Dodaj do ulubionych

ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY

15.08.05, 01:13
witam wszystkich.
mam pytanie. wychodze za maz za Amerykanina. slubu ma nam udzielac kobieta
pastor z kosciola chrzescijanskiego, protestanckiego (slub bedzie na plazy
nie w kosciele). ja chce slub rowniez w
Polsce, w kosciele katolickim. czy nie bedzie z tym problemu? czy jesli
tutaj wyjde za maz to nie bede mogla prosic o koscielny-katolicki?
prosze pomozcie.....czekam
Obserwuj wątek
    • marthas Re: ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY 15.08.05, 05:16
      Teraz bedziesz brala slub cywilny - Twoj narzeczony "koscielny" i cywilny, wiec
      nie widze problemu dlaczego nie moglabys wziasc slubu koscielnego w Polsce...
      mysle, ze pewnie troszke zalatwiania, ale da sie. A wiesz, ze Kosciol Katolicki
      zezwala na sluby z osobami innego wyznania pod warunkami? min, ze dzieci beda
      wychowywane w wierze katoliciej...
      Slub na palzy.... hmmm rozmarzylam sie ;-) Moze podeslesz jaka fotke?
      Pozdrawiam,
      Marta
      • edytais Re: ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY 15.08.05, 22:47
        Mozesz brac slub koscielny w PL pod warunkiem, ze w USA nie byl to slub
        koscielny tylko cywilny. Ja tez mialam 2 sluby. Jeden w USA cywilny, ale slubu
        udzielal reverend. Z tym byly male problemy w Polsce i musialam ksiezy
        przekonac, ze nie skladalam przysiegi przed Bogiem. Moj maz nie jest katolikiem
        i slub koscielny byl taki, ze ja skladalam przysiege przed Trojca a on nie i
        musial obiecac, ze dzieci beda wychowane w wierze katolickiej. Moze to sie
        wydawac bezproblemowe, ale my mielismy robione problemy.
        Chcialam miec slub w jednym kosciele, gdzie najczesciej chodzilismy i jest o
        wiele ladniejszy. Proboszcz nam tam straszne problemy robil i wlasciwie to
        zadal kupe forsy. Wkurzylismy sie i poszlismy do innego kosciola. Tam nie bylo
        zadnych problemow. Nawet ksiadz zmienil swoje plany wakacyjne, zeby nam
        udzielic slubu, bo mowil po angielsku i bardzo mu sie spodobal pomysl czytania
        przysiegi po angielsku :)
        Musisz pamietac o nauczaniu przedslubnym w kosciele katolickim. Ja mialam
        pozwolenie na slub poza parafia i moja amerykanska parafia udzielila takiego
        nauczania oraz dokument po lacinie, ze przez takie przeszlam. To bylo przyjete
        w Polsce. Jesli zamierzasz byc w Polsce dlugo, na pewno przez to mozesz przejsc
        w Polsce. My nie moglismy tak zrobic, bo ja bylam w Polsce przez 2 miesiace
        przed slubem, a moj maz przylecial 2 dni przed.
        Zycze powodzenia i gratulacje.
        Zazdroszcze slubu na plazy :)
    • takietam1 Re: ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY 16.08.05, 08:00
      Ja w sumie tylko jedno dodam, ze trzeba sie oprocz tego dobrze zastanowic, bo
      kiedys czytalem na forum historie jakiejs pary, co jedno mialo nieuregulowana
      sytuacje z urzedem imigracyjnym i nie wpuscili do USA. Ja dokladnie nie pamietam
      co i jak. Wiec prosze na mnie nie krzyczec. Tylko pamietam, ze cos takiego bylo.
      Acha i serdeczne zyczenia wszystkiego najlepszego i zdrowia i duzo wspanialych
      chwil przez caly czas trwania zwiazku!!!!!!!! To sie nazywa miec szczescie, nie?
    • edytkus Re: ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY 16.08.05, 13:26
      a ja jeszcze od siebie dodam ze raz mialam okazje obserwowac slub na plazy: odswietnie ubrani goscie
      stali hen daleko na boardwalk topiac sie w sloncu a mloda para z najbardziej wytrwalymi goscmi
      walczyla z wiatrem i piachem (dzien byl przepiekny) gdzies u stop oceanu ;))
      • franczeska1981 DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZYCZENIA 16.08.05, 20:01
        mam nadzieje ze moje zycie bedzie radosne....dzis rozmawialismy z pania
        pastor. prawdopodobnie cos da sie zobic...i slu w PL bedzie mozliwy.
        jesli chodzi o slub na plazy to plaza mala przy rzece, to wazne dla mojego
        przyszlego meza bo mieszkal tam ze swoim tata, przed jego smiercia.
        po slubie zamieszcze pare fotek....
        pozdrawiam
        • blue_jay Re: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZYCZENIA 17.08.05, 01:50
          Franceska> ja mialam slub na plazy.. zadnych walk z piachem ani splywajacego
          makijazu w blasku slonca, bedzie dobrze;-)
    • mjermak Re: ŚLUB KOŚCIELNY.......POMOCY 17.08.05, 18:35
      nie powinno byc problemow, to zalezy glownie od proboszcza bo to on zalatwia
      zgode na slub. Poza zobowiazaniem meza, ze dzieci wychowacie po katolicku
      musiscie odpowiedziec na pytania z dokumentu protokol kanonicznego badania
      narzeczonych i to jest niezla polka. tzn pytania sa takie normalne dla tej
      sytuacji ale sama forma, i ze pzred slubem trzeba cos takiego wypelniac
      (wypelnia proboszcz w wy odpowiadacie na pytania) jest malo romantyczne. Np czy
      narzeczeni nie maja jakis fizycznych lub psychicznych wad uniemozliwiacych
      poczecie potomstwa. No i pytanie :dlaczego chcemy sie pobrac-odpowiedz "bo sie
      kocahmy" nie wystarcza!!!!
      ja bylam zwolniona z kursu pzredmalzenskiego tylko kszazke wielce madra
      musialam przyswoic na temat zycia w malzenstwie.ale nikt mnie z niej potem nie
      odpytywal
      • franczeska1981 wszystko zalatwilam....dziekuje za pomoc 18.08.05, 18:29
        wszystko jest zalatwione. bede miala tutaj slub i ceremonie...i slub katolicki
        w kosciele w PL.
        dziekuje Wam pieknie za pomoc......ide dekorowac mieszkanie......
        pozdrawiam - Franka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka