Dodaj do ulubionych

W sprawie SUV

25.05.06, 03:30
www.wsbtv.com/video/9268890/index.html
(filmik pt. Caught On Tape: Dashcam Captures SUV Rollover)
Zakladam sie ze jakikolwiek samochod bylby w stanie wyjsc z takiej sytuacji
bez uszczerbku. A SUV konczy koziolkujac...
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: W sprawie SUV 25.05.06, 05:59
      > Zakladam sie ze jakikolwiek samochod bylby w stanie wyjsc z takiej sytuacji
      > bez uszczerbku. A SUV konczy koziolkujac...

prawa fizyki, ale zapewniam ze nie jezdze na leb na szyje, ba nawet w zyciu mandatu nie dostalam,
      wiec mozesz spac spokojnie, tak predko Cie straszyc nie zaczne ;)

Marek, znam wiecej osob posiadajacych SUV niz sedany i ani jedna nie miala wywrotki :O Moze dlatego
      ze sa odpowiedzialnymi kierowcami z wyobraznia? w przeciwienstwie do malolatow i staruszek ktorzy
      jezdza sedanami?
      he he, stoje niedawno na swiatlach, obok siwiutka staruszka w sedanie, za nami na sygnale pedzi
      karetka, ja nie mam miejsca, ale staruszka moze zjechac na pobocze tylko ani mysli sie ruszyc (moze
      bateria w aparcie sluchowym wysiadla?), w koncu zobaczyla zblizajaca sie karetke, moze myslala ze ja
      gonia bo jak nie da gazu, smignela i tyle ja widziano :)))

"Perhaps the saddest statistic to come from the government's data is one which shows that 75% of all
      occupants killed in rollovers were not wearing seatbelts."

Cala prawda jak zwyklesprwoadza sie do jednego: Is the Boxster safer than the TrailBlazer? It depends on who's behind the wheel.
      Ale fajny tekst: According to Bradsher, internal industry market research concluded that S.U.V.s tend to
      be bought by people who are insecure, vain, self-centered, and self-absorbed, who are frequently
      nervous about their marriages, and who lack confidence in their driving skills. No i macie mnie jak na
      dloni ;)))) no dbora, self-centered pasuje :), najlepsze z malzenstwem - my mamy juz nawet podzielone
      co i jak w razie rozwodu ;))

PS. Niestety nie moge obejrzec tego filmu.
      PS. z jaka predkoscia trzeba jechac w suburban area zeby wykoziolkowac na widok dzieciaka na
      rowerku?
      • edytkus one more thing 25.05.06, 06:13
        w 2001: SUV accidents accounted for only 3% of all accidents but 3 times that rate of fatalities because
        of rollover accidents, nie mowiac juz o tym ze SUV biora udzial w mniejszej ilosci zderzen z innymi
        autami (to tez cos mowi o kierowcach, nie?)
        wikipedia (car accidents): The statistics show that for popular, lightly built cars occupants have a 6%-8%
        chance of death in a two car accident. (e.g. BMW 3 series 6%, Subaru Impreza 8%, Honda Accord 6%).
        Traditional "safety cars" such as the Volvos halve that chance (Volvo 700 4% incidence of death, Volvo
        900 3%).
        Despite poor performance in theoretical tests and criticism from media pundits, SUVs fare much better
        than 'safety cars', with the Jeep Cherokee and Toyota Land Cruiser giving 2% incidence of death in
        actual crashes.

But Dateline chose to portray this risk by saying that "of people killed in cars last year, 22 percent were
        killed in rollovers. But in SUVs, 62 percent of the deaths involved rollovers." Unfortunately, this doesn't
        really tell us much. If 2200 people died in car rollovers but only 62 in SUV rollovers, it could mean that
        SUVs are safer

4wheeldrive.about.com/cs/antisuv/a/aa091502a.htm
        • sublustris Re: one more thing 29.05.06, 22:48
          nie wiem co marekatlanta chce udowodnic, i po co.
          jezdze suv'em bo musze (np.lesiste wyboje), a najwiecej w kuper wedle moich
          statystyk wala nastolatki i niedowidzace staruszki. w tanich sedanach.
          • edytkus Re: one more thing 01.06.06, 02:09
            Marek, ale mam news dla Ciebie:
            www.nydailynews.com/05-31-2006/business/story/422298p-356463c.html
    • jotka70 Re: W sprawie SUV 05.06.06, 22:20
      Jesli idzide o agresywnosc kierowcow, to u nas zdecydowanie prym wioda
      wlasciciele monstrualnych pick-ups. To jest wyraznie widoczne. SUVisci :) jezdza
      zwykle dosc spokojnie.
      Ale musze przyznac, ze SUVy draznia mnie z innego powodu (tak jak i te
      pick-ups). Bardzo czesto widze te wielkie samochody palace gigantyczne ilosci
      paliwa a w srodku jedna jedyna osoba. Zero szacunku dla srodowiska... Oczywiscie
      nie zawsze, nie wszyscy itd. Ale ogolnie widac taka zasade
      • edytkus pozory moga mylic! 06.06.06, 00:11
        jotka70 napisał:

> > Ale musze przyznac, ze SUVy draznia mnie z innego powodu (tak jak i te
        > pick-ups). Bardzo czesto widze te wielkie samochody palace gigantyczne ilosci
        > paliwa a w srodku jedna jedyna osoba. Zero szacunku dla srodowiska...

hmmm, a ja wczoraj mijalam mala Jete z edna osoba ktora miala wiekszy silnik niz moj midsize CUV, w
        ktorym siedzialy cztery osoby
    • marekatlanta71 Re: W sprawie SUV 05.06.06, 22:58
      A dzis widzialem skutki spotkania Audi A4 z Infiniti QX-56. Infiniti wjechalo w
      lewy, przedni rok Audi a nastepnie wyladowalo na dachu. Sunac na dachu wjechalo
      w chodnik a nastepnie w jakis murek. Sadzac z ilosci pogotowia, to kierowca
      (kierowczyni?) byla w nienajlepszym stanie. Za to kierowca Audi siedzial na
      krawezniku i z niedowierzaniem krecil glowa. Ja tez...

P.S. Osobowy kontra osobowy skonczylby sie na pogietych blachach i moze policji.
      A tak byla straz pozarna, pogotowie, Infinity cieli i bylo generalnie wesolo.
      • edytkus Re: W sprawie SUV 06.06.06, 00:09
        Marek, opisz to jeszcze raz? ktory bok jest przedni a ktroy tylni, a ktory boczny? ;) i czyja to byla wina?
        • marekatlanta71 Re: W sprawie SUV 06.06.06, 02:14
          Wina byla Audi. Spotkaly sie:
          - lewy przedni Audika
          - kontra prawy przedni QX-56.
          QX sie wspielo po Audiku i zrobilo koziolka.
          • edytkus Re: W sprawie SUV 06.06.06, 05:28
            marekatlanta71 napisał:

> Wina byla Audi. Spotkaly sie:
            > - lewy przedni Audika
            > - kontra prawy przedni QX-56.
            > QX sie wspielo po Audiku i zrobilo koziolka.

no i kolejny przyklad na nieodpowiedzialnego kierowce sedana :(
            • tamsin Re: W sprawie SUV 06.06.06, 17:13
              ja w sprawie SUV ale nie o wypadkach. cZy ktos z was ma SUV z tylnymi drzwiami
              otwieranym nie "do gory", tylko jak normalne drzwi z boku? No i czy macie okno
              z tylu opuszczane i czy w ogole jest to przydatne?????
              • edytkus Re: W sprawie SUV 07.06.06, 00:38
                tamsin napisała:

> cZy ktos z was ma SUV z tylnymi drzwiami
                > otwieranym nie "do gory", tylko jak normalne drzwi z boku?

ja nie mam ale biorac pod uwage problemy z parkingiem w tutejszej okolicy to... szkoda drzwi ;))

No i czy macie okno
                >
                > z tylu opuszczane i czy w ogole jest to przydatne?????

na pewno sie przyda komus kto zbyt czesto szyb nie myje ;), a na powaznie niedawno wiozlam cienkie
                dlugie listwy i musialy wystawac przez boczne okno - na pewno byloby lepiej gdyby dalo sie je
                wysadzic przez tylnia szybe.
    • marekatlanta71 Ale jestem nudny 16.06.06, 12:33
      www.wsbtv.com/news/9380410/detail.html
      Wlasnie w TV pokazywali - ktos zajechal droge SUV, SUV probowalo gwaltownie
      skrecic, koziolkowalo = trup.
      • edytkus Re: Ale jestem nudny 16.06.06, 16:10
        marekatlanta71 napisał:

> ktos zajechal droge SUV

niech zgadne... jakis maly sedan?
    • marekatlanta71 I znowu SUV 07.07.06, 05:11
      www.foxnews.com/story/0,2933,202455,00.html
      Tym razem czlonkowie rodziny krolewskiej. SUV, jak to SUV lubia robic,
      koziolkowalo.
      • edytkus bajki pleciesz 07.07.06, 05:30
        nie SUV a rozpedzona nastolatka, skad ta pewnosc ze nie byloby ofair smiertelnych gdyby przywalila w
        mniejsze auto. Co do rodziny krolewskiej to zaloze sie ze nie mieli zapietych pasow.

swoja droga nie slyszalam nigdy o Tonga, moze sie wybiore?
        www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/tn.html#Intro
        • ertes Re: bajki pleciesz 07.07.06, 05:50

hehe Marek, a juz myslalem ze znowu cos widziales naocznie po drodze do pracy a
          tu tylko jakis artykul z mocno naciaganym koziolkiem.
          Muisz postarac sie lepiej :)

A swoja droga mam pricing na nowe BMW 3 coupe:
          forum.e90fanatics.com/showthread.php?t=1383
          Cos mnie sie wydaje ze 335 stanie w mojej stajni na wiosne :)

"Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path, and leave
          a trail."

Galeria
          • marekatlanta71 Re: bajki pleciesz 07.07.06, 13:09
            Czytalez ze sie oplaca pojechac do Europy i odebrac BMW tam? Zaoszczedzasz dobre
            3-4 tys. + masz 2 tygodnie frajdy.
            • ertes Re: bajki pleciesz 07.07.06, 15:37
              Jasne. To jest wrecz koniecznosc :)
              Wakacje w EU wlasnym samochodem plus zwiedzanie fabryki w Monachium.
              • marekatlanta71 Re: bajki pleciesz 07.07.06, 19:10
                Wiele lat temu bylem w muzeum BMW w Monachium - samo muzemu jest OK, ale po jego
                zwiedzeniu nalezy sie wybrac do centrum, do ogrodka piwnego i zajac sie glowna
                atrakcja Monachium - najlepszym piwem na swiecie :)))
                • edytkus Marku, kolejny wpis do Twego dziennika wywrotek 17.07.06, 04:33
                  wiadomosci.onet.pl/1356698,11,item.html, ale nie wiem czy sie nadaje bo moze tylko SUV
                  zapisujesz?
                  • edytkus Re: Marku, kolejny wpis do Twego dziennika wywrot 17.07.06, 04:36
                    hmm, that's weird
                    wiadomosci.onet.pl/1356698,11,item.html
                    Pięć ofiar czołowego zderzenia samochodów
                    Cztery osoby zginęły, a jedna została ranna w wyniku zderzenia dwóch samochodów na drodze nr 1
                    koło Świecia nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie). Ruch w miejscu wypadku jest utrudniony -
                    poinformowała straż pożarna.
                    "Do tragedii doszło w sobotę po południu, na obwodnicy Świecia, która jest odcinkiem drogi krajowej
                    nr 1 pomiędzy Toruniem a Gdańskiem. W wyniku czołowego zderzenia, na miejscu zginęły cztery
                    dorosłe osoby, a kilkuletnie dziecko zostało ranne" - powiedział Paweł Frątczak, rzecznik kujawsko-
                    pomorskiej straży pożarnej.

Według świadków wypadku, sprawcą był kierowca osobowego mitsubishi ze Śląska, który nadmiernie
                    rozpędził swoje auto. Gdy jego samochód zaczął zbytnio zjeżdżać na prawe pobocze, mężczyzna nagle
                    skręcił w lewo, jego auto oderwało się od ziemi i obróciło w powietrzu do góry kołami.
                    Samochód - spadając - uderzył czołowo w nadjeżdżającego z przeciwka daewoo lanosa. Na miejscu
                    zginęły dwie osoby z lanosa i starsze małżeństwo z mitsubishi, podróżujące z wnuczką nad morze.
                    Dziewczynka doznała jedynie niegroźnych obrażeń i trafiła do szpitala w Świeciu.

Do czasu usunięcia wszystkich skutków zderzenia, ruch w miejscu wypadku będzie utrudniony.
                    Przyczyny i okoliczności tragedii ustala policja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka