28.03.06, 05:04
Dostalam jak na razie tymczasowa zielona karte i chcialabym poleciec do
Polski na komunie(jestem chestna matka),sek w tym ze mam paszport z nie
zmienionym nazwiskiem(panienskim).Czy musze zmnienic paszport,a jesli tak to
ile musialabym czekac na nowy.Czy ktos sie orientuje w tej kwestii.Nie wiem
czy mam sie napalac,czy nie.Chcialabym zrobic rodzinie niespodzianke.Prosze o
odpowiedz,jesli wiecie cos na ten temat.Dzieki serdeczne.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: pilne 28.03.06, 14:52
      Paszport tymczasowy dostaniesz w 3-4 tygodnie. Nowy paszport to 4-5 miesiecy :(
    • polishbellydancer Re: pilne 29.03.06, 00:49
      witaj

tymczasowy paszport za dodatkowa oplata dostaniesz w 3 dni---normalny paszport
      do 3 m-cy---oczywiscie musisz zarejestrowac akt slubu w polskich ksiegach stanu
      cywilnego, zalatwic kilka papierkow od konsula itd

jezeli jestes z ny badz okolic informacje znajdziesz na stronie konsulatu
      polskiego w ny

o umiejscowieniu dokumentow
      www.polishconsulateny.org/index.php?p=57
      informacja paszportowa
      www.polishconsulateny.org/index.php?p=58

jezeli z innego stanu to wybierz odpowiedni konsulat tutaj:
      www.polandembassy.org/Links/p7-2.htm
      powodzenia i mam nadzieje, ze masz kogos zaufanego w polsce kto pobiega po
      tlumaczach, notariuszach i urzedach
      • samo Re: pilne 29.03.06, 02:35
        Slub mozna zarejestrowac przez konsulat, wiec nikt w Polsce nie jest potrzebny.
        Nie wyrabialam paszportu przez konsulat, ale z tego, co mi waidomo trwa to
        znacznie dluzej niz 3 miesiace. Mozesz tez jechac do Polski ze starym
        paszportem i tam odebrac nowy, zaleznie ile czasu zamierzasz tam spedzic.
        • edytais Re: pilne 29.03.06, 04:40
          Nie dopisze czy mozesz jechac ze starym paszportem, ale jesli chcesz nowy
          wyrabiac w Polsce to moze to zajac. Konsulat polski nam wstawil pieczatke
          uwierzytelniajaca (na to 1-2 tyg.) tlumaczenie przysiegle na ang. (1 dzien)
          umiejscowienie w USC (1 dzien) paszport (2 tygodnie, ale to kilka lat temu,
          teraz chyba miesiac).
          • samo Re: pilne 29.03.06, 04:47
            Moge jechac ze starym. Slub juz w PL zarejestrowany. Zamierzam aplikowac poczta
            i odebrac po powrocie. To dlatego, ze podobno wyrobienie paszportu przez
            konsulat moze sie bardzo przedluzyc. Wtedy zostajesz bez zadnego :o(
    • itslola Re: Nie musisz zmieniac 29.03.06, 16:38
      Ja przez ponad dwa lata latalam na paszporcie na panienskie nazwisko i zielona
      karta na nowe. I nigdy nie mialam problemow, a duzo podrozwalam

Pozdrawiam
      • dominika801 Re: Nie musisz zmieniac 30.03.06, 16:53
        Dzieki serdeczne,slub zostal juz zgloszony w polskim urzedzie stanu cywilnego
        (na szczescie moja mam a miala akt slubu,bo wyslalam jej gdy chcialam w Polsce
        zamknac konto ze starym nazwiskiem,wiec wszystko w tej kwestii
        zalatwione),staram sie o 10 letni paszport i tymczasowy.Pozdrowienia.
        • blue_jay Re: Nie musisz zmieniac 30.03.06, 22:00
          wystarczy, ze bedziesz miala dodatkowy dokument z Twoim nowym nazwiskiem, ja
          mialam przy sobie prawo jazdy i akt slubu. Na tymczasowy paszport krotko
          poczekasz, do mnei przyszedl w ciagu 2 tygodni, za to na 10 letni czekalam
          grubo ponad rok!!
      • roza2004 Re: Nie musisz zmieniac 01.04.06, 22:53
        10 letni Paszport PL wyrabia sie dosc szybko ,za psrednictwem Konsulatu PL w
        rejonie zamieszkania.Trwa to najdluzej do 2m-cy.Paszport stary uniewazniony
        zostaje w chwili odbioru nowego.Nikt nie zabiera paszportu,pozostaje on przy
        Tobie, do chwili otrzymania nowego,chyba ze stracil wanosc ,wiec sama dolaczasz
        go do wniosku o nowy.
        Mozesz spokojnie podrozowac za geanice na PL paszporcie i z GC na inne
        nazwisko,nalezy miec ze soba akt slubu ,tak na wszelki wypadek .
    • lucy58 Re: pilne 01.04.06, 03:54
      dominika801 napisała:

> Dostalam jak na razie tymczasowa zielona karte i chcialabym poleciec do
      > Polski na komunie(jestem chestna matka),sek w tym ze mam paszport z nie
      > zmienionym nazwiskiem(panienskim).Czy musze zmnienic paszport,a jesli tak to
      > ile musialabym czekac na nowy.Czy ktos sie orientuje w tej kwestii.Nie wiem
      > czy mam sie napalac,czy nie.Chcialabym zrobic rodzinie niespodzianke.Prosze o
      > odpowiedz,jesli wiecie cos na ten temat.Dzieki serdeczne.

Mam mniej wiecej ten sam problem. Zielona karte mam na nowego meza nazwisko,
      paszport polski - na poprzedniego. Jade za 3 tygodnie do Polski. Aby uniknac
      komplikacji na lotniskach, biore do okazania swiadectwo slubu. Tak robila
      kolezanka z NY. Nie miala zadnych problemow. Tobie radze to samo. Nie staraj
      sie o nowy paszport przed wyjazdem. Moze nie dojsc na czas. Wez ze soba
      swiadectwo slubu. Poza tym w paszporcie polskim na stare nazwisko masz
      pieczatke Homeland Security o przyznanym Ci statucie. Ja dla wszystkiego, aby
      nie siedziec godzinami na weryfikacje papierow, biore ze soba wszystkie. Tzn.
      GC, SSN, prawo jazdy, certyfikat slubu, polski paszport.
      Lucy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka