Dodaj do ulubionych

pisanie tekstów na strony internetowe

29.03.11, 23:29
W którymś z wątków na tym forum, Ktoś poleca stronę zlecenia przez net. Zajrzałam na tą stronę i znalazłam kilka ogłoszeń odnośnie pisania tekstów, o tematyce którą znam, i którą się interesuję, na strony internetowe i blogi.
Zastanawiają mnie jednak następujące kwestie:
- w jaki sposób można zweryfikować uczciwość zleceniodawcy,
- jakie są stawki za pisanie tego rodzaju tekstów. Odpowiadając na ogłoszenie trzeba podać swoją stawkę. Ja oczywiście wiem, jaka stawka by mnie satysfakcjonowała, ale obawiam się, że może ona odbiegać zupełnie od realnych stawek za tego rodzaju teksty.
Obserwuj wątek
    • tony333 Re: pisanie tekstów na strony internetowe 30.03.11, 10:07
      Ja pisałem o tej stronie. Kwestie tych tekstów są dobrze mi znane. Odpowiedź może być dla Ciebie i innych osób, które piszą, druzgocąca, nie wińcie posłańca za złe wieści.

Otóż, jeśli nie zaznaczono inaczej, chodzi o teksty pozycjonujące. Takie teksty muszą być unikalne w skali internetu, stąd na nie (duży) popyt. Nie mogą być językowym bełkotem, ale też nikt nie spodziewa się, aby te teksty miały prawdziwą, merytoryczną wartość. Chodzi o to, aby używać w nich słów kluczowych, a czy autor ma w temacie rzetelną wiedzę, czy operuje jedynie ogólnikami, znaczenia większego dla zleceniodawców nie ma. Jednostką rozliczeniową jest najczęściej tekst o wielkości około tysiąca znaków.

Stawkę zaniżyli licealiści i aktualnie wynosi ona około 2 zł za jeden tekst z tysiącem znaków. Sprawni "pisacze" potrafią "trzasnąć" 10 takich tekstów na godzinę.

Należy pamiętać, iż te teksty nie są pisane, aby czytali je ludzie, tylko aby czytało je Google i dzięki nim pozycjonowało strony. Takie czasy, podejrzewam, że za kilka lat Google nauczy się ignorować takie bezwartościowe teksty. Wtedy w tego typu zleceniach wiedza będzie odgrywała rolę pierwszorzędną. Tymczasem prawdziwa wartość merytoryczna tego typu tekstów dziś nie jest dla zleceniodawców ważna, byleby nie było kardynalnych byków językowych i byle padały słowa kluczowe w odpowiednim zagęszczeniu.
      • jacek1f kurde.... ale czasy:-) ciekawe:-) Druzgocace, to 30.03.11, 11:23
        jest dla tych, ktorzy zbyt ufaja tresciom w sieci rozniastym i nie odrozniaja zrodlowania....
        Bardzo ciekawe, bardzo. Czasy.

:-)
      • nomina Re: pisanie tekstów na strony internetowe 01.04.11, 01:10
        A druga połowa to jest pisanie postów kryptoreklamowych na forach :). 100 zł za 100 postów, tak średnio, bywa taniej.

Tony, a tak z ciekawości - przy takim zagęszczeniu "precli na zlecenie" Google jeszcze się tego trzyma? Jakaś "zmiana algorytmu" się nie szykuje :)?
        • tony333 Re: pisanie tekstów na strony internetowe 01.04.11, 13:33
          Zmiana algorytmu Google, o której piszesz, miała miejsce 25 lutego i dotyczyła USA, gdy tam się sprawdzi, rozpowszechni się to na cały świat (nie wiadomo kiedy). Więcej: waldek-myst.blog.onet.pl/2,ID423099588,index.html (konkrety na końcu tekstu).

Natomiast sprawa nie jest prosta, bo niby jak Google ma odróżnić taki "preclowy" tekst od pełnoprawnego? Precle udają blogi, a na prawdziwych blogach jest wiele wpisów w różnych sprawach. Nie można też tak po prostu użyć metody z powyższego linka, że gdy ktoś użyje sformułowania "białe szaleństwo" przy okazji pisania o nartach, to cały tekst jest automatycznie dyskwalifikowany przez Google.

Słowo "inteligencja" od pewnego czasu jest szmacone w reklamach i opisach nowinek technicznych, gdzie prawie każda nowa funkcja, nawet podstawowa, nazywana jest "inteligentną". Dlatego tego słowa nie lubię. Zmierzam do tego, że do odróżniania tekstów śmieciowych od wartościowych będzie potrzebna chyba sztuczna inteligencja, ale taka prawdziwa, nie z technologicznych nowinek. Czyli samouczący się algorytm analizujący teksty, działający na podobnej zasadzie jak zaawansowane filtry antyspamowe czy chociażby system rozpoznawania obrazu, wykorzystany m.in. w aucie Google, które samo jeździ bez kierowcy, sterowane autonomiczną jednostką komputerową, po publicznych drogach w USA (aktualnie jeździ pod zdalnym nadzorem naukowców).

Sygnalizowałem to już wcześniej - gdy Google (albo jego następca) nauczy się rozróżniania jakości tekstów, pozycjonerzy będą zmuszeni do zamawiania prawdziwie wartościowych treści, za których pisanie będą płacili, a które będzie można przeczytać za darmo. Wtedy będzie to korzystne dla wszystkich :)
    • enever Re: pisanie tekstów na strony internetowe 30.03.11, 12:30
      nie wszystkie oferty dotyczą pozycjonowania. poza pisaniem tzw. "precli", jest też sporo ofert na teksty bardziej wartościowe. standardowa stawka 10 zł za 1000 znaków ze spacjami. uczciwość zleceniodawcy można sprawdzić na podstawie komentarzy - system podobny jak na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka