Dodaj do ulubionych

fajny artykul o Polakach przez nie polaka

21.11.06, 02:06
bez klotni prosze!!!!!!

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67734,3745618.html
ja tam jestem bardzo dumna ze swojej polskosci, podkreslam, chwale sie ale i wiele wad widze.
a to co o nas Norman Davies powiedzial
"- Jest u nas takie powiedzenie: "Jeśli muszę pójść do dżungli, to najlepiej gdy będę miał za
towarzysza Polaka". Jesteście wierni, trzymacie się do końca razem. Starsze pokolenie Anglików
zaświadczy też, jakimi świetnymi jesteście żołnierzami."

wzbdza usmiech przez lzy, konik szabelka i do boju!!!! wielkie serce, honor, Ojczyzna, jak zle
potrafimy sie zjednoczyc jeno normalne zycie nam za bardzo nie wychodzi, za to do powstania,
wojny, rewolucje wyciagaja z Polaka czlowieka....
Obserwuj wątek
    • claudia207 Re: fajny artykul o Polakach przez nie polaka 21.11.06, 11:18
      Aniutek, mysle, ze troche zagalopowalas sie z tym przykladem. Jemu chodzilo
      takze o codzienne zycie. Przyjechalo do Anglii duzo Polakow, wiec moze sobie
      poobserwowac. Widzi, ze jeden sciaga drugiego i pomaga na poczatku, ze buduja
      sie polskie instytucje, ktore Polakow przynajmniej duchowo wspieraja. Taka
      Anglia to dzungla dla nowo przybylych. To moja bardziej optymistyczna
      interpretacja jego slow :-)
      • 4me1 mila claudio 21.11.06, 15:55
        Niestety wydaje mie sie ,ze to Aniutek ma racje. Byc moze nie wiesz,ze kochani
        rodacy odstepuja swoje miejsca pracy za forse i bynajmniej nie sa to
        odosobnione przypadki,a prawie regula. A jak sie oszukuja przy tej okazji. Dla
        mnie bylo to straszny szok jak sie o tym dowiedzialam i sprawdzilam,ze tak
        jest. A czy rozmawialas z kims jak to jest w Anglii, z tym sciaganiem sie i
        pomoca? Calkiemczym innym jest budowanie polskich instytucji, moze tam sie to
        uda, bo tutaj taka wielka Polonia np. w Chicago nie ma zadnej wlasnej
        sali,zeby artysci z Polski nie musieli wystepowac w szkolnych salach.
        Kiedy mieszkalam i studiowalam w DC probowalam dzialac, zeby scignac
        mlodszych , bralam udzial w zjezdzie Polonii. Zmilcze,zeby nie wywolywac burzy,
        a moze nawet atakow.
        • aniutek Re: mila claudio 22.11.06, 04:19
          nie o "mienie racji" mi chodzi, po prostu wyrazilam swoja opinie na nasz temat.

OT- naprawde nie ma w Chicago sali, jakiegos Domu Polskiego etc?
          • cyborgus Re: mila claudio 23.11.06, 05:39
            w chicago jest Copernicus Center - zbudowany ze skladek gorali. Niestety, w tej
            chwili bardzo zaniedbany - zwlaszcza sufit, wielkie plamy po farbie ktora juz
            odpadla. w sumie efekt malo imponujacy, zwlaszcza na tak wielka polonie jaka
            jest w chicago.
            • osemka11 Re: mila claudio 23.11.06, 14:22
              Wlasnie jest pieknie odnowiony:) Zdaje mi sie, ze Walter Kotaba i spolka sie tym
              zajela. Podobno spolecznie wiele osob tez sie udzielalo. W porownaniu jak to
              wszystko wygladalo 5 lat temu, teraz jest naprawde przyzwoicie. Jeden mankament
              to brak odpowiednio duzego parkingu , ale nie wiem czy to kiedys rozwiaza, bo od
              13 lat (tyle tu jestem )jest to samo.
        • claudia207 Re: mila claudio 23.11.06, 15:18
          Wiem, ze takie instytucje, jak Instytu Pilsudskiego padaja, bo nie przemawiaja
          do mlodych emigrantow. Pojawiaja sie jednak inne. Polska Organizacja Studencka
          dziala preznie. Sa tez Polish Happy Hours do spotkan towarzyskich wieczorem i
          Lowcy Przygod do fizycznych zmagan z cialem i natura. Jest sporo mlodiezowych
          chorow i zespolow muzycznych przy kosciolach. Niedawno bylo glosno na temat
          niepochlebnego artykulu o Polonii na Greenpoincie dzieki glwonie PSO i osobob z
          nimi zwiazanych.
          Moze jestem niepoprawna optymistka, ale widze, ze nie jest zle. Malo tego jest
          lepiej, jesli chodzi o dzialalnosc mlodych niz nascie lat temu.
    • mcov trudno nie nazwac Davisa Polakiem n/t 22.11.06, 04:09

• aniutek Re: trudno nie nazwac Davisa Polakiem n/t 22.11.06, 04:17
        wiesz, zdgadzam sie z Toba mcov, choc Davis nie w Polsce urodzony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka