa "surowe" materialy, takze sielanka
              telewizyjno-radiowo-prasowa mnie nie interesuje.

moze jestem staroswiecki, ale honor i ojczyzna to dla mnie wiecej niz fajne
              budynki, "potega" militarna i kolorowe bajki.

Maverick

marxx napisał:
              > To wg. Ciebie jest polemika? :)
              > A o jakiej historii piszesz, jesli chodzi Ci o historie USA no to co ze
              > ma "tylko" 200lat, i jesli to mialoby byc 1/10 (najwyzej)polskich
              doswiadczen
              > to co ...oznaczaloby ze historia Polski ma 2000 lat??? (wiem ta pomylka ,
              > powodem jest ten fascynujacy temat)
              > Naprawde uwazasz ze jedynym kryterium wartosci narodu/panstwa to jego
              > historia??? Czyli w starozytnym Egipcie zylo sie najlepiej ludzie wrecz
              plakali
              >
              > ze szczescia z powodu wlasnej narodowej wartosci, to samo jest teraz pewnie w
              > Chinach.
              >
              > Gdyby jedyna wartoscia byl wiek danej narodowosci, i porownalibysmy zdobycze
              i
              > pracowitosc narodu amerykanskiego do polskiego, to pewnie w XVII w. Polacy
              > ladowaliby na ksiezycu, taka jest w tym logika/polemika.
              >
              > A co takiego Polacy reprezentuja w historii czego nie maja niemcy, francuzi,
              > flamandowie, hiszpanie??? Dlaczego powinni sie czuc lepsi????.....czy dlatego
              > ze mamy Czestochowe z Najswietsza Panienka, czy dlatego ze wygralismy (nie
              > sami) bitwe pod Grunwaldem (po stronie zakonu byli tam tez polacy) czy
              dlatego
              > ze przegralismy wszystkie powstania, czy to ze dalismy tylka z pierwsza
              > konstytucja w Europie, czy moze ze wprowadzilismy szalenie demokratyczna
              > instytucje liberum veto, czy moze to, ze nawet nie potrafilismy sie dobrze
              > przygotowac do wojny w 39, bo karmiono nas tylko propaganda.
              >
              > Maverick ...szkoda ze na Polske patrzysz poprzez Wiecznie Polskie
              Slowianskie
              >
              > Ziemie, bialo czerwone dumnie lopoczace sztandary , z orlem w koronie, zabawy
              w
              >
              > rycerzy, filmy Poreby itp. Twoja sprawa ...tylko troche szkoda... poniewaz
              > widzisz wtedy Polske jako wieczny teatr zmagan miedzy POLAKAMI a reszta
              plebsu:
              >
              > Zydami, Ruskimi, faszystami. Nawet jesli przez pewien czas tak nasza historia
              > wygladala, to juz nie wyglada.
              >
              > Dla mnie historia Polski to co innego, przede wszystkim to co chciano abysmy
              w
              > szkolach zapomnieli: wielokulturowosc, cale pd. "Polski" to wplywy
              niemieckie ,
              >
              > czeskie , ukrainskie, wszedzie w calej Polsce Zydzi, na pn. osiedlajacy sie
              > holendrzy, szkoci, skandynawowie, tak naprawde bardzo dlugo nie bylo slychac
              > jezyka "polskiego" tylko ludzi mowili najczesciej w innych jezykach.
              > Piekne budowle ktore budowali niemcy w swoim Breslau, Gdansk ktory budowalo
              > prawie pol Europy, Oltarz w Krakowie pana Veit Stoss.
              >
              >
              >
              >
              > Nawet chrzescijanstwo przyniesli nam Czesi (tez pewnie po niemiecku)
              >
              > spasiba
              > m
              >
              >
              >
              > m4verick napisał:
              >
              >
              > >
              > > znasz trochu historii Marxx? Ile lat istnieje Ameryka? Ilu letnia ma hist
              > orie?
              > > Pod tym wzgledem nawet do 1/10 nie dorownuje Polsce.
              > > Pod wzgledem ekonomicznym, tak tutaj lepiej jest, chodz 2004 rok jest
              > najgorszy
              > >
              > > pod tym wzgledem od 10 lat. Strasznie dluga dyskusja by z tego byla, ale
              > > chetnie mozemy polenizowac...hehe.
              > >
              > >
              >
              >
              • marxx Re: Milosc Polski do USA 31.10.04, 17:54
                Heja!
                Zwolennikiem globalizmu nie jestem...wrecz przeciwnie ...jestem nawet na
                przeciwko. Ale niestety juz sie nie uchronimy przed globalna wioseczka:(((
                Pozostaje nam tylko min. starac sie o to aby podkreslac nasza odrebnosc (nasza
                czyli odrebnosc wszelkich kultur, narodowosci itp. )
                Dlatego podoba mi sie jak bronisz tego w co wierzysz!
                Jedyne czego nie uznam, to "potega" 300 letnia Polski.... itp. itd.
                Poniewaz gdyby Polska byla naprawde tak dobra to:

Mielibysmy doswiadczenie w kolonizowaniu chociaz cwierci swiata :)
                Mielibysmy doswiadczenie w budowaniu demokratycznej Europy
                Nie bylibysmy przez wieki krajem rolniczym!
                Nie byloby warcholstwa i cyganskiej muzyki!
                Potega militarna Polski bylaby wieksza (realna)

Blagam Ciebie! nikt nam nie rabowal jakichkolwiek naszych osiagniec, jesli
                juz sami je oddalismy , i to czasami z naszej wlasnej glupoty! :(

Jestem za tym aby nasza historia, byla dla nas pewna lekcja, abysmy w sposob
                przemyslany i realny zaplanowali nasza pomyslna polska przyszlosc.
                Nigdy nie bedzie to mozliwe, gdy na samym poczatku przeinaczamy fakty i
                oklamujemy sie sami!

Jestem Polakiem i jestem z tego dumny! :) Min. dlatego , ze niewyobrazam sobie
                bycia kim innym. Jestem polakiem czyli jestem swiadomy swoich niedociagniec,
                swoich porazek, ale takze jestem swiadomy w czym jestem lepszy i co moge
                przekazac innym. Jestem Polakiem i wiem , ze to co mnie stworzylo to nie tylko
                tradycja poganskochrzescijanska, wschodniozachodnioeuropejska, ale takze stada
                moich praprapraprzodkow, niemcow, ruskich, szwedow, zydow, mongolow.
                Uwierz mi tez masz takich !!!

nara

m

• lekel Re: Milosc Polski do USA 31.10.04, 22:56
                  prawdy sporo. niestety subiektywizm mojej oceny domaga sie ode mnie wyrazenia
                  najistotniejszej dla mnie roznicy, o ktorej ani slowem nie wspomnial
                  p.Krasnodebski, mianowicie wyszukanej amerykanskiej propagandy, ktora w imie
                  zle pojetego patriotyzmu wtlacza biednym amerykanskim zuczkom do glow ze sa
                  oni "policjantem swiata", "jedynym sprawiedliwym i piulnujacym pokoju", ze bez
                  ich swietej interwencji Saddam Husajn spalilby najpierw Rosje i Chiny, a zaraz
                  potem Usa swoja potezna wirtualna bronia, ze w dupie mozna (a nawet trzeba)
                  miec to co mysli reszta swiata - na co dowodem jest wielka batalia o slowa
                  Kerryego "pass the global test", ktore dla mnie znaczyly po prostu - ktos inny
                  musi myslec tak jak my, a dla amerykanow najwieksza obraze ich "wolnosci" w
                  stylu jestem najwiekszy - robie co chce... w rezultacie tych bestialskich
                  medialnych zabiegow amerykanskie zuczki sa gleboko uposledzone i ograniczone w
                  swoich mozliwosciach do krytycznej i obiektywnej oceny otaczajacej ich
                  rzeczywistosci i swiata - "ameryka jest najpiekniejsza, reszty nie musze nawet
                  ogladac, po prostu to wiem" (bo tak mi telewizja mowi od moich narodzin)
                  W Polsce dziecko uczy sie ze nie ma jedynej prawdziwej opinii, ze trzeba poznac
                  rozne punkty widzenia itp. itd. Patriotyzm, to takze jak napisal marxx "bycie
                  swiadomym swoich niedociagniec" czego niestety mi w kulturze amerykanskiej
                  brakuje.
                  P.S. Marxx- nurtuje mnie sprawa p.Veita Stossa, bo z tego co czytalem
                  w "historii zoltej cizemki" jakies 15 lat temu byl to Wit Stwosz ?! Ciekawym
                  twego wyjasnienia i moze czegos wiecej o tym wybitnym rzezbiarzu.
                  • marxx Re: Milosc Polski do USA 04.11.04, 00:35
                    O Panu Wybitnym rzezbiarzu niestety niczego sie wiecej nie dowiesz:(

A jesli chodzi o jego polska wersje imienia i nazwiska, chodzilo mi o
                    podkreslenie tego, ze niektore znane postaci z naszej historii , o ktorych
                    uczylismy sie jako o Polakach wcale nimi nie sa, a druga jeszcze wazniejsza
                    sprawa jest taka, ze jak za kilka lat wyrzezbie jakis oltarz lub namaluje
                    cudowny obraz lub napisze kilkanascie bestselerow to nie chcialbym aby po mojej
                    smierci ktokolwiek zmienial moje imie i nazwisko i pisal je w innej wersji niz
                    polska!
                    :)
                    ot co
                    Jan Kowalski

Masz racje , amerykanami rzadzi sie poprzez oglupienie, niedoinformowanie,
                    oklamywanie, i wszystko to w ramach szczytnych idealow!!!
                    Ale z tym uczeniem dzieci w Polsce sposobu dochodzenia do poprawnych wnioskow
                    to chyba niestety nieprawda....

John Kowalsky

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka