Dodaj do ulubionych

Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii.

16.04.07, 19:15
Gdzie mozemy czuc sie bezpiecznie?
Za kazdym razem gdy slysze o "prawie" do posiadania broni, mam ochote
krzyczec.
Co jest w tym narodzie co powoduje, ze ludzie wyladowuja swoje frustracje
strzelajac do innych?
Obserwuj wątek
    • moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 21:55
      jak na razie bilans 31 zabitych i 22 rannych. facet dokonywal egzekucji
      stawiajac ludzi pod sciana. czym mozna to usprawiedliwic???? nie mam pojecia.

co jest takiego w tym kraju, ze srednio co pare tygodni, miesiecy slychac o
      takich akcjach? dzis virginia, jakies 2 tyg temu detroit. czy slaba psychika
      jest usprawiedliwieniem dla morderstwa?
      mamy 21 wiek a prawa rodem z dzikiego zachodu. po cholere potrzebny ten dostep
      do broni???? tylko banda kretynow moze bronic jeszcze takiego prawa.
      • kisiulak Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 22:11
        Bush i jego partia walcza zeby dojscie do broni bylo latwe i dla kazdego. To
        jest jeden z powodow. Jest ich oczywiscie znacznie wiecej...

Dzis w Polsce tez byla afera (prawda na mniejsza skale) facet umowil sie z
        kolega poczym go zabil, potem pojechal do bratowej i zabil ja a na koniec
        popelnil samobojstwo. Czasy sie zmieniaja w Polsce tez. Nigdzie juz nie jest
        bezpiecznie. Nic sie jednak na to nie poradzi.
      • olensia Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 01:03
        Tragedia. Zaczynam sie bac tego gdy nadejdzie czas kiedy moje dziecko pojdzie do
        szkoly :(. Tutaj jest za latwy dostep do broni...
    • rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 22:35
      Nie chce uogolniac ani usprawiedliwiac. Mysle jednak, ze wiele tragedii bierze
      sie z tego, ze ludzie w Stanach czuja sie niezrozumiani, samotni, jest miedzy
      ludzmi taka jakas bariera, ktora powoduje, ze szukaja pomocy u psychologow, bo
      nie istnieja przyjaznie znane ludziom w innych krajach. To jest bardzo
      bewzgledny kraj, pelen przepisow i zasad, ktorych nie mozna nagiac i ludzi-
      robotow, do ktorych nie mozna dotrzec. Czesto czuje frustracje probujac sie z
      kims porozumiec, doslownie mam wrazenie, ze mowie do robota. Nie wiem, czy
      rozumiecie, o co mi chodzi.
      To oczywiscie nie usprawiedliwia strzelania do kogos. Nie moge pojac dlaczego
      ktos, ktos zamierza popelnic samobojstwo czuje potrzebe zabicia innych.
      Nie wyobrazam sobie co czuja rodziny zabitych, szkoda mi tez bardzo rodziny
      sprawcow, jak bardzo musza sie czuc winni.
      Pozostaje sprawa dwoch godzin, ktore uplynely miedzy pierwszym, a ostatnim
      strzalem i tego jak malo zrobila w tym czasie policja zeby zapewnic uczniom
      bezpieczenstwo.
      • tamsin Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 23:03
        juz sie opisalas uprzednio, jak czujesz sie niezrozumiala i samotna. Moze teraz
        powinnas poszukac pomocy u psychologow? tak jak te "roboto-ludzie", ktorzy nie
        chca sie z toba porozumiewac (czy ich rowniez przytlaczasz swoja
        nachalnoscia?).
        A jak sie tak bardzo zainteresowalas tematem "dlaczego ludzie, ktorzy
        zamierzaja popelnic samobojstwo czuja potrzebe zabicia innych", to powinnas
        wybrac sie na dokladne obadanie sprawy do Palestyny lub Iraku.
        • rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 16.04.07, 23:12
          Daj spokoj tamsin z atakami na mnie w obliczu takiej tragedi. Nie czas na to.
          Probuje zrozumiec to, co sie stalo, jak na pewno robi w tym momencie wiele
          ludzi.
      • aniutek Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 01:28
        cos w tym jest co napisalas RI.

ja sie teraz zastanawiam, czy wyslac syna jutro do szkoly..... sa obawy o copycat w najblizszych dniach.

a 2 amendment do konstytucji jest prymitywny, kretynstwo!!!
        • jersey.girl Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 06:32
          A mnie przerazaja te 2 h miedzy zabojstwami. Dopiero o 9:26 poszedl e-mail do
          studentow, ze byla strzelanina, ale nic o odwolaniu zajec ani o tym, ze zabojca
          jest na wolnosci. Lockdown ogloszony dopiero o 9:50. A on ok. 9:45 strzelal na 2
          koncu kampusu...

Kampus uniwersytecki zawsze wydawal mi sie jednym z najbezpieczniejszych miejsc
          na swiecie. Columbine bylo wielkim szokiem, a nagle okazuje sie, ze moze byc
          jeszcze gorzej...

Jutro o 9 moja szkola planuje gathering ku pamieci ofiar, zamierzam sie wybrac.
    • greeneyes27 Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 15:04
      rhodeisland napisała:
      > Co jest w tym narodzie co powoduje, ze ludzie wyladowuja swoje frustracje
      > strzelajac do innych?

Od razu zalozylas, ze strzelal Amerykanin, tymczasem byl to Azjata,
      prawdopodobnie student z Chin.

Ograniczenia posiadania broni nic nie zmienia, jesli ktos chce strzelac i tak
      sobie bron zalatwi.
      • artremi Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 18:47
        Byl to Koreanczyk, ktory jako dziecko przyjechal do USA. Mial zielona karte.
        Mysle, ze powodem takiej masakry mogl byc kompleks nizszosci (rasowy?)i facet w
        ten sposob wyladowal swoje frustracja.
        • tamsin Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 18:54
          te wiadomosci zmieniaja sie co minute. Jechalam do pracy to mowili, ze
          Koreanczyk ktory przyjechal tutaj na studia, a nie ktory mieszkal od dziecka.
          Dalej czekam na wytlumaczenie dlaczego pozwolili mu chodzic dwie godziny i
          zastanawiac sie czy chce zamordowac wiecej osob.
          • moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 19:29
            czy ktos spotkal sie z przypakiem podobnej masakry, gdzie glownym sprawca byla
            kobieta/dziewczyna??? czy to tylko meska przypadlosc?
            • olensia Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 19:37
              Ja tez slyszalam, ze zabójcą był 23-letni student anglistyki z Korei Płn. Seung
              Hui Cho, przebywający w USA od niespełna roku na wymianie uczelnianej. Najpierw
              zabil swoja byla dziewczyne i jej nowego chlopaka a pozniej udal sie w drugie
              miejsce gdzie strzelal do studentow...
              • jersey.girl Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 20:30
                olensia napisała:

> Ja tez slyszalam, ze zabójcą był 23-letni student anglistyki z Korei Płn. Seung
                > Hui Cho, przebywający w USA od niespełna roku na wymianie uczelnianej. Najpierw
                > zabil swoja byla dziewczyne i jej nowego chlopaka a pozniej udal sie w drugie
                > miejsce gdzie strzelal do studentow

Hmm, ostatnie informacje sa, ze przebywal w USA od 1992, czyli wiekszosc zycia
                spedzil w USA. Chlopak zabity w akademiku byl RA (Residential Advisor), ktory
                interweniowal w klotni miedzy Cho Seung-Hui a Emily Hilscher.
                • iamhotep Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 17.04.07, 21:11
                  A czy kogos nie zadziwia jak ten tragiczny moment w VA stal sie 'politcally
                  expedient' okazja dla admistracji by sie raz jeszcze owinac przesiaknieta krwia
                  narodowa flaga?

W Iraku, dzien w dzien gina dziesiatki jesli nie setki mlodych niewinnych
                  ludzi, po obu stronach no ale to jakis tam cel wyzszy. Flaga nie ma sie co
                  owijac.

Na drogach codziennie gina setki ludzi. Okazji do owijania sie flaga nie ma.

Jakis szaleniec odprawia strzelanine i mamy dzien zaloby.

• aniutek Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 01:37
                    nie odbieram tego az tak, bo strzelanina na campusie to przejaw bardzo niepokojacy. ale to co dzis dzialo
                    sie w auli univerku bylo po prostu obrzydliwe. prez, zona, governor..... te ich cienkie mowy, naprawde
                    lepiej zrobiliby milczac jeszcze troche, to co powiedzieli, te oklaski, powitania.... ochyda.
                    • rhodeisland Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 04:29
                      Wlasnie, te oklaski. Dziwna Amerykanie maja mentalnosc, sa podatni na
                      patetyczne mowy. Pisalam wczesniej o ludziach-robotach.
                      Z tych wszystkich mow, to co mowil Bush bylo najrozsadniejsze, to byla jego
                      najlepsza przemowa dotad. Ktos go musial nauczyc, ze absolutnie nie moze sie
                      usmiechac (ma taki dziwny usmieszek, nawet gdy mowi o smutnych rzeczach).
                      Zauwazyliscie jak wolno mowil? Pierwszy raz czulam szczerosc w jego glosie. W
                      jego mowie nie bylo patosu. Zaskoczyl mnie bardzo pozytywnie.
                      Jak ludzie moga miec sile do aplauzu w takiej sytuacji? Moze to nerwowa reakcja?
                      Widzieliscie na pewno wywiady z rodzinami ludzi, ktorzy zgineli 11 wrzesnia gdy
                      rozbil sie samolot w Pensylwani. Nie uslyszalam od zadnej osoby zwyklego
                      ludzkiego zalu, ze bliskiej osoby nie ma. Byli dumni, ze ich bliski zostali
                      bohaterami. Ja bym krzyczala: "nie chce niezywego bohatera, chce mojego
                      meza/zone spowrotem"
                      Przerazajace jest jak latwo mozna kupic bron jak i to, ze ten chlopak dawno
                      okazywal objawy choroby psychicznej i rodzina nie zaciagnela go do psychiatry.
                      Nauczyciele tez wiedzieli, ze jest "deeply disturbed".
                      Ciagle ogladanie przemocy w TV, kinie i w grach komputerowych powoduje
                      znieczulenie. Ale w Stanach cenzura ma swira na punkcie nagosci. Mozna pokazac
                      zabijanie.
                      Zginelo 32 niewinnych ludzi i media maja o czym mowic. Codziennnie na swiecie
                      ginie duzo wiecej ludzi i nikogo to nie obchodzi. Ludzkie zycie ma rozna
                      wartosc w zaleznosci od geografi.
                      • olensia Re: rhodeisland 18.04.07, 14:48
                        Dobrze to ujelas...
                    • moniamm Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 18.04.07, 05:46
                      wladza lubi wykorzystywac takie sytuacje, pokazac "ludzka twarz". w polsce
                      podobnie - gdy nie tak dawno zginelo w halembie tylu gornikow, oczywiscie
                      ogloszono tez zalobe narodowa a a jedna z kaczek musiala sie pokazac
                      obowiazkowo w kopalnii.
                      mimo ze codziennie wiecej ludzi ginie na drogach nikt z tego powodu nie oglasza
                      zaloby narodowej.
            • rhodeisland Wsrod mordercow jest niewielki procent kobiet 18.04.07, 04:30
              • rhodeisland Powyzsze bylo do moniam 18.04.07, 04:31
                • artremi Re: Powyzsze bylo do moniam 18.04.07, 06:26
                  Masz racje, ze cos jest w narodzie amerykanskim ze takie masakry sa mozliwe i
                  dosc czesto sie zdarzaja. Izolacja jednostki, latwy dostep do broni, brak
                  odpowiedzialnosci za wlasne czyny. Dzisiaj jedna z wloskich gazet miala na
                  glownej stronie te wydarzenia i tytul brzmial: "As American as apple pie".

Trudne jest do zrozumienia dlaczego ludzie chca posiadac bron. Pamietam kiedys
                  mayor Chicago Richard Dayley (sp?) chcial wprowadzic limit zakupu 1
                  sztuki/miesiac (czyli 12 w roku), to bylo ogolne oburzenie. Ze jesli jest
                  demokracja i mozna kupic wiecej niz jedna gazete w miesiacu, to dlaczego tylko
                  jeden pistolet. Byly tego typu argumenty i propozycja mayora zostala odrzucona.
                  • roza2004 Re: Powyzsze bylo do moniam 18.04.07, 17:58
                    Wspaniale RI to opisalas .
                    Agresja jest reakcja na frustracje .A tak latwy dostep do broni powoduje takie
                    wlasnie skutki. W tym kraju frustraci z latwoscia siegaja po bron .Straszne
                    jest to co stalo sie na Virginia Tech .
                    Sama coraz czesciej czuje sie bardzo niepewnie,czuje lek ,w roznych miejscach
                    publicznych w duzych skupiskach ludzi.

Tak mi zal tych mlodych ludzi,ktorzy stracili zycie i ich rodzin pograzonych
                    w smutku.
    • marta2777 Re: Ponad 20 osob zastrzelonych w Virginii. 19.04.07, 01:55

> Gdzie mozemy czuc sie bezpiecznie?
      Na Alasce :-)zapraszam :-)
      • roza2004 Re: Alaska 19.04.07, 17:21
        Dziekujemy Marto ,za zaproszenie na Alaske ,ale przeraza mnie zimno tam wciaz
        panujace .
        A czy chociaz ,dobre macie tam zarobki i jak drogie sa nieruchomosci ??
        Milego i cieplutkiego pobytu na Alasce.
    • rhodeisland Ostrzegaja wlasnie przed wariatem w N Kalifornia 19.04.07, 21:02
      Uwazajcie, osoby tam mieszkajace. Mowia, ze jest uzbrojony, bardzo
      niebezpieczny, ze grozil, ze to co sie stalo w Virgini to bedzie nic w
      porownaniu z tym, co on zrobi. Wspomnial tez o suicide by cop. Jesli ktos nie
      wie co to jest, to wyjasniam, ze jest to prowokowanie policji zeby zastrzelila
      prowokatora.
      • rhodeisland Uwazam za blad ciagle pokazywanie mordercy 19.04.07, 21:04
        odpowiedzialnego za zabojstwa w Virgini, jego zdjec, video, tekstow. Rani to
        rodziny ofiar, prowokuje podobnych wariatow.
      • rhodeisland o uzbrojonym wariacie mowia na MSNBC 19.04.07, 21:06
      • rhodeisland small red sedan with black hood: opis jego auta 19.04.07, 21:08
        • zajonczek3 Posiadanie broni. 19.04.07, 22:21
          Czy Ty posiadasz jakas bron w domu? Troche z obawy pytam.
          • rhodeisland Pytanie nie na miejscu w obecnej sytuacji. 19.04.07, 22:50
            Nie sadzisz, ze przesadziles/as?
            Nie podoba mi sie w Stanach to, ze ludzie za malo maja zdrowego rozsadku i
            przyzwoitosci. Mysla tylko o swoich prawach. Niektorym sie wydaje, ze powinni z
            nich korzystac bez ograniczen, np. mowic co im slina na jezyk przyniesie, bo
            istnieje wolnosc slowa.
            • rhodeisland Napisalam o tym wariacie, bo za malo o nim slysze 19.04.07, 22:51
              w mediach. Trzeba ludzi ostrzec. W kolko mowia o tym, ktory juz nie zyje.
              • zajonczek3 Zastanawiam sie... 19.04.07, 22:57
                ... czy jezeli powtorze pytanie to odpowiesz?
                W pytaniu nie widze zadnej niewlasciwosci.
                • rhodeisland Pytanie jest niewlasciwe, bo sugeruje pewna rzecz 19.04.07, 23:02
                  nie udawaj, ze nie rozumiesz. Na zadne pytanie nie musze odpowiadac. I co z
                  tego, ze odpowiem? Uwierzysz?
                  Czy ja zadaje takie pytania?
                  Nie masz odrobiny przyzwoitosci?
                  Najwyrazniej nie, wiec nie kontynuuje dyskusji.
                  • rhodeisland Stworzyles/az swoj nick po to by zadac to pytanie? 19.04.07, 23:06
                    Na to wyglada, bo to jest Twoj pierwszy post w ogole. Przykre jest to, ze sa
                    ludzie, ktorzy wykorzystaja nawet taka tragedie dla swoich gier...
                  • zajonczek3 Pytanie. 19.04.07, 23:10
                    Odnosze wrazenie, ze za duzo podtekstow przypisujesz mojemu pytaniu.
                    Ludzie w Stanach albo maja bron albo jej nie maja. Chcialam wiedziec
                    do ktorych nalezysz. Niczego nie musisz. Skoro jednak jestes na forum
                    to powinnas sie liczyc z pytaniami. Sa oznaka zainteresowania :).
    • rhodeisland Link do wiadomosci o ktorych mowilam 19.04.07, 23:13
      www.msnbc.msn.com/id/18203613/
    • rhodeisland Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przestano 19.04.07, 23:21
      pokazywac w TV video i zdjecia mordercy. Nie byla to pierwsza osoba. To rani
      rodziny, studentow i nauczycieli z Virgini i prowokuje podobnych wariatow.
      • roza2004 Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 20.04.07, 18:10
        Tak to prawda ze pojawil sie nastepny psychopata ,tym razem w CA ,widomosc
        podano w mediach ,nawet slyszlam online w PL radio.Szkoly zamkniete,a policja
        szuka czlowieka grozacego kolejna maskra w szkolach w CA.
        Jak bardzo niezbedne jest badanie psychiatryczne i psychologiczne i zezwolenie
        na posiadanie broni.
        • artremi Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 20.04.07, 22:52
          Dziwne byly dyskusje, ze ten psychopata przy zakupie broni zaznaczyl (na
          formularzu) ze nie jest leczony i nie ma problemow psychicznych. Jak mozna byc
          takim naiwnym i liczyc na to, ze osoba ktora "potrzebuje" bron, bedzie
          calkowicie szczera i uczciwa.... Only in America....
          • olensia Re: Profesor z Virgini prosil wlasnie, zeby przes 21.04.07, 03:03
            a ja slyszalam na CNN, ze zabojca kupil bron online...
    • rhodeisland Ile ludzi bedzie strzelac do innych 21.04.07, 03:48
      • rhodeisland Za wczesnie wyslalam 21.04.07, 03:52
        Zaczynam sie bac wychodzic z domu (uzbrojeni psychopaci zainispirowani morderca
        z Virgini)
        Slyszeliscie na pewno o tym, co sie stalo w Houston.
        Co dalej?
        Czy trzeba bylo tak duzego oburzenia na media za pokazywanie mordercy z Virgini
        zeby media przestaly to robic? Jak mozna tak sie nie liczyc z uczuciami ludzi i
        nie widziec niebezpieczenstwa w inspirowaniu psychopatow?
    • rhodeisland Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studenci 21.04.07, 03:55
      w Virgini mieli przy sobie bron, to zgineloby mniej ludzi?
      Niektorzy uwazaja, ze wiecej ludzi powinno byc uzbrojonych, ze to daje
      mozliwosc obrony i odstrasza psychopatow.
      • iamhotep Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 23.04.07, 05:33
        > Niektorzy uwazaja, ze wiecej ludzi powinno byc uzbrojonych, ze to daje
        > mozliwosc obrony i odstrasza psychopatow.

Tym "niektorym" to bym radzil wsadzic glowe w kubel z lodem z nadzieja, ze im w
        nim nie utknie, i kiedy neurony sie nieco ochlodza moze im jakas logiczna mysl
        sie narodzi bo ani psychopatow ani ludzi chorych psychicznie bron niestety nie
        odstrasza.

• rhodeisland Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 25.04.07, 17:33
          A slyszales o chociaz jednym przypadku napadu z bronia na miejsce, w ktorym
          wiadomo, ze sa uzbrojeni ludzie? Bo ja nie.
          W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron.
          • rhodeisland w szkolach 25.04.07, 17:34
          • iamhotep Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 26.04.07, 07:16
            rhodeisland napisała:

> A slyszales o chociaz jednym przypadku napadu z bronia na miejsce, w ktorym
            > wiadomo, ze sa uzbrojeni ludzie? Bo ja nie.
            > W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron.

To, ze TY nie slyszalas nie jest rownoznaczne z tym, ze takich przypadkow nie
            ma. Wrecz odwrotnie. Poczytaj sobie 'local police blotter' od czasu do czasu.

> W Izraelu nauczycielom wolno jest nosic przy sobie bron.

Moze i wolno co wcale dobrze o Izraelu nie swiadczy gdy tak o tym pomyslec.

• rhodeisland Re: Czy zgadzacie sie z opiniami, ze gdyby studen 30.04.07, 18:42
              Jakie to ma znaczenie, jak to swiadczy o Izraelu? Wazne jest, ze ludzie maja
              mozliwosc obrony i sadze, ze swiadomosc istnienia tej obrony niektorych
              odstrasza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka