mjermak 31.07.06, 18:22 Czy tylko mnie tak odbija? Nie wiem nawet czy to sie oplaca, czy bedzie komu to jesc ale ja dla samej pasi robienia, smazenia, wekowania....bo wreszcie mam wielka kuchnie i spizarnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Czy robicie przetwory? 31.07.06, 19:31 moze gdybym miala swoja wlasna farme i siedzialabym w domu, to i czas na smazenie konfitur bym znalazla, bo szkoda byloby mi wlasnych zbiorow. Ale te troche kopru i natki pietruszki ktora mi rosnie w ogrodku, wystarcza jedynie na dodanie do zupy...no reszte koperku zamrazam ;-) A i z ta kuchnia to jest tak, ze po wyremontowaniu, w porownaniu ze stara kuchnia, wygladala tez bardzo wielka. Po paru tygodniach szafki zaczely mi sie wypelniac, a teraz nie moge dokupic nawet jednego garnka bez wywalenia starego, bo nie mam gdzie postawic. Odpowiedz Link
bluedream Niestety, mimo 31.07.06, 19:34 ze mam duzy ogrod,w tym roku mamy jedynie pomidory, papryke i jagody:) Mam tez 3 grusze, ktore owocuja jak szalone. W ubieglym roku robilam przetwory z gruszek(na slodko i z octem),ale nie ma na nie chetnych:( Wiec w tym roku zamrozilam troche jagod(dzieciaki przez dwa tygodnie mialy codziennie cala miche swiezych),pomidory zas to przysmak mojej corki - pochlania je w ilosciach hurtowych a gruszki jeszcze dojrzewaja:) Podziwiam Twoje przetwory i Ciebie za zapal:) Jestem chyba za leniwa aby ulec czarowi przetworow i z czasem tez nie za bardzo:( Jezeli moge prosic o przepis na tarte z pomidorami, bede wdzieczna - wyglada super:) Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie:) J. Odpowiedz Link
bluedream Znalazlam Twoja tarte 31.07.06, 20:28 i napewno wykorzystam przepis:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46146899 Odpowiedz Link
mjermak bluedream a jakie masz jagody? 31.07.06, 22:20 Bo ja jestem na etapie reorganizowania tego domu i ogrodu i chetnie bym sobie owoce posadzila, wlasnie zeby je przetwarzac. marza mi sie porzeczki (och, czerwone moja milosc) ale musze zapomniec bo w tym klimacie mi nie urosna (za goraco jest w lecie). Chcemy tez posadzic samo zapylajace sie brzoskwinie bo inne ponoc w okolicy nei rodza. Moj maz tu sie wychowal i wie co szlag trafi od razua co warto posadzic. Truskawki tez sobie mzoe posadze bo kocham konfiturki domowe. Odpowiedz Link
bluedream To jest tzw.jagoda amerykanska 31.07.06, 22:44 ale nie wiem jak nazywa sie po ang. Krzak jest wysokosci 50-60 cm i po kilku latach osiaga ok.160 cm. Klimat u Ciebie jest taki sam jak u mnie, wiec z calego serca moge polecic Ci jagody, gruszki...i z owocow chyba tyle:( Mialam truskawki, maliny,brzoskwinie,morele i niestety wszystko trafil szlag - szkoda pieniedzy. Maz inwestowal w przerozne nawozy i itp.,ale po 5 latach dal sobie spokoj. Pomidory sa rewelacyjne,papryka i ogorki tez. J. Odpowiedz Link
samo Re: To jest tzw.jagoda amerykanska 01.08.06, 07:32 Jagoda/borowka amerykanska to blueberry: www.nsac.ns.ca/envsci/research/blueberry/images/PhotoAlbum/images/wild%20blueberries.jpg www.personal.psu.edu/staff/m/h/mhl100/images/blueberries.jpg Odpowiedz Link
artremi Re: Czy robicie przetwory? 31.07.06, 22:24 Ja kupuje warzywa i owoce w duzych ilosciach i zawsze czesc paczkuje i zamrazam. Np jak mam dostep do smacznych organicznych truskawek, to kupuje olbrzymie ilosci i pozniej regularnie uzywam do ciast, smoothies, itp. Ale jeszcze nigdy nie robilam sama w wekach czy sloikach. Moja mama sie tym zatrudniala w Polsce i wydawalo mi sie to dosyc fajne. Teraz niestety nie mam miejsca zeby to przechowywac. Odpowiedz Link
ad.tl Re: Czy robicie przetwory? 03.08.06, 23:39 Ja tylko zamrzam. Niestety, nie potrafie robic wekow, sokow, powidel. A mrozone juz nie sa takie dobre. Odpowiedz Link
ladybug Re: Czy robicie przetwory? 04.08.06, 16:15 Wczoraj poprzelewalam do buteleczek domowa nalewke na wisniach i spirytusie, a dzis czestuje wspolpracownikow wisienkami. Cos mi sie wydaje, ze to bedzie przyjemny koniec tygodnia. Po poczatkowym nieufnym podejsciu do pomarszczonych owockow, wisnie zrobily tu furore:) Odpowiedz Link
mjermak Re: Czy robicie przetwory? 04.08.06, 17:19 ja tez pierwszy raz w zyciu robie marynaty ale fakt, mrozone nawet pomidory mi nie bardzo smakuja a skoro mam dostep do warzyw to mi szkoda nie robic. No i ja jestem na tyle kopnieta ze mnie to relaksuje Odpowiedz Link
natkos1 Re: Czy robicie przetwory? 04.08.06, 18:42 co do duzych ilosci gruszek, to moj ojciec zwykl robic kompty z gruszek na zime i pamietam,ze tych gruszkowych oprocz wisni i czeresni bylo najmniej, bo gruszek najmniej na ogrodzie, a byly najlepsze!Mysle,ze zimny kompot by sie przyjal, zdrowy, bez zadnych sztucznych dodatkow.Ojciec zalewal te pokrojone gruszki wrzatkiem w sloikach i dodawal cukier, niesttey nie pamietam ile, i w takim stanie zostawial na kilka miesiecy w spizarni, az do zimy i zima mielismy zawsze pyszne prawdziwe kompty zamiast jakichs sztucznych, kupnych sokow. Moze warto sprobowac i na florydzie niekoniecznie trezba czekac do zimy ze spozyciem. Odpowiedz Link