speranzaa 12.12.07, 02:20 Dziewczyny, orientujecie sie czy mozna tu w jakims sklepie kupic mleko w proszku, takie by nadawalo sie do zrobienia masy czekoladowej do przelozenia wafli? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_nj Re: mleko w proszku 12.12.07, 02:25 Ja uzywam Cofee-mate, tylko dodaje troche cukru. Wafle wychodza bardzo dobre. Odpowiedz Link
speranzaa Re: mleko w proszku 12.12.07, 02:27 Jaga, tego proszku coffee mate uzywasz? i co dodajesz do tego? speranzaa napisała: > Dziewczyny, orientujecie sie czy mozna tu w jakims sklepie kupic > mleko w proszku, takie by nadawalo sie do zrobienia masy > czekoladowej do przelozenia wafli? Odpowiedz Link
jaga_nj Re: mleko w proszku 12.12.07, 02:47 Na jeden wafel okragly daje tak: 1 cup coffee mate albo cremora(zapomnialam o tym) 1 cup cukru 2 lyzki gorzkiego kakao(lubie to polskie z wiatrakiem) 1/2 cup goracej wody Zalac i dobrze wymieszac Roztopic 25 dkg masla Wlac i dalej mieszac dodac kawy rozpuszczalnej do smaku i zakretke alkoholu(najlepiej spirytusu) wstawic do lodowki na 3 h i mozna smarowac wafla Pozniej zawijam w folie aluminiowa i przygniatam czyms(garem z zupa, hi hi) A ty jak robisz? Odpowiedz Link
iamhotep Re: mleko w proszku 12.12.07, 11:43 POWDERED MILK jest w kazdym (chyba) supermarkecie. Odpowiedz Link
kisiulak Re: mleko w proszku 12.12.07, 17:31 Jaga, takiego mi smaka zrobilas ze dzisiaj robie te wafle! Nie wazne ze jestem na diecie... dieta poczeka ;) Odpowiedz Link
majenkir Re: mleko w proszku 12.12.07, 14:07 Wiem, ze ludzie uzywaja tez mleka skondensowanego w puszkach. Odpowiedz Link
eve77 mleko skondensowane 12.12.07, 16:47 Rewelacja, gotuje sie puszke z mlekiem skondensowanym SLODKIM!!! przez okolo 2-3 godziny. Najprostsza i jak dl mnie najsmaczniejsza masa! Odpowiedz Link
kisiulak Re: mleko skondensowane 12.12.07, 17:24 To jest stary rosyjski sposob :) Gotujesz puszke "zguśsionki" przez 4 godziny, i sie zajadasz potem pysznym karmelem :) Odpowiedz Link
alicjamiodek Re: mleko skondensowane 12.12.07, 20:58 Przypomnial mi sie domowy przepis na baileys, wlasnie z mleka z puszki. 1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promili) puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę 3 godziny 1/2 szkl. śmietany (albo half and half) trochę cukru pudru(niekoniecznie) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem, cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawe. pic smacznego:) Odpowiedz Link
kisiulak Re: mleko skondensowane 12.12.07, 22:01 Dobra Dziewczyny... przestancie bo nigdy na ta diete nie przejde!!! Odpowiedz Link
kisiulak Re: mleko w proszku 13.12.07, 01:52 Co do mleka w proszku i starych PRL-owskich przepisach, to niedawno ktos mi przypomnial blok czekoladowy! I teraz znalazlam jeden z przepisow, a najbardziej mi sie spodobalo jedno zdanie w nim: Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao(gorzkie) 1 opakowanie mleka w proszku(niebieskie opakowanie) 5 paczek herbatników(duże paczki) orzechy, rodzynki Sposób przygotowania: Pięć pierwszych składników należy rozpuścić w garnku i gotować je przez 3-5 minut. Następnie ostudzić i stopniowo dosypywać mleko w proszku. Masa będzie robiła sie bardzo gęsta (potrzebna jest pomoc faceta. Kiedy już wsypiesz całe mleko w proszku możesz dodać pokruszone na drobne kawałki herbatniki, orzechy i rodzynki. Formę do ciasta 35cm/12cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy i wstaw do lodówki na 5 godzin. Życzę smacznego i obiecuję, że będziecie zachwyceni, szczególnie Ci, którzy lubią słodkie łakocie. Odpowiedz Link
speranzaa Re: mleko w proszku 14.12.07, 04:10 Przepis moejej mamy:\ 1 kostka margaryny, 1/2 szkl. mleka, szkl. cukru, 2 lyzki kakao, cukier waniliowy i to mleko w proszku. Maslo i mleko plynne rozpuscic, mieszac caly czas, dodac cukier i zagotowac, zdjac z ognia, dodac kakao i waniliowy i dosypywac to mleko, wymieszac i smarowac wafle. Wychodza przepyszne. No wiec w polskim sklepie mleka nie bylo, poszlam do supermarketu i tam znalazlam, przytargalam to pudelko do domu i zabralam sie do roboty. Nadeszla kolej wsypania tego mleka i otwieram to pudelko a tu w malutkich granulkach ( ot nie doczytalam na pudelku w sklepie bo taka bylam happy jak dziecko, ze znalazlam )a mama mi mowila " nie kupuj w granulkach", i musialam mikserem mieszac, az te granulki znikly. Wyszly calkiem dobre, choc lepsze byly z tym polskim mlekiem w niebieskim opakowaniu. Jutro zabieram je do pracy na christmas poczestunek, kazdy ma cos przywlec. Mam nadzieje,ze Amerykanie je zjedza. Moj amerykanski maz ocenil, ze sa smaczne, choc za polskimi " wynalazkami " nie przepada. Odpowiedz Link
kisiulak Re: mleko w proszku 16.12.07, 04:46 Zrobilam dzisiaj wg przepisu Jagi. Fenomen! Tez kupilam mleko granulowane, wiec jak mieszalam to przepuscilam przez sitko. Zrobilam troche za rzadkie i dodalam ciut za duzo spirytusu, ale wyszly przepyszne! Znajomym Amerykanom bardzo smakowaly! Dzieki!!! Odpowiedz Link