Dodaj do ulubionych

Najpiekniejsze wakacje:)

04.08.06, 19:31
Jakie byly najpiekniejsze wakacje dotad dla Was ?
Najlepsze dopiero przed nami, ale zawsze wracamy do tych najfajniejszych
dotad spedzonych.
Dla mnie sa to wakacje na Mazurach - kocham polskie jeziora i wakacje w
Rzymie.
Sa to dla mnie miejsca do ktorych chcialabym wrocic i pokazac je kiedys moim
dzieciom.

J.
Obserwuj wątek
    • bozena73 Re: Najpiekniejsze wakacje:) 04.08.06, 19:57
      Bluedream?
      Bylas w Rzymie?? Wlasnie sie tam wybieramy za dwa tygodnie...niestety bedziemy tam tylko przez trzy
      dni...wiec moglabys poradzic co oprocz typowych zabytkow dla tego miasta mozna zobaczyc..
      Jedziemy tam z Patrykiem wiec nasze zwiedzanie nie moze byc zbyt intensywne...no i ja najbardziej
      jestem ciekawa tych miejsc, restauracji typowo wloskich..nie turystycznych chociaz oczywiscie Watykan
      i Koloseum musze zobaczyc...
      Mamy hotel w samym centrum miasta kolo Hiszpanskich Schodow wiec podobno tam jest wszedzie
      blisko...
      Napisz prosze Twoje wrazenia z Rzymu
      Bede bardzo wdzieczna,
      Bozena
    • jaga_nj Re: Najpiekniejsze wakacje:) 04.08.06, 20:01
      Zdecydowanie Hawaje, dzikie Maui i moj jeszcze nie maz. Bajka! A drugie to
      Grand Canion(moglabym patrzec w nieskonczonosc).Europe zostawiam na emeryture,
      narazie mnie tam nie ciagnie, za to do Australii bardzo, ale juz chyba zeszlam
      z tematu. A tak poza tym Blue to w NC tez jest bardzo ladnie;))))
      • kasiab75 Re: Najpiekniejsze wakacje:) 08.08.06, 00:02
        jak bedziesz miala czas, ro czy mozesz wiecej napisac o hawajach?
        chcialabym bardzo sie tam wybrac, ale nie na plaze tylko w jakies dzikie ostepy i wszystki informacje mi
        sie przydadza
        • jaga_nj Re: Najpiekniejsze wakacje:) 08.08.06, 18:47
          Wiesz bylam tam juz dosyc dawno, ale Maui jest chyba nadal ta jedna z dzikich
          wysp. Od listopada do maja mozna sie wybrac na whale watching w Lahaina
          Roadstead i w Kihei Coast. Jesli lubisz hiking to mozesz wybrac sie do
          Halaekala National Park, jest tam wygasly wulkan Mt. Haleakala.Jedna z
          najpiekniejszych plaz jest Kaanapali Beach i tam mieszcza sie wszelkie resorty,
          hotele i pola golfowe. Na Maui lecielismy helikopterem nad wulkanami i bylo to
          niezapomniane przezycie, ale nie wiem czy dzisiaj bym sie na to
          zdecydowala;).Jednym miejscem w ktorym nie bylam ale slyszalam, ze jest warte
          odwiedzenia jest Pinneaple Island na ktora trzeba poplynac Z Auau Chanel . Jest
          tam naprawde pieknie i zycia by zabraklo zeby wszystko zobaczyc. Jak jeszcze mi
          sie cos przypomni to napisze. A na koncercie Dona Ho(chyba dobrze napisalam?)
          tez bylam, a co? On juz chyba ma sto lat;)Honolulu tez jest piekne i warto je
          zobaczyc. Gdzie konkretnie sie wybierasz?
    • damiri Re: Najpiekniejsze wakacje:) 04.08.06, 20:05
      Dla mnie to 4 dni spedzone w Paryzu 6 lat temu. Bylam w Polsce i przechodzac
      kolo biura podrozy zobaczylam ta wycieczke. Zdecydowalam sie w minute i byly to
      najwspanialsze 4 dni w moim zyciu. Pojechalam sama ale poznalam fajnych ludzi w
      grupie, mielismy fajnego przewodnika, wspaniala pogode, no i Paryz. Kompletnie
      zapomnialam o wszystkich klopotach, tak jakbym nie miala innego zycia poza tym
      czasem w Paryzu ))) To moze nienormalne, ale nawet na swoim slubie nie czulam
      takiego niczym nie zmaconego, 100%-owego szczescia jak wtedy (ale moze lepiej
      niech tego moj maz nie czyta :)

Pojechalabym jeszcze raz ale ze Stanow to chyba tylko lodka(((
      • bluedream Dziewczyny:) 04.08.06, 20:46
        Jaga masz racje - od przeprowadzki do NC czuje sie jak na ciaglych wakacjach:)
        Bozenko!
        Zanim przyjechalam do USA zdazylam zwiedzic wiele miejsc w Europie,nie mielismy
        dzieci i wszystko bylo latwiejsze i bardziej spontaniczne:)
        Rzym uwazam za jedno z najpiekniejszych miejsc na swiecie - dokonaliscie
        swietnego wyboru.
        Majac hotel w centrum macie wszedzie blisko, a ja polecam Wam:
        Forum Romanum,Piazza di Spagna i Piazza Navona, majac na uwadze ze jestescie z
        dzieckiem.
        Wokol jest mnostwo kafejek , pieknych uliczek i budowli.
        A jezeli zakupy......to polecam:Via del Corso, Via del Tritone oraz Via Babuino.
        Znajdziecie tam najbardziej eksluzywne sklepy w Rzymie.
        Jezeli ciuchy w razsadnych cenach to Coin i bodajze Rinascente.
        A jezeli fajne miejsce do odpoczynku na jeden dzien to oczywiscie nadmorska
        miejscowosc Lido di Ostia,bardzo latwy i szybki dojazd z Rzymu.
        Piekne miasteczko,plaza,molo - jak bede miala chwile to znajde jakis ciekawy
        link, bo siedze w pracy do 7 pm.

Pozdrawiam,
        J.
        • bozena73 Re: Do Bluedream! 04.08.06, 21:08
          Dzieki za informacje!!!!
          Mozesz polecic jeszcze jakas restauracje? Niekoniecznie pieciogwiazdkowa :-)
          A co do eksluzywnych sklepow..mam je tutaj na 5tej Avenue wiec to jest najmniej co mnie interesuje..
          Chce sobie tylko kupic ciekawy ciuch na pamiatke cos czego tu nie ma..wiec Dior i Prada odpada :-)
          • bluedream Oczywiscie:) 04.08.06, 21:20
            Z tymi sklepami to bylo troche zartobliwie ale Bozenko uwierz mi - ciuch sa w
            calkiem innym stylu niz tutaj.Warto wiec chociaz zajrzec:)

W temacie restauracji to sa ich rozne rodzaje:
            Trattoria to zazwyczaj restauracje proponujace domowa kuchnie,
            ristorante to bardziej eleganckie miejsca, z wiekszym wyborem dan.
            Natomiast Osteria to zajazdy, zazwyczaj z niewieloma pozycjami w menu, ale za
            to morzem wina.
            Pizzerie oferuja makarony, potrawy z miesa i warzyw, antipasto no i przede
            wszystkim pizze.

Polecam Ci te:
            www.ristorantevecchiaroma.com

J.
            • bozena73 Re: Oczywiscie:) 04.08.06, 21:29
              No oczywiscie ze zajrze do sklepow...ja jestem zbyt nalogowym shopoholikiem aby ominac sklepy w
              Rzymie..ale nie nastawiam sie na jakies szalenstwo zakupowe wiec ze jest tam bardzo drogo ale cos na
              pamiatke musze kupic tym bardziej ze wiem ze rzeczy sa calkowicie w innym stylu..bardziej
              ciekawszym niz tutaj..
              A co do tego miasteczka co proponowalas to czy trzeba wypozyczyc samochod czy mozna dojechac
              publicznymi srodkami transportu ? Bo wlasnie ogladam zdjecia i wyglada przecudnie :-)))
              • bluedream Re: Oczywiscie:) 04.08.06, 21:32
                Z Temini odjezdza pociag (metro?)co kilkanascie minut, a jest to zaledwie ok.20
                km. od Rzymu - polecam!
                • bluedream Mialo byc Termini:) n/t 04.08.06, 21:33

• katlia Guatemala 05.08.06, 06:22
      Wlasnie wrocilam - przepiekny, ciekawy i super tani kraj. Tylko 1 godzina
      roznicy czasu, latwy (dla mnie) przelot - tylko 5.5 godzin samolotem od Los
      Angeles. Przepiekna natura, szalenie mili ludzie, i jakie fantastyczne wyroby
      artystyczne. A ceny tak kuszace, ze o malo nie wykupilam calego kraju. Co mnie
      zdziwilo najbardziej to tlumy, doslownie tlumy miedzynarodowych turystow -
      slyszelismy wszystkie odmiany angielskiego, hiszpanskiego, takze niemiecki,
      francuzki, holenderski, rosyjski, hebrajski, japonski... no i oczywiscie
      polski, bo jak wiadomo, Polacy sa wszedzie :)
      • bella-donna Re: Guatemala 05.08.06, 13:37
        hmmm...najpiekniejsze i to w Gwatemali, pewnie spotkalas tam swoja milosc :))))
        • katlia Re: Guatemala 05.08.06, 19:12
          No... akurat nie, bylam tam z mezem i 13-sto letnim synem... ale w
          moim 'nastepnym' zyciu kto wie, moze tam znajde milosc...porque no? ;)
    • magda.recruit Re: Najpiekniejsze wakacje:) 05.08.06, 14:16
      Trzy beztroskie letnie miesiace w Paryzu. Mimo ze mieszkalam z rodzina opekujac
      sie 6-letnim chlopcem, przezylam najpiekniejsze wakacje.

Mieszkalam w samym centrum przy Polach Marsowych. Cudowny widok z okna na
      wieze... Codziennie ciagalam swojego podopiecznego na spacery i zwiedzanie
      miasta. Poznalam chyba kazdy zakatek Paryza. Wieczory i weekendy w towarzystwie
      znajomych. Imprezki pod wieza z winem, bagietka i smierdzacymi serkami... i
      wiecej spacerowania po miescie. Moge chodzic po Paryzu, zwiedzac te same ulice
      setki razy i mi sie nie znudzi. Architektura, sztuka, ludzie, atmosfera... To
      miasto ma w sobie COS, co przyciaga z niesamowita sila.

Do tego restauracje i wspaniale jedzenie (oj troche mi sie przytylo wtedy).

Uczta dla duszy i ciala! Zakochana jestem w Paryzu - milosc na cale zycie :)

Ech, nadal mi teskno za tamtymi wakacjami :)

• amcapol Paryz 05.08.06, 19:34
        Wasze wpisy zachecaja mnie do odwiedzenia Francji. Poki co zaliczam USA i zycia
        na to nie starczy. Jednak` musze znalezc czas na Europe.
      • sublustris Re: Najpiekniejsze wakacje:) 05.08.06, 19:44
        kiedys tam mieszkalam (studia). znam z nieco innej strony, nie tak beztroskiej.
        • aneta05 Re: Najpiekniejsze wakacje:) 08.08.06, 16:07
          Tajlandia, Malezja , Singapur
    • mjermak Slowenia 08.08.06, 18:27
      2 miesiace pracujac w gospodarstwie ogrodniczym w ramach praktyki postudenckiej
      z IAAS. Co parwda praca byla ciazka ale towarzystwo miedzynarodowe(Slowacja,
      Belgia, Ghana i my, 2 Polki), ludzkosc tubylcza przemila i przkochana, jedzenie
      wspaniale i co tydzien wycieczki albo w Alpy Julijskie, albo nad Adriatyk, albo
      do Lublany, albo do Zagrzebia-nie mwiac o najblizszej okolicy. I wszedzie
      blisko bo to malutki kraj ale bardzo roznorodny kulturowo i geograficznie.
      Musze tam kiedys wrocic!!!!
      • natkos1 Re: Slowenia 09.08.06, 18:28
        magda recruit- tylko pozazdroscic, 3 miesace w Paryzu!!!

Ja w czasach przedstudneckich i studenckich sporo nazwiedzalam Europy i to sa
        moje chyba najpiekniejsze wakacje dotychczas: bez pieniedzy;) bez pospiechu, na
        luzie...Bylam przez miesiac w Hiszpanii i Portugalii, widzialam tyle,ze juz
        polowy nie pamietam, bo za duzo tego bylo i zaczelo sie mieszac, przez 3 lata z
        rzedu odwiedzalam przepiekna Grecje, raz pamietam, chyba 2 razy zmienialam date
        biletu, bo nie chcialo mi sie wracac do domu
        Tutaj nie widzialam jeszcze wiele, ale zawsze bede pamietac moje tygodniowe
        (tylko!) wakacje z mezem, wtedy sie zareczylismy w drodze na Key West, szkoda
        tlyko,ze czasu bylo tak malo na wsytzsko i wroiclismy zmeczeni, no ale
        szczesliwi :)
        • jaga_nj Re: Slowenia 09.08.06, 20:35
          Chyba duzo prawdy jest w tym, ze do Europy najlepiej wybrac sie za mlodu z
          plecakiem, albo na emeryturze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka