Dodaj do ulubionych

impreza na 10 osob

15.06.06, 17:21
i co im podac do jedzenie?
pomozcie...
nie bedzie siedzone przy stole - tylko rozlazle po domu.
grilowania nie bedzie.
wszystko indoor - na kanapach.
mam 3 dania, ktore ciagle podawane sa w kolko - juz mi sie znudzily..
licze na Was drogie kolezanki.
kucharka ze mnie raczej do du..szy - macie jakies wyprobane latwe dania w
rodzaju przystawek? salatek? cieplego dania?

dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • doris-ek Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 17:31
      Aniu tu masz fajne przepisy na rozne salatki z "wkladka miesna badz rybna":o)
      Szegolnie polecam te z lososiem badz z krewetkami, proste i pyszne. Podalam je
      na play-date mojego syna i smakowaly.
      www.pinezka.pl/content/view/2037/202/
      Jezeli chcesz upiec mieso to polecam przepis na super jagniecine (chociaz dwa
      pozostale sa tez super) wszystkie robisz w piekarniku.
      www.pinezka.pl/content/view/1790/202/
      I cos szybkiego:
      www.pinezka.pl/content/view/1386/202/
      dla mnie wytrych jak nie mam czasu a nie moge dac plamy.
      pozdrawiam,
      K.
    • tamsin Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 17:46
      zamow i problem z glowy. Za duzo roboty gotowac na 10 osob, w dodatku jak
      pomyslow brak.
      • ania_2000 Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 18:05
        yeaaa// zamow..// - polowa tych ludzi, to herlaki uczuleniowe - jedza tylko w
        domu przygotowywane i gotowane - nalepki trzeba sprawdzac, jakies glutamiany
        czy inne.. normalne jedzenie z puszki im szkodzi

narazie skrzetnie spisuje jadlospis co dorisek podal - ktos jeszcze pomoze?
        • doris-ek Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 18:10
          Aniu, ja tez alergik (choruje na celiakie) na diecie bezglutenowej. Jak masz
          pytania to wal jak w dym. Wszystkie moje przepisy sa bezglutenowe, inaczej nie
          moge jesc.
          Jeszcze mi sie przypomnial przepis an lososia w pomaranczach: tani, prosty i
          dziewczyny z forum wyprobowalay z sukcesem. Moge podlinkowac:o)
          • ania_2000 Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 18:18
            dawaj dobra kobieto wszystko co masz:)

• doris-ek Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 18:24
              www.pinezka.pl/content/view/1342/202/
              losos w pomaranczach na samym koncu.

Reszta tez niczego sobie, zwlaszcza tilapia. Ale losos najlatwiejszy. W sumie 6
              przepisow.
              • magdamajewski Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 19:45
                wynalazlam w ksiazce i dzis zrobilam, myslalam ze darek garnek wylize a i
                mnie smakowalo wiec podaje przepis na takie troche kurczakowe stew i do tego
                malo kaloryczne bo porcja to tylko 270 kalori
                wiec
                4 piersi kurczaka
                1/4 szklanki maki
                2 stowe lyzki vegety
                1 duzo cebula drobno porojona
                1 duza papryka pokrojna
                3-4 lodygi selera pokrojone
                1 puszka pomidorow (nie odcedzac wody)
                3 zabki czosnku poroic
                duzy kubek rosoly lub kostki rosolowej rozpuszczoje w wodzie
                1 lyzka stlowa pikantego sosu,
                ja piersi pokroilam w na 6 kawalow zeby miniesze byly to latwiej sie dusza
                obtoczyc je w mace pomieszanej z vegeta i obsmazyc na patelni, zrumienione
                zdjac, na patelnie wrzucic cebule, selera i czosnek i poddusic ok 5 min.
                dodac resze maki i jeszcze pomiszac przez 1 min. dodac pomidory z sosem,
                papryke i ostry sos i zalac to rosolem poczekac az sie zagotuje i dodac
                kurczaka na malym ogniu dusic przez ok 30 min pod przykryciem a potem
                przykrycie na troche zdjac. Sos musi sie taki lekko gestawy zrobic. Podawcac
                z ryzem, smaczneg

1. kotlety schabowe inaczej
                kotlety obotoczyc i przyprawach (co kto lubi) i uzmazyc, a raczej udusic na
                malym ogniu (podlewac woda), jak juz sie uzmaza odlozyc na bok, na potelnie
                wrzucic duza czerwona cebule pokrojata i talarki i ze 2-3 pomidory pokrojone
                w osemki (trzeba je sparzyc zeby zdjac skore), poddusic to chwile az sie taka
                lekka packa zacznie robic dodac do kotelty i poddusic jeszcze z miunute.
                Mozna poddawac z pieczonymi ziemniaczkami, bo surowka juz nie potrzebana.
                Porcja bez ziemniakow ma 296 kalori

2.kurczak zapiekany
                piersi z kurczka
                mozzarella ser
                6 duzych pomidorow
                swierze oregano
                sol
                cukinia
                piersi kurczka ponacinac dosc gleboko i w naciecia powkladac ser. na folie
                polozyc plasry pomidora i cukienie i swierze oregana na wierz polozyc
                kurczaka i zawinac folie, piec przez 30 minut. Folie trzeba posmarowac olejem
                tonie bedzie sie przyklejac. Kazda pies piecze sie osobno. dosolic jak kto
                lubi. Mozna podowac z makaronem lub ryzem.

• triskell Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 22:39
                  magdamajewski napisała:
                  > 2 stowe lyzki vegety

Nie znam się na alergiach i nie wiem, czy to o te "glutaminiany" Ani chodziło,
                  ale w Vegecie jest glutaminian sodu, czyli chyba na potrzeby Ani gości trzeba by
                  tą część przepisu wywalić.
                  • magdamajewski Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 22:58
                    nie doczytalam jej postu ale mozna to zastapic innymi przyprawami tez miedzie
                    dobrze
              • edytais Re: impreza na 10 osob 20.06.06, 21:50
                My jedlismy tego lososia w pomaranczach na lunch dzisiaj :)
                Pycha. Bardzo mnie zdziwilo jak moje dzieci wcinaly cebule z tego dania. Ja
                nawet nie liznelam, dzieciom oddalam, bo byla walka o ostatni plasterek!!!
                W innych daniach cebula jest niedobra, a w tym daniu im smakuje.
                Nastepnym razem chyba zrobie grubsze plastry. Pomarancze chyba nadaja jej
                zupelnie inny smak i corciom podpasowalo. Nicole mowila na nie "This is my
                candy" :)
                Dzieki za przepis :D
    • samo Re: impreza na 10 osob 15.06.06, 20:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=33839721&a=33851505
    • lucy58 Re: impreza na 10 osob 16.06.06, 06:57
      ania_2000 napisała:

> i co im podac do jedzenie?
      > pomozcie...
      > nie bedzie siedzone przy stole - tylko rozlazle po domu.
      > grilowania nie bedzie.
      > wszystko indoor - na kanapach.
      > mam 3 dania, ktore ciagle podawane sa w kolko - juz mi sie znudzily..
      > licze na Was drogie kolezanki.
      > kucharka ze mnie raczej do du..szy - macie jakies wyprobane latwe dania w
      > rodzaju przystawek? salatek? cieplego dania?
      >
      > dziekuje:)
      Jesli goscie nie uczuleni na ryz:
      Moje zelazne menu na indoor kanapowe posiadowki:
      1. Kotleciki ryzowe
      2. slupki serowe z wedzonymi ostrygami z puszki
      3. i jako danie cieple - leczo.
      Wszystko tanie, szybkie i pychotka.
      Kotleciki ryzowe sa od lat moim przebojem kulinarnym. Musze je robic na kazda
      impreze u mnie i u znajomych. Trzeba ich narobic duzo, bo sa "wciagajace".
      Zjesz jednego - masz ochote na nastepne 15.
      Podaje przepis - na impreze z 10 osobami.
      Dwa kubki bialego ryzu (bez plukania) zalewa sie 4+ cwiartka kubka wody lub
      rosolu. Troszke cukru, troszke soli, troszke masla, troszka pieprzu. Jak caly
      plyn wyparuje z garnka z ryzem - owijam garnek w sciereczki i wsadzam do
      lozka "pod poduchy". Tam sie ryz dogrzewa przez okolo 2 godziny. W miedzy
      czasie podsmazam wszelkie zgryzki,ktore mam w lodowce. Tylko nic wedzonego.
      Jakies mieska z wczorajszego obiadu, duzo warzyw( pory, duzo cebuli, marchewki -
      jakiekolwiek warzywa w lodowce + pieczarki). Ale duzo cebuli. To daje
      najwazniejszy smak kotlecikow. Ryz po 2 godzinach lezakowania pod poduchami
      powinien byc dobry. Dodajesz do gara z ryzem jedno jajo, duzo pieprzu, troche
      soli, troche przypraw, i cala patelnie z podsmazonymi warzywami. Mieszasz,
      robisz male kotleciki, takie na garstke, obtaczasz w bulce tartej i smazysz na
      oleju. Jesli masa ryzowa wyjdzie za rzadka ( czasami sie zdarza) - dosyp bulki
      tartej.

2. Slupki serowe.
      Kawalki pokrojonego sera wedzonego nadzianego na patyczek z wedzona ostryga z
      puszki. Na to walnij troszeczke majonezu i cos czerwonego - na przyklad krople
      Tabasco.
      3.Leczo - potrawa wegierska,podaje moja, spolszczona wersje.
      Wrzucasz do gara pokrojone w czastki pomidory, cebule i papryke. W takiej samej
      ilosci. To znaczy 3 duze pomidory, 3 duze cebule i 3 duze papryki. (papryki
      moga byc roznego koloru - bez znaczenia). Dodajesz troche soli, troche pieprzu,
      duzo przyprawy "chili" (takiej slodkawej- nie tej HOT). I troche oleju. Tak
      mniej wiecej kieliszek.I troche wody czy rosolu. Do gara dorzucasz wszelkie
      pozostalosci wedzone z lodowki. Typu: boczek, kielbasa, szynka, poledwica.
      Wszystko co lezy i ma zamiar wkrotce byc na smietniku. Im wiecej tych
      stwardnialych wedlin tym leczo lepsze.I jako zagryzka do tego - kawalki
      bagietki czosnkowej i kieliszek polskiej "Debowej"
      Pychotka.
      Lucy

• ania_2000 Re: impreza na 10 osob 16.06.06, 16:16
        lucy - zaintrygowaly mnie te kulki ryzowe. Jak to sie podaje? na patyczku?
        maczac w dipie? na zimno?
        Dzieki jeszcze raz dziewczyny - jest szansa, ze cos mi wyjdzie innego niz
        zwykla, niesmiertelna i nudna juz salatka kurczakowo-ananasowa
        • ania_2000 Re: impreza na 10 osob 16.06.06, 16:19
          lucy - jak przeczytalam "debowa" to dlugo myslalam co to jest:)
          przypommialas mi, ze trzeba isc do monopolowego po flaszKI!
          • lucy58 Re: impreza na 10 osob 18.06.06, 06:35
            ania_2000 napisała:

> lucy - jak przeczytalam "debowa" to dlugo myslalam co to jest:)
            > przypommialas mi, ze trzeba isc do monopolowego po flaszKI!

"Debowa" - droga, ale jak do tej pory najlepsza polska wodka.
            Jeszcze cos na temat przyjecia.
            Jesli robie jakas imprezke okolicznosciowa, podaje duzo malych przystawek.
            Takich co mozna wziac palcami. Malutkie pomidorki nadziewane masa serowa z
            czosnkiem i szczypiorkiem, malutkie kanapeczki z bagietki posmarowane ta sama
            mase i z plasterkiem polskiej kielbasy. Czy polowki jajek nafaszerowane masa
            zoltkowa z majonezem z dodatkiem szczypiorku. I zawsze talerzyk z rzodkiewkami.
            Zreszta na kazda impreze staram sie wymyslec inne przystawki, inne warzywa,
            inne masy z innymi dodatkami. W sumie nie wychodzi mi to drogo, bo warzywa i
            serki sa tanie. I nie robie tego duzo. Po jednym talerzu kazdej z przystawek.
            Obywam sie przystawkami, bo z reguly glowna atrakcja jest BBQ. Ale to juz mego
            meza department.
            Lucy
        • lucy58 Re: impreza na 10 osob 18.06.06, 06:11
          ania_2000 napisała:

> lucy - zaintrygowaly mnie te kulki ryzowe. Jak to sie podaje? na patyczku?
          > maczac w dipie? na zimno?
          > Dzieki jeszcze raz dziewczyny - jest szansa, ze cos mi wyjdzie innego niz
          > zwykla, niesmiertelna i nudna juz salatka kurczakowo-ananasowa

Kotleciki ryzowe -to po prostu male kotleciki. Takie jak swiete,polskie
          mielone, tyle, ze mniejsze. (im mniejsze, tym lepiej sie smaza). Ja po
          usmazeniu, ukladam je na duzym polmisku przystrojonym salata. Obok mozna podac
          kilka sosow na goraco - pieczarkowy, koperkowy, musztardowy. Je sie je na
          goraco.
          Podam jeszcze przepis na bardzo szybkie, znakomite i efektowne danko z
          seafood. Clams sa drogie, ale od czasu do czasu mozna sie rzucic. Kupujesz po
          dwa giant clams na osobe.
          Skladniki:
          -20 clams
          - funt strakow zielonego groszku (moze byc fasolka szparagowa, ale plaskie
          straczki wygladaja efektowniej)
          - 2 limonki
          - 2 srednie cebule albo jedna duza
          - szklanka bialego wina
          - zabek czosnu i kawalek ginger
          -sol, pieprz.
          Smazysz clamsy (posolone i popieprzone) z obydwu stron, na oleju, na zloty
          kolor.
          Odkladasz po usmazeniu na talerz. Na tym samym tluszczu smazysz pokrojane w
          plasterki cebule, czosnek. Dodajesz 2 male lyzeczki startego korzenia ginger.
          Jak cebula sie zeszkli (bez rumienienia) dodajesz szklanke bialego wina.
          Wrzucasz z powrotem na patelnie clamsy, wyciskasz na wszystko sok z limonek i
          na koncu dorzucasz straczki groszku. Doprawic trzeba szczypta soli, pieprzu,
          mozna dodac jakies przyprawy, ale tylko odrobine (ja dodaje troche sosu
          sojowego). Dusic okolo 10-15 minut,az wino wyparuje - i danie gotowe.
          Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiecej niz pol godziny. Podaje to na duzym,
          glebokim polmisku. Najpierw robie "bed" z warzyw i na to ukladam clams. Zeby
          bylo piekniej naokolo polmiska klade kawalki upieczonej, czerwonej papryki.
          (kawalki papryki ukladasz na blaszce i pieczesz przez pare minut w piekarniku.
          Sciagasz skorke i masz smaczny i ozdobny dodatek).

Lucy
          • aniutek Re: impreza na 10 osob 18.06.06, 15:36
            Lucy- jestes pewna ,ze clams?
            smazysz w skorupie? a moze mialas na mysli scallops?
            przepis pieronsko smakowity :)
            • lucy58 Re: impreza na 10 osob 24.06.06, 03:59
              aniutek napisała:

> Lucy- jestes pewna ,ze clams?
              > smazysz w skorupie? a moze mialas na mysli scallops?
              > przepis pieronsko smakowity :)

Rzeczywiscie, mialam na mysli deep sea scallops. Nigdy nie pamietam jak te
              zwierza sie nazywaja. Dla pewnosci - to takie duze, biale korki. Te male tez
              tak mozna robic. Przepraszam za pomylke.
              Lucy
          • aniutek Re: impreza na 10 osob 18.06.06, 15:41
            a moze hummus jako dip + warzywa
            salatka z kus kus ( uwielbiam)
            salata zielona z gruszkami, orzechami wloskimi i serem romano
            male szaszlyczki z kury
            szaszlyki z krewetek
            pasztet z kurzych watrobek ( Doriskowy, pycha :)
            deska mies pieczonych
            deska serow
            deska wedlin polskich + chrzan, buraczki etc
            salatka z burakow ( kwasna )
            zupa gulaszowa
            pieczone warzywa + sos balsamiczny

wklepie przepisy jesli czysm jestes zainteresowana
            • edytais Cream cheese dip 18.06.06, 18:05
              2 op. cream cheese
              8-10 oz. sera zoltego cheddar
              1-2 pomidory pokrojone w kosteczke
              1/2 opakowania szpinaku swiezego
              chilli pepper lub jalapeno (1-2) w zaleznosci jak lubisz pikantne
              sol, pieprz do smaku

To wszystko razem mieszasz i do piekarnika az sery sie stopia oraz szpinak
              rozmiekszy i znowu mieszasz. Piekarnik na ok 350 stopni.
              Ja czasami wszystko wrzucam do miski KitchenAid i tym mieszam. Pomidor wtedy
              jest bardziej rozmiazdzony . Szybciej wtedy sie to nagrzewa i topi w
              piekarniku, ale dla gosci sa lepsze male kawalki pomidora w tym dipie.
              Swietny jest na krakersach lub do warzyw jak brokuly, kalafior, marchewka czy
              seler.
              • ania_2000 Re: Cream cheese dip 19.06.06, 16:20
                Dziewczyny - dziekuje wam wszystkim jeszcze raz za smakowite przepisy - LUcy,
                twoje kotleciki ryzowe zrobily furore - (ale sie nalepilam!:)i magdamajewski -
                POlecam wszystkim jej chicken stew:)
                A ja dzisiaj jeszcze mam szum w glowie i miete z rumiankiem pije..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka