Dodaj do ulubionych

Papierem z nieba...

16.11.04, 04:08
Kiedyś dawno temu w "zaiste romantycznych czasach" w PL za makulaturę można
było dostać papier toaletowy. Papier toaletowy był mi w młodości niezwykle
przydatny bo poza celami hmm tzw "niższymi" było nieomal niezbędny do celów
wyższych. Rolkę (lub pół w najcięższym kryzysie) wywalało się na 500-700m. z
samolotu Antonow-2 lub innego PZL 101 Gawron nad lotniskiem aeroklubowym w
celu określenia siły i kierunku wiatru przed pierwszymi skokami w danym dniu
czy popołudniu. Był to poważny i b. przydatny rytuał bacznie obserwowany też
przez n.p. szybowników, którym wiatr też czasem w plecy.
No ale do rzeczy: stare pomysły w nowej formie: w OfficeMax w tym tygodniu za
zużyte wkłady do drukarek dają paczkę papieru. (DO DRUKARKI!).
Serio.
Obserwuj wątek
    • brutt Re: Papierem z nieba... 16.11.04, 05:38
      O, i to jest wiadomosc na ktora czekalem :)))
      Czy to tylko w NY/NJ, czy calych Stanach?
      • i.p.freely Re: Papierem z nieba... 16.11.04, 06:03
        chyba w calych .... ja tez dostalam, a jam ani w niujorku, ani w niudzojzi.
    • ulkaa Re: Papierem z nieba... 16.11.04, 09:46
      Tyle sie tu nieraz psioczylo, ze w Polsce tak i siak. Ze fatalny charakter
      narodowy itp.
      Ja zuzyte wklady do drukarki i tonery od kserokopiarki oddaje do firmy, ktora
      je utylizuje a pieniadze z tego przekazuje na Dom Dziecka w Toruniu.
      Mam potwierdzenie.Pozdrawiam w cieply listopadowy poranek.
      • cmok_wawelski Re: Papierem z nieba... 16.11.04, 14:47
        Te tonery i wkłady to jest jakiś spory biznes, bo często nowa drukarka z
        tonerem kosztuje tyle (lub mniej) co potem sam toner. W tym samym OfficeMax
        jest n.p. laserowa Minolta za $100 (z tonerem) a toner do niej bodaj $90. Mozna
        na to patrzeć tak, że jeśli chce się wydrukować 3000 ulotek to kupuje sie taką
        drukarkę, drukuje i na koniec sprzedaje sama drukarkę na Ebay-u za powiedzmy
        $25 czy $30. Oczywiście powoduje to niesamowite śmiecenie planety Ziemia bo
        tych drukarek ze zużytymi wkładami i tonerami to ja mam w piwnicy 5. Będę
        musiał poszukać tanich wkładów na Ebay-u do chociaż tych, które są na 110-230V
        i wysłać je do n.p. PL gdzie tak jak z wielu moich PC-tów (prawie wszystkie w
        USA podobnie jak monitory są na 110-230V) - ktoś (jakiś dzieciak) będzie miał
        jeszcze sporą pociechę.
        • cmok_wawelski Telefony. Dzwoniłem tam. Jest to bez ograniczeń... 16.11.04, 16:11
          Touchtone Communications - unlimited long distance & international, $40/mo
          A promotion by Touchtone Communications, a long distance carrier, is offering
          the following promotion. For $40 per month on your house phone, you get
          unlimited in-state long distance, unlimited state-to-state long distance, and
          unlimited international long distance to the following countries: Argentina,
          Australia, Austria, Belgium, Brazil, Chile, China, Czech Republic, Denmark,
          France, Germany, Hong Kong, Ireland, Italy, South Korea, Mexico, Netherlands,
          New Zealand, Norway, POLAND, Russia, Singapore, Spain, Sweden, Switzerland,
          Taiwan, United Kingdom, and Vatican City. For more information, call 800-266-
          4006. This could be a great deal for someone who spends more than an average of
          $40/mo on long distance.
          • brutt Re: Telefony. Dzwoni?em tam. Jest to bez ogranicz 16.11.04, 16:28
            I to jest jescze jeden powod dlaczego ciebie kocham cmoku :)))))
            • cmok_wawelski ..chyba chciałes powiedzieć: LUBIĘ??? 16.11.04, 16:44
              W Indiach i Pakistanie - gdzie powojażowałem mocno a więc jest to moja własna
              obserwacja - całkiem zwyczajnie facety a niekiedy mocnobrodate chodzą ulicami
              trzymając się za rączki. Nie oznacza to bynajmniej tego co znaczyłoby w San
              Franciszku. Tam są inne zwyczaje - tak jak jedzenie łapakami a nie sztućcami.
              Ponoć tak jest bliżej natury i smaczniej.
              Bekanie jest też kurtuazyjnym i naturalnym podziękowaniem za smaczną potrawę.
              No ale bekanie jest w zwyczaju nawet na Węgrzech czy w innej Rumunii - też sam
              widziałem. Jedna laska mówiąca w USA "I love you" do drugiej - nie oznacza że
              od czasu do czasu wskakują ze sobą do łóżka. U facetów "I love you" chyba
              jednak nie występuje czyba że... a fuj...

No więc na tym zakończyłbym ten wątek o telekominikacji.
              • edytkus Re: czarna polewka 16.11.04, 18:49
                Ach jak sie zrobilo romantycznie :)
                www.click-smilies.de/sammlung0304/liebe/love-smiley-075.gif" border="0" alt="www.click-smilies.de/sammlung0304/liebe/love-smiley-075.gif">
                • edytkus Re: czarna polewka 16.11.04, 18:51
                  O przepraszam, zakochany emotikon:
                  www.click-smilies.de/sammlung0304/liebe/love-smiley-075.gif
              • brutt Re: ..chyba chciałes powiedzieć: LUBIĘ??? 17.11.04, 01:22
                Tak jest to mialem na mysli (lubie Cie za info jakim nas karmisz). Ale sie
                edytkus obruszyl- jakias zazdrosna sie zrobila....;)))
                • edytkus Re: ..chyba chciałes powiedzieć: LUBIĘ??? 17.11.04, 01:42
                  brutt napisał:

Ale sie
                  > edytkus obruszyl- jakias zazdrosna sie zrobila....;)))

Jak juz to "obruszylA," ale jednak nie. Chyba ze to kolejne nieporozumienie jezykowe?
                  Zazdrosna tez nie jestem, ciesze sie ze na forum milosc kwitnie i zycze wam wsiewo the best :)
                  • brutt Re: ..chyba chciałes powiedzieć: LUBIĘ??? 17.11.04, 02:13
                    sek ju. Ja Tobie rowniez.
          • brutt Niestety nie jest tak pieknie z tym Touchtone 30.11.04, 01:19
            Poniewaz ta taryfa dotyczy TYLKO Warszawy i wylacznie telefonow stacjonarnych.
            Na komorki jest wyzsza oplata. Poza tym platnosci sie dokonuje wylacznie karta
            kredytowa ktorej numery i dane trzymaja oni "on file". Jakos nie mam do tego
            zaufania....
        • janek.usa Re: Papierem z nieba... 17.11.04, 00:53
          nie wiesz co sie z taka laserowa drukarka robi????? Nie bede podpowiadal.
          • cmok_wawelski Re: Papierem z nieba... 17.11.04, 02:10
            janek.usa napisał:

> nie wiesz co sie z taka laserowa drukarka robi????? Nie bede podpowiadal.

No wiem że wszystko da się przepędzić na bimber - jest to tylko kwestia ilości
            cukru w zaczynie. A co jeszcze innego można? Juz dwie sprzedałem na Ebay-u.
            • cmok_wawelski Re: Papierem z nieba... 17.11.04, 14:45
              Kontunuując mój wątek użytecznych i często technicznych tematów i nie reagując
              na idiotyzmy kilku pomiganych idiotek...

Zauważyliście, ile w polskich gazetach kolorowych jest teraz filmów DVD? Tutaj,
              w USA, w polskich sklepach te gazety są po $4-7 (a w Polsce często po 4-10 zł
              czyli 3-krotnie taniej). Większość to starsze amerykańskie, ale sporo jest też
              europejskich - trudnodostępnych w USA.
              Niestety często po kupieniu i odpakowaniu czeka nas zawód w postaci malutkiego
              komunikatu na ekranie "Err reg", Wrong region", "Region error" itp.

Świat dystrybujcji DVD jest podzielony na tzw "Regiony". Z założenia film
              kupiony w Chinach nie powinien grać w Kanadzie itd. USA to "Region 1" (symbol
              globusika z "1" na odwrocie okładki i odtwarzaczu. Europa to "2".
              Nie wszystkie filmy są zakodowane ale praktycznie wszystkie odtwarzacze DVD
              sprzedawane w USA są zablokowane na "1".
              Region "0" to "wszystkie regiony" czyli de facto - uniwersalnie wszystkie. O
              ile niektóre fimy są "0" o tyle zadne odtwarzacze (w USA) - nie.
              Regionu filmu nie da się zmienić ale jest wiele odtwarzaczy w których się to da
              zrobić. I jest to na tyle łatwe, że poradzi sobie z tym nawet kompletnie
              nietechniczna kobieta. Może nawet ogłupić tym nieźle niejednego faceta bo o ile
              wszyscy faceci udaja że "się na technice znają" o tyle niekoniecznie tak jest.
              N.p. niewielki (wielkości przeciętnej książki formatu "akademickiego")
              <a href="www.shopping.com/xPR-Cyberhome_CH_DVD_300~RD-
              137725906564 ">Cyberhome DVD-300</a> za ~$40 w BestBuy czy RadioShack-u
              wystarczy podłączyć, bez włożonego filmu a z zamkniętą szufladką na sterowniku
              przycisnąć szybko "menu-1-9" żeby "włamać się do systemu" czyli "tajnego" menu
              i pierwsze co się pokaże na ekranie to "Region 1". Podświetlając to przez
              przyciśnięcie "Enter" zmieniamy "1" na "0" i po przejściu na jakąkolwiek
              następna pozycję wyłączączamy zasilanie i VOILA - zabezpieczenie złamane i
              KAŻDA płyta DVD, nawet przywiezione z Pernambuko bedzie teraz grała. Cała
              operacja odkodowania zajmuje ok. 10 sekund. Jest to działanie w 100% legalne bo
              urządzenie jest nasze i możemy go choćby pod złamaną nogę stołową podłożyć
              jeśli przyjdzie nam ochota.

Inni też już to zauważyli ;)
              forum.slovakiaclub.us/viewtopic.php?t=191
              • cmok_wawelski DVD "Funguje super.....je to vyskusane" 17.11.04, 14:59
                Zapomniałem dodać:
                Kupując to urządzonko warto zainwestować w "male-to-male" kabelek S-Video (nie
                ma w komplecie). Jest to specjalny kabelek do obrazu o lepszej jakości.
                Niestety wejście S-Video musi być również w telewizorze lub chociaż
                magnetowidzie. Wiele starszych i tańszych nie ma więc trzeba to sprzwdzić
                zagladając telewizorowi czy magnetowidowi "w pupę" przed wydaniem $5-10 na
                kabelek.
                • cmok_wawelski Re: DVD "Funguje super.....je to vyskusane" 17.11.04, 15:03
                  Wejście S-Video z tyłu telewizora lub magnetowidu wygląda b. podobnie jak
                  gniazdko myszki czy klawiatury w komputerze.
                  www.dishking.com/Receivers/Images/6000/S-Video+Y-Pb-PrComposite.jpg
              • brutt Re: Papierem z nieba... 17.11.04, 23:06
                Dodam ze owy DVD player kupilem w zeszlym roku i dzila bez zarzutow. Nawet nie
                musialem rozkodowywac. Wlozylem polskie DVD i tez dzialalo bez lamania kodow.
                Dziwne , lecz nie wiem jakim sposobem tak sie dzieje. Jedyna rzecza ktorej mi
                brakuje jest mozliwosc odtwarzania VCD.
                • cmok_wawelski DVD 18.11.04, 00:21
                  Rzeczywiście dziwne. U mnie VCD i SVCD ("trochę lepsze" VCD) hulają bez
                  problema. Wejdż w "tajne menu" i zobacz jaki masz region. Jeśli "1" to DVD
                  które puszczasz są albo "1" albo "0".
                  • brutt Re: DVD 18.11.04, 02:19
                    Tez mnie to zdziwilo, bo bedac stworzeniem ciekawym wsadzilem plyte DVD z
                    regionu 2 i dzialala bez lamania kodow. Natomiast bedac w Polsce latem
                    przywiozlem pare plytek VCD i niestety nie dzialaja, takze wtedy kiedy
                    zmienilem region code na 0.
                    • cmok_wawelski NTSC vs. PAL 18.11.04, 04:33
                      Zdefiniuj "nie działają".
                      A w PC-cie działają?
                      Czy objawia się to n.p. zapaskowanym czarno białym obrazem bez głosu? Jeśli tak
                      to "problemem" jest Twój telewizor i same płytki. Urządzonko DVD czyta (bo jest
                      dwusystemowe) ale TV tego sygnału nie rozumie. Te płytki i TV nie przystają do
                      siebie conajmniej jak ja do Edytkusa ;) ;) O ile DVD mają w 99.99% przypadków
                      dwie (niewidoczne okiem) warstwy na których zapisane są dwie wersje filmu w
                      europejskim PAL-u i am-kan-jap NTSC o tyle VCD i SVCD są to de facto zwykłe CD
                      i NA PEWNO nie mają niepotrzebnego nikomu w Europie zapisu filmu w wersji NTSC.
                      Nie zmiesciłby się bo o ile na płytce DVD mieści się 5 GB o tyle na tak samo
                      wyglądającej CD tylko 700 MB a więc 8 razy mniej i właśnie dlatego 1 film masz
                      na dwóch płytkach.
                      A tak przy okazji to NTSC jest z załozenia gorszym systemem niż PAL.
                      • cmok_wawelski Re: NTSC vs. PAL 18.11.04, 04:46
                        Dodam, że ten DVD czyta i PAL i NTSC. Jest też 110-230V. Jedyny problem, że
                        jeśliby chcieć wysłac to do PL to przedtem nie tylko trzeba przestawić Region
                        co jeszcze zmienić (w taki sam sposób) NTSC na PAL co spowoduje mryganie
                        amerykańskiego telewizora. Jest to ostatnie co trzeba zrobić przed włożeniem do
                        paczki bo inaczej z PL zamelduja zawiedzeni (jak Brutt o VCD) że "nie działa" a
                        on tymczasem bedzie wrzucał amerykański obraz NTSC w polski telewizor PAL.

I to zasadniczo podsumowuje wykład n/t europejskiego kina na DVD w USA.
                      • brutt Re: NTSC vs. PAL 18.11.04, 06:21
                        Jest tak jak opisales. VCD dzialaja na PC ale na TV mam pasy bez glosu. A wiec
                        to jednak wina plytek.
                        Rozumiem ze DVD player "sam zminia" z PAL na NTSC i vice versa.
                        Pozdr.
                        • brutt Jutro kupie jeszsze jedno tesciowej 18.11.04, 06:24
                          a niech ma.;))))
                        • cmok_wawelski Re: NTSC vs. PAL 18.11.04, 06:30
                          brutt napisał:

> Jest tak jak opisales. VCD dzialaja na PC ale na TV mam pasy bez glosu. A
                          wiec
                          > to jednak wina plytek.
                          > Rozumiem ze DVD player "sam zminia" z PAL na NTSC i vice versa.
                          > Pozdr.

Nawet jak zmieniałby to musiałby mieć z czego. Na VCD z PL nie ma wersji filmu
                          w NTSC bo jest tam z trudem miejsce na pół filmu i dlatego 1 film to 2-3
                          płytki.
                          A właściwie nie tyle zmienia co odtwarza w systemie na który jest akurat
                          ustawiony a płytka DVD ma najczęściej oba nawet jak na okładce ma napisane PAL
                          czy NTSC (rzadko ma napisane oba mimo że ma oba).
                          Z kolei w PC-cie nie ma pojęcia NTSC czy PAL bo jest to inny sygnał i dlatego
                          gra.
                          • brutt Re: NTSC vs. PAL 18.11.04, 06:33
                            i wszystko jasne i klarowne. Dzieki za pomoc.
              • edytkus Re: Sorry ze sie wtracam ale... 18.11.04, 04:27
                cmok_wawelski napisała:

>> N.p. niewielki (wielkości przeciętnej książki formatu "akademickiego")
                > <a href="www.shopping.com/xPR-Cyberhome_CH_DVD_300~RD-
                > 137725906564 ">Cyberhome DVD-300</a> za ~$40 w BestBuy czy RadioSha
                > ck-u

... ten odtwarzacz w obu podanych sklepach zostal sold out. Jest za to na Amazon (free shipping).

Pomigana Idiotka
                • cmok_wawelski Re: Sorry ze sie wtracam ale... 18.11.04, 04:41
                  Edytkus, DOBRZE że się wtrącasz! To jest na temat!
                  Przedwczoraj kupiłem 2 w BestBuy w Union przy drodze 22 West i była ich cała
                  paleta. $43 z podatkiem. Kupowałem też 1 ok. mies. temu w dokładnie tym samym
                  sklepie za tyle samo choć wtedy kasa wydrukowala jeszcze rabat wysyłkowy na $5.
                  Na tym słowackim forum było zdaje się napisane że za $50 jest w Target. Jest to
                  w sprzedaży od 2-ch lat co jest dosyć nietypowe w elektronice użytkowej gdzie
                  typy i modele zmieniają się pare razy w roku.
              • marekatlanta71 Re: Papierem z nieba... 18.11.04, 05:30
                cmok_wawelski napisała:
                > N.p. niewielki (wielkości przeciętnej książki formatu "akademickiego")
                > <a href="www.shopping.com/xPR-Cyberhome_CH_DVD_300~RD-
                > 137725906564 ">Cyberhome DVD-300</a> za ~$40 w BestBuy czy RadioSha
                > ck-u

Zlom. Kupilem toto, okazuje sie ze fimy odtwarza, ale np. koncert Maanamu czy
                teledyski Kazika juz nie daje rady - po prostu idzie skokami - procesorek tego
                DVD playera nie daje sobie rady z kompresja zastosowana na tych plytach. Oddalem
                po 2 dniach....
                Polecam Phillips DV 642 - tez potrafi odtwarzac wszelkie plyty, przekodowuje PAL
                na NTSC a do tego obraz idzie plynnie...
                • cmok_wawelski Re: Papierem z nieba... 18.11.04, 06:06
                  >...ale np. koncert Maanamu czy
                  > teledyski Kazika juz nie daje rady - po prostu idzie skokami - procesorek tego
                  > DVD playera nie daje sobie rady z kompresja zastosowana na tych plytach.

Znowu celny strzał ale obok tarczy!
                  Płyty DVD nie mają kompresji! Tym sie n.p. różnią od płyt DIVX gdzie
                  rzeczywiście kilka GB oryginału jest ściśnięte do 700MB płytki CD czy miejsca
                  na dysku i do odtwarania tego rzeczywiście potrzebny jest procesor (wraz z
                  odpowiednim algorytmem), dlatego bardzo nieliczne odtwarzacze DVD odtwarzają
                  DIVX a za to praktycznie wszystkie komputery.
                  Czy ten Philips może odtwarzać także DIVX-y? Aczkolwiek zdaje się też nie
                  bezproblemowo forums.divx.com/viewtopic.php?topic=62576&forum=21
                  Co do Cyberhome DVD CH-300 to ja miałem ich juz w łapkach z tuzin i były OK
                  (szczególnie za $40) tak że raczej skierowałbym podejrzenie na polskie Manaamy
                  i Kaziki. No ale jak za kilka $ więcej masz je grające to problem z głowy.
                  • marekatlanta71 Re: Papierem z nieba... 19.11.04, 02:56
                    cmok_wawelski napisała:

> >...ale np. koncert Maanamu czy
                    > > teledyski Kazika juz nie daje rady - po prostu idzie skokami - procesorek
                    > tego
                    > > DVD playera nie daje sobie rady z kompresja zastosowana na tych plytach.
                    >
                    > Znowu celny strzał ale obok tarczy!
                    > Płyty DVD nie mają kompresji!

Panie Smoku, plyty DVD uzywaja kompresji MPEG-2, ktora wymaga naprawde sporych
                    mozliwosci obliczeniowych.

P.S. DIVX uzywa MPEG-4
              • jason.bourne Re: Papierem z nieba... 20.11.04, 04:24
                Dobra rada cmok. Kupilem dzis to DVD i polskie filmy odtwarza bez problemu.
                Mam tez kilka SVCD i tez graja.
                Dzieki.
    • marekatlanta71 Niekonwencjonalne sposoby zycia papieru toaletoweg 18.11.04, 05:15
      Jak moi rodzice za czasow wielkiego kryzysu budowali dom, to wystapil problem -
      rura do wody byla stalowa i wlozenie jej jak leci w ziemie niechybnie
      skonczyloby sie jej przerdzewieniem za kilka lat i problemem. Rozwiazaniem
      okazalo sie owiniecie jej papierem toaletowym i wysmarowanie go jakas masa
      bitumiczna. Rura lezy juz ponad 25 lat w ziemi i nie ma sladow zeby miala zamiar
      peknac. Niestety na zabezpieczenie rury poszedl caly zapas papieru jaki byl w
      domu i zostala Trybuna...
      • cmok_wawelski Re: Niekonwencjonalne sposoby zycia papieru toale 18.11.04, 06:14
        A ja słyszałem z wiarygodnego źródła że oryginał/prototyp samochodu
        (tzn. "pojazdu dwuśladowego") p.t. Syrena był z drewna i sklejki. Tzn rama
        drewniana a "karoseria" sklejkowa. Silnik z holenderskiej motopompy
        produkowanej w Bielsku. Ale nie wiem czy to prawda.
        www.weteranszos.pl/syrena/syrena-historia.html
        To (chyba) były czasy! (Szczególnie jeśli chodzi o prawdę).
        • claudia207 Re: Niekonwencjonalne sposoby zycia papieru toale 19.11.04, 03:07
          Moj tato pamieta pierwsze Lublinki z kabina ze sklejki, wiec Syrenka mnie nie
          dziwi.
          • cmok_wawelski Re: Niekonwencjonalne sposoby zycia papieru toale 19.11.04, 04:08
            A ja mam taki "motor":
            www.allegro.pl/show_item.php?item=34677498
            Różnica jest taka, że mój jest starszy, ma 150 km oryginalnego przebiegu i nie
            był remontowany czyli jest oryginalny. Będzie ładnie wyglądał powieszony jak
            trofeum nad kominkiem. Chyba.
            • brutt Re: Niekonwencjonalne sposoby zycia papieru toale 19.11.04, 05:18
              Motorem to strach teraz jezdzic. Za duzy ruch , za duze predkosci. Tylko nad
              kominek sei nadaje;)))
              • edytkus Re: What do men want? 19.11.04, 06:01
                brutt napisał:

> Motorem to strach teraz jezdzic. Za duzy ruch , za duze predkosci. Tylko nad
                > kominek sei nadaje;)))

Do odwaznych swiat nalezy! Jednak nawet gieroje nie powinni zapominac o odpwiednim prawie jazdy,
                kasku, ubezepieczeniu i cieplych majtkach. Ale nie o tym chcialam. Wracajac do wczesniejszego
                "wyznania milosci" to wg GQ Magazine "While only 2% (mezczyzn) acknowledged being gay, 23%
                admitted having had a homosexual encounter, 22% said they would be flattered if a man hit on them
                and 8% fantasize about hooking up with another fella." Te 22% jest zastanawiajace bo niemal kazdy
                mezczyzna jakiego znam zareagowalby podobnie jak Cmok czyli, przynajmniej oficjalnie, nie bylby
                zadowolony. Tak wiec kto jest zaklamany? Mezczyzni czy statystyki? A moze Ci ktorych znam to
                pozostale 78%?

Bynajmniej nie napisalam tego aby komus dokuczyc!!! Przeczytalam ten artykul:
                nydailynews.com/front/story/253948p-217341c.html i natychmiast przyszedl mi na mysl ten
                watek i reakcja Cmoka na niezbyt fortunne "wyznanie" Brutta.
                • brutt Re: What do men want? 19.11.04, 06:10
                  Czytaj GQ a będziesz mądra.

Nie wiem jak ty, ale ja się czuje bardzo dobrze w swojej skórze. I nie
                  przeżywam czegoś tak bardzo prze następne 3 dni. Powodzenia w "kąsaniu"
                  następnym razem.
                  Pozdr.
                  • edytkus Re: What do men want? 19.11.04, 06:30
                    brutt napisał:

> Czytaj GQ a będziesz mądra.

Eee tam ,nie wiem co to jest GQ, przeczytalam artykul w Daily News.

> Nie wiem jak ty, ale ja się czuje bardzo dobrze w swojej skórze. Powodzenia w "kąsaniu"
                    > następnym razem.

Nie no, wyraznie zaznaczylam ze nikogo nie chce urazic, jesli tak sie stalo to najmocniej przepraszam.
                    Nie wiem dlaczego zaznaczasz ze "dobrze sie czujesz w swojej skorze," tzn. dobrze ze sie dobrze w
                    niej czujesz ;) tylko dlaczego moj post sprawil ze o tym piszesz? Przeciez nie posadzam nikogo o bycie
                    kims kim nie jest.

I nie
                    > przeżywam czegoś tak bardzo prze następne 3 dni.

Niektore rzeczy przezywa sie cale zycie wiec nie pisz ze Ciebie to nie dotyczy :) Anyways, nie
                    odpowiedziales na moje pytanie, dlaczego mezczyzn tak denerwuje zjawisko homoseksualizmu
                    (kobiety nie podchodza do sprawy tak agresywnie)? Dlaczego sam temat jest drazliwy?
                    • brutt Re: What do men want? 19.11.04, 06:50
                      Wcale nie jest to temat drażliwy. Przynajmniej dla mnie. Tylko nie rozumiem do
                      czego dążysz. Jak ktoś jest gejem to jest to jego osobista sprawa. Nie probuje
                      zgłebić czemu tak jest lub nie. Np. jeden z moich byłych profesorów jest gejem
                      a zarazem jest wspaniałym pomocnym człowiekiem i nie oceniam jego jako
                      czlowieka poprzez pryzmat jego preferencji seksualnych.
                      Czasem też nie rozumiem facetów ktoży miślą że każdy gej tylko czeka by się na
                      nich rzucić.
                      Tyle mojego wywodu. Nie wiem, może myślimy innymi kategoriami.
                      • edytkus Re: What do men want? 19.11.04, 07:08
                        brutt napisał:

> Wcale nie jest to temat drażliwy. Przynajmniej dla mnie. Tylko nie rozumiem do
                        > czego dążysz. Jak ktoś jest gejem to jest to jego osobista sprawa. Nie probuje
                        > zgłebić czemu tak jest lub nie. Np. jeden z moich byłych profesorów jest gejem
                        >
                        > a zarazem jest wspaniałym pomocnym człowiekiem i nie oceniam jego jako
                        > czlowieka poprzez pryzmat jego preferencji seksualnych.

> Czasem też nie rozumiem facetów ktoży miślą że każdy gej tylko czeka by się na
                        > nich rzucić.
                        > Tyle mojego wywodu. Nie wiem, może myślimy innymi kategoriami.

No nareszcie odpowiedz na temat. W zeszlym roku w NYC byla afera bo pewien znany aktor i
                        popularny(a?) drag queen chcial przewodzic paradzie Macy's w Thanksgiving jako Mrs. Claus. Ja tez nie
                        mam nic przeciw gejom (i tez mam jednego swietnego , chociaz niesamowicie wymagajacego,
                        profesora geja ;)) ale nie wiem czy akurat by mi to pasowalo. A do czego daze? W sumie do niczego,
                        tak mnie naszlo po tym watku i lekturze ww artykulu.
                        • brutt Re: What do men want? 19.11.04, 07:32
                          Co masz na mysli "ze by ci to pasowalo"?
                        • brutt Re: What do men want? 19.11.04, 07:33
                          Sorry, ale odpisze juz jutro bo lece spac. Wczesnie rano musze byc na chodzie.
                          Pozdr.
                          • edytkus Re: What do men want? 19.11.04, 07:48
                            Napisalam ze raczej by mi NIE pasowalo. Co prawda nie wyroslam w tradycji Mrs. Claus ale wole zeby
                            to byla kobieta a nie facet w spodnicy. Tak samo nie pasowalby mi np. Chinczyk jako Sw. Mikolaj.
                            Zwyczajnie nie zgadzaja sie z moim wyobrazeniem. Chociaz jak tak sobie mysle to czemu nie? W
                            koncu Mikolaj i tak juz nie jest tym kim byl w czasach mojego dziecinstwa (chudy, z srebrna laska i w
                            wywinietym na druga strone kozuchu ;)) Teraz wyglada jak Rockwell'owski rubaszny pijaczek
                            wymyslony dla potrzeb Coca-Coli.

PS. Wiedziales ze dzisiaj jest Miedzynarodowy Dzien Toalet?
                            www.cwwa.ca/internationalwaterdays_e.asp
                            Nie mieli kiedy go ustanowic tylko w moje urodziny :)))
                            • magdalena18 Re: What do men want? 19.11.04, 10:03
                              Mnie tez nurtuje dlaczego faceci tak agresywnie reaguja na homoseksualizm
                              mezczyzn. Moja teoria jest taka, ze ludzie identyfikuja sie z wlasna plci
                              Mezczyzni chyba uwazaja, ze im to uwlacza, ze przedstawiciel ich plci ma inne
                              preferecje seksualne.
                              Ja ne jestem oburzona jak ktos mnie nazwie lesbijka bo wiem, ze jestem hetero i
                              nie ma to dla mnie wydzwieku negatywnego.
                              kiedys na forum posadzono mnie nawet o to, ze jestem homoseksualnym mezczyzna
                              bo raz pisalam jako kobieta a raz mezczyzna.
                              PS Edytkus na moje wyczucie to Ty jestes facetem w srednim wieku a nie kobietom
                              ale oczywiscie moge sie mylic. To tylko kobieca intuicja.

pozdrawiam
                              • edytkus Re: What do men want? 19.11.04, 16:48
                                magdalena18 napisała:
                                > bo raz pisalam jako kobieta a raz mezczyzna.

Dlaczego?

> PS Edytkus na moje wyczucie to Ty jestes facetem w srednim wieku a nie kobietom
                                >
                                > ale oczywiscie moge sie mylic. To tylko kobieca intuicja.

:)))) :))))) Intuicja figle plata ale z jednym sie zgodze "kobietom" nie jestem ;)))
                                • magdalena18 Re: What do men want? 19.11.04, 22:27
                                  Odpowiadasz na :
                                  edytkus napisała:

> magdalena18 napisała:
                                  > > bo raz pisalam jako kobieta a raz mezczyzna.
                                  >
                                  > Dlaczego?

Sciagnelam od znajomego z internetu LSB, ktory pisze na ogol jako facet ale
                                  czasem jest Amerykanka czy inna monika.
                                  A po drugie to tylko zycie wirtualne i troche dla zabawy.
                                  >
                                  > > PS Edytkus na moje wyczucie to Ty jestes facetem w srednim wieku a nie ko
                                  > bietom
                                  > >
                                  > > ale oczywiscie moge sie mylic. To tylko kobieca intuicja.
                                  >
                                  > :)))) :))))) Intuicja figle plata ale z jednym sie zgodze "kobietom" nie jeste
                                  > m ;))

ale kobieta taz nie jestes tylko facetem.

Od niedawna czytam Twoje posty i czuje w nich meski pierwiastek
                                  Zreszta wedlug mnie masz tez inne nicki.
                                  Oczywiscie, ze moge sie mylic.

• ulkaa Do Magdaleny 19.11.04, 23:26
                                    Witam cie juz w Polsce. Dzieki za maila. wczoraj wyslalam Ci taka smieszna
                                    stronke , troche naiwna , ot tak dla odprezenia . Nie badz zla , ze ci troche
                                    pospamowalam. Tesknisz juz za USA?
                                    A propos edytkus . Wiesz , mialam takie same podejrzenia jak ty. Czasami
                                    mysle , ze istnieja dwie edytkus - jedna to ta na forum mam z piekna
                                    coreczka , krora tak cieplo pisze o dzieciach i druga tutaj - ze stylem
                                    calkowicie meskim.
                                    No , ale to jej sprawa.
                                    Pozdrawiam:)))
                                    • magdalena18 do Uli 21.11.04, 21:06

Odpowiadasz na :
                                      ulkaa napisała:

> Witam cie juz w Polsce. Dzieki za maila. wczoraj wyslalam Ci taka smieszna
                                      > stronke , troche naiwna , ot tak dla odprezenia . Nie badz zla , ze ci troche
                                      > pospamowalam. Tesknisz juz za USA?
                                      > A propos edytkus . Wiesz , mialam takie same podejrzenia jak ty. Czasami
                                      > mysle , ze istnieja dwie edytkus - jedna to ta na forum mam z piekna
                                      > coreczka , krora tak cieplo pisze o dzieciach i druga tutaj - ze stylem
                                      > calkowicie meskim.
                                      > No , ale to jej sprawa.
                                      > Pozdrawiam:)))

Dziekuje za stronke, bardzo mi sie podoba i wyslalam ja juz kilku znajomym.
                                      Z przyjemnoscia przeczytam inne.
                                      czy sama ja stworzylas ??
                                      za Stanami juz nie tesknie bo tu w kraju mam wszystko co jest mi drogie.
                                      Czesto wspominam wakacje i ogladam zdjecia.
                                      Jezeli bedzie mi czegos brak to wakacji spedzinych w USA.
                                      Ale w zyciu nigdy nic nie wiadomo, moze znowu kiedys polecimy do Stanow!!!
                                      pozdrawiam

• ulkaa Re: do Uli 21.11.04, 21:45
                                        Ciesze sie , ze Ci sie spodobala. Nie, nie stworzylam jej.
                                        To Gianka z Kobiecej Polonii jest taka zdolna. Wczoraj tez przeslala smieszne
                                        stronki.
                                        Wejdz na forum KP , na pewno Ci sie spodoba. Powinna byc Ci bardzo bliska, ze
                                        wzdledu na Twoje zwiazki z USA .
                                        Pozdrawiam rowniez , bardzo serdecznie:)))
                            • brutt Re: What do men want? 20.11.04, 04:35
                              Dzien toalet- czego to ludzie nie wymysla.

Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin. Zycze duzo zdrowia, pomyslnosci i
                              pociechy z rodziny.
                              • edytkus Re: What do men want? 22.11.04, 21:06
                                brutt napisał:

> Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin. Zycze duzo zdrowia, pomyslnosci i
                                > pociechy z rodziny.

To bardzo mile z Twojej strony. Dziekuje :)
                                • magdalena18 Re: What do men want? 23.11.04, 09:13
                                  Odpowiadasz na :
                                  edytkus napisała:

> brutt napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > Wszystkiego najlepszego w dniu urodzin. Zycze duzo zdrowia, pomyslnosci i
                                  >
                                  > > pociechy z rodziny.
                                  >
                                  > To bardzo mile z Twojej strony. Dziekuje :)

Ja rowniez zycze Ci wszystkiego co w zyciu najlepsze!!
                                  Ktore to z kolei???

• edytkus Re: What do men want? 23.11.04, 09:51
                                    magdalena18 napisała:

> > Ja rowniez zycze Ci wszystkiego co w zyciu najlepsze!!

Serdecznie dziekuje :)

> Ktore to z kolei???

wciaz drugie dziesieciolecie ;)
                                    • edytkus Re: What do men want? 23.11.04, 10:36
                                      edytkus napisała:

> wciaz drugie dziesieciolecie ;)

Oops, trzecie :)) (to z niewyspania) :)))
                                      • magdalena18 Re: What do men want? 23.11.04, 14:57
                                        Odpowiadasz na :
                                        edytkus napisała:

> edytkus napisała:
                                        >
                                        > > wciaz drugie dziesieciolecie ;)
                                        >
                                        > Oops, trzecie :)) (to z niewyspania) :)))

A moze juz po czterdziestce???
                                        Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))

• edytkus Re: What do men want? 23.11.04, 16:53
                                          magdalena18 napisała:

> Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))

a ja wyrwana ze snu staje sie niebezpieczna dla otoczenia ;)
                                          • magdalena18 Re: What do men want? 23.11.04, 17:52

Odpowiadasz na :
                                            edytkus napisała:

> magdalena18 napisała:
                                            >
                                            > > Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))
                                            >
                                            > a ja wyrwana ze snu staje sie niebezpieczna dla otoczenia ;)
                                            >

nawet jak budzi Cie piekna kobieta w wiadomym celu ????

PS Nie obraz sie ale ja na 99% wyczuwam, ze jestes facetem stad moj zart!!

• edytkus Re: What do men want? 23.11.04, 19:06
                                              magdalena18 napisała:

>
                                              > Odpowiadasz na :
                                              > edytkus napisała:
                                              >
                                              > > magdalena18 napisała:
                                              > >
                                              > > > Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))
                                              > >
                                              > > a ja wyrwana ze snu staje sie niebezpieczna dla otoczenia ;)
                                              > >
                                              >
                                              > nawet jak budzi Cie piekna kobieta w wiadomym celu ????

Historyjka z przeszlosci ;) Mam mocny sen, czesto nie slysze budzika wiec poprosilam siostre aby mnie
                                              obudzila o okreslonej porze. Obudzilam sie dosc pozno, a moja siostra nie chciala ze mna rozmawiac.
                                              Okazalo sie ze budzila mnie a ja... zepchnelam ja ze schodow - daje slowo, nie pamietam czegos
                                              takiego! Potem juz nikt mnie nie chcial budzic :( A mojego meza we snie pogryzlam do krwi :O Objal
                                              mnie akurat gdy snilo mi sie ze ktos chce mnie udusic :))))

> PS Nie obraz sie ale ja na 99% wyczuwam, ze jestes facetem stad moj zart!!

Wiesz, sygnaturki na dole postow nie sa od parady ;)
                                              :))) ale moze masz racje? ;) nawet moj maz mowi "Edyta, you've got some balls" (to kiedy mam pusty
                                              bak w aucie i wysylam go na przejazdzke ;)))
                                              >
                                              >
                                              • magdalena18 Re: What do men want? 23.11.04, 21:30
                                                Obejrzalam zdjecia Twojej coreczki. Jest przesliczna, sama je robisz i
                                                tworzysz stronki???
                                                Ja niestety jestem noga komputerowa, wlasciwie zaczelam uzywac internetu bedac
                                                w Stanach zeby miec codzienny kontakt miedzy innym z dziecmi!!!
                                                Nie lubie elektroniki, zdjec bo to wszystko zaczyna zastepowac normalne
                                                kontakty miedzyludzkie i spotkania.
                                                Moje dzieci juz z kolegami z jednego domu rozmawiaja przez gadu i przesylaja
                                                sobie zdjecia zamiast sie spotkac.
                                                Jestem z innej epoki i przeraza mnie ten zanik wiezi miedzyludzkich na rzecz
                                                elektroniki. Ale z drugiej strony to fascynuja mnie te cuda i ulatwiaja zycie.

• edytkus Re: What do men want? 30.11.04, 08:21
                                                  magdalena18 napisała:

> Obejrzalam zdjecia Twojej coreczki. Jest przesliczna,

Po mamie ;) Dziekuje za komplement :)

sama je robisz i
                                                  > tworzysz stronki???

Zdjecia robie sama, a stronki... tez ;) To naprawde nic trudnego wkleic zdjecia i wpisac tekst... i zaplacic
                                                  za konto ;)))

> Moje dzieci juz z kolegami z jednego domu rozmawiaja przez gadu i przesylaja
                                                  > sobie zdjecia zamiast sie spotkac.

To ja juz wole telefon!

Duze dzieci masz?
                                                  • magdalena18 Re: What do men want? 30.11.04, 10:06
                                                    Duze dzieci masz?

Przerosly mame.
                                                    Chodzi Ci pewnie o wiek. Sa juz samodzielne i nie lubia juz mojego matkowania.
                                                    Tesknie za takim bobaskiem jak Twoje.

• magdalena18 Re: What do men want? 30.11.04, 12:12
                                                    Zdjecia robie sama, a stronki... tez ;) To naprawde nic trudnego wkleic zdjecia
                                                    > i wpisac tekst... i zaplacic
                                                    > za konto ;)))

Dla Ciebie to nic trudnego bo masz dwadziescia pare lat a czujesz sie nawet
                                                    czasem jeszcze nastolatka(wciaz drugie dziesieciolecie), a ja jakby sie dzieci
                                                    postaraly moglabym byc juz babcia.
                                                    Szkoda, ze mieszzkasz tak daleko(Nowy Jork????) ja bylabym emergency baby
                                                    sitter a Ty nauczylabys mnie tworzyc stronki.
                                                    No i moze poznalabym tatusia tej uroczej slicznotki bo jak na mame dwulatki to
                                                    masz stanowczo za duzo czasu!!
                                                    ja chce wyslac zdjecia z wakacji w USA i nie moge poradzic sobie ze
                                                    zmniejszeniem ich a mezus jak zwykle nie ma czasu!
                                                    pozdrawiam u nas dzis Andrzejki i okazja, zeby spotkac sie ze znajomymi
                                                    Czy obchodzicie andrzejki w Stanach???

• cmok_wawelski Re: What do men want? 24.11.04, 05:16
                                              magdalena18 napisała:

>
                                              > Odpowiadasz na :
                                              > edytkus napisała:
                                              >
                                              > > magdalena18 napisała:
                                              > >
                                              > > > Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))
                                              > >
                                              > > a ja wyrwana ze snu staje sie niebezpieczna dla otoczenia ;)
                                              > >
                                              >
                                              > nawet jak budzi Cie piekna kobieta w wiadomym celu ????
                                              >
                                              > PS Nie obraz sie ale ja na 99% wyczuwam, ze jestes facetem stad moj zart!!

No a która to ten/ta Edytkus w/g Ciebie?
                                              www.strach.cz/jokes/laska.jpg
                                              Chyba nie powiesz, że motorower?
                                              A czy motorower może mieć orgazm?
                                              • cmok_wawelski Re: What do men want? Mnóstwo rzeczy. 24.11.04, 05:28
                                                www.strach.cz/jokes/jok15.htm mnie najbardziej podoba się bojowy
                                                Trabant. Każda jedna autostopowiczka wyjęta.
                                                • edytkus Re: What do men want? Mnóstwo rzeczy. 30.11.04, 08:25
                                                  cmok_wawelski napisała:

> www.strach.cz/jokes/jok15.htm mnie najbardziej podoba się bojowy
                                                  > Trabant. Każda jedna autostopowiczka wyjęta.

Wow! Nie wiedzialam ze znam czeski :O Mnie tez wpadl w oko kilofek-tajna bron Bundeswehry :))
                                              • magdalena18 Re: What do men want? 24.11.04, 09:31

Odpowiadasz na :
                                                cmok_wawelski napisała:

> magdalena18 napisała:
                                                >
                                                > >
                                                > > Odpowiadasz na :
                                                > > edytkus napisała:
                                                > >
                                                > > > magdalena18 napisała:
                                                > > >
                                                > > > > Oj Edytkus ja wyrwana w srodku nocy wiem ile mam lat:)))
                                                > > >
                                                > > > a ja wyrwana ze snu staje sie niebezpieczna dla otoczenia ;)
                                                > > >
                                                > >
                                                > > nawet jak budzi Cie piekna kobieta w wiadomym celu ????
                                                > >
                                                > > PS Nie obraz sie ale ja na 99% wyczuwam, ze jestes facetem stad moj zart!
                                                > !
                                                >
                                                > No a która to ten/ta Edytkus w/g Ciebie?
                                                Oczywiscie spiacy kamiennym snem!

> www.strach.cz/jokes/laska.jpg
                                                > Chyba nie powiesz, że motorower?

Na pewno nie to juz raczej ta kobieta!
                                                > A czy motorower może mieć orgazm?

A co to jest orgazm, jestem kiepska technicznie i nigdy takiego cuda jak
                                                motorower nie prowadzilam???

• cmok_wawelski Re: Niestety nie jest tak pieknie z tym Touchtone 30.11.04, 03:30
                                                  Re: Touchtone $40/mies. za nielimitowany abonament USA/Can/EU + PL

brutt napisał:

> Poniewaz ta taryfa dotyczy TYLKO Warszawy i wylacznie telefonow
                                                  stacjonarnych.
                                                  > Na komorki jest wyzsza oplata. Poza tym platnosci sie dokonuje wylacznie
                                                  karta
                                                  > kredytowa ktorej numery i dane trzymaja oni "on file". Jakos nie mam do tego
                                                  > zaufania....

Zgadza się, też to sprawdziłem. Poza WAW na stacjonarne jest 6 centów/min., na
                                                  kom. pewnie ZNACZNIE drożej ale na pewno nie drożej niż to co ze zwykłej linii
                                                  kosztowałoby na stacjonarny bez kodów, kart i czarów.
                                                  Dzwoniąc z kart. tel. na stacjonarne tel. w PL za $5 mam ~4 godziny gadania
                                                  gdyby ciegiem chciał tyle kłapać. Na kom. nie więcej niż cienkie 20 min.

Teraz pora wgryźć się w drobny druk tej oferty.
                                                  • cmok_wawelski Touchtone - a może warzywnie w nich? 30.11.04, 03:36
                                                    Zastanawiam się więc czy w takim razie nie obstalować sobie osobnej karty
                                                    kredytowej z n.p. miesięcznym limitem $100 specjalnie na ten cel.
                                                    Gdyby oni (bądź kto inny) spróbowali wyczesać ni z gruchy ni z pietruchy
                                                    więcej - dostaną na ekranie znak figi z makiem + pasternakiem.
                                                    W ten sposób możemy się pokochać z tą firmą na dobre i złe.
                                                    Muszę pomyśleć.
                                                  • brutt Re: Touchtone - a może warzywnie w nich? 30.11.04, 04:20
                                                    Witaj Cmoku,
                                                    Z ta karta na $100 to tez jest mysl. Ja obecnie z IDT mam 5 centow za minute.
                                                    Kiedys tez bylo 5 centow na komorki ale od jakiegos czasu juz jest wyzsza
                                                    taryfa. No nic, zobacze. Na stronie wwww touchtone'u rata do Polski do innych
                                                    miast jest za 6 centow, a na komorki za 33 centy. Poki co zostaje przy IDT.
                                                    Pozdr.
                                              • edytkus Re: What do men want? 30.11.04, 08:22
                                                cmok_wawelski napisała:

> No a która to ten/ta Edytkus w/g Ciebie?
                                                > www.strach.cz/jokes/laska.jpga

Ani jedna ani drugi ani trzecie ;))

> A czy motorower może mieć orgazm?

Najlepiej zapytac motorower ?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka