artremi 09.05.08, 03:47 Wlasnie przed chwila obejrzalam segment Frontline o konkursie Chopinowskim w Warszawie. Wygral go w koncu Polak, zdaje sie po raz pierwszy od 30 lat. Warto obejrzec. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhodeisland Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:06 Bardzo lubie sluchac muzyki klasycznej gdy prowadze auto. Chopin nalezy do moich ulubionych kompozytorow. Odpowiedz Link
artremi Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:08 Super byl ten program i tez pomyslalam ze musze poszukac swoich CDs z jego muzyka. Nie ma to jak muzyka Chopina. :-) Odpowiedz Link
artremi Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:11 No prosze - jest video online www.pbs.org/frontlineworld/stories/poland503/video_index.html# Odpowiedz Link
edytkus Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:48 Dzieki Artremi za link. Swego czasu ogladalam konkurs w TV z bratem i razem zazdroscilismy tym ktorzy mogli sluchac na zywo. Wtedy faworytem byl Rosjanin (pieknie gral) a wygral Francuz za technike. Tez czasem slucham Chopin'a w aucie albo w wannie bo jednak zeby docenic muzyke klasyczna trzeba sie na niej skupic i wsluchac. Odpowiedz Link
edytkus Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:51 O, gdy mialam na studiach tutaj zajecia z fortepianu wybierajac utwor na finalowy koncert oczywiscie poprosilam o preludium Chopin'a :) Odpowiedz Link
artremi Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 04:59 Gdy sie sprowadzisz do nowego domu, powinnas kupic pianino dla swojej corki zeby nauczyla sie pieknie grac Chopina. Odpowiedz Link
edytkus Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 05:10 Moja corka sie do tego nie nadaje. Nie ma ani talentu ani cierpliwosci ani ochoty. Ale za to dostala sie do druzyny plywackiej, zaczyna w sobote :) I ja i moj maz uczylismy sie gry na pianinie i zadne z nas tego nie cierpialo. Pamietam z dziecinstwa (moja mama w mlodosci byla nauczycielka muzyki) gdy zalana lzami musialam cwiczyc gre a pianino stalo pod oknem za ktorym zima szalaly dzieciaki na najpopularniejszej w miescie gorce do zjezdzania na nartach i sankach. Jeju, jak ja im zazdroscilam :O Odpowiedz Link
artremi Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 05:33 Najwazniejsza jest cierpliwosc i ochota... Ostatnio za kazdym razem jak jestem w PL, staram sie namowic brata zeby kupil swoim synkom pianino. Brat mowil, ze dzieci nie chca i byc moze nie maja talentu. Mielismy w rodzinie dyskusje czy mozna w malym dziecku poznac talent. Chopin juz komponowal w wieku 5 lat, ale jego ojciec byl muzykiem i gral cale jego zycie w domu. Mam tu obok konserwatorium muzyczne i poznalam prefesorke od fortepianu. Powiedziala, ze nie moze poznac talentu w malym dziecku. Powiedziala ze przychodza do niej 7-latki ktore nie maja zainteresowania, a w wieku 12 lat graja super i widac talent. Troche sie zdziwilam ile potrzeba lat i pracy zeby byc dobrym... Odpowiedz Link
edytkus Re: Chopin na Frontline (PBS) 09.05.08, 06:07 Moja profesor (jurorka konkursow pianistycznych ze sluchem absolutnym, do ktorej na lekcje przylatuja studenci z innych stanow) mowila ze zeby dobrze grac trzeba zaczac juz wieku czterech lat. Potem mozna opracowac technike ale z talentem trzeba sie urodzic. Chociaz sa mozliwe przypadki ze ktos bedzie swietnym muzykiem w pozniejszym wieku. Nawet ktorys ze znanych wspolczesnych kompozytorow (rosyjskich zdaje sie) odkryl swoj talent majac lat (trzydziesci czy cos kolo tego). Muzyka to godziny cwiczen dziennie, to trzeba naprawde kochac i miec gleboko w sobie. Odpowiedz Link