Dodaj do ulubionych

co lepsze isc najpierw do szkoly czy szukac pracy?

24.06.03, 16:51
jakie wy macie doswiadczenia co najpierw zrobilyscie?Ja jestem tutaj od roku
mam pozwolenie na prace od kilku miesiecy, moj angielski jest w miare dobry
tzn rozumiem filmy gdy czytam ksiazki tylko czasami zerkam do slownika
potrafie sie dogadac postanowilam wiec szukac pracy pomyslalam ze nigdzie
tak nie podzkole jezyka jak w kontaktach z ludzmi na razie szukam i nie moge
nic znalesc i zastanawiam sie czy nie isc do szkoly moze moj angielski nie
jest wystarczajaca dobry sama juz niewiem napiszczie jakie wy mmialyscie
doswiadczenia co polecacie szukanie pracy czy szkole?
Obserwuj wątek
    • jarekp01 Re: co lepsze isc najpierw do szkoly czy szukac p 24.06.03, 17:21
      jak sie nastawiasz na bycie tu na stale to zdecydowanie szkola.
      bez szkoly Twoj awans zawodowy jest znacznie ograniczony.
    • mka16 moze jedno i drugie? 24.06.03, 19:32
      Bo przeciez szkoly sa tutaj bardzo drogie i bardzo czesto studenci pracuja w
      czasie studiow. A masz jakies wyksztalcenie z Polski? Bo wiem, ze mogliby Ci to
      chociaz czesciowo zaliczyc. Na uniwersytetach nie akceptuja naszych tytulow,
      ale jesli chodzi o prace to wydaje mi sie, ze nie sa az tak upierdliwi.
      Zdobylabys tez doswiadczenie, to tez sie liczy. Ale sama musisz wybrac.
      Powodzenia ;)
      • elwira27 Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 20:55
        w Polsce skonczylam 2 letnia szkole komputerowa ale moja prawdziwa pasja jest
        psychologia,masz racje praca i szkola to byloby najlepsze wyjscie :)Zobaczymy
        co z tego wyjdzie,z tego co wiem to najpierw trzeba zdac specjalny test z
        angielskiego przed pojsciem na jakiekolwiek studia.mam nadzieje ze sie
        uda:)))))
        • aniutek Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 22:54
          elwira27 napisała:

> w Polsce skonczylam 2 letnia szkole komputerowa ale moja prawdziwa pasja jest
          > psychologia,masz racje praca i szkola to byloby najlepsze wyjscie :)Zobaczymy
          > co z tego wyjdzie,z tego co wiem to najpierw trzeba zdac specjalny test z
          > angielskiego przed pojsciem na jakiekolwiek studia.mam nadzieje ze sie
          > uda:)))))

Elwira,
          przyjechalam tutaj bardzo juz dawno temu i od razu poszlam do pracy - to byl najwiekszy blad jaki popelnilam i chyba ciagnie sie za mna do dzisiaj. Dopiero po kilku latach poszlam na studia ( ktore skonczylam z wyroznieniem hehehhe- pisze to aby rozwiac Twoje obawy co do "poradzenia sobie") test wstepny jest bardzo prosty a jesli go nie zdasz skieruja Cie na zajecia przygotowawcze i bedziesz mogla probowac do upeku ( co z pewnoscia sie nie stanie bo zdasz za pierwszym podejsciem :).
          Szkoly tutaj sa super !!!!! nawet te stanowe ( co za tym idzie nie tak horrendalnie drogie) ja moglabym sie uczyc cale zycie na tutejszych uniwerkach ( jestem po grafice/ print management ) ale zawsze chodzac do szkoly pracowalam ( no oprocz jednego roku kiedy to zaliczylam 2 lata szkoly w rok ) i mysle, ze jest to najlepsze wyjscie. Pracowalam w knajpie i chodzilam do szkoly, ten rodzaj pracy pozwala na dostosowanie jej godzin do zajec w szkole, mozna pracowac wieczorem a rano byc w szkole, mozna pracowac tylko weekendy i caly tydzien spedzac w szkole no i przy odrobinie szczescia zarobki bywaja znacznie wyzsze niz w innych pracach na tym etapie zycia.
          Jesli masz jakies pytania to wal jak w dym ::))) I bardzo Cie namawiam - IDZ DO SZKOLY nie bedziesz zalowala.

serdecznie pozdrawiam
          aniutek
          • nineczkas Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 23:05
            Pozwole sie dolaczyc do tego watku :).. bo mam pytania zwiazane ze szkola.
            Teraz chodze na ESL ale chcialabym skonczyc tutaj jakas szkole i miec zawod
            (najchetniej jako dekorator wnetrz).. jak zdawalam na ESL (w collegu) to tez
            miala test z angielskiego (placement test) ale to chyba jest duzo latwiejszy
            test niz na college (ewentualnie uniwersytet) czy nie jest wymagany TOFEL? W
            Polsce skonczylam 4lata na politechnice ale Wlokiennictwo wiec nie wiem, czy
            mogliby mi cos tutaj zaliczyc.. chyba nie.
            • aniutek Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 23:14
              nineczkas napisała:

> Pozwole sie dolaczyc do tego watku :).. bo mam pytania zwiazane ze szkola.
              > Teraz chodze na ESL ale chcialabym skonczyc tutaj jakas szkole i miec zawod
              > (najchetniej jako dekorator wnetrz).. jak zdawalam na ESL (w collegu) to tez
              > miala test z angielskiego (placement test) ale to chyba jest duzo latwiejszy
              > test niz na college (ewentualnie uniwersytet) czy nie jest wymagany TOFEL? W
              > Polsce skonczylam 4lata na politechnice ale Wlokiennictwo wiec nie wiem, czy
              > mogliby mi cos tutaj zaliczyc.. chyba nie.

nie zdawalam TOFEL, mialam GED ( amerykanska matura aby przyspieszyc proces i nie sciagac/tlumaczyc dokumentow z PL) do college zdawalam tylko placement test po ktorym chodzilam miesiac na ESL a pozniej juz na English 101 - czyli normalne kredytowe zajecia w college. mam w tej chwili ASS degree, do BA brakuje mi 10 kredytow - pewnie kiedys zrobie ale mam ostatnio inne plany zyciowe. jelsi chodzilas w PL na uniwerek to tutejsza szkola ( jesli bedzie pokrewny kierunek a wnetrzarstwo chyba takie jest, zreszta zalezy od szkoly) winna zaliczyc Ci sporo kredytow co = oszczednosci $$$$$
              Czemu chodzisz na ESL? Czy planujesz jesienia zaczac studia?
              • nineczkas Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 23:19
                Chodze na ESL aby nauczyc sie jezyka. W Polsce uczylam sie raptem 3miesiace
                przed przylotem. To bedzie moj trzeci semestr na ESL (od wrzesnia). nie
                jeszcze we wrzesniu nie planuje powazniejszych krokow.. chcialabym to zrobic
                od nastepnego semestru.
                • aniutek Re: moze jedno i drugie? 25.06.03, 00:13
                  nineczkas napisała:

> Chodze na ESL aby nauczyc sie jezyka. W Polsce uczylam sie raptem 3miesiace
                  > przed przylotem. To bedzie moj trzeci semestr na ESL (od wrzesnia). nie
                  > jeszcze we wrzesniu nie planuje powazniejszych krokow.. chcialabym to zrobic
                  > od nastepnego semestru.

wiesz co, ostatnio moj znajomy zapisywal sie do college - wiosna i musial czekac na rejestracje jesienna wtedy przyjmuja tzw freshmen ale to moze zalezec od szkoly
          • elwira27 Re: moze jedno i drugie? 24.06.03, 23:38
            dzieki za porady na pewno tak zrobie na razie jednak musze zdac prawko jazddy
            bo tutaj jest naprawde potrzebne i w miedzyczasie jeszcze sie poucze
            angielskiego a potem zobaczymy pozdrowienia:))
            czy ty pracowalas w knajpie?mnie na razie bardzo trudno jest cos znalesc bo
            nie mam zadnych referencji(mam tylko z Polski a oni nawet nie biora tego pod
            uwage)jak dlugo szukalas swojej pierwszej pracy?
            • aniutek Re: moze jedno i drugie? 25.06.03, 00:19
              elwira27 napisała:

> dzieki za porady na pewno tak zrobie na razie jednak musze zdac prawko jazddy
              > bo tutaj jest naprawde potrzebne i w miedzyczasie jeszcze sie poucze
              > angielskiego a potem zobaczymy pozdrowienia:))
              > czy ty pracowalas w knajpie?mnie na razie bardzo trudno jest cos znalesc bo
              > nie mam zadnych referencji(mam tylko z Polski a oni nawet nie biora tego pod
              > uwage)jak dlugo szukalas swojej pierwszej pracy?

nie szukalam dlugo, po prostu wyruszylam na spacer w miejsca gdzie knajpek masa i pytalam o prace, pozniej korzystalam z uslug "employment agency"
              referencje? hmmmm moze popros kogos znajomego aby Ci takie wystawil, albo z usmiechem na twarzy, ladnie ubrana pytajac o prace powiedz, ze sie bardzo szybko uczysz i pracy ani ludzi sie nie boisz :)
              pewnie wyda Ci sie to nachalne i dziwne ale b.wiele osob szuka pracy w restauracjach w ten sposob i to skutecznie
              powodzenia
              • elwira27 Re: moze jedno i drugie? 25.06.03, 15:36
                dzieki nineczka mam nadzieje ze sie w koncu uda jestem dobrej mysli:)
    • nineczkas i jeszcze 24.06.03, 23:21
      Jesli chodzi o zaliczenia choc czesci tego co uczylam sie w Polsce to bede sie
      dowiadywala..bo moze cos mi zalicza. Ale nie licze na to, bo mimo mylacej
      nazwy Wlokiennictw a teraz Inzynieria i Marketing Tekstyliow, to najwiecej
      mielismy przedmiotow typu:elektornika, mechanika, mialam nawet podstawy
      robotyki, oczywiscie na poczatku przez dwa lata matma i fiza, chemia..
      • aniutek Re: i jeszcze 25.06.03, 00:11
        nineczkas napisała:

> robotyki, oczywiscie na poczatku przez dwa lata matma i fiza, chemia..

Ninka,
        pewnikiem te przedmoity wlasnie Ci zalicza ( sa obowiazkowe 2 semestry matematyki, chyba 2 fizyki etc a kazdy kosztuje wiec warto )
        Czy na ESL chodzisz w College? jesli tak to tam powinni udzielic Ci wszelkich info, jesli nie zwroc sie z pytaniami do szkoly do ktorej chcialabys chodzic. jesli jestes rezydentka ( lub niedlugo bedziesz miala GC) to nie powinnas miec zadnych problemow ze znalezieniem odpowiedniej szkoly, na oewno jezyka sie szybko nauczysz po cichutku dodam, ze im szybciej zaczniesz normalny tok nauczania tym lepiej i wiecej sie nauczysz, wiesz bedziesz uczyla sie i jezyka i zawodu jednoczesnie.
        • nineczkas Re: i jeszcze 25.06.03, 00:18
          No niestety jeszcze nie mam zielonej karty.. ciagle czekamy. Ale ten college
          do ktorego chodze na ESL uznal mnie jako rezydenta californii, bo on akurat ma
          taka polityke, ze jezeli jestes powyzej roku, legalnie w CA to jestes
          rezydentem i dzieki temu place za unit $11 a nie $200 czy ilus tam.. Nie wiem
          jak z innymi collegami,bo akurat w tym co chodze nie ma interior design.. ale
          jestem podatnikiem :). placimy podatki wiec, chyba kazda uczelnia powinna
          uznac mnie za rezydenta.. mam nadzieje.
          • aniutek Re: i jeszcze 25.06.03, 00:22
            tak na pewno bedziesz rezydentem ja mialam na mysli raczej visy studenckie etc - to sprawia teraz mase klopotow ale cale szczescie Ciebie to nie dotyczy.
            Ja chodzilam do szkoly bedac bez papierow w ogole :) i tez placilam jak rezydent - szkoly chca aby mlodzi sie uczyli i raczej pomagaja a nie odwrotnie :)
            • amcapol Szkola, edukacja 28.06.03, 19:52
              Moze byc praca i szkola. Jednak najwazniejsza jest szkola. Jak Aniutek,jestem
              zachwycona szkolami w USA. Nigdy w Polsce nie mialam tak wspanialych
              nauczycieli jak tutaj. System nauczania jest szalenie flexible, przyjacielski
              do studenta. Zdziwisz sie jak szybko zapomnisz o barierze jezykowej bo wielu
              innych studentow tez jest ESL.
              Psychologia napewno jest bardzo ciekawa i mialam 2 semestry tejze. Fascynujaca
              i zupelnie inne podejscie niz w Polsce lata temu. Jednak czy to ci zapewni
              satysfakcje finansowa to trudno powiedziec. Trudno o prace i w tym zawodzie
              perfect angielski jest bardzo wazny. Napewno latwiej jest po Computer Science
              • ika26 Re: Szkola, edukacja 03.07.03, 05:18
                Hej, Jestem na ostatnim roku psychologii (na 4-letnich narazie) i polecam:)))
                Co do egzaminu TOEFL - to najczesciej wymagany jest od ludzi, ktorzy sa na
                statusie studentow zagranicznych. Od "zielonokartowiczow" i obywateli wymagane
                jest GED (Aniutek o tym pisala) lub przetlumaczenie matury z PL (moj wybor). CO
                do tego co jest wazniejsze: to przy dzisiejszej ekonomii zdecydowanie skonczyc
                STUDIA!!! W Stanach jest ta wygoda, ze bedac na studiach, czesto poprzez szkole
                sa oglaszane prace dla studentow (moze nie bardzo dobrze platne, ale za to
                dajace bardzo dobre doswiadczenie) - i mozna pracowac uczac sie. JA wybralam
                prace i studia razem - i wiecie co? Nie jest tak zle jak sie by moglo wydawac.
                PO szkole bede miala ten + (duzy plus), ze mam juz doswiadczenie.
                • kropisia Re: Szkola, edukacja 10.07.03, 01:32
                  A moze i to i to. Praca part-time i szkola full-time. Tutaj to jest do
                  zrobienia, jak sie zaprzesz i wezmiesz w sobie (jak mawiaja starzy gorale).
                  • blue_jay Re: Szkola, edukacja 10.07.03, 01:54
                    ja czekam jeszcze az minie roczek we wrzesniu i bede juz placila normalnie jako
                    resydent a nie 4 razy wiecej jako uczen zagraniczny.. czekam teraz na ewaluacje
                    swojego dyplomu, ale nie siedze w domku pracowalam na poczatku jako ochotnik i
                    uczylam ludzi, teraz mi za to placa.. ale semestr zimowy moj juz zaklepany;-) i
                    na pewno i jedno i drugie full time, mam nadzieje, ze sobie poradze, bo z
                    dopasowaniem godzin pracy czy tez zajec nie bede miala problemu..
                    • kropisia Re: Szkola, edukacja-blue jay 10.07.03, 02:04
                      To z Ciebie naprawde kobieta-orkiestra.;) Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka