Dodaj do ulubionych

Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA?

23.07.03, 19:44
CZeść,
wybieram sie z wizyta turystyczna do USA w sierpniu, planuje zakup aparatu
cyfrowego (podobno mozna kupic taniej niz w Polsce). Poniewaz jest to dosc
duzy wydatek (300-500 USD), zastanawiam sie czy mozna ubiegac sie o zwrot
podatku VAT, ktory zaplace w sklepie w USA, mam na mysli zwrot VATu przy
opuszczaniu terytorium USA.

czy znacie limity powyzej ktorych mozna sie o taki zwrot ubiegac i jaka jest
procedura ? aha, jeszcze jedno pytanie : czy na lotniskach w Stanach sa
strefy wolnoclowe, takie jak np. w Europie ?

bede wdzieczna za praktyczne wskazowki
i pozdrawiam ::))

Kaptan
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 23.07.03, 20:31
      Nie mozna bo w USA nie ma podatku VAT. Sklepy wolnoclowe na lotniskach sa
      podobne do europejskich.
      • kaptan Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 27.07.03, 16:09
        no tak, ta wiadomosc wydala mi sie podejrzana, wiec zasiegnelam informacji na
        boku. dowiedziałam się ze podatek jak najbardziej jest. Nawet wzrosl ostatnio z
        6% do 7%.Nie obejmuje wiekszosci artykolow spozywczych, tylko przemyslowe. w
        tej sytuacji moze i nie warto ubiegac sie o zwrot, moze ktos jednak z Was
        probowal?

K.
        • aneta05 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 27.07.03, 18:21
          Oczywiscie, ze podatek jest. Tylko czy jestes pewny, ze to VAT?
          W kazdym (lub prawie kazdym) stanie do artykulow przemyslowych dodawany jest
          podatek ustalany przez stan a takze poszczegolne miasta lub gminy (w NY calosc
          wynosi 8.65%) i nikt nie jest zwolniony z tych dodatkowych oplat wiec turysci
          nie maja mozliwosci otrzymania zwrotu pieniedzy na granicy.
          • terapolka Polak to mistrz wiedzy o wszystkim 27.07.03, 19:05
            Polak Polakowi (Polce) NIE UWIERZY. Nie ma szans - takie nieufne bydlę i już.
            Poninieneś kolego być jednak troszkę grzeczniejszy dla dziewczyny która
            z grzeczności odpisała Ci w sprawie twoich - pardon - nędznych $44.

Ten podatek w USA tzw "Sales Tax" czyli LOKALNY podatek od sprzedaży i nie
            jest to VAT ("Value Addded Tax"). Różny w róznych Stanach a nawet miastach
            tego samego Stanu. N.p. w New Jersey (tam gdzie lotnisko Newark) w mieście
            Newark jest 3% a w całym Stanie: 6%. Ale nie na żywność czy odzież. A w Nowym
            Jorku jest na odzież. A w Delaware i na Alasce nie ma wcale. I jeśli kupujesz
            wysyłkowo - ale ze Stanu do Stanu i pod warunkiem, że w Stanie docelowym ta
            firma nie ma odziału - tez nie, choć wtedy powinieneś zgłosić do Urzędu i
            zapłacić tzw Use Tax
            (inny zwierz), czego nikt nie robi.
            Itd, itp.

W sumie dziewczyna odpowiedziała Ci dobrze:
            w sklepie w Nowym Jorku, Chicago czy New Jersey będziesz musiał ten podatek
            zapłacić i przy wyjęździe nie dostaniesz go (bo i od kogo? Od pracowniczki
            linii? Nikt wyjeżdżających nie sprawdza - nie ma ani celnika ani
            pogranicznego!).
            • kaptan Re: Polak to mistrz wiedzy o wszystkim 28.07.03, 19:17
              no i o to chodzilo: podatek jednak jest (nawet jesli nie VAT) i nie ma
              mozliwosci jego odzyskania. po prostu pierwsza wypowiedz byla malo precyzyjna
              wiec drazylem dalej ten nurtujacy mnie temat.
              Teraz juz wszystko wiem, dziekuje za info !
              K.
            • warchol3 MOZESZ 28.07.03, 19:21
              Niestety te debile poprzednicy piszarczyki jak zwykle nic nie wiedza jak to
              niedouczone polaczki.

mozesz - ale musisz to zrobic na lotnisku w "customs". mimo ze jest to
              faktycznie podatek lokalny "sales tax" ale ty nie masz tak zwanego nexus w np.
              stanie Illinois bo nie jestes jego mieszkancem wiec ten towar jest exportowany.

nie wiem dokladnie czy ci oddadza pieniadze na lotnisku czy ci przysla do
              polski bo moja firma nie zajmuje sie takimi sprawami wiec nie mam doswiadczenia
              w szczegolach ale wiem ze to prawo istnieje.

• terapolka Re: MOZESZ 28.07.03, 21:32
                warchol3 napisał:

> Niestety te debile poprzednicy piszarczyki jak zwykle nic nie wiedza jak to
                > niedouczone polaczki.
                >
                > mozesz - ale musisz to zrobic na lotnisku w "customs". mimo ze jest to
                > faktycznie podatek lokalny "sales tax" ale ty nie masz tak zwanego nexus w
                np.
                > stanie Illinois bo nie jestes jego mieszkancem wiec ten towar jest
                exportowany.
                >
                >
                > nie wiem dokladnie czy ci oddadza pieniadze na lotnisku czy ci przysla do
                > polski bo moja firma nie zajmuje sie takimi sprawami wiec nie mam
                doswiadczenia
                >
                > w szczegolach ale wiem ze to prawo istnieje.
                >

Nie wiem wiedziałem jak u sąsiada kładli dachówki wczoraj więc od dzisiaj
                jestem od tego EKSPERT. EKSPERT. POLSKI ŻYCZLIWY WSZYSTKIM EKSPERT.

Pewnie, że mozna. Wszystko mozna. Jest tylko taki malutki drobiażdżek POLSKI
                BARANIE:
                Facet odlatuje, walizy nadane, samolot stoi. Jedni się pocą, inni piją kolę
                jeszcze inni płaczą żegnając się z teściową a nasz bohater idzie szukać biura
                celnego (na odlotach nie ma) w celu odzyskania CZYERDZIESTU DOLARÓW I 10
                CENTÓW OD AMERYKAŃSKIEGO URZĘDU.
                Powodzenia i radzę sprawdzić kiedy odlatuje następny samolot. Kolega WARCHOŁEK
                wie ale nie powie, bo nie wie, bo jego f-ma się tym nie zajmuje.
                • warchol3 Re: MOZESZ 28.07.03, 21:51
                  terapolka napisał:

> warchol3 napisał:
                  >
                  > > Niestety te debile poprzednicy piszarczyki jak zwykle nic nie wiedza jak t
                  > o
                  > > niedouczone polaczki.
                  > >
                  > > mozesz - ale musisz to zrobic na lotnisku w "customs". mimo ze jest to
                  > > faktycznie podatek lokalny "sales tax" ale ty nie masz tak zwanego nexus w
                  >
                  > np.
                  > > stanie Illinois bo nie jestes jego mieszkancem wiec ten towar jest
                  > exportowany.
                  > >
                  > >
                  > > nie wiem dokladnie czy ci oddadza pieniadze na lotnisku czy ci przysla do
                  > > polski bo moja firma nie zajmuje sie takimi sprawami wiec nie mam
                  > doswiadczenia
                  > >
                  > > w szczegolach ale wiem ze to prawo istnieje.
                  > >
                  >
                  > Nie wiem wiedziałem jak u sąsiada kładli dachówki wczoraj więc od dzisiaj
                  > jestem od tego EKSPERT. EKSPERT. POLSKI ŻYCZLIWY WSZYSTKIM EKSPERT.
                  >
                  > Pewnie, że mozna. Wszystko mozna. Jest tylko taki malutki drobiażdżek POLSKI
                  > BARANIE:
                  > Facet odlatuje, walizy nadane, samolot stoi. Jedni się pocą, inni piją kolę
                  > jeszcze inni płaczą żegnając się z teściową a nasz bohater idzie szukać biura
                  > celnego (na odlotach nie ma) w celu odzyskania CZYERDZIESTU DOLARÓW I 10
                  > CENTÓW OD AMERYKAŃSKIEGO URZĘDU.
                  > Powodzenia i radzę sprawdzić kiedy odlatuje następny samolot. Kolega
                  WARCHOŁEK
                  > wie ale nie powie, bo nie wie, bo jego f-ma się tym nie zajmuje.

dlatego sie tym moja firma nie zajmuje bo to sie nie oplaca.ALE MOZNA- MATOLE I
                  W TYM CALA SPRAWA. Jak ja lubie tych debili forumowych.
                  • sondra US Customs FAQs 29.07.03, 15:51
                    www.usembassy.de/travel/b42_5.htm#tax
                    • terapolka Re: US Customs FAQs 29.07.03, 16:46
                      Bardzo dobra odpowiedź. Też tak myślałem.
                      Nie, serio.
                      Pytanie tam czy można odzyskać ma BARDZO DOBRĄ odpowiedź, że nie jest to VAT,
                      że w zasadzie tak ale jednak nie bo różne Stany i może tak a może na opak...
                      itd.

• sondra Re: US Customs FAQs 29.07.03, 21:10
                        Czepiasz sie. Na tej stronie (nota bene przeznaczonej dla Niemcow) sa linki
                        prowadzace do informacji o przepisach w poszczegolnych stanach. Idac ich
                        tropem, w ciagu dwoch minut znalazlam informacje o moim stanie (Massachusetts)
                        z oficjalnej strony Department of Revenue:

www.dor.state.ma.us/rul_reg/reg/830CMR64H-6-7.htm

z ktorych ogolnie wynika, ze nie mozna odzyskac podatku zaplaconego za
                        przedmioty, ktore juz sie odebralo, ale mozna go nie zaplacic, jesli beda one
                        bezposrednio dostarczone przez sprzedawce poza granice stanu.

A na fakt, ze jestesmy republika federacyjna i kazdy stan ma inne przepisy,
                        niestety nie mozna poradzic i dlatego na wiele pytan typu "Czy w USA..." nie ma
                        dobrej prostej odpowiedzi.
                        • terapolka Re: US Customs FAQs 29.07.03, 22:15
                          JA SIĘ CZEPIAM???
                          Jeszcze tylko pochwal kol. Warchoła za trafne uwagi i z krzesła spadnę na
                          przewrotność bab na tym forum.
                          Przecież DOKŁADNIE TAK napisałem wcześniej, t.j. że są rózne stany i "sales
                          tax" w róznych stanach jest (lub nie ma) inne. I że zasadniczo nie mozna
                          odzyskać, choć są inne sposoby!
                          • warchol3 Re: US Customs FAQs 29.07.03, 23:16
                            terapolka napisał:

> JA SIĘ CZEPIAM???
                            > Jeszcze tylko pochwal kol. Warchoła za trafne uwagi i z krzesła spadnę na
                            > przewrotność bab na tym forum.
                            > Przecież DOKŁADNIE TAK napisałem wcześniej, t.j. że są rózne stany i "sales
                            > tax" w róznych stanach jest (lub nie ma) inne. I że zasadniczo nie mozna
                            > odzyskać, choć są inne sposoby!

wlasnie nie DOKLADNIE TAK napisalas. nie napisalas ze zasadniczo tylko ze
                            napewno nie. a to roznica.

• terapolka Re: US Customs FAQs 30.07.03, 01:15
                              Nie warchoł, ty napisz co TY napisałeś.
    • doris-ek Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 30.07.03, 00:34
      Narobilo sie zamieszania wiec wyjasnie. W wielkim uproszczeniu VAT to
      opodatkowanie produktu/servisu przez wszystkie szczeble ekonomiczne. Sales tax
      to podatek od tranzakcji. Jezeli tranzakcja miala miejsce (lub z punktu
      widzenia prawnego jest "deemed" miec miejsce)w stanie X to tam ten podatek
      zostanie aplikowany, nawet jezeli uzytkownik koncowy pozniej wywiezie produkt
      poza stan. Wiekszosc stanow ma podobne tax regs z wyjatkiem NJ, Florydy,
      Illinois i Texasu ktory np nie ma income tax (nie chce wlazic szczegoly i
      patronizowac bo wyjdzie ze mam muchy w nosie a mam dobre intencje). Bicie sie
      miedzy stanami o sales tax to stary problem ktorym nie raz sie sad najwyzszy
      zajmowal przy duskusji konstytucyjnosci podwojnego opodatkowania, czego
      przykladem bylby sales tax i np customs duty w kraju docelowym). Jednym slowem
      chodzi o to aby zeby tak zrobic strukture tranzakcji zeby ona miala miejsce z
      punktu widzenia prawnego poza stanem. Dlatego mowi sie "planowanie podatkowe"
      a nie "podatkowe post mortem", o ktorym tu mowa.
      • warchol3 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 30.07.03, 15:50
        doris-ek napisała:

> Narobilo sie zamieszania wiec wyjasnie. W wielkim uproszczeniu VAT to
        > opodatkowanie produktu/servisu przez wszystkie szczeble ekonomiczne. Sales
        tax
        > to podatek od tranzakcji. Jezeli tranzakcja miala miejsce (lub z punktu
        > widzenia prawnego jest "deemed" miec miejsce)w stanie X to tam ten podatek
        > zostanie aplikowany, nawet jezeli uzytkownik koncowy pozniej wywiezie produkt
        > poza stan. Wiekszosc stanow ma podobne tax regs z wyjatkiem NJ, Florydy,
        > Illinois i Texasu ktory np nie ma income tax (nie chce wlazic szczegoly i
        > patronizowac bo wyjdzie ze mam muchy w nosie a mam dobre intencje). Bicie sie
        > miedzy stanami o sales tax to stary problem ktorym nie raz sie sad najwyzszy
        > zajmowal przy duskusji konstytucyjnosci podwojnego opodatkowania, czego
        > przykladem bylby sales tax i np customs duty w kraju docelowym). Jednym
        slowem
        > chodzi o to aby zeby tak zrobic strukture tranzakcji zeby ona miala miejsce z
        > punktu widzenia prawnego poza stanem. Dlatego mowi sie "planowanie
        podatkowe"
        > a nie "podatkowe post mortem", o ktorym tu mowa.

NO PROSZE NARESZCZE KTOS KTO MA POJECIE. JESTES CPA?
        • aneta05 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 30.07.03, 16:11
          Ja akurat jestem CPA i na pytanie sformulowane "Czy można odzyskać VAT
          wyjezdżając z USA" odpowiedzialam bez wglebiania sie w szczegoly, ze nie bo
          VATu w USA nie ma co jest jak najbardziej zgodne z prawda. Moze powinienes
          Panie Warchole3 zamiast obrazac i opisywac innych jako "debile poprzednicy
          piszarczyki jak zwykle nic nie wiedza jak to niedouczone polaczki" popracowac
          nad kultura osobista? Zrobilbys sobie wielka przysluge.
          • warchol3 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 30.07.03, 16:24
            aneta05 napisała:

> Ja akurat jestem CPA i na pytanie sformulowane "Czy można odzyskać VAT
            > wyjezdżając z USA" odpowiedzialam bez wglebiania sie w szczegoly, ze nie bo
            > VATu w USA nie ma co jest jak najbardziej zgodne z prawda. Moze powinienes
            > Panie Warchole3 zamiast obrazac i opisywac innych jako "debile poprzednicy
            > piszarczyki jak zwykle nic nie wiedza jak to niedouczone polaczki" popracowac
            > nad kultura osobista? Zrobilbys sobie wielka przysluge.

droga aneta05 zamiast pouczac o kulturze warchola3 lepiej wez sobie jakies cpe
            kursy ktore pozwola ci polepszyc twoja wiedze podatkowa. twoja odpowiedz 2ga
            byla niekompletna. sa stany w usa i sposoby aby nie placic "sales tax"
            • flakony aneta05 30.07.03, 16:26
              molo poznac aneta. ja tez jestem CPA. w jakim miescie pracujesz?
              >
              • aneta05 Re: aneta05 30.07.03, 16:32
                flakony napisał:

> molo poznac aneta. ja tez jestem CPA. w jakim miescie pracujesz?
                > >

W Nowym Yorku a Ty?
                • flakony Re: aneta05 30.07.03, 16:34
                  aneta05 napisała:

> flakony napisał:
                  >
                  > > molo poznac aneta. ja tez jestem CPA. w jakim miescie pracujesz?
                  > > >
                  >
                  > W Nowym Yorku a Ty?

w Chicago.
                  • aneta05 Re: aneta05 30.07.03, 16:37
                    Pracujesz dla jakiejs firmy czy prowadzisz swoja dzialalnosc?
                    • flakony Re: aneta05 30.07.03, 16:51
                      aneta05 napisała:

> Pracujesz dla jakiejs firmy czy prowadzisz swoja dzialalnosc?

pracuje dla firmy
                      moze kiedy dla siebie

a ty
                      • aneta05 Re: aneta05 30.07.03, 16:57
                        Ja pracuje dla jednej z "Big Four" i pewnie tez kiedys przejde "na swoje."
                        • flakony Re: aneta05 30.07.03, 17:27
                          aneta05 napisała:

> Ja pracuje dla jednej z "Big Four" i pewnie tez kiedys przejde "na swoje."

ja pracuje dla najwiekszej w us zajmujacej sie midlle market clients.
                          a po andersana upadku to jestesmy teraz 5th in the us liczac "big four
                          mysle jeszcze popracowac ze 3- lata max i po odpracowanej szkole (tuition za
                          masters program)chyba odpale wrotki
            • aneta05 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 30.07.03, 16:34
              Przepraszam Panie Warchole3, ale jesli dla Ciebie VAT i Sales Tax to to samo to
              nie mamy o czym dyskutowac.
              Zycze milego dnia.
              • warchol3 Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 01.08.03, 17:54
                aneta05 napisała:

> Przepraszam Panie Warchole3, ale jesli dla Ciebie VAT i Sales Tax to to samo
                to
                >
                > nie mamy o czym dyskutowac.
                > Zycze milego dnia.

Ta dalej nic nie rozumie
    • thomas_x Re: Czy można odzyskać VAT wyjezdżając z USA? 02.08.03, 16:48
      a czy nie lepiej prosciej to zalatwic??
      czy nie mozesz poprostu poprosic jakiegos znajomego tutaj zeby ci taki aparat
      kupil przez internet???jesli dany sklep internetowy znajduje sie w innym stanie
      niz osoba zamawiajaca mieszka to podatek zawsze wynosi 0%. Jesli zamowisz np z
      amazon.com to rowniez nie zaplacisz za przesylke, a i cena aparatu bedzie z
      pewnoscia nizsza niz w sklepach NYC. mozesz tez sam zamowic, ale powinienes
      miec karte kredytowa lub konto czekowe(nie jestem pewien czy akceptuja money
      orders)i miec jakis adres w usa.takze nie utrudniaj sobie zycia tylko poszukaj
      w necie co chcesz kupic idz do jakiegos duzego sklepu, zeby to obejrzec, a
      potem zamow na necie i po klopocie. pzdr
      • terapolka Lepszy sposób... 02.08.03, 17:37
        u-u-u - Amazon, powiadasz? Wysyłkowo? Karta kredytowa?
        U-u-u to może od razu przerzućmy się na Ebay?
        No bo jak szaleć to szaleć.
        cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2943494910&category=43454
        albo jeszcze lepiej
        cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2943509286&category=43454
        • thomas_x Re: Lepszy sposób... 04.08.03, 04:34
          a co ma piernik do wiatraka???? czyzbyc nie lubil sklepow internetowych???a
          moze te linki to do twojego sklepu na ebay? pozatym gosc chce kupic digicam za
          500$ a nie za 1500.takze wrzuc na luz.pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka