Dodaj do ulubionych

10 palcow do pisania czy mniej?

22.04.07, 17:15
Przyznajcie sie, kto z Was nie pisze 10 palcami na klawaturze? Musze przyznac,
ze ja naleze do takich osob. Nauczylam sie dosyc szybko pisac dwoma i juz nie
wychodzi mi nauka pisania wszystkimi palcami. Kilka lat temu mierzylam
szybkosc i wyszlo mi troche powyzej 30 slow na minute (teraz pewnie jest
lepiej), a obiema rekami jak slimak, gdy w desperacji zapisalam sie na kurs
maszynopisania. Jestem wiec juz beznadziejnym przypadkiem. Szkoda, bo dwa
palce nie wygladaja zbyt profesjonalnie obojetnie jak szybko sie smiga.
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: 10 palcow do pisania czy mniej? 22.04.07, 17:38
      a piszesz patrzac sie na klawiature czy na ekran?
      Ja pisze 10 palcami, zapisalam sie na jakis kurs komputerowy, i pamietam ze
      pierwsze to byla nauka pisania, a komputery wtedy nie mialy zadnych windows,
      ekran byl w kolorze zielonym. To byla jedna z pierwszy rzeczy jaka zrobilam po
      przyjezdzie do USA.
      • claudia207 Re: 10 palcow do pisania czy mniej? 22.04.07, 17:49
        Zerkam na klawiature, bo z dwoma palcami nie da sie inaczej. Ja tez powinnam
        byla zaczac zabawe z komputerem od nauki pisania, a teraz zly nawyk za bardzo
        jest zakorzeniony.
        • arybka68 Re: 10 palcow do pisania czy mniej? 22.04.07, 18:34
          Ja to nawet nie bede sie wypowiadac jak ja pisze, ale moj syn kiedy poszedl tu
          do szkoly mial test na pisanie na komputerze. Byl najszybszy w klasie ale z
          techniki obcieli mu punkty. W Polsce w szkole nie uczyli go jak sie prawidlowo
          pisze i chociaz uzywa wiecej palcow niz dwa to jednak nie pisze zgodnie z
          zasadami chociaz stara sie to zmienic.
    • damiri Re: 10 palcow do pisania czy mniej? 22.04.07, 19:44
      Ja tez zrobilam kurs pisania i pisalam 10 palcami do niedawna ale przyplatalo
      mi sie cos (carpal tunnel syndrome?) i teraz ucze sie dziobac 2 palcami. Gdy
      pisze 10-ma dluzej niz pare minut, dretwieja mi rece.
    • rhodeisland Pisze 10 palcami 22.04.07, 22:14
      Nauczylam sie z programu Mavis Beacon (jest juz chyba 10 edycja). To
      najprostszy i najtanszy sposob. Wklada sie dysk do komputera i uczy sie pisac
      nie patrzac na klawiature. Szkoda pieniedzy na kurs jesli mozna sie nauczyc
      czegos duzo taniej w domu.
      Takie pisanie nazywa sie touch typing.
      • speranzaa Re: Pisze 10 palcami 22.04.07, 23:59
        Jak sie wlasnie nauczyc pisania bez patrzenia na monitor? znacie jakies kursy?
        najlepsze to bylyby takie, by w domu sie uczyc, gdyz kiepsko u mnie z czasem by
        gdzies jezdzic.
        • rhodeisland Programy do nauki touch typing 23.04.07, 03:28
          Wprowadz "touch typing" w wyszukiwarke i znajdziesz miedzy innymi ten:
          www.typingmaster.com/
          Ja sie uczylam z innego: "Mavis Beacon Teaches Typing" (kupilam go w Sam's Club)
          Wkladasz dysk do komputera i zaczynasz. Na ekranie masz klawiature i zarys
          palcow. Gdy ruszasz palce widisz to na ekranie. Od samego poczatku znika
          potrzeba patrzenia sie na klawiature (bo masz ja na ekranie)
          Podstawa touch typing jest to, ze palce lewej dloni sa odpowiednio na literach
          A S D F , a prawej J K L ; (sprobuj) Nazywa sie to "Home Row". Piszac na
          klawiaturze przesuwasz jednorazowo jeden palec w odpowiednie miejsce (reszta
          palcow pozostaje na Home Row) i palec zawsze wraca spowrotem. Kazdy palec ma
          przypisane klawisze.
          Z czasem palce "zapamietuja" gdzie maja "wedrowac".
          Na poczatku jest oczywiscie trudno, ale ma sie ogromna frajde jesli zapamietasz
          polozenie chociaz kilku liter.
          Na pewno warto nauczyc sie touch typing, bo nigdy nie bedziesz pisac tak szybko
          dwoma palcami, jak dziesiecioma. To jest niemozliwe, bo 2 palce maja dluzsza
          droge do klawiszy.
        • jersey.girl Re: Pisze 10 palcami 23.04.07, 18:34
          Ja korzystalam z polskiego programu Mistrz Klawiatury i pisze bezwzrokowo 10
          palcami, co prawda nie z predkoscia maszynistki, bo mam tendencje do literowek
          (takze w pismie odrecznym). Ogolnie program wspominam bardzo milo. Jedyne, z
          czym mam problemy, to cyfry, na te akurat czasami musze patrzec, bo zamast 7
          zdarza mi nacisnac 8 etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka