Dodaj do ulubionych

Jaki jest polski odpowiednik CPA (Cer.public acct)

16.04.07, 18:08
n/t
Z tego co sie juz zorientowalam CPA to nie jest to samo co nawet glowna
ksiegowa. Zaczynam studia na CPA i mysle, ze za 3 lata wyrobie sie z
wszystkimi kursami. Nie wiem jak to mamie wytlumaczyc co ja studiuje.
Mama dziwi sie wielce, ze tak dlugo mi to zajmie i ze nie jest to kwestia
jednego czy dwoch kursow paromiesiecznych. Tlumaczenie wymagan z kredytami
chyba troche potrwa, ale to chyba zostawie na nasze rozmowy juz jak pojade.
Moze ktoras w Was jest w tej branzy i pomoze mi przetlumaczyc :)
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Jaki jest polski odpowiednik CPA (Cer.public 16.04.07, 18:34
      edytais napisała:

Zaczynam studia na CPA i mysle, ze za 3 lata wyrobie sie z
      > wszystkimi kursami.

W kwestii wyjasnienia...nie zaczynasz studiow "na CPA" bo CPA to nie kierunek
      na uczelni tylko licencja. Jesli zaczynasz studia to pewnie po prostu
      ksiegowosc, po studiach musisz zdac egzamin aby zostac CPA i do tego jeszcze
      odrobic praktyke (roznie to wyglada w roznych stanach)ale praktyka bedzie
      polegac glownie na robieniu "audits of financial statements" (sorka, nie znam
      polskiego slownictwa fachowego.)

Ja mowie po polsku, ze mam licencje cos na ksztalt polskiego bieglego
      ksiegowege, ale to chyba jednak nie to samo. Najczesciej mowie, ze pracuje w
      ksiegowosci i to wszystkim wystarcza.

• magdamajewski Re: Jaki jest polski odpowiednik CPA (Cer.public 16.04.07, 19:33
        dokladnie i jeszcze w wiekszosci stanow musisz miec MS zeby podejsc do CPA
        egzaminu, albo jest wyznaczona data do ktorej mozna skladac podanie na CPA bez
        MS tylko z BS, na przyklad w NY do sierpnia 2009 mozna skladac podanie bez MS
        tylko z BS, a po tej dacie niestety trzeba najpierw skonczyc magisterskie
        studia zeby byc dopuszczonym do egazminu. Radzilabym sparawdzic jak to dziala w
        stanie gdzie mieszkasz.
        • edytais Re: Jaki jest polski odpowiednik CPA (Cer.public 16.04.07, 22:32
          W Arkansas zeby podejsc do CPA trzeba miec BA, 150 credits, 30 cr. accounting,
          24 cr. business. Ja juz mam 3 (Principles of Acct 1) z biznesu zaliczone mam:
          Statistics, Microeconomics, Intro do Business, Oral Communications.
          Szykuje sie do CLEP z Principles of Marketing pod koniec maja a w sierpniu mam
          zamiar zdac CLEP z Principles of Accounting (wiec dwojke sama bede sie uczyc).

Ja mam BA i MS, wiec dyplom mam juz z glowy. Teraz musze tylko te wszystkie
          godziny zaliczyc, wiec wlasciwie to kierunek studiow to accounting, ale mnie
          nie interesuje juz dyplom. Zaliczam te kursy, ktore sa wymagane do CPA.
          Moze tak wyjdzie, ze bede sie przeprowadzac do innego stanu zanim wszystko
          zalicze. Dobrze wlasnie, ze nie musze sie juz martwic o BA lub MS.
          Dziekan tutejszy powiedzial, ze moge zaliczac kursy w innych stanach na innych
          uczelniach, nawet online i po prostu przyjechac do Arkansas, zeby podejsc do
          CPA jesli wymagania sa inne (czyt. wieksze, bo na pewno wybiore egzamin tam
          gdzie jest latwiej).
      • edytais Biegly rewident 17.04.07, 03:33
        Dzieki za odpowiedzi. Przypadkowo sama znalazlam odpowiedz szukajac tlumaczen
        tez i na niemiecki :)
        Oto tabelka z odpowiednikami w roznych jezykach:
        www.emaa.de/intberufsb.1.html
        CPA po polsku to biegly rewident.

Szukalam tez pod tym katem, bo z opisu egzaminow do jakich moj szwagier sie
        przygotowuje brzmialo to wlasnie jak CPA.
        • tamsin Re: Biegly rewident 17.04.07, 03:57
          pasuje bardzo do nazwiska Piszczyk ;-)
        • melomella Re: Biegly rewident 08.05.07, 05:13
          Masz racje, CPA to po polsku Biegly Rewident. W Polsce jednak taka osoba zajmuje
          sie glownie rewizja i audytem sprawozdan finansowych. Sprawami podatkowymi
          zajmuja sie natomiast Doradcy Podatkowi i egzamin na DP jest zupelnie inny niz
          na rewidenta. Amerykanski CPA to jak dla mnie polaczenie tych dwoch licencji w
          jednym. Tez mam problem z wytlumaczeniem tego polskim znajomym z branzy.
          Powodzenia w zdawaniu egzminu. Ciezka praca, ale warto. Mnie zabralo to o wiele
          wiecej czasu niz sadzilam, ale uczucie gdy zaczynaja do ciebie dzwonic
          recruiters jest priceless :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka