myltza 21.02.07, 01:26 Chcialabym przeprowadzic sie do Chicago z innego stanu. Czy ktos moglby napisac mi, gdzie sa dobre i tanie mieszkania do wynajecia. Jakie dzielnice polecacie i dlaczego? Dzieki serdeczne! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 01:55 Latwiej jest chyba napisac gdzie lepiej sie nie pokazywac a co dopiero mieszkac. Do watku powroce :) Odpowiedz Link
myltza Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 02:40 Mam ten sam problem co Ty. Na dalekich przedmiesciach tez jest dla mnie za spokojnie. Napisz gdzie polecasz wynajac mieszkanie (za rozsadna cene) zeby bylo wszedzie po drodze i blisko do Downtown. Odpowiedz Link
marxx Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 05:04 Przedmiesci asa OK...Ale za nic nie przeprowadzilbym sie w okolice Schamburg, Addison, Palant-tine. Norridge jest OK :) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 15:23 No to masz takie same wymagania jak ja. Mnie sie podoba i chcialabym mieszkac w okolicy Ashland -Damen / Armitage- North. Okolica sie odnawia, piekne nowe domy mieszaja sie jeszcze ze starszymi w kazdych mozna znalezc cos pod wynajem. Do jeziora, centrum , hwy i komnikacji miejskiej kilka krokow, nawet jest kilka polskich kosciolow jesli ktos zainteresowany. Moze AniaW jeszcze zachwali okolice. Odpowiedz Link
aniabuzuk Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 16:43 Najbardziej "trendy" dzielnice to Wicker Park i Bucktown (tak mi sie wydaje). Polecam strone chicagowskich dzielnic, gdzie kazda jest opisana. Obie wymienione rozwijaja sie w zawrotnym tempie - mieszkania buduja sie jak na drozdzach, a ceny rowniez. Osobiscie nie chcialabym tam mieszkac, bo nie ma gdzie zaparkowac samochodu, na stacji CTA Damen co rano klebi sie dziki tlum i zapomnij o miejscu siedzacym, no ale nie ja tam mieszkac :) Jesli ktos lubi ceni duza ilosc barow, knajpek, restauracji i klubow, a takze sklepow ze ciuchami, to moze tam szukac. Do autostrady blisko. Zaznaczam jednak, ze nie mieszkalam i nie mieszkam w tych dzielnicacach, wiec moge nie byc najlepszych zrodlem informacji. Jest jeszcze Edgwater, zdecydowanie na polnocy miasta. Mysle, ze bedzie tansze jesli chodzi o koszty wynajmu mieszkania (pomieszkiwalam tam weeekendowo przez kilka miesiecy), do jeziora niedaleko, Red Line blisko, w sumie sympatycznie. Tyle ja. Odpowiedz Link
evek Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 19:56 ja bym chciala mieszkac w downtown blisko Millenium Park albo przy Lake Shore Dr. w okolicach pomiedzy Chicago Ave. do Belmont ;O) moze tez byc Old Irving Park - w kwadracie Irving Park/Pulaski/Montrose/Cicero lub Portage Park - okolive Irving Park i Central (tu aniabuzuk moze sporo powiedziec na temat tego rejonu. zreszta juz poruszala ten watek tutaj) ja - jesli rozgladam sie za mieszkaniem, to juz raczej w okolicach na polnoc od Belmont i bardziej w rejonie Polnocny - Zachod. Dwa lata temu podobalo mi sie mieszkanie przy Logan Square, ale teraz robi sie z tego "Meksykowo". chociaz przy Logan Sq. bardzo milo mieszkala forumowa kolezanka Sorbet5 ;O) podoba mi sie tez okolica, w ktorej mieszka kolejna forumowa kolezanka Anyaw73 ;O) generalnie kiedys szukalam z kolezanka mieszkania tam blisko, bo w rejonie Milwaukee/Ashland/Division - nawet fajne mieszkania ogladalysmy i po niezlych cenach... tylko jakos nam nie wyszlo mieszkanie razem. Odpowiedz Link
aniabuzuk Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 23:10 Temat dla tych, co aktualnie wynajmuja. Dorzuce swoje dwa grosze - w Edgewater za jednosypialniowe mieszkanie z przestronnym salonem i duza jadalnia, w 2003 placilo sie $650. Trzy bloki od jeziora, ze dwa od kolejki. Odpowiedz Link
evek Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 23:31 polecam przejrzec: chicago.craigslist.org/apa/ mozna sie troche rozeznac ;O) Odpowiedz Link
myltza Re: Jakie dzielnice? 21.02.07, 23:41 Dzieki serdeczne! Jeszcze jedno- praca. Narazie moge tylko sprzatac apartamenty, domy, biura itp. Mozecie mi cos napisac, jakie sa stawki i czy mozna szybko znalezc prace. Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jakie dzielnice? 22.02.07, 01:04 ja jeszcze dodam w sprawie dzielnic i cen mieszkan :piszecie "za rozsadna cene ",ale kazdy ma rozny poglad co do rozsadnych cen ,kolezanka chce sie przeprowadzic z innego stanu wiec napewno roznica cen wchodzi w gre . Odpowiedz Link
marxx Re: Jakie dzielnice? 22.02.07, 01:11 Dlal mnie nazwa miejscowosci w sumie jest sprawa najmniej wazna. Najwazniejsze za to jest aby dojechac do Clark max do 30 min. aby w poblizu byl polski spozywczomonopolowy, aby do najblizszej dobrej chinskiej budy bylo z 15 min. No i najwazniejsze abym mial jak najkrotszy czas przejazdu do www.rollingstonesmusic.com/calendar.aspm Odpowiedz Link
marxx Re: Jakie dzielnice? 22.02.07, 01:17 No i link nie robi :) A chodzi o sklep Rolling Stones 7300 W. Irving Park....Na skrzyzowaniu Irving Park, Forest Preserve i Harlem czyli obok Harlem Irving Plaza. Odpowiedz Link
aurinka5 Podobny problem , help :) 23.02.07, 14:27 Moja siostra z mezem maja podobny problem. Szukaja dobrego miejsca do zamieszkania w okolicach Mc'Henry - tzn. w szczegolnosci - w okol. Crystal Lake lub Cary. Chodzi o te rejony ze wzgledu na prace. Co mozecie polecic ? Gdzie bedzie najprzyjemniej? Plusy i minusy , jesli mozna. Moja rodzina jest tam od niedawna i maja dylemat. dzieki Odpowiedz Link
aniabuzuk Re: Podobny problem , help :) 23.02.07, 17:05 My raczej jestesmy mieszczuchy na tym forum, wiec nie wiem, na ile bedziemy pomocni. Odpowiedz Link
marxx Re: Podobny problem , help :) 23.02.07, 18:27 Cholera, to McHenry to juz dla mnie koniec tylka, rownie dobrze moglbym mieszkac 5 mil od Wiscounsin Dells Odpowiedz Link
ubukrool Re: Podobny problem , help :) 24.02.07, 23:13 McHenry to rzeczywiscie kawalek drogi od Chicago, ale w tych okolicach mieszka coraz wiecek krajowych, szczegolnie w Crystal Lake (podobno taniej) i jest tam nawet sklep Misio(Misiu?) Deli... Odpowiedz Link
anyaw73 Re: Podobny problem , help :) 23.02.07, 19:48 no wiec tak z tego co sie orjetuje to nie ma wiekszych roznic miedzy tymi miasteczkami, okolice Mchenry so oddalone of Chicago okolo 45 minut do godziny, wiec jest to dosc daleko. Roznice moga byc pomiedzy szkolami oraz ilosca mieszkancow oraz ich poziomie spolecznym i ekonomicznym. Proponuje sprawdzic portal www.realtor.com mozna tam sie dowiedziec wszystkich informacji na tem przedmiesc Chicago jak i dzielnic. Anya Odpowiedz Link
anyaw73 Re: Jakie dzielnice? 23.02.07, 19:53 Myltza,na poczatek. Czy masz samochod? Czy potrzebujesz mieszkac blisko lub wsrod rodakow? Jakie masz lub bedziesz miala mozliwosc finansowe przeznaczone na wynajm. Czy mowisz po angielsku? Chicago jest miastem gdzie mozna znalesc pokuj do wynajecia za $200 i mieszkanie za $1500 w gore wszystko zaleznosci kto ma jakie potrzeby. Napisz czy jestes sama czy z rodzina to rownierz wazne. Anya Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Jakie dzielnice? 24.02.07, 10:59 konkretne pytania,brawo anyaw73 ,a co do McHenry to ztamtad wszedzie daleko Odpowiedz Link
myltza Re: Jakie dzielnice? 24.02.07, 23:30 Tak, mam samochod,ale chce mieszkac jak najblizej metra. Pytasz czy potrzebuje mieszkac blisko. Nie wiem dokladnie co masz na mysli, blisko czego? Napewno blisko Downtown i wszystkich mozliwych atrakcji miejskich.Na wynajem mieszkania moge przeznaczyc do $500+ oplaty, moze byc zwykle studio.Mowie po angielsku bardzo slabo, jakos sie dogaduje, ale jestem bardzo zdolna (ha,ha,) i nadrobie braki bardzo szybko. Przyjezdzam sama, wiec wystarczy mi studio. Odpowiedz Link
anyaw73 Re: Jakie dzielnice? 25.02.07, 22:30 no wiec tak wydaj mie sie ze tym budzetem da sie cos znalesc. Moze tak na poczatek polecam strone www.transitchicago.com/maps/maps/fwebmaptrain.gif jest tam mapka Chicagowskiej kolejki. Bedzie cie latwiej ppodejmowac decyzje co do poszukania mieszkania. Wyhadje mi sie ze na poczatek dobrze abys sie trzymala lini niebieskiej z O'hare do downtown i tak przy stacji Jefferson Park rownierz znanej jako dzielnica Jefferson Park powinnas znalesc studio w cenie $500, Rownierz w okolicy Six Corners ( stacja Irving Park ) sa to okolice glownie zamieszkale przez bialych i w tym z duza iloscia polakow, latwy dostep do polskie zywnosic i polskich biznesow itp... jadac dalej, polecam okolice od stacji California do Division, mysle ze tu rownierz bedziesz mogla znalesc cos w tym budzecie ale niestety o gorszym standarcie i z wymogiem podpisania umowy o wynajm (lease agreement) a do tego jest potrzebne jest SS i tak dalej. w tych okolicach mieszka jeszcze troche polakow szczegolnie w okolicy stacji Division, gdzie miescilo sie kiedys serce polskiej dzielnicy " Polish Tiangle" Polski Trojkat, tam warto sie przejsci do restauracji Podhalanka oraz sklepu Andys Deli i poprostu zapytac czy ktos nie slyszla o mieszkaniu do wynajecia. Dzisaj ta dzielnica sie nazywa Wicker Park i jest polozona bardzo blisko downtown, wszystkich autostrad i nie ma wiekszego problemu z parkowaniem. Mieszka tu mieszanka etniczna, biali amerykanie, polacy i ukraincy oraz duzo latynosow jest tez troche czarnych. Problem w tym ze jest to dzilenica w ktorej ceny mieszkac kasztaltuja sie powyze $500 ale warto poszukac , czasem gdzies po znajomosc wsrod rodakow moze cos znaslec. No to na tyle, pozdrawiam Anya. Jest jeszcze strona www.poloniawchicago.com moze tam cos znajdziesz. Odpowiedz Link
myltza Re: Jakie dzielnice? 26.02.07, 01:10 Anya, bardzo Ci dziekuje.Twoje wiadomosci beda napewno dla mnie bardzo przydatne. Zaraz zajze na strony o ktorych piszesz. Przyjezdzam do Chicago w przyszlym miesiacu zeby sie jeszcze dokladnie rozejzec. Szczeze mowiac zastanawiam sie jeszcze nad Nowym Yorkiem. Nie jestem do konca zdecydowana. Pozdrawiam Myltza Odpowiedz Link