Dodaj do ulubionych

Nowy Jork i Filadelfia

15.10.03, 05:17
Zastanawiam sie nad wyborem miasta, w ktorym chce zyc. Jakos tak sie sklada,
ze nasuwa mi sie w pierwszej kolejnosci NY i Filadelfia. Mam wiec prosbe do
ludzi, zyjacych w tych miastach. Zamierzam normalnie zyc, wiec sila rzeczy,
glownie do zyjacych w nich legalnie, a wiec nie na pol roku i nie zyjacych
jedynie praca po 15 godzin dziennie - co sadzicie o tych miastach ?
Obserwuj wątek
    • viper39 Re: Nowy Jork i Filadelfia 15.10.03, 14:34
      no coz ja mieszkam od 15 latek w NYC.. nie zamienilbym tego miejsca na inne,
      bywam w phila i bardzo lubie to miasto, ale nie zamieszkalbym tam... poza tym
      nie szukaj micky podpowiedzi dla twoich decyzji, popatrz na to z innej strony,
      gdzie masz zamiar pracowac, mieszkac na co cie teraz stac... i co planujesz za
      powiedzmy 5 latek, czy jestes sam czy z rodzinka, planujesz kupic dom czy
      nie... jakie rozrwyki lubisz a jakie nie... masz dzieci to szkoly cie musza
      interesowac dla tych dzieci... no i miejsce w ktorym zamieszkasz... wiem ze to
      zabrzmi rasistowsko ale napewno bedziesz szukal miejsc bialych ktore sa
      spokojne abys nie musial myslec o wielu rzeczach zwiazanych z bezpieczenstwem
      swoim i rodziny (jesli ja masz)... NYC ma napewno wieksze mozliwosci ale
      dlatego ze jest wiekszym i bogatszym miastem....
      phila to w zasadzie "stare miasto" ktore jest ladne (bardzo lubie tam lazic po
      south street,) a reszta to 80% czarni...
      NYC to miejsce gdzie masz wiecej bialych tak samo w suburbs i phila i NYC masz
      piekne miejsca ale czy chce sie tobie dojezdzac?... wiele pytan ktore sam sobie
      musisz zadac....
      "i nie sluchaj wypowiedzi o ja ci radze"... sam sobie wybieraj.....
      powodzenia

mickey.mouse napisał:
      > Zastanawiam sie nad wyborem miasta, w ktorym chce zyc. Jakos tak sie sklada,
      > ze nasuwa mi sie w pierwszej kolejnosci NY i Filadelfia. Mam wiec prosbe do
      > ludzi, zyjacych w tych miastach. Zamierzam normalnie zyc, wiec sila rzeczy,
      > glownie do zyjacych w nich legalnie, a wiec nie na pol roku i nie zyjacych
      > jedynie praca po 15 godzin dziennie - co sadzicie o tych miastach ?
      • mickey.mouse Re: Nowy Jork i Filadelfia 16.10.03, 03:35
        Dziekuje viper za odpowiedz. Oczywiscie nie szukam na forum recepty na
        szczescie, chcialbym sie tylko dowiedziec o subiektywne opinie na temat tych
        miast. Dlaczego warto, a co jest minusem mieszkania w tych miastach. Prawda
        jest taka, ze jak kazdy chyba chcialbym mieszkac na Manthatanie, a placic jak
        za przedmiescia :) Miec cisze i spokoj, a jednoczesnie nie dojezdzac
        godzinami :) W Nowym Jorku bylem, o Filadelfii jedynie slyszalem bardzo
        pozytywne opinie, ale chcialbym dowiedziec sie, co mysla na temat tych miast
        ich mieszkancy.
    • jot-23 Re: Nowy Jork i Filadelfia 15.10.03, 15:40
      mickey.mouse napisał:

> Zastanawiam sie nad wyborem miasta, w ktorym chce zyc. Jakos tak sie sklada,
      > ze nasuwa mi sie w pierwszej kolejnosci NY i Filadelfia. Mam wiec prosbe do
      > ludzi, zyjacych w tych miastach. Zamierzam normalnie zyc, wiec sila rzeczy,
      > glownie do zyjacych w nich legalnie, a wiec nie na pol roku i nie zyjacych
      > jedynie praca po 15 godzin dziennie - co sadzicie o tych miastach ?

nyc jest ok... hehe, trywialne, ale trzeba miec duzo pieniedzy...zeby miec
      duzo pieniedzy, poza byciem bogatym z domu, trzeba np miec dobra prace. w nyc
      jest o to relatywnie latwo... gdzie masz zamiar mieszkac? manhattan, wszedzie
      masz blisko, mozesz zyc na piechote, albo z rowerem, nie bedziesz sie nudzil
      wieczorowa pora, za to mieszkania sa male i drogie (z perspektywy, mysle ze
      gdybym mial wybor od poczatku, to wlasnie na to bym poszedl), ludzie sa za
      asertywni, wiec latwo o jakies glupie konflikty, tam gdzie chcialbys miec
      spokoj, wiec posiwec na wybor lokum bardzo duzo czasu, zebys nie wdepnal.
      dzielnice, jak dla mnie odpadaja, jest to generalnie smutny widok, suburbs sa
      fajne, za cene 1br na manhattanie, mozesz wynajac caly dom...i generalnie masz
      spokoj... cena to poltorejgodzinne dojazdy do pracy w jedna strone w tloku lub
      korkach lub both.
      • mickey.mouse Re: Nowy Jork i Filadelfia 16.10.03, 03:37
        No wlasnie, ile przecietnie kosztuje rent 1 br na Manthatanie ?
        • malexa Re: Nowy Jork i Filadelfia 16.10.03, 15:38
          Roznie, zalezy gdzie.. Czy to Park Avenue czy East Villagetd.
          Na East Village powinienes cos znalezc od 1500-1800.
          Ostatnio nawet widzialam takie ogloszenie.
          newyork.craigslist.org/
          wejdz sobie na te strone i poszperaj.
          Pozdrawiam
          T

mickey.mouse napisał:

> No wlasnie, ile przecietnie kosztuje rent 1 br na Manthatanie ?
        • jot-23 Re: Nowy Jork i Filadelfia 16.10.03, 15:40
          mickey.mouse napisał:

> No wlasnie, ile przecietnie kosztuje rent 1 br na Manthatanie ?

"zalezy" :) ... na pewno znajdziesz cos dobrego w granicach 2000-2500. Kolo
          mnie 90 West St. (to jest downtown) otwiera sie nowy (odremontowany)budynek,
          studio z dobrym view kosztuje jakies $1600, ale daja na zachete 2 miesiace za
          darmo.
    • philusa The same shit 16.10.03, 23:35
      pomysl o Bostonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka