Dodaj do ulubionych

Dobra wiadomosc dla Rhodeisland...

25.07.06, 01:44
oraz innych Pan dbajacych o siebie.

Dzisiaj FDA zatwierdzila "mexoryl", glowny skladnik w "nielegalnym" sunscreen.

Z www.marketwatch.com/

FDA approves new over-the-counter sunscreen product

Last Update: 2:15 PM ET Jul 24, 2006

WASHINGTON (MarketWatch)
Obserwuj wątek
    • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 02:30
      To swietnie. Moze wreszcie bedzie go mozna kupic w sklepie. No i skonczy sie
      hipokryzja (sunscreen jest nielegalny, ale mozna go kupic w Internecie)
      Chyba nie trzeba nikogo przekonywac do ochrony skory przed sloncem. Kto chce
      miec przedwczesnie zmarszczki i zwiotczala skore. A co z czerniakiem? Coraz
      wiecej mlodych ludzi na niego umiera.
      A jednak wiele ludzi nadal sie opala. Wczoraj kobieta przy kasie opowiadala
      kasjerowi (i wszyskim wokol) jakie miala swietne wakacje. Kasjer podziwial jej
      piekna opalenizne. Piekna? Rzecz gustu. Jesli dla kogos piekne sa przebarwienia
      i zwiotczala, ciemna skora, to wygladala przepieknie.
      Dla mnie piekna jest jasna, gladka skora, taka jaka ma np. Nicole Kidman.
      • zyta2003 Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 02:52
        Niestety skora wzmiankowanej aktorki, rzeczywiscie az "swietlista" uzyskana
        zostala wskutek bardzo ostrych zabiegow pilingu chemicznego. Jej dawna
        naturalna skora pokryta byla milionem piegusow. Dla mnie wtedy tez byla wielce
        interesujaca osoba. Wszyscy maja defekty i chyba nie nalezy sie az tak tym
        przejmowac. Poprawianie usilnie urody i ciagle pamietanie o niej to chyba
        wielce absorbujace i frustrujace zajecie.
        • tamsin Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 03:29
          tez zauwazylam dziwna zmiane w wyladzie Nicole Kidman, ta swiecaca skora
          wygladala nienormalnie na niej, przypisywalam to brakiem "przypudrowania".
        • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 03:40
          Rzeczywiscie, byla piegowata, ale nigdy nie widzialam jej opalonej.
      • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 02:59
        To dziwne jak dlugo utrzymuje sie moda na opalanie.... Moja kolezanka Filipinka
        wlasnie wrocila z wakacji i z duma pokazywala swoja opalenizne. Z natury jest
        ciemna, ale wiec nie bardzo rozumiem po co sie jeszcze wiecej przyciemniac.

Ja osobiscie czekam az wroci moda na porcelanowa karnacje...
        • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 03:39
          Naprawde czekasz na mode zeby decydowac, co zrobic ze swoja skora? Moda na
          opalanie powstala w latach dwudziestych, co nie znaczy, ze istnieje przymus
          opalania.
          Nie wiem, co mowi moda i nie obchodzi mnie to. Popatrzcie na mlodo wygladajace
          aktorki. Maja jasna cere. Widzialam Mary Louise Parker w serialu
          "Weeds" na Showtime i bylam zaszokowana, gdy sprawdzilam jej wiek. Ma ponad 40
          lat, a skore jak niemowle. Slonce niszczy skore, nawet jesli nie wywola
          czerniaka, ktory zabija.
          • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 03:49
            Czasami fajnie jest byc modnym.... :-) Ale w tym przypadku nie przeszkadza mi
            miec naturalny kolor.

Dziwie sie czasami ze w TV tylu "news anchors" itp sa tak wysmarowani na kolor
            pomaranczowo-brazowy. W Polsce taki byl prez. Kwasniewski.
    • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 03:42
      Sama pisalam o Mexorylu, ale wole np. zalozyc kapelusz z szerokim rondem, niz
      smarowac twarz chemikaliami. Sa tez ubrania chroniace przed promieniami UVB,
      nawet ciuchy do plywania firmy Body Glove.
    • edytkus Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 04:27
      artremi napisała:

> Anthelios will be available sometime this fall and will be sold by L'Oreal's
      > LaRoche-Posay division.

wlasnei slyszalam w news "expect to pay $50 per tube"
      • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 04:42
        Tyle lat sie o tym mowilo i zrobil sie z tego kultowy sunscreen. Troche nie
        chce mi sie wierzyc, zeby az taki byl drogi gdy wejdzie na nasz rynek...
        • edytkus Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 04:54
          w Polsce sporo kosztuje, tu jako import, poza tym nie wiadomo jakiego rozmiaru bedzie tubka ;)

patrz na ceny: www.canadapharmacy.com/cart/index.cfm?
          fuseaction=product_detail&producturlname=&productid=3253&ovchn=GGL&ovcpn=google&ovcrn=ant
          helios&ovtac=PPC&utm_source=google&utm_medium=ppc&utm_term=anthelios&utm_campaign=OTC
          +Terms+-+Other&gclid=CND06uTwq4YCFQcJHgod7Q7sBg - 50ml to tubeczkaka na raz a kosztuje
          parwie $30

swoja droga uzywalam i nie bylam zachwycona: tlusty, praktycznie niewchlaniajacy sie, za to wydajny i
          miejmy nadzieje rzeczywisice skuteczny
    • a_dassuj Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 04:53
      ja tam pije sok marchwiowy i skore mam od tego lekko opalona.Wiem,ze slonce
      niszczy skore,ale czasem fajnie jest pograc w siatkowke na plazy....Nie bede
      sie chowac w domu cale lato...Slonce sprzyja wiotczeniu i starzeniu sie
      skory ,ale geny maja duze znaczenie.Ja sie zawsze zastanawialam jak to jest
      mozliwe ,ze moja mama przy stresujacej pracy i wypalaniu paczki fajek dziennie
      w wieku 50 lat wygladala na gora 38.w mlodosci nie stronila od slonca i
      naprawde nie stosowala botoxu czy jakis tam innych wynalazkow.
      • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 14:59
        Moze to dlatego ze jet to "Twoja" mama....
        Moja przyjaciolka tez mowi ze jej mama nie ma zmarszczek i wyglada na 40 lat.
        A moim zdaniem wyglada starzej niz moja mama, ktora ma juz prawie 60.... :-)

> mozliwe ,ze moja mama przy stresujacej pracy i wypalaniu paczki fajek
        dziennie
        > w wieku 50 lat wygladala na gora 38.w mlodosci nie stronila od slonca i
        > naprawde nie stosowala botoxu czy jakis tam innych wynalazkow.
    • doris-ek Znow spozniony zaplon... 25.07.06, 04:57
      Mexoryl SX (Terephthalidene Dicamphor Sulfonic Acid) ale nie lepszy Mexoryl XL (Drometriloze
      Trisiloxane).

Cytuje za Basia Kwiatkowska:

Mexoryl SX - był odkryty w laboratoriach koncernu L'Oreal jako pierwszy w 1993 r. Jest to substancja
      rozpuszczalna w wodzie, chroni przed UVB i UVA, w tym najskuteczniej chroni przed całym zakresem
      UVA II oraz częściowo przed falami długimi UVA I. Jest to filtr fotostabilny, mimo wszystko i tak zaleca
      się powtarzanie nakładania kremu podczas opalania na pełnym słońcu, po kąpielach, przy czym
      możemy robić to nieco rzadziej co 3-4 godziny.

Mexoryl XL - został wynaleziony pod koniec lat 90. Jest to nowa ulepszona wersja Mexorylu SX,
      szukano bowiem jeszcze lepszego rozwiązania i takiego filtru, który jeszcze skuteczniej będzie chronił
      w paśmie UVA I. Efektem tego jest właśnie filtr Mexoryl XL. Jest to substancja rozpuszczalna w
      tłuszczach, chroni zarówno przed UVB + UVA. Jest to podobnie jak jego poprzednik filtr fotostabilny,
      czym szczyci się koncern L'Oreal. Mexoryl XL będzie stopniowo zastępował Mexoryl SX. W niektórych
      preparatach oba te filtry używane są razem, ale na przykład w odświeżonej w zeszłym roku serii
      słonecznej Capital Soleil Vichy wszystkie produkty zawierają już tylko Mexoryl XL.

Czyli back to Canada we go!
    • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 18:54
      Skore mamy tylko jedna. Wole ja chronic, niz liczyc na geny albo wydawac
      pieniadze na pilingi i lasery. Lepiej zapobiegac zniszczeniu.
      Przypomne, ze pisalam o Menoxylu jako paradoksie (nielegalny, a mozna kupic w
      Internecie). Wcale nie zamierzam smarowac sie nim od stop do glow. Unikam
      filtrow chemicznych. Staram sie uzywac fizycznych (titanium dioxide, zinc
      oxide), ktore odbijaja promienie i nie wchlaniaja sie.
      A z ta moda to jest tak, ze nie widze zeby wszystkie znane osoby byly opalone
      (sloncem albo samoopalaczem).
    • a_dassuj Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 19:17
      O mojej mamie to nie byla tylko mojs opinia.Raczej kolegow.Tu w Usa poznalam
      kobiete,ktora ma 43 lata i dwojke malych dzieci(3 i 1,5)MYslalam naprawde ,ze
      moze miec gora 29 lat.Wygladala klasycznie przepieknie.Nie wiem, czy to byla
      zasluga jakis mocniejszych srodkow,ale efekt byl niesamowity.Moja mama zawsze
      mowila mi,ze jej matka miala przepiekna cere i za praktycznie nie uzywala
      kosmetykow.Swoja droga to zauwazylam ze kiedys chyba nie bylo tak wiele kobiet
      z cellulitem i rozstepami.Teraz zadko kto tego nie ma
      • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 19:26
        Jesli Twoja Mama rzeczywiscie tak mlodo wyglada bez dbania o sibie (mysle tu o
        paleniu), to faktycznie ma szczescie. Ja nie znam ani jednej Polki ktora
        wyglada duzo mlodziej niz jej wiek.

Natomiast mam kolezanke z Taiwanu, ktora mlodo wyglada. Ma oczywiscie
        ciemniejsza karnacje, nigdy sie nie opalala ani nie palila. Bardzo dba o cere -
        kosmetyki, zabiegi, itp. I co takze jest wazne - nie je "junk food" ani
        slodyczy. Praktycznie tylko mieso, warzywa i pije zielona herbate. Ma piekna
        cere, zeby, jest szczupla.
    • a_dassuj Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 25.07.06, 23:50
      Juz teraz nie pali ;-)a apropos bladej skory-uwazam ,ze nogi -blade jak sciana
      wygladaja nieapetycznie.Ja nie tubie takiej "chorej " karnacji , ale tez nie
      podoba mi sie zbyt intensywna opalenizna.Uwielbiam za to slonce i piekna pogode
      • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 26.07.06, 02:06
        Co co nog, to sie zgadzam. Sama smaruje je samoopalaczem. Wygladaja lepiej,
        szczuplej. Na twarzy lubie jasna skore. No i nie znam nikogo, kto opalal sie i
        wygladal mlodo.
        • artremi Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 26.07.06, 03:46
          A dlaczego twarz ma byc naturalnie jasna a nogi brazowo-pomaranczowe? Naprawde
          czekam az przejdzie moda na smarowanie sie chemikaliami zeby zmienic kolor
          skory!! :-)

A jezeli juz w ogole sie smarowac, to uwazam ze lepiej juz cale cialo na jeden
          kolor. Dziwnie wyglada przeciemniona twarz z jasna szyja, lub jasnymi rekami.
          • rhodeisland Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 26.07.06, 05:13
            Wydaje mi sie, ze nogi wygladaja lepiej lekko opalone. Samoopalacz na samych
            nogach wyglada naturalnie, jakby sie opalilo nogi noszac szorty. Ostatnio
            smaruje sie cala samoopalaczem z wyjatkiem twarzy. Nie wygladam dziwnie, bo
            skore twarzy mam naturalnie ciemniejsza (nie wiem, dlaczego)od reszty ciala.
            Uzywam lekkiego samoopalcza. To jest wlasciwie krem z samoopalaczem. Nie mam
            zamiaru wygladac jak pomarancza.
    • kim.jong Re: Dobra wiadomosc dla Rhodeisland... 22.07.19, 07:10
      Efektem tego jest właśnie filtr Mexoryl XL. Jest to substancja rozpuszczalna w
      tłuszczach, chroni zarówno przed UVB + UVA. Jest to podobnie jak jego poprzednik filtr fotostabilny,
      czym szczyci się koncern L'Oreal.
      www.topxlisting.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka