Dodaj do ulubionych

Przedluzenie Vizy w USA!

27.07.03, 17:07
Hello !
Mam vize turystyczna na 10 lat do USA ! Wlatyjac do Las vegas otrzymalam
vize pobytowa na okres 6 miesiecy , postanowilam przedluzyc sobie pobyt !
Przedluzyli mi na 6 miesiecy !( w sumie bylam rowny rok ). Teraz jestem w
Polsce 3 miesiace i mam zamiar wyleciec jak najszybciej z Polski do Usa !
Czy mam szanse wleciec bez problemu do Usa ???
Slyszalam ,ze trzeba odczekac pol roku ?
Doradzcie mi co mam zrobic ???
Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • terapolka Re: Przedluzenie Vizy w USA! 27.07.03, 19:11
      ZAWSZE mogą się pytać i czepiać o poprzedni pobyt, nawet jeśli był 100%
      legalny i o ładnych kilka lat wcześniej: zalecane jest mieć ten urzędowy kwit
      przedłużający (nawet jak wygląda jak świstek na ksero) i odcinek biletu lub
      boarding pass (kawałek karty pokładowej) z których wynika że przedłuzyłeś
      legalnie i wyleciałeś PRZED oficjalnie przedłużonym terminem.
    • angeleyes24 Re: Przedluzenie Vizy w USA! 27.07.03, 21:03
      Czesc, jestem w identycznej sytuacji jak ty. Polecialam dio Stanow i dostalam
      pobyt na 6 miesiecy, potem przedluzyli mi na nastepne 6, w sumie bylam tam trok
      bez 2 dni, wylecialam przed uplywem I-94. Teraz jestem w Polsce od czerwca, ale
      we wrzesniu lece ponownie.
      Rowniez boje sie, czy mnie wpuszcza do USA, ale musze podjac to ryzyko, bo mam
      tam chlopaka, za ktorym bardzo tesknie.

Pytalam prawnika jeszcze bedac w USA czy bede miala problemy lecac ponownie do
      USA po 3 miesiacach spedzonych w Polsce. Powiedzial, ze nie ma okreslonej
      ilosci czasu, ktora powinno sie spedzic w kraju, przed ponownym przylotem do
      USA, i wszystko zalezy od widzimisie urzednika imigracyjnego na lotnisku w USA.
      Powiedzial, ze najbezpieczniej bedzie odczekac przynajmniej 3 miesiace w
      Polsce, i jesli wylecialam z USA przed uplynieciem waznosci I-94, nie powinnam
      miec problemow na lotnisku.

Na lotnisku w USA mozemy trafic do tzw. information office, czyli pokoju, gdzie
      urzednik imigracyjny bedzie nas przepytuywac o poprzedni pobyt w USA, dlaczego
      byl taki dlugi, co robilysmy, gdzie mieszkalysmy, z czego sie utrzymywalysmy,
      oraz o ten pobyt, do kogo jedziemy, na jak dlugo, etc. Ale rozmowa w tym pokoju
      wcale nie oznacza ze zostaniesz cofnieta do Polski.

Jesli podczas swojego pobytu w USA pracowalas, to radzilabym sie bardzo uwaznie
      spakowac, bo gdy zabiora cie do information office, moga przeszukac twoje
      bagaze, i gdy znajda jakis dowod na to, ze pracowalas w USA na czarno (adresy,
      wizytowki, etc), to od razu cie deportuja i mozesz sie pozegnac z wiza i
      wjazdem do USA na kilka lat.

Oczywiscie, jak wiele ludzi na forach podkresla, po tak dlugim pobycie w USA
      jak nasz, sa bardzo duze szanse cofniecia lub deportowania. Jezeli okaze sie,
      ze nie maja cie zamiaru wpuscic, masz szanse nie byc deportowana. Jesli
      zapytaja czy samowolnie decydujesz sie opuscic USA, wtedy zabieraj paszport i
      wracaj do Polski, bo oznacza to ze jeszcze bedziesz miala szanse wrocic do USA.
      jak bedziesz sie upierac i pokazywac, przekonywac ich, wtedy cie deportuja i
      masz zakaz wjazdu na 5 lat.

Dla statystyk podam, ze w roku 2002 w calych Stanach zawrocono okolo 360 osob,
      80 z nich deportowano za przestepstwa kryminalne. Ale prawda nie jest, jak to
      pisza na innych forach, ze z kazdego samolotu zawracaja 4-5 ludzi.

==================================

Ogolnie glowa do gory, musimy sprobowac... Ja tez chce bardzo wrocic do stanow
      i tak samo sie boje, czy mnie wpuszcza, ale staram sie myslec pozytywnie.
      • angeleyes24 Re: Przedluzenie Vizy w USA! 27.07.03, 21:15

> Dla statystyk podam, ze w roku 2002 w calych Stanach zawrocono okolo 360
        osob,

chodzi oczywiscie o osoby z Polski, przepraszam za blad.
    • angeleyes24 Re: Przedluzenie Vizy w USA! 27.07.03, 21:04
      Mama tu kilka rad dla wjezdzajacych do USA, znalazlam na innym forum gazety.pl

- Odpowiadaj tylko na pytania, jak najkrocej i konkretnie. Nie dodawaj nic od
      siebie. Nie rozgaduj sie. Jak cie zapyta o powod przyjazdu, powiedz
      krotko: "pleasure" albo "business".

- Na poczatku podaj urzednikowi TYLKO paszport i karte I-94 (wypelniasz ja
      wczesniej w samolocie). Nie podawaj zadnych innych dokumentow, jesli urzednik
      cie o nie nie poprosi.

- W zadnym wypadku nie probuj zartowac - oni tego nienawidza i od razu
      podejrzewaja, ze chcesz ich traktowac jak kumpli.

= Kiedy padnie pytanie jak dlugo chcesz zostac w USA, mow konkretnie 3 miesiace
      albo 6, czy ile tam chcesz zostac. Nie mow "jak dlugo sie da" bo
      zinterpretuja to jako zamiar pozostania na stale.

= Jezeli chcesz siedziec w USA pare miesiecy, nie mow, ze przyjezdzasz na
      czyjes urodziny, jakis koncert czy inne wydarzenie. Od razu ci powiedza, ze
      nikt nie obchodzi urodzin albo konertuje miesiacami. I zaczna podejrzewac, ze
      klamiesz.

- Nie klam - mow prawde, ale unikaj niewygodnej prawdy. Np. nie mow, ze
      odwiedzasz dziewczyne/chlopaka (narzeczona/narzeczonego).

- Nie mow tez, ze bedziesz sie opiekowal kimkolwiek z rodziny - oni to traktuja
      jak prace. Jesli nie masz zielonej karty, uznaja ze chcesz pracowac
      nielegalnie.

- Nie denerwuj sie, zwlaszcza kiedy odesla cie do tzw. "information office" -
      to nieprzyjemne miejsce, gdzie beda zadawc ci dodatkowe pytania. Jednak nie
      martw sie z gory - nie wszystkich tam odsylaja.
      (Ja bylem razem z cala grupa ludzi z tzw. Trzeciego Swiata. Sprawdzali mnie
      bo wjezdzalem trzeci raz na przestrzeni roku.)

- Jezeli okaze sie, ze nie chca cie wpuscic, masz szanse nie byc deportowanym
      tylko dobrowolnie wrocic do Polski pierwszym samolotem.
      Ale uwazaj: zaproponuja ci wycofanie aplikacji I-94 co oznacza, ze w ogole
      nie probawales wjechac do Stanow. Zadadza ci pytanie w rodzaju: "czy chcesz z
      wlasnej woli zrezygnowac z wjazdu, czy decydujesz sie jednak na wjazd?"
      Absolutnie, w kazdym wypadku rezygnuj ze Stanow, zabieraj I-94 i zmiataj.
      Jesli sie bedziesz upieral i przekonywal ich, zeby cie wpuscili, wyciagal
      jakies papiery, xaproszenia, kwity z banku itp. mozesz byc pewny, ze zakuja
      cie w kajdanki i deportuja. A wtedy wiza anulowana (nawet wielokrotnego
      wjazdu) i zakaz przekraczania granicy USA przez pare lat (chyba 5).
      • cudownekraje Re: Przedluzenie Vizy w USA! 28.07.03, 13:32
        WITAJ!Dzieki za odpowiedz !Gdzie dokladnie przedluzalas vize ? chodzi mi o
        stan ???Boze mam taki sam problem -mam tam faceta za ktorym bardzo tesknie i
        dalabym wszystko zeby tam sie tam ponownie zjawic !Ja bede probowac przez
        Kanade mam tam przyjaciolke , ktora jest obywatelem i podsunela mi pomysl, zeby
        do niej przyjechac ! Do Chicago z Kanady mialybysmy pare godzin a pozniej z
        Chicago do Las vegas samolotem !Miedzy stanami nie kontroluja juz osob ! Ja
        chcialabym wyleciec w poczatkiem pazdziernika !To na tyle ! Napisz co uwazasz
        na ten temat ????Pozdrowka !!!
        Skad jestes z Polski ? Ja okolice Krakowa !
        • angeleyes24 Re: Przedluzenie Vizy w USA! 28.07.03, 15:26
          ja mieszkalam w Virginii, wiec fomularz o przedluzenie wizy wysylalam do
          Centrum INS w Vermont.

Nie wiem, czy da ci cos przylot do Stanow z kanady, przeciez i tak beda cie
          trzepac na lotnisku w Chicago. Chyba, ze myslisz o przekroczeniu granicy
          samochodem, ale to juz nie wiem jak takie sytuacje wygladaja.

Ja sie narazie nie zamartwiam, dosc, ze z tesknoty usycham.

Mam do ciebie kilka pytan, ale chcialbym na priva. Napisz do mnie na
          angeleyes24@gazeta.pl

pozdrawiam.

cudownekraje napisała:

> WITAJ!Dzieki za odpowiedz !Gdzie dokladnie przedluzalas vize ? chodzi mi o
          > stan ???Boze mam taki sam problem -mam tam faceta za ktorym bardzo tesknie i
          > dalabym wszystko zeby tam sie tam ponownie zjawic !Ja bede probowac przez
          > Kanade mam tam przyjaciolke , ktora jest obywatelem i podsunela mi pomysl,
          zeby
          >
          > do niej przyjechac ! Do Chicago z Kanady mialybysmy pare godzin a pozniej
          z
          > Chicago do Las vegas samolotem !Miedzy stanami nie kontroluja juz osob ! Ja
          > chcialabym wyleciec w poczatkiem pazdziernika !To na tyle ! Napisz co uwazasz
          > na ten temat ????Pozdrowka !!!
          > Skad jestes z Polski ? Ja okolice Krakowa !
      • cudownekraje Re: Przedluzenie Vizy w USA! 28.07.03, 13:34
        Napisz mi jeszcze gdybym miala zaproszenie na slub ??? Przeszlo by to ????
        • cudownekraje Do Angelelyes 24!!!!!!!!!!!!!!!! 28.07.03, 20:30
          Witaj napisalam do Ciebie meila ! Jesli masz gg to podaj prosze numer!Napisz mi
          rowniez na priv. cudownekraje@poczta.plNarka
      • abere8 To nie do konca prawda 31.07.03, 05:56
        angeleyes24 napisała:

> Mama tu kilka rad dla wjezdzajacych do USA, znalazlam na innym forum gazety.pl
        >
        > - Nie klam - mow prawde, ale unikaj niewygodnej prawdy. Np. nie mow, ze
        > odwiedzasz dziewczyne/chlopaka (narzeczona/narzeczonego).

Ja za kazdym razem jadac mowilam, ze do mojego chlopaka, potem, ze do
        narzeczonego, az wreszcie, ostatnim razem, ze do meza, a jedyne, o co pytali,
        to jak sie poznalismy i co one robi, czy jest obywatelem itp.

> - Nie denerwuj sie, zwlaszcza kiedy odesla cie do tzw. "information office" -
        > to nieprzyjemne miejsce, gdzie beda zadawc ci dodatkowe pytania. Jednak nie
        > martw sie z gory - nie wszystkich tam odsylaja.
        > (Ja bylem razem z cala grupa ludzi z tzw. Trzeciego Swiata. Sprawdzali mnie
        > bo wjezdzalem trzeci raz na przestrzeni roku.)

Mnie tez zdarzalo sie trzy razy wjezdzac do Stanow w ciagu jednego roku i nikt
        nawet sie za mna nie obejrzal. A o tym pokoju nawet nigdy nie slyszalam i
        dobrze, bo bym sie tylko jeszcze bardziej denerwowala.

Przy przekraczaniu granicy kanadyjskiej samochodem tez sprawdzaja paszport i
        wize, ale fakt, ze nie az tak dokladnie. Chociaz moze bylo tak dlatego, ze
        bylam w samochodzie ze Stanow z moim chlopakiem Amerykaninem. Nawet nie
        musialam wysiadac z samochodu.

Zycze powodzenia przy wjazdach i wyjazdach!
        • angeleyes24 Re: To nie do konca prawda 31.07.03, 16:31
          Jak dlugo za kazdym razem trwaly twoje pobyty w US i na jak daleko od daty
          wylotu mialas date powrotna na bilecie?
          • abere8 Re: To nie do konca prawda 01.08.03, 13:50
            W 2001 roku przylecialam do Stanow w styczniu i wylecialam w lutym - bylam ok.
            3 tygodnie, potem przylecialam w maju na ukochany polski majowy dlugi weekend,
            dzieki ktoremu moglam zostac 9 dni, a potem na wakacje - od ok. polowy czerwca
            do polowy wrzesnia (i to mialam wracac 12 wrzesnia, ale z wiadomych powodow
            pobyt mi sie przedluzyl i wylecialam 15 czy 16). Za kazdym razem na lotnisku w
            Bostonie mowilam uczciwie, ze jade w odwiedziny do mojego chlopaka, obywatela
            USA, pracujacego tu i tu itd. Aha, wize mam turystyczna na 10 lat.
    • isabelpriv Re: Przedluzenie Vizy w USA! 31.07.03, 20:41
      witaj
      jakim sposobem udalo ci sie przedluzyc na miejscu wize turystyczna ?
      • angeleyes24 Re: Przedluzenie Vizy w USA! 31.07.03, 21:15
        Musisz wypelnic formularz I-539 dostapny na stronach BCIS www.immigration.gov,
        wysylasz go do centrum, zaleznie od stanu w ktorym mieszkasz, np. ja
        mieszkalam w Virginii, i musialam wyslac I-539 do Vermont. Musisz zalaczyc
        kopie biletu powrotnego, oryginalne I-94, i dokumenty stwierdzajace twoje
        zasoby finansowe lub osoby sposorujacej cie, po prostu musza zobaczyc ze masz
        sie za co utrzymac w USA podczas swojego pobytu.
    • cudownekraje Pytanko ??? 01.08.03, 10:56
      Jesli mialabym zaproszenie na slub do USA - mialabym wieksze szanse wjechac po
      4 miesiacach pobytu w Polsce ???Patrza na to czy nie ???? Jaki musialabym miec
      papier, aby ich przekonac aby mnie wpuscili ???Pozdrowka dla wszystkich !!!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka