Dodaj do ulubionych

you forgot Poland

02.11.04, 06:01
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,53004,2361674.htmlwww.youforgotpoland.com

hmmm...ciekawa jestem czy ktos o tym mowi w USA w Waszym otoczeniu - moze
jestem troszke nie na czasie (bo to chyba bylo jakis czas temu) - ale ciekawa
jestem.
Zabawne.
Obserwuj wątek
    • anutka1 Re: you forgot Poland 02.11.04, 06:03
      ups...once again:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,53004,2361674.html
      www.youforgotpoland.com
      • edytkus Re: you forgot Poland 02.11.04, 07:26
        Nie, spotkalam sie z tym jedynie wsrod internetowej Polonii ;)
        • cmok_wawelski Re: you forgot Poland 02.11.04, 13:45
          W mojej ocenie ~99,99% Amerykanów NIC nie wie o jakimśtam Polandzie (Walesa?) i
          o zgrozo nie dba o żadną wiedzę na ten "zaiste ciekawy" temat.
          Nie wiem skąd w nas Polakach przekonanie o naszych jakichś wyjątkowych cechach,
          które mają nas wyróżnić w oczach półboskich hamburgerojadów.
          • cmok_wawelski Re: you forgot Poland 02.11.04, 14:11
            Z kolekcji mody mody jesienno-zimowej ? Ale raczej nie jako
            potwierdzenie opinii z Gazety.
          • anutka1 Re: you forgot Poland 02.11.04, 16:27
            zgadzam sie w 100 % ze przecietny Amerykanin nie ma pojecia o Polsce. Chociaz
            przyznam ze mialam jakies szczescie bo zzdarzalo mi sie trafiac na ludzi którzy
            na przyklad mieli przodkow z Polski wiec jakies tam pojecie mieli.

Chyba sobie kupie kubek z "You forgot Poland" hehe
            • cmok_wawelski Re: you forgot Poland 02.11.04, 17:34
              anutka1 napisała:

> zgadzam sie w 100 % ze przecietny Amerykanin nie ma pojecia o Polsce. Chociaz
              > przyznam ze mialam jakies szczescie bo zzdarzalo mi sie trafiac na ludzi
              którzy
              >
              > na przyklad mieli przodkow z Polski wiec jakies tam pojecie mieli.

Znam ten (lub podobny) model "jakiegośtam pojęcia". Nazywają się n.p. Goldberg
              (oryginalnie Góra Złota) i przodkowie pochodzili z Łodzi ,
              Rzeszowa czy Przeworska. Lubią się tym chwalić przy wybieraniu Polki do
              sprzątania. Tym bardziej wstyd, że nic o tych miejscach nie wiedzą. Nie wiedzą -
              bo nie chcą. A w Izraelu juz 3 razy byli i forsę na ortodoksyjnych kapucynów
              ślą, że mózg staje.

Ciągle nie rozumiem dlaczego Polakom w Polsce wydaje się, że są postrzegani w
              Ameryce jak "naród wybrany". Albo że Polonia coś w U$A znaczy poza pustą (choć
              rzeczywiście dużą) liczbą.
              • anutka1 Re: you forgot Poland 02.11.04, 18:03
                ja tez nie rozumiem...moze nam to wytłumaczy jakis Polak który tak się
                postrzega ;)
            • kct Re: you forgot Poland 03.11.04, 22:58
              hmm, 100% moich amerykanskich znajomych wie sporo o polsce i to nie dlatego, ze
              ja mi powiedzialam. zalezy z jakimi ludzmi sie spotykasz...
              pozdrawiam
    • ulkaa Re: you forgot Poland 02.11.04, 16:58
      Nie wiem skad mam ten link. Jesli z tego forum, to wybaczcie. Ale wkleje, co mi
      tam.
      www.youforgotpoland.com/
    • ulkaa Re: you forgot Poland 02.11.04, 18:42
      My, Polacy jestesmy narodem wybranym w oczach Mickiewicza i Slowackiego, ale
      nie spodziewamy sie tego od Busha czy Kerrego. To tyle . Nasz kraj nawet w
      Europie nie ma specjalnego znaczenia , wiec jakie moze miec w USA? Tak sie
      postrzegam i moi liczni znajomi, bez jakichkolwiek kopmleksow . Po prostu jest
      jak jest a jak ktos mysli , ze jest inaczej , to niech dalej marzy. Ula
      • zyta2003 Re: you forgot Poland 05.11.04, 02:05
        Nie wiem skad te pretensje, ze Amerykanie o nas niewiele wiedza, a co Polak
        wie o historii i geografii Ameryki? Zna nazwisko prezydenta i czasem trzech
        ostatnich i czesto mysli, ze NY jest stolica, a co wie o Oregonie, lub innego
        lub Wyoming ? Czyzby cmok wawelski chodzil na castingi na objecie roli
        sprzataczki, ze wie tak dobrze co wiedza Zydzi o Polsce? Ci z pierwszego
        pokolenia wszyscy wiedza, dalej juz prawie nic. A pytam sie dlaczego maja
        jezdzic do Polski na wycieczki? Zeby czytac napisy "Jude raus", lub posluchac
        rozmow zwyklych Polakow o swojej nacji? Nie czuje sie zakompleksiona w Ameryce
        i nie cierpie takze z powodu plytkiej wiedzy o nas innych. Niska samoocena i
        kompleksy powoduja takie frustracje.
        • cmok_wawelski Castingi Cmoka 05.11.04, 05:19
          Droga Zyto,

Nie wiem skąd w Tobie tyle wątpliwości wobec magii dużych liczb - i skoro 50
          mln. Amerykanów jest po prostu głupich.

Nieważne co Polacy myślą o Amerykanach. Ważne, że Amerykanie nie wpadli na to
          żeby tę polską nieodwazjemnioną miłość do nich sprytnie wykorzystać w
          strategicznym punkcie Europy. Po prostu Panna Statuła nie wie, że się ktoś w
          niej kocha na umór.
          • zyta2003 Re: Castingi Cmoka 05.11.04, 05:27
            Musisz przyznac, ze dowcipne bylo z tym castingiem. Nie pisz o 50mln glupich
            Amerykanow, bo sie zdenerwuja na watku o Bushu, tam szaleja jakies oszalale
            jego wielbicielki, az strach sie bac, dobrze, ze to nie w realu.
            • cmok_wawelski Re: Castingi Cmoka 05.11.04, 06:08
              Fakt, zabawne.

50 mln "głupich" to chyba nieładnie powiedzane. Oni sa po prostu "mądrzy -
              inaczej" no i mają wysokie wartości te, no... moralne.

A co do szalonych wielbicielek "to powiem Tobie", że to zabawne. Takie malutkie
              Buszki-Buszeńki-a-kuku. Cieszą się z ekranu telewizora. To pięknie jak tak
              niewiele do szczęścia trzeba. Ja wolałbym z 10 tys. akcji Haliburtona choć
              moje "moral values" nie pozwalałoby mi ich mieć i poczekawszy na dobry moment
              zanim w Iraku nie narobi się jeszcze większa obora niż jest - sprzedałbym w
              cholerę i dla uspokojenia sumienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka