Dodaj do ulubionych

ceny okularow w USa

30.07.03, 20:04
Czesc dziewczyny (i nie tylko)!
Wlasnie wrocilam od okulisty ze skierowaniem po okulary. Nie jest to nic
pilnego, a za kilka miesiecy wybieram sie do Polski. Zastanawiam sie, czy
lepiej (cenowo) kupic okulary tutaj czy w Polsce. Ne mialam wczesniej
okularow, wiec nigdy sie ich cenami nie interesowalam. Czy ktos moze cos
podpowiedziecna temat cen tutaj i w Polsce? I czy recepta wypisana tutaj
bedzie prawidlowo odczytana w Polsce (cz yoznaczenia sa te same? Przepraszam,
za tak naiwne pytania, ale jestem kompletnie zielona. Mam nadzieje, ze
rozswietlicie mi troche sprawe.
Obserwuj wątek
    • mka16 Re: nobody??? :( n/t 30.07.03, 21:36

• jot-23 Re: nobody??? :( n/t 30.07.03, 21:49
        mka16 napisała:

no dobra, ja

polska jest znanym "zaglebiem" na kradzione po calej europie "markowe" ramki

w usa za ladne francuskie frame musisz zaplacic w okolicach $300, za podobne w
        polsce okolo $100-$150.

co do szkiel, tez sa tansze w polsce, szczegolnie te z "gornej polki" czyli
        przeciwsloneczne, wykonane ze szkla a nie plastyku albo fotochromatyczne.
        • blueboy Re: nobody??? :( n/t 31.07.03, 04:00
          Jesli maja to byc okulary do czytania, to radze pojsc do Walgreens. Dzis
          przypadkiem wstapilem po "zapasowa" pare i zaplacilem tylko $17.99 do tego
          dodatkowo druga pare za darmo. Oryginalne na recepte kosztowaly mnie prawie
          $100, reszte doplacila firma. Naprawde nie ma wielkiej roznicy.
          Pozdr.
          • silaczka Re: nobody??? :( n/t 31.07.03, 07:32
            szczesciarze jestescie. Ja nigdy nie zaplacilam mniej niz $600 za dwie pary
            (czyli taniej jak sie bierze dwie na raz)ale byly markowe, mialy supelekkie
            plastyki i rozne tam odblaski i samoprzyciemnienia.

To mi sie potem znudzilo i dalam sobie zrobic operacje i mam sprawe okularow
            rozwiazana. Nauczyli mnie rozumu, nie powiem, jak nie wiedza ile brac za brylki.

Sa rozne takie PearlExpress itp gdzie ramki maja podstawowe a cena znow nie
            taka niska. Tak jak pisze j-23, takie sprawy najlepiej uregulowac sobie w
            Polsce zeby tu nie latac.

Ale: pamietaj ze tak samo pieprza w USA odstep zrenic jak w Polsce, Niemczech i
            kazdym innym kraju gdzie kupowalam okulary. Piprza tak strasznie ze az sie
            slabo robi. Wynalazlam na to trick: recepta jest na 31 lewe oko i 32.5mm na
            prawe, czyli razem na 63.5mm. Po zrobieniu okazywalo sie ze lewe bylo 33mm a
            prawe 28mm i to u najlepszych optykow. Wtedy idzie sie do drugiego, ten nanosi
            punkty kredka na szkla, mierzy i zapisuje ile jest. Z ta karteczka wracasz do
            tamtego pierwszego specjalisty, pokakzujesz mu punkty niech sobie zmierzy i
            sprawdzasz z twoja karteczka. Proste, nie? Krew ich wtedy zalewa, zaczynaja
            mowic ze oko sie przystosuje (tak..., moim kosztem) ale poprawiaja. Za tydzien-
            dwa sytuacja sie powtarza. Czsem tak bylo 3 albo 4 razy... W Polsce oczywiscie
            ten sam numer odchodzie a rezultatem jest ze mozemy dostac bol glowy albo zeza
            a okulary i tak sie wyrzuci...
            • amcapol lepiej w Polsce 31.07.03, 08:52
              Tutaj za ramki bylo cos 250$ ale w sumie zaplacilam $600, bo za exam, etc, itp.
              Wlasnie okulary, dentysta i pare innych badan sa przyczyna wielu wizyt
              Polonusow w Polsce.
              • sublustris Re: lepiej w Polsce 31.07.03, 17:50
                To za kazdym razem szacowni Polonusi leca do Polski? np dentysta: leczenie
                kanalowe-trwa do 6 tyg - kto im da w US taki dlugi urlop? chyba nie wszyscy
                maja prywatne byznesy z roztropnymi zastepcami.
    • mka16 Ra co z recepta? 04.08.03, 19:55
      Przekonaliscie mnie, ze chyba lepiej w Polsce, cenowo, ale zastanawiam sie, czy
      sposob zapisu na recepcie jest taki sam, i czy polski optyk sie w tym polapie?
      Ma ktos doswiadczenia?
      • sexpert Re: Ra co z recepta? 04.08.03, 23:11
        jak placisz to ci wprawia teleskop nawet. Byle recepta byla czytelna.
        • gabriellecasey Re: Ra co z recepta? 05.08.03, 05:42
          Biala laska wyjdzie taniej i nie potrzeba recepty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka