gocharynka2 07.08.07, 07:19 Dziewczyny podpowiedzcie mi jakiego sera tutejszego najlepiej uzyc do pierogow ruskich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhodeisland farmer's cheese najbardziej przypomina polski 07.08.07, 09:58 twarog. Zakladam, ze o ten twarog Ci chodzi, bo nie wiem, co to sa pierogi ruskie. Mozesz tez sprobowac ricotta cheese uzywany w lasagni. Odpowiedz Link
gocharynka2 jak nie wiesz to po co radzisz? 07.08.07, 11:14 Ja nie prosze o spis serow dostepnych w USA tylko o jeden konkrtetny jak nie wiesz to sie nie udzielaj juz mnie zaczynasz irytowac kobieto, przez jakis czas ignorowalam twoje posty ale tekst sprobuj tego sera ale ja nie wiem co to sa pierogi ruskie to jest szczyt wpieprzania sie tam gdzie Cie o to nie prosza. Odpowiedz Link
lolyta Re: jak nie wiesz to po co radzisz? 07.08.07, 14:29 dla mnie to jest dosc logiczne, kiedykolwiek soe pojawiaja pytania o ser zastepczy w Ameryce, chodzi o taki, ktory zastepuje twarog, bo to jest chyba jedyny ser popularny w Polsce a trudny do zdobycia w USA, wszelkie inne wystepuja w kazdym jednym sklepie, zatem mozna w ciemno zalozyc ze o ten ser chodzi, wiec o co kaman? Odpowiedz Link
roza2004 Re: farmer's cheese najbardziej przypomina polski 07.08.07, 17:23 Tak masz racje RI ,najbardziej odopwiednim serem bedzie wlasnie farmer's cheese ,w sprzedazy jest tlusty i chudy ,do pierogow nalezy uzyc tlusty. Ja kupuje w sieci Wegmans ,ale na pewno inne sklepy tez maja . Opakowany jest w kostkach ok 25 dag ,owiniety w pergamin.Na pewno znajdziesz w dziale z nabialem. Odpowiedz Link
lucy58 Re: farmer's cheese najbardziej przypomina polski 08.08.07, 00:33 roza2004 napisała: > Tak masz racje RI ,najbardziej odopwiednim serem bedzie wlasnie > farmer's cheese ,w sprzedazy jest tlusty i chudy ,do pierogow > nalezy uzyc tlusty. Ja kupuje w sieci Wegmans ,ale na pewno inne > sklepy tez maja . Opakowany jest w kostkach ok 25 dag ,owiniety w > pergamin.Na pewno znajdziesz w dziale z nabialem. Nie we wszystkich sklepach. W rejonie Tampy jedynie Publix (i to nie kazdy) ma taki specjal. Ale jak nie dostaniesz tego "amerykanskiego twarogu" mozesz uzyc regularny cream cheese. Jako, ze jest wiecej "rozmydlony", odparuj dokladnie ziemniaki po ugotowaniu. I poczekaj az wystygna. I dodaj duzo cebuli. Lucy Odpowiedz Link
lucy58 Re: farmer's cheese najbardziej przypomina polski 08.08.07, 00:48 lucy58 napisała: > roza2004 napisała: > > > Tak masz racje RI ,najbardziej odopwiednim serem bedzie wlasnie > > farmer's cheese ,w sprzedazy jest tlusty i chudy ,do pierogow > > nalezy uzyc tlusty. Ja kupuje w sieci Wegmans ,ale na pewno inne > > sklepy tez maja . Opakowany jest w kostkach ok 25 dag ,owiniety w > > pergamin.Na pewno znajdziesz w dziale z nabialem. > > Nie we wszystkich sklepach. W rejonie Tampy jedynie Publix (i to nie > kazdy) ma taki specjal. Ale jak nie dostaniesz tego "amerykanskiego > twarogu" mozesz uzyc regularny cream cheese. Jako, ze jest > wiecej "rozmydlony", odparuj dokladnie ziemniaki po ugotowaniu. I > poczekaj az wystygna. I dodaj duzo cebuli. > Lucy Kiedys matka mego kolegi zrobila pierogi "a la ruskie".Nie gotowala ziemniakow. Utarla je na tarce i takie podsmazyla na patelni. Na drugiej patelni usmazyla jakies okrawki miesa, sloninki + cebula. Zmieszala, dodala soli, pieprzu i nadziala w pierozkowe krazki. Lucy Odpowiedz Link
royalp pytanie do "lucy58" 06.11.07, 14:16 Witam serdecznie, czy mozesz mi napisac dokladnie( krok po kroku) przepis na pierogi? W Polsce duzo latwiej isc do sklepu i kupic, dlatego nigdy nie gotowalam, a moja rodzinka bardzo lubi maczne potrawy. Jak masz sprawdzone produkty to tez prosze napisz, i jeszcze moze przepis na kopyteczka? przeczytalam, ze robisz tez golabki, co kapustka zostaje w garnku i podsmazasz z cebulka..., jak mam zrobic te golabki? Napisz prosze w wolnej chwili, jak chcesz mozesz pisac na poczte. Z gory dziekuje , milego dnia Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: pierogi ruskie 07.08.07, 16:18 U nas (Kanada-Toronto) mozna kupic prawdziwy twarog we wszystkich sklepach - co najmniej z 2 firm. Jeden z nich mozna takze kupic w Costco. Jezeli jest gdzies blisko to sprawdz - moze w USA tez maja. Odpowiedz Link
artremi Re: pierogi ruskie 07.08.07, 16:25 Jak sie nazywa ten twarog w Costco? Jestem wielbicielka tego sklepu i czesto tam kupuje sery. Ale takiego w polskim sklepie nie widzialam... Odpowiedz Link
4me1 Re: pierogi ruskie 07.08.07, 17:38 Jakie opakowanie,jak wygla, co napisane na twarogu z Costco??? Odpowiedz Link
ny.aga Re: pierogi ruskie 07.08.07, 17:13 niektore zwykle supermarkiety maja tez farmers cheese z firmy Friendship - one sa przewaznie w deli dept albo dairy dept - kolo smietany. Odpowiedz Link
beatamc Re: pierogi ruskie 07.08.07, 17:39 jezeli mieszkasz w NY to wiekszosc ruskich sklepow ma bardzo podobny ser do polskiego. Sprzedaja go w plastikowym, przezroczystym opakowaniu. Jest w kawalku ciety( nie jest wodnisty), naklejka niebieska. Niestety nazwy nie pamietam :( Odpowiedz Link
beatamc Re: pierogi ruskie 07.08.07, 17:52 nastepny tez z ruskiego, jest firmy 'lifeway' jest troszke bardziej zadszy, ale nie tak bardzo wodnisty jak tutejszy farmer. Odpowiedz Link
rhodeisland Typowe: inni pisza to, co ja, ale mnie sie obrywa 07.08.07, 23:43 Lolyta swietnie wytlumaczyla logike mojego myslenia, inne osoby tez zgodzily sie, ze chodzi o farmer's cheese. Reakcja gocharynki jest na niskim poziomie. Dostala informacje, ktorej szukala, wiec skad ta zlosc? Odpowiedz Link
rhodeisland Z farmer's cheese mozna zrobic pyszny sernik 07.08.07, 23:49 Nie moge sie przekonac do sernika zrobionego z cream cheese. Ale tak na marginesie, to wlasnie w Stanach okrylam ricotta cheese i bardzo mi zasmakowal. Nie przyszloby mi do glowy zeby zastapic go np. w lasagni innym serem. Lubie jesc ricotta cheese z pojemnika. Uwielbiam rozne sery chociaz powinnam unikac nabialu, bo zaostrza u mnie rozne alergie. Odpowiedz Link
lucy58 Re: pierogi ruskie 08.08.07, 01:09 Skoro juz jestesmy na temacie pierogow. Najbardziej lubie pierogi z bialej kapusty. Szybko je sie robi. Sa delikatne. Malo kalorii. I smakuja jak niebo w gebie. No i tanie. Po zrobieniu golabkow, zawsze w garze zostana mi sie luzne liscie kapusciane. Odciskam je z wywaru, szatkuje, przesmazam z cebula i grzybami. I nadziewam w chinskie wontony. (to takie gotowe pierogowe kwadraciki). Lucy Odpowiedz Link
rhodeisland Ja te wontony nadziewam farszem z grzybow i cebuli 08.08.07, 05:18 skladam je w pierozki i wrzucam do barszczu czerwonego. Pycha! Odpowiedz Link
onthelake Re: Ja te wontony nadziewam farszem z grzybow i c 08.08.07, 07:47 O rany swietny pomysl dla takiego leniwca jak ja.Zawsze jak widze te wontony w chinskiej restauracji to sobie mysle jakie to marnowanie pierogow ha ha ( bo nie lubie ich wersji).To gdzie moge znalezc te wontony do nadziewania? W supermarkecie w lodowie? Odpowiedz Link
rhodeisland Tak w lodowce.Polecam tez gotowe crepes, czyli 09.08.07, 22:25 cienkie nalesniki, a wiec takie, do ktorych my, Polacy jestesmy przyzwyczajeni i ktore sa tez popularne we Francji, gdzie cale knajpy podaja tylko crepes. Coraz wiecej takich nalesnikow jest w amerykanskich restauracjach. Bylam ostatnio w IHopie i zamowilysmy je z kolezanka. Ja wzielam nadziewanie warzywami i kurczakiem, ona na slodko z owocami. Podzielilysmy sie swoimi daniami. Pyszne! Musze tylko pamietac, ze tutaj wymawia sie to "krejps", a nie "kreps", jak we Francji. Odpowiedz Link
rhodeisland Czesc menu IHOP z crepes. Jadlam m.in. te, ktore 09.08.07, 22:33 sa na zdjeciu. Polecam wszystkie www.ihop.com/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=2 Odpowiedz Link
rhodeisland Co do wontonow to czy ktos wie, czym je zlepic? 09.08.07, 22:26 Woda, czy ubitym jajkiem? Czasem mi sie rozpadaja w gotowaniu. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Co do wontonow to czy ktos wie, czym je zlepi 10.08.07, 02:28 rhodeisland napisała: > Woda, czy ubitym jajkiem? Czasem mi sie rozpadaja w gotowaniu. Woda. I tylko brzegi. Lucy Odpowiedz Link
lucy58 Re: Ja te wontony nadziewam farszem z grzybow i c 10.08.07, 02:26 onthelake napisała: > O rany swietny pomysl dla takiego leniwca jak ja.Zawsze jak widze te > wontony w chinskiej restauracji to sobie mysle jakie to marnowanie > pierogow ha ha ( bo nie lubie ich wersji).To gdzie moge znalezc te > wontony do nadziewania? W supermarkecie w lodowie? W supermakecie w czesci warzywnej. Dopoki je nie otworzysz - nie musisz trzymac w lodowce. Dopiero potem. I mala rada - jak nigdy ich nie uzywalas. Przed nalozeniem farszu posmaruj brzegi kwadraciku woda. Paluszkiem umoczonym w kranowce. Inaczej sie nie zlepia. Ja z reguly robie z tych brzegow taki polski warkoczyk. Coby sie przy gotowaniu nie rozlecialy. Lucy Odpowiedz Link
rhodeisland Dzieki lucy mam nadzieje ze juz mi sie pierogi nie 10.08.07, 04:31 rozleca. Co do tych gotowych crepes, czyli cienkich nalesnikow, to chodzilo mi o to, ze zamiast robic samemu mozna kupic gotowe bez nadzienia i dodac owoce albo warzywa, ser, mieso. Mozna tez kupic nadziewane i wtedy nazywaja sie blintzes (nie jestem pewna pisowni) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Dzieki lucy mam nadzieje ze juz mi sie pierog 10.08.07, 04:58 A ja sie zastanawiam co to za cudo te blintzes, a to po prostu wywodzace sie z kuchni rosyjskiej bliny! Odpowiedz Link
rhodeisland Zwiniete cienkie nalesniki, tak sadze. Czyms sie 10.08.07, 05:10 od nich roznia? Zaraz chyba zrobie takie cienkie nalesniki i wypelnie je niskoslodzonych dzemem z jagod. Zrobilam sie glodna. Odpowiedz Link
onthelake Re: Zwiniete cienkie nalesniki, tak sadze. Czyms 10.08.07, 06:50 Dzieki Lucy and Rhod.Zrobie domowe ruskie.Ciekawe,ze u mnie w domu nigdy zesmy ruskich nie jedli.Poznalam je chyba w barze mlecznym dopiero. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Zwiniete cienkie nalesniki, tak sadze. Czyms 11.08.07, 04:08 onthelake napisała: > Dzieki Lucy and Rhod.Zrobie domowe ruskie.Ciekawe,ze u mnie w domu > nigdy zesmy ruskich nie jedli.Poznalam je chyba w barze mlecznym > dopiero. Tez sie u mnie w domu nie jadalo ruskich. Wszystko miesozerne. Ale pakowalismy w pierogi wszystko co mozliwe. A pierogi z plucek wieprzowych - najlepsze na swiecie. Nie ma nic piekniejszego. Mozesz jesc tego tony. Kiedys jadlam tybetanska odmiane pierogow. My, Polacy, uzywamy gotowanego miesa do farszu. Tybetanczycy mieso surowe, poszatkowane smaza, dodaja pikantne papryki z cebula, i tym nadziewaja. Ciasto musi byc nieco ciezsze - i cale pierogi nie sa tak delikatne jak polskie. I sa pikantne. Musialam po kazdym kesie zapijac litrem piwa. Ale bottom line: farsz mozesz zrobic ze wszystkiego praktycznie co masz w lodowce. Kapusta, mieso, grzyby, krewetki. I praktycznie cokolwiek co mozesz podsmazyc i dodac podsmazona cebule. Lucy Ps. Nie pisalam o pierogach z owocami. Tych nienawidze.Brrrr. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Zwiniete cienkie nalesniki, tak sadze. Czyms 11.08.07, 03:48 rhodeisland napisała: > od nich roznia? > Zaraz chyba zrobie takie cienkie nalesniki i wypelnie je > niskoslodzonych dzemem z jagod. Zrobilam sie glodna. To zrob sobie farsz do tych cienkich nalesnikow z podsmazonych pieczarek z cebulka. Zawin w ruloniki i podsmaz na oleju. To samo mozna zrobic z meksykanskimi, gotowymi tortillas. Trzeba je tylko lekko pokropic woda i wsadzic na pare sekund do mikrofalowki. potem nalozyc farsz, zawinac i podsmazyc. Lucy Odpowiedz Link
rhodeisland Ciesze sie, ze crepes czyli cienkie nalesniki 11.08.07, 03:53 staja sie coraz bardziej popularne w restauracjach. Nie rozumiem jak mozna lubic te grube. Waffle z kolei lubie wlasnie grube (Belgian waffles). Odpowiedz Link