Dodaj do ulubionych

Marilyn Monroe

21.05.05, 06:05
To jedna z najslynniejszych kobiet Swiata. Nawet pokolenie 30-atkow o niej
zapewne slyszalo. Wspolnym wysilkiem zbierzmy w tym watku co tlko sie da o
niej. Warto!!! Mam w mieszkaniu jej zdjecia. Za Ameryka jej czasow tesknilem
i nadal ...tesknie. Zapraszam! Sam tez sie przyloze.
Obserwuj wątek
    • and_rzej Re: Marilyn Monroe 21.05.05, 06:21
      Dzialam jak, no wicie..mowil Tow. Gierek. www.marilynmonroe.com/
      Kto da wiecej?
      • marxx Re: Marilyn Monroe 21.05.05, 22:14
        MM i Helena Vondrackova ...to byly moje milosci....dawno dawno temu :)))))
    • and_rzej Kiedy sie urodzila? Okolo 1925? 22.05.05, 06:19
      Dla jednych to rowiesnica Matek, dla innych rowiesnica Babc (poprawnie?). jak
      odbiera ja wasze, mlodsze pokolenie. Jak mezczyzni, a jak kobiety? Przeciez
      znam ja tylko z paru filmow, ze zdjec. Dobrych zdjec. Jest kobieca. Ale mysle,
      ze wiele kobiet ogloby byc tak wylansowanych. Czy nigdy nie przyszlo Wam do
      glowy by tak fotografowac swoje ukochane Kobiety. A czy one "wysililyby sie" na
      sesje zdjeciowe? Teraz gdy sa aparaty cyfrowe, jest to chyba dosc latwe.
      Trudna droga od pomyslu do "przemyslu"? E, pewnie nikomu nie zechce sie
      pisac. Pa.
      • littlewing Re: Kiedy sie urodzila? Okolo 1925? 22.05.05, 15:02
        Osobiscie uwazam podobnie jak moj mistrz Andy Warhol (sitodrukarz i nie tylko
        pochodzenia czeskiego ,ktory zrobil kariere --oszalamiajaca w Ameryce) ,ze
        Marilyn byla nieszczesliwym symbolem konsumpcji ,nieszczesliwym symbolem tamtej
        Ameryki.Andy uwiecznil Marilyn niejednokrotnie na plotnie ---najslynniejsze
        uwiecznienie to okres 1962-1964. On wyczul koniunkture na Marilyn w dzien po
        Jej smierci. Poszedl do swojej pracowni i wspaniale zdjecia zamienil na forme
        drukarska ---sito.Stala sie symbolem popartu.Razem z Kingiem Elvisem P i zupami
        Campbell's.
        Tak naprawde starala sie wyzwolic do innego Swiata. Nie chciala byc boginia
        seksu,idolem calej generacji. Wychowana byla inaczej.Wlasciwie nie byla wcale
        wychowana.Wychowal ja bruk.Happy B ...mr President... smutne i tragiczne .
        A jak dzis widze ta jej fruwajaca sukienke ... no coz ?
        Tak bylo chyba.?
        Znam historie Marilyn tylko od strony opowiesci A.Warhola. Polecam wystawe w
        Chicago---nie wiem gdzie moze byc teraz .? Pop-art mozna zaobserwowac tam w
        wielu miejscach do dzis. lw
    • ewka5 Re: Marilyn Monroe 22.05.05, 17:24
      Lit, znane Ci sa prace Basquata ? (cholerka, nie pamietam, czy tak sie go
      pisze) - byl blisko z W.
      • marxx Re: Marilyn Monroe 22.05.05, 18:29
        W filmie o nim Bowie cudownie zagral Warhola, w realnym swiecie znali sie
        osobiscie
        • littlewing Re: Marilyn Monroe 22.05.05, 19:32
          To gral Bowie ???? Teraz niedawno obejrzalem dokument . My tu gadu gadu a mialo
          byc o MM . Jeden ze szczegolow ,ktory przychodzi mi do glowy to zagadka ---czy
          pieprzyk na jej (no wlasnie ktorym?) policzku byl prawdziwy??? lw
      • littlewing Re: Marilyn Monroe 22.05.05, 19:29
        Jezeli chodzi o JM Basquaita ,niezyjacego juz czarnego mistrza graffiti-
        brzydoty przeniesionej w swiat plotna i akrylu ,widzialem jego prace. Zyl
        krotko i intensywnie .Malowal dosc duzo.Nie byl jednak zwiazany z
        Warholem .Moze chodzi o kogos innego ale w tej chwili nie kojarze.Co do
        Basquaita to pomimo niezbyt mi odpowiadajacej formy wyrazu chetnie obejrzalbym
        go w Chicago ;))) lw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka