Dodaj do ulubionych

Indyk - Wasze przepisy

23.11.03, 23:50
Jako ze pora odpowiednia moze podzielimy sie swoimi sprawdzonymi przepisami
na pysznego indyka...
Aby indyk byl soczysty,zawsze go obkladamy plasterkami boczku i
pieczemy w specjalnym worku a nadzienie oczywiscie robimy swoje z
warzyw,przysmazanej cebulki i pieczarek...
Pycha :-))
I oczywiscie do tego czerwone ziemniaczki, biale wino.. :-))
PS. Wlasnie wczoraj kolega nam przyniosl pyszne slowackie biale winko, juz
wypilismy .. a szkoda bo byloby perfekt do czwartkowego obiadu. Dla
wtajemniczonych podaje nazwe: Tramin Cerveny (dry).Tutaj w Stanach niestety
nie dostepne, ale jest tu taki wybor ze raczej wydaje mi sie ze nie bedzie
problemu z zamiana na inne.. :-)))

Obserwuj wątek
    • cmok_wawelski Re: Indyk - Po indiańsku czyli hindusku 24.11.03, 00:40
      www.cuisinecuisine.com/TandooriTurkey.htm
      recipes.eatturkey.com/recipe.asp?R=1534
      www.astro.wisc.edu/~mukluk/tandoori.html

A kto je czosnek ten żyje długo
      www.npr.org/display_pages/features/feature_1517574.html
      • jaga_nj Re: Indyk - Po indiańsku czyli hindusku 24.11.03, 01:30
        Ja indora nacieram wegeta, obkladam wiorkami masla i tak pol kosteczki wrzucam
        do srodka, polewam italian dressing i tak zostawiam na pare godzin. Przed
        wlozeniem do pieca podlewam go woda. Nie pieke go w worku tylko najpierw na
        duzym gazie zeby sie zarumienil i co 15 minut go polewam, pozniej zmniejszam
        gaz i tez oczywiscie polewam co jakis czas. Do tego musza byc slodkie
        ziemniaki, zurawiny i obowiazkowo fasolka szparagowa. Jeszcze nigdy nie
        wyszedl mi suchy, wszyscy zawsze chwala, ze pyszny. Mnie najlepiej smakuje na
        drugi dzien. Pozdrowienia:)))))
        • aneta05 Re: Indyk - Po indiańsku czyli hindusku 24.11.03, 01:52
          Bozenko,
          Zasugeruje tesciowej ten boczek...bo u nas to tradycyjnie ptak na ruszt i
          opieka sie pol godziny na 1 funt. Generalnie zawsze wychodzi soczysty i
          przepyszny. Do tego mamy nadzienie z orzechami i biale winko i obiad taki, ze
          paluszki lizac.
          • cmok_wawelski przepisy itd 24.11.03, 03:29
            www.cbsnews.com/stories/2003/11/21/sunday/main585001.shtml
            • bozena73 Re: przepisy itd 24.11.03, 15:44

A moze znacie przepis na jakas sprawdzona salatke ktora mozna by bylo podac do
              indyka?
              • ambernyc Re: przepisy itd 24.11.03, 15:50
                Niestety nie mam.
                Zawsze serwuje warzywa na cieplo, fasolke szparagowa i kukurydze.
                • bozena73 Re: przepisy itd 24.11.03, 16:01
                  Szkoda, bo po chcialam dac jakis ciekawy przepis dla mojego brata bo w tym
                  roku salatka ma byc jego debiutem kulinarnym. Prosil mnie abym tylko mu dala
                  szczegolowe instrukcje co do przepisu w ktorym sklepie ma kupic potrzebne
                  skladniki zaczynajac od tarki do szatkowania warzyw... :-)))
                  Prowadzac kawalerskie zycie jego kuchenne naczynia zaczynaja sie i koncza na
                  czajniku wiec pomyslalam sobie ze czas to zmienic, tym bardziej ze widze ze
                  chlop ma ukryty kulinarny talent :-))))
                  • ewka660 Re: przepisy itd 24.11.03, 17:00
                    Bozenko-
                    O, jezeli masz przystojnego brata to moze ja moglabym udzielic mu lekcji
                    gotowania??
                    Jestem w tym nawet niezla, tzn. w gotowaniu, nie wiem jak z udzielaniem
                    lekcji..
                    • bozena73 Re: przepisy itd 24.11.03, 17:40

Ewo- przekazalam Twoja oferte dla mojego brata, bardzo go ucieszyla ta
                      propozycja, moze polaczycie przyjemne z pozytecznym.. oczywiscie mam na mysli
                      nauke jedzonka a pozniej o probowaniu tych smakowitosci :-)))
    • ambernyc Re: Indyk - Wasze przepisy 24.11.03, 16:19
      Bozenko,
      Sprobuj jeszcze zamiescic post na forum 30stek.
      Doris-ek ma super przepisy...
    • ewka660 Re: Indyk - Wasze przepisy 25.11.03, 22:14
      Bozenko, jest taka strona internetowa gdzie podaja wszystkie pyszne przepisy
      na indyczka:
      www.holidays.net/thanksgiving/recipes.htmSmacznego.
      Ja bede spedzac Indyka z kotem i z kolezanka, pewnie pojdziemy do restauracji
      (bez kota oczywiscie) i sie napijemy z tej zalosci i bezsensu zycia.
      • tizedik Re: Indyk - Wasze przepisy 25.11.03, 22:58
        Ewaka, no normalnie rece opadaja, jak sie czyta to, co napisalas. Tylko czekac,
        az sie cmok na tym wyzyje:-(
        Wprawdzie zycie z zalozenia jest bezsensowne, bo przeciez wiadomo, ze zle sie
        konczy..;-) Ale to jeszcze nie powod, zeby na nie bezustannie narzekac. Tak
        samo nie jest powodem do uzalania sie nad soba brak faceta. Nie ma - to bedzie,
        jest - to go nie bedzie! Ot co!
        A jak tak bardzo brakuje ci meskiego towarzystwa, to go sobie poszukaj! Rusz
        sie! Jakies rady dla ciebie w tej "skomplikowanej" materii juz tutaj czytalam,
        wiec nie bede za innymi powtarzac.
        Tymczasem masz kota, kolezanke, przez jakis czas bedzie z wami indyk - to chyba
        nie tak calkiem zle, co? A moze jeszcze w tej restauracji jakis sensowny facet
        sie trafi? No pomysl, moze tak bedzie. A moze nie. No i co, to nie taki znowu
        wielki powod do zalu.
        Pomysl tez sobie, przy okazji tego swieta, ze moze masz tez za co dziekowac...
        • malexa Tizedik Boski jest Twoj post :))))) 25.11.03, 23:03
          Tymczasem masz kota, kolezanke, przez jakis czas bedzie z wami indyk - to chyba
          nie tak calkiem zle, co?

Usmialam sie do bolu
          Dzieki!
          Malexa
          • jaga_nj Re: Tizedik Boski jest Twoj post :))))) 25.11.03, 23:23
            Oj, biedny ten indyk, on naprawde ma powod do zmartwien:))))))))
        • ewka660 Re: Indyk - Wasze przepisy 26.11.03, 03:27
          A moze po prostu mam ostatnio ciezki okres i te forum to traktuje jako cos co
          mi pomaga przetrwac ten koszmar, czasami lepiej sie wyzalic ludziom obcym niz
          bliskim. Moze po prostu ciagle nie moge zapomniec swojego faceta z ktorym
          bylam kilka lat i moze akurat sobie nie radze z ta rozlaka. A ostatnio
          postanowilam ze musze poczekac az mi on calkowicie wywietrzeje bo to nie ma
          sensu abym sie spotykala z kims i ciagle robila porownanie z innymi i nazywala
          ich Robertem. Dlatego mozesz sie smiac, i zgrywac ze mnie, ale nie jestem
          jakas niewyzyta nimfomanka, wrecz przeciwnie zyc bez faceta spokojnie moge.
          Mam duze powodzenie u plci przeciwnej i to nie ja ich szukam to oni mi spokoju
          nie daja. Ale obojetne jest dla mnie to, wierze tez ze ktorego dnia spotkam
          tego swego, ale narazie poczekam i szukac nie bede.
          Dziekuje za "zyczliwe" rady i zycze smacznego Indyka.
          Ewa
          • tizedik Re: Indyk - Wasze przepisy 26.11.03, 17:03
            Ewka, ja sie wcale z ciebie nie nasmiewam!
            Ja ci usiluje pokazac, ze nie masz wcale powodow do uzalania sie nad soba. Na
            jednym facecie swiat sie nie konczy! Ciesz sie tym, co masz i szukaj czegos
            nowego, przy czym wcale nie musi to byc facet, to moze byc jakies absorbujace,
            a fajne zajecie. Za tym sie rozgladnij. I poszukaj pozytywow w tym co masz,
            zamiast ogladac sie do tylu i - bo i po co - uzalac sie nad soba.

Przy okazji twojego ostatniego wpisu mam mala, malutka uwage; to nie ja o
            tobie napisalam per: niewyzyta nimfomanka. To juz naprawde zbyt daleko
            posunieta interpretacja mojego postu. Tym bardziej, ze osobiscie wcale nie
            uwazam, zeby mezczyzni, nawet mezczyzni naszego zycia, tylko taka role przy
            nas spelniali ;-)
            • jaga_nj Re: Indyk - Wasze przepisy 26.11.03, 18:17
              Ewciu, glowa do gory, przeciez to wszystko zarty. Mnie pogoda ducha pozwala
              przetrwac trudne chwile i naprawde mysle, ze post tizedika mial to na celu. A
              co do milosci to znajdziesz i napewno w najmniej spodziewanym momencie.
              Pozdrowienia:)))))
    • jo210 Re: Indyk - Wasze przepisy 26.11.03, 20:24
      mial byc przepis na indyka, a wyszedl przepis na...zycie
      milego swietowania wszystkim
      • bozena73 Re: Indyk - Wasze przepisy 26.11.03, 20:32

To dobrze bo wyszly nam dwa przepisy na raz..to niesamowite na jakie tory
        czasami te watki wchodza.. :-))
        • cmok_wawelski Chyba nadeszła pora, żebym i ja dorzucił swoje 3 & cent; 26.11.03, 21:04
          tizedik napisała:

> Ewaka, no normalnie rece opadaja, jak sie czyta to, co napisalas. Tylko
          czekac,
          >
          > az sie cmok na tym wyzyje:-(
          > Wprawdzie zycie z zalozenia jest bezsensowne, bo przeciez wiadomo, ze zle
          sie
          > konczy..;-) Ale to jeszcze nie powod, zeby na nie bezustannie narzekac. Tak
          > samo nie jest powodem do uzalania sie nad soba brak faceta.

Zwięźle i w punktach:

1. Wyobrażam sobie, że brak faceta może być równie dotkliwy jak brak kobiety.
          Brak obiety doprowadziłby mnie do rozpaczy. W rozpaczy można popełnić głupstwa
          lub gorzej.

2. Dlaczego cmok miałby się wyżywać na leżącej a w każdym razie skulonej. Cmok
          nie lubi chamstwa ("no i jak to się Jasiu pisze?") i głupoty.
          Jak nie lubi - to tępi jak chwasty w ogródku motyczką.
          Panienka pijąca z kotem nie podpada pod żadne z tych dwóch. Osobiście nie
          przepadam za kotami ale to nie jest wina kotów. Papug w klatkach też nie lubię
          ale akwarium mam.

Mam tez przy tak "światecznej" okazji pytanie ni z gruchy ni z pietruchy:
          Jaką bajkę (bajki) lubicie?
          Mój NUMBER ONE, NUMERO UNO itd: to "Bugs Life". Mogę to oglądać jeszcze kilka
          razy a już kilka oglądałem. Szczególnie podoba mi się Hoper z bratem.
          www.epilog.de/Film/Bm_Bz/_Bilder/Bugs_Life_USA_1999_B03.jpg
          home.12move.nl/~se037389/grafisch/achtergrondjesshrek/bugslife1.jpg
          www.3dconcept.ch/artikel/tbuffer/foreground.jpg
          • tizedik Re: Chyba nadeszła pora, żebym i ja dorzucił swoj 27.11.03, 00:04
            Cmoku,
            - po pierwsze (primo) i "wezykiem Jasiu, wezykiem" - zycie to nie je(st) bajka!
            - po drugie (primo, a nawet secundo) - odezwales sie jak facet, no ale czegos
            innego raczej nie mozna sie bylo po tobie spodziewac ;-)))))))))))))))

Moim zdaniem w tej sprawie bardziej istotny jest fakt zycia z partnerem albo
            bez niego (i przykrego faktu rozstania z nim), a nie z facetem (kobieta) lub
            bez. Owszem, dales juz wczesniej wyraz swoim pogladom na zycie z seksem albo
            bez niego. Typowo meskim pogladom. Jednak poza "ta" jedna drobna roznica miedzy
            mezczyzna a kobieta, sa tez inne. Do innych zaliczam potwierdzony przez samo
            zycie fakt, ze to mezczyznom do ich bycia z kobieta wystarcza seks, kobiety od
            mezczyzn oczekuja wiecej.

Wszystkim zycze - smacznego indyka :-)
            • cmok_wawelski Mój 4-ty cent i co mnie poruszyło do głębi. 27.11.03, 00:45
              No i bardzo ładnie P. tizedik (no a w ogóle o co to za nik?) tylko, że chyba
              ociupinkę nie na temat.

Śpieszę więc usłużnie z wyjaśnieniem:

Jestem daleki jak stąd do Rumunii albo i dalej od sprowadzania życia z kobietą
              do seksu.
              Owszem seks... itd. A żeby seks po iluśtam latach był jednak conajmniej taki
              sam jak na początku trzeba się więcej postarać we wszystkim innym o co nie
              trzeba się być może było starać wtedy. Wtedy wystarczyło przelecieć się (;-))
              do Indii czy gdzieś.

Ale z kolei żeby mieć sam goły seks nie trzeba zaraz całego browaru kupować
              czy jaktam to powiedzenie leci.

Weźmy n.p. takie żarełko. Albo wspolne inne rzeczy. No i seks. Albo dzieci.
              Albo wyjazdy, albo kogoś do podstawienia do drugiej f-my. Itp ważne w życiu
              sprawy. Kotem nie obskoczy, choć koty z zadowolenia też ładnie mruczą bydlątka
              jedne puszyste i lizane.

Ja tylko napisałem, że tak jak kobiecie bez (podkreślam) ODPOWIEDNIEGO faceta
              może być smutno tak i na odwrót nawzajem zapewne. Są to tzw w
              matematyce "relacje przechodnie". Czasem pewnie lepiej bez niż z oborantem
              jakimś. Czego nikomu nie życząc idę świętować początek rocznicy rzezi najpierw
              Indyków a potem Indian.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka