rhodeisland 16.04.07, 19:15 Gdzie mozemy czuc sie bezpiecznie? Za kazdym razem gdy slysze o "prawie" do posiadania broni, mam ochote krzyczec. Co jest w tym narodzie co powoduje, ze ludzie wyladowuja swoje frustracje strzelajac do innych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 21:55 jak na razie bilans 31 zabitych i 22 rannych. facet dokonywal egzekucji stawiajac ludzi pod sciana. czym mozna to usprawiedliwic???? nie mam pojecia. co jest takiego w tym kraju, ze srednio co pare tygodni, miesiecy slychac o takich akcjach? dzis virginia, jakies 2 tyg temu detroit. czy slaba psychika jest usprawiedliwieniem dla morderstwa? mamy 21 wiek a prawa rodem z dzikiego zachodu. po cholere potrzebny ten dostep do broni???? tylko banda kretynow moze bronic jeszcze takiego prawa. Odpowiedz Link
kisiulak Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 22:11 Bush i jego partia walcza zeby dojscie do broni bylo latwe i dla kazdego. To jest jeden z powodow. Jest ich oczywiscie znacznie wiecej... Dzis w Polsce tez byla afera (prawda na mniejsza skale) facet umowil sie z kolega poczym go zabil, potem pojechal do bratowej i zabil ja a na koniec popelnil samobojstwo. Czasy sie zmieniaja w Polsce tez. Nigdzie juz nie jest bezpiecznie. Nic sie jednak na to nie poradzi. Odpowiedz Link
olensia Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 01:03 Tragedia. Zaczynam sie bac tego gdy nadejdzie czas kiedy moje dziecko pojdzie do szkoly :(. Tutaj jest za latwy dostep do broni... Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 22:35 Nie chce uogolniac ani usprawiedliwiac. Mysle jednak, ze wiele tragedii bierze sie z tego, ze ludzie w Stanach czuja sie niezrozumiani, samotni, jest miedzy ludzmi taka jakas bariera, ktora powoduje, ze szukaja pomocy u psychologow, bo nie istnieja przyjaznie znane ludziom w innych krajach. To jest bardzo bewzgledny kraj, pelen przepisow i zasad, ktorych nie mozna nagiac i ludzi- robotow, do ktorych nie mozna dotrzec. Czesto czuje frustracje probujac sie z kims porozumiec, doslownie mam wrazenie, ze mowie do robota. Nie wiem, czy rozumiecie, o co mi chodzi. To oczywiscie nie usprawiedliwia strzelania do kogos. Nie moge pojac dlaczego ktos, ktos zamierza popelnic samobojstwo czuje potrzebe zabicia innych. Nie wyobrazam sobie co czuja rodziny zabitych, szkoda mi tez bardzo rodziny sprawcow, jak bardzo musza sie czuc winni. Pozostaje sprawa dwoch godzin, ktore uplynely miedzy pierwszym, a ostatnim strzalem i tego jak malo zrobila w tym czasie policja zeby zapewnic uczniom bezpieczenstwo. Odpowiedz Link
tamsin Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 23:03 juz sie opisalas uprzednio, jak czujesz sie niezrozumiala i samotna. Moze teraz powinnas poszukac pomocy u psychologow? tak jak te "roboto-ludzie", ktorzy nie chca sie z toba porozumiewac (czy ich rowniez przytlaczasz swoja nachalnoscia?). A jak sie tak bardzo zainteresowalas tematem "dlaczego ludzie, ktorzy zamierzaja popelnic samobojstwo czuja potrzebe zabicia innych", to powinnas wybrac sie na dokladne obadanie sprawy do Palestyny lub Iraku. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 23:12 Daj spokoj tamsin z atakami na mnie w obliczu takiej tragedi. Nie czas na to. Probuje zrozumiec to, co sie stalo, jak na pewno robi w tym momencie wiele ludzi. Odpowiedz Link
aniutek Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 01:28 cos w tym jest co napisalas RI. ja sie teraz zastanawiam, czy wyslac syna jutro do szkoly..... sa obawy o copycat w najblizszych dniach. a 2 amendment do konstytucji jest prymitywny, kretynstwo!!! Odpowiedz Link
jersey.girl Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 06:32 A mnie przerazaja te 2 h miedzy zabojstwami. Dopiero o 9:26 poszedl e-mail do studentow, ze byla strzelanina, ale nic o odwolaniu zajec ani o tym, ze zabojca jest na wolnosci. Lockdown ogloszony dopiero o 9:50. A on ok. 9:45 strzelal na 2 koncu kampusu... Kampus uniwersytecki zawsze wydawal mi sie jednym z najbezpieczniejszych miejsc na swiecie. Columbine bylo wielkim szokiem, a nagle okazuje sie, ze moze byc jeszcze gorzej... Jutro o 9 moja szkola planuje gathering ku pamieci ofiar, zamierzam sie wybrac. Odpowiedz Link
greeneyes27 Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 15:04 rhodeisland napisała: > Co jest w tym narodzie co powoduje, ze ludzie wyladowuja swoje frustracje > strzelajac do innych? Od razu zalozylas, ze strzelal Amerykanin, tymczasem byl to Azjata, prawdopodobnie student z Chin. Ograniczenia posiadania broni nic nie zmienia, jesli ktos chce strzelac i tak sobie bron zalatwi. Odpowiedz Link
artremi Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 18:47 Byl to Koreanczyk, ktory jako dziecko przyjechal do USA. Mial zielona karte. Mysle, ze powodem takiej masakry mogl byc kompleks nizszosci (rasowy?)i facet w ten sposob wyladowal swoje frustracja. Odpowiedz Link
tamsin Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 18:54 te wiadomosci zmieniaja sie co minute. Jechalam do pracy to mowili, ze Koreanczyk ktory przyjechal tutaj na studia, a nie ktory mieszkal od dziecka. Dalej czekam na wytlumaczenie dlaczego pozwolili mu chodzic dwie godziny i zastanawiac sie czy chce zamordowac wiecej osob. Odpowiedz Link
moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 19:29 czy ktos spotkal sie z przypakiem podobnej masakry, gdzie glownym sprawca byla kobieta/dziewczyna??? czy to tylko meska przypadlosc? Odpowiedz Link
olensia Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 19:37 Ja tez slyszalam, ze zabójcą był 23-letni student anglistyki z Korei Płn. Seung Hui Cho, przebywający w USA od niespełna roku na wymianie uczelnianej. Najpierw zabil swoja byla dziewczyne i jej nowego chlopaka a pozniej udal sie w drugie miejsce gdzie strzelal do studentow... Odpowiedz Link
jersey.girl Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 20:30 olensia napisała: > Ja tez slyszalam, ze zabójcą był 23-letni student anglistyki z Korei Płn. Seung > Hui Cho, przebywający w USA od niespełna roku na wymianie uczelnianej. Najpierw > zabil swoja byla dziewczyne i jej nowego chlopaka a pozniej udal sie w drugie > miejsce gdzie strzelal do studentow Hmm, ostatnie informacje sa, ze przebywal w USA od 1992, czyli wiekszosc zycia spedzil w USA. Chlopak zabity w akademiku byl RA (Residential Advisor), ktory interweniowal w klotni miedzy Cho Seung-Hui a Emily Hilscher. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 21:11 A czy kogos nie zadziwia jak ten tragiczny moment w VA stal sie 'politcally expedient' okazja dla admistracji by sie raz jeszcze owinac przesiaknieta krwia narodowa flaga? W Iraku, dzien w dzien gina dziesiatki jesli nie setki mlodych niewinnych ludzi, po obu stronach no ale to jakis tam cel wyzszy. Flaga nie ma sie co owijac. Na drogach codziennie gina setki ludzi. Okazji do owijania sie flaga nie ma. Jakis szaleniec odprawia strzelanine i mamy dzien zaloby. Odpowiedz Link
aniutek Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 01:37 nie odbieram tego az tak, bo strzelanina na campusie to przejaw bardzo niepokojacy. ale to co dzis dzialo sie w auli univerku bylo po prostu obrzydliwe. prez, zona, governor..... te ich cienkie mowy, naprawde lepiej zrobiliby milczac jeszcze troche, to co powiedzieli, te oklaski, powitania.... ochyda. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 04:29 Wlasnie, te oklaski. Dziwna Amerykanie maja mentalnosc, sa podatni na patetyczne mowy. Pisalam wczesniej o ludziach-robotach. Z tych wszystkich mow, to co mowil Bush bylo najrozsadniejsze, to byla jego najlepsza przemowa dotad. Ktos go musial nauczyc, ze absolutnie nie moze sie usmiechac (ma taki dziwny usmieszek, nawet gdy mowi o smutnych rzeczach). Zauwazyliscie jak wolno mowil? Pierwszy raz czulam szczerosc w jego glosie. W jego mowie nie bylo patosu. Zaskoczyl mnie bardzo pozytywnie. Jak ludzie moga miec sile do aplauzu w takiej sytuacji? Moze to nerwowa reakcja? Widzieliscie na pewno wywiady z rodzinami ludzi, ktorzy zgineli 11 wrzesnia gdy rozbil sie samolot w Pensylwani. Nie uslyszalam od zadnej osoby zwyklego ludzkiego zalu, ze bliskiej osoby nie ma. Byli dumni, ze ich bliski zostali bohaterami. Ja bym krzyczala: "nie chce niezywego bohatera, chce mojego meza/zone spowrotem" Przerazajace jest jak latwo mozna kupic bron jak i to, ze ten chlopak dawno okazywal objawy choroby psychicznej i rodzina nie zaciagnela go do psychiatry. Nauczyciele tez wiedzieli, ze jest "deeply disturbed". Ciagle ogladanie przemocy w TV, kinie i w grach komputerowych powoduje znieczulenie. Ale w Stanach cenzura ma swira na punkcie nagosci. Mozna pokazac zabijanie. Zginelo 32 niewinnych ludzi i media maja o czym mowic. Codziennnie na swiecie ginie duzo wiecej ludzi i nikogo to nie obchodzi. Ludzkie zycie ma rozna wartosc w zaleznosci od geografi. Odpowiedz Link
moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 05:46 wladza lubi wykorzystywac takie sytuacje, pokazac "ludzka twarz". w polsce podobnie - gdy nie tak dawno zginelo w halembie tylu gornikow, oczywiscie ogloszono tez zalobe narodowa a a jedna z kaczek musiala sie pokazac obowiazkowo w kopalnii. mimo ze codziennie wiecej ludzi ginie na drogach nikt z tego powodu nie oglasza zaloby narodowej. Odpowiedz Link
artremi Re: Powyzsze bylo do moniam 18.04.07, 06:26 Masz racje, ze cos jest w narodzie amerykanskim ze takie masakry sa mozliwe i dosc czesto sie zdarzaja. Izolacja jednostki, latwy dostep do broni, brak odpowiedzialnosci za wlasne czyny. Dzisiaj jedna z wloskich gazet miala na glownej stronie te wydarzenia i tytul brzmial: "As American as apple pie". Trudne jest do zrozumienia dlaczego ludzie chca posiadac bron. Pamietam kiedys mayor Chicago Richard Dayley (sp?) chcial wprowadzic limit zakupu 1 sztuki/miesiac (czyli 12 w roku), to bylo ogolne oburzenie. Ze jesli jest demokracja i mozna kupic wiecej niz jedna gazete w miesiacu, to dlaczego tylko jeden pistolet. Byly tego typu argumenty i propozycja mayora zostala odrzucona. Odpowiedz Link
roza2004 Re: Powyzsze bylo do moniam 18.04.07, 17:58 Wspaniale RI to opisalas . Agresja jest reakcja na frustracje .A tak latwy dostep do broni powoduje takie wlasnie skutki. W tym kraju frustraci z latwoscia siegaja po bron .Straszne jest to co stalo sie na Virginia Tech . Sama coraz czesciej czuje sie bardzo niepewnie,czuje lek ,w roznych miejscach publicznych w duzych skupiskach ludzi. Tak mi zal tych mlodych ludzi,ktorzy stracili zycie i ich rodzin pograzonych w smutku. Odpowiedz Link
marta2777 Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 19.04.07, 01:55 > Gdzie mozemy czuc sie bezpiecznie? Na Alasce :-)zapraszam :-) Odpowiedz Link
roza2004 Re: Alaska 19.04.07, 17:21 Dziekujemy Marto ,za zaproszenie na Alaske ,ale przeraza mnie zimno tam wciaz panujace . A czy chociaz ,dobre macie tam zarobki i jak drogie sa nieruchomosci ?? Milego i cieplutkiego pobytu na Alasce. Odpowiedz Link
rhodeisland Ostrzegaja wlasnie przed wariatem w N Kalifornia 19.04.07, 21:02 Uwazajcie, osoby tam mieszkajace. Mowia, ze jest uzbrojony, bardzo niebezpieczny, ze grozil, ze to co sie stalo w Virgini to bedzie nic w porownaniu z tym, co on zrobi. Wspomnial tez o suicide by cop. Jesli ktos nie wie co to jest, to wyjasniam, ze jest to prowokowanie policji zeby zastrzelila prowokatora. Odpowiedz Link
rhodeisland Uwazam za blad ciagle pokazywanie mordercy 19.04.07, 21:04 odpowiedzialnego za zabojstwa w Virgini, jego zdjec, video, tekstow. Rani to rodziny ofiar, prowokuje podobnych wariatow. Odpowiedz Link
zajonczek3 Posiadanie broni. 19.04.07, 22:21 Czy Ty posiadasz jakas bron w domu? Troche z obawy pytam. Odpowiedz Link
rhodeisland Pytanie nie na miejscu w obecnej sytuacji. 19.04.07, 22:50 Nie sadzisz, ze przesadziles/as? Nie podoba mi sie w Stanach to, ze ludzie za malo maja zdrowego rozsadku i przyzwoitosci. Mysla tylko o swoich prawach. Niektorym sie wydaje, ze powinni z nich korzystac bez ograniczen, np. mowic co im slina na jezyk przyniesie, bo istnieje wolnosc slowa. Odpowiedz Link
rhodeisland Napisalam o tym wariacie, bo za malo o nim slysze 19.04.07, 22:51 w mediach. Trzeba ludzi ostrzec. W kolko mowia o tym, ktory juz nie zyje. Odpowiedz Link
zajonczek3 Zastanawiam sie... 19.04.07, 22:57 ... czy jezeli powtorze pytanie to odpowiesz? W pytaniu nie widze zadnej niewlasciwosci. Odpowiedz Link
rhodeisland Pytanie jest niewlasciwe, bo sugeruje pewna rzecz 19.04.07, 23:02 nie udawaj, ze nie rozumiesz. Na zadne pytanie nie musze odpowiadac. I co z tego, ze odpowiem? Uwierzysz? Czy ja zadaje takie pytania? Nie masz odrobiny przyzwoitosci? Najwyrazniej nie, wiec nie kontynuuje dyskusji. Odpowiedz Link
rhodeisland Stworzyles/az swoj nick po to by zadac to pytanie? 19.04.07, 23:06 Na to wyglada, bo to jest Twoj pierwszy post w ogole. Przykre jest to, ze sa ludzie, ktorzy wykorzystaja nawet taka tragedie dla swoich gier... Odpowiedz Link
zajonczek3 Pytanie. 19.04.07, 23:10 Odnosze wrazenie, ze za duzo podtekstow przypisujesz mojemu pytaniu. Ludzie w Stanach albo maja bron albo jej nie maja. Chcialam wiedziec do ktorych nalezysz. Niczego nie musisz. Skoro jednak jestes na forum to powinnas sie liczyc z pytaniami. Sa oznaka zainteresowania :). Odpowiedz Link
rhodeisland Link do wiadomosci o ktorych mowilam 19.04.07, 23:13 www.msnbc.msn.com/id/18203613/ Odpowiedz Link
rhodeisland Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przestano 19.04.07, 23:21 pokazywac w TV video i zdjecia mordercy. Nie byla to pierwsza osoba. To rani rodziny, studentow i nauczycieli z Virgini i prowokuje podobnych wariatow. Odpowiedz Link
roza2004 Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 20.04.07, 18:10 Tak to prawda ze pojawil sie nastepny psychopata ,tym razem w CA ,widomosc podano w mediach ,nawet slyszlam online w PL radio.Szkoly zamkniete,a policja szuka czlowieka grozacego kolejna maskra w szkolach w CA. Jak bardzo niezbedne jest badanie psychiatryczne i psychologiczne i zezwolenie na posiadanie broni. Odpowiedz Link
artremi Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 20.04.07, 22:52 Dziwne byly dyskusje, ze ten psychopata przy zakupie broni zaznaczyl (na formularzu) ze nie jest leczony i nie ma problemow psychicznych. Jak mozna byc takim naiwnym i liczyc na to, ze osoba ktora "potrzebuje" bron, bedzie calkowicie szczera i uczciwa.... Only in America.... Odpowiedz Link
olensia Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 21.04.07, 03:03 a ja slyszalam na CNN, ze zabojca kupil bron online... Odpowiedz Link
rhodeisland Za wczesnie wyslalam 21.04.07, 03:52 Zaczynam sie bac wychodzic z domu (uzbrojeni psychopaci zainispirowani morderca z Virgini) Slyszeliscie na pewno o tym, co sie stalo w Houston. Co dalej? Czy trzeba bylo tak duzego oburzenia na media za pokazywanie mordercy z Virgini zeby media przestaly to robic? Jak mozna tak sie nie liczyc z uczuciami ludzi i nie widziec niebezpieczenstwa w inspirowaniu psychopatow? Odpowiedz Link
rhodeisland Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studenci 21.04.07, 03:55 w Virgini mieli przy sobie bron, to zgineloby mniej ludzi? Niektorzy uwazaja, ze wiecej ludzi powinno byc uzbrojonych, ze to daje mozliwosc obrony i odstrasza psychopatow. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 23.04.07, 05:33 > Niektorzy uwazaja, ze wiecej ludzi powinno byc uzbrojonych, ze to daje > mozliwosc obrony i odstrasza psychopatow. Tym "niektorym" to bym radzil wsadzic glowe w kubel z lodem z nadzieja, ze im w nim nie utknie, i kiedy neurony sie nieco ochlodza moze im jakas logiczna mysl sie narodzi bo ani psychopatow ani ludzi chorych psychicznie bron niestety nie odstrasza. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 25.04.07, 17:33 A slyszales o chociaz jednym przypadku napadu z bronia na miejsce, w ktorym wiadomo, ze sa uzbrojeni ludzie? Bo ja nie. W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 26.04.07, 07:16 rhodeisland napisała: > A slyszales o chociaz jednym przypadku napadu z bronia na miejsce, w ktorym > wiadomo, ze sa uzbrojeni ludzie? Bo ja nie. > W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron. To, ze TY nie slyszalas nie jest rownoznaczne z tym, ze takich przypadkow nie ma. Wrecz odwrotnie. Poczytaj sobie 'local police blotter' od czasu do czasu. > W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron. Moze i wolno co wcale dobrze o Izraelu nie swiadczy gdy tak o tym pomyslec. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 30.04.07, 18:42 Jakie to ma znaczenie, jak to swiadczy o Izraelu? Wazne jest, ze ludzie maja mozliwosc obrony i sadze, ze swiadomosc istnienia tej obrony niektorych odstrasza. Odpowiedz Link