Dodaj do ulubionych

stany zapalne:/

24.07.05, 13:30
Witam Was!
chcialbym zapytac sie was jak radzicie sobie z wrastajacymi wlosami, a co
gorsza koszmarnymi stanami zapalnymi wokól mieszków wlosowych. Niby woskuje
czy dpiluje nogi od 10 lat i wiem, ze przede wszystkim trzeba masowac nogi
ostrymi gabkami, stosowac peeling caly czas, ale jak juz sie pojewiaja te
stany zapalne, czesto ropne, to juz tylko leje nogi spirytusem:/ skora przez
to wyglada okropnie, a sam spirytus nie leczy przeciez tylko dezynfekuje,
wiec to nie jest to co powinnam robic z tym problemem.Najgorsze jest to, ze
jest lato i jakby nie bylo przydaloby sie jednak ubrac nos lzejszego: cociaz
rybaczki, czy spodniczke taka zakrywajaca 3/4. Znacie jakie[ kremy, czy
masci, leczace takie stany zapalne lub podraznienia? prosze piiiiszcie :)
Obserwuj wątek
    • pauli23 Re: stany zapalne:/ 24.07.05, 18:17
      Witaj:-)
      ech, skądś znam ten problem... Wątpię, czy spodoba Ci się moja rada.. no ale i
      tak napiszę:-).
      Z tego wlaśnie powodu - przeszłam całkowicie na szare mydło, myję się wyłącznie
      takim. Tzn nie używam wcale takiego białego, pachnącego - bo zauważyłam, ze po
      takim jest gorzej. A to szare ponoć wpływa nawet leczniczo na skórę - w
      szpitalach właśnie takiego używają na różne skórne problemy (moja mama pracowała
      na dermatologii:-). To oczywiście nie sprawi ze problem zniknie, ale powinno
      trochę go zmniejszyć....
      A na stany zapalne niezły jest Acnosan - tyle ze to na recepte jest.. I
      przeczytałam wlaśnie dzisiaj, ze dobrze też działa przecieranie takich krostek
      przeciętym na pół ząbkiem czosnku. Jeszcze tego nie wypróbowalam, ale mam zamiar.
      A, i dermatolog zawsze zalecała wynoszenie takich nóg jak najwięcej na słońce.
      Wiem - błędne koło - ale jeśli mozesz znaleźć jakieś ustronne miejsce na
      opalanie (działka, balkon?) - to też dobrze zrobi...
      pozdrawiam ciepło z nadzieją, ze choć troszkę pomogłam...:-)
      ale moze ktoś ma inne, lepsze sposoby???
      paulina
      • vipmadlen Re: stany zapalne:/ 25.07.05, 22:20
        Slicznie Ci dziekuje za rady:) od dzis myje, zwlaszcza nogi tylko szarym
        mydlem:)jakos nie wpadlam na to wczesniej a przeciez moczy sie np. ropiejace i
        slimaczace rany w takim mydle. Nie wiem jak dziekowac za nazwe tego kremu
        Acnosan, bo nie wiedzialam czym leczyc,poza spirytusem, rany juz istniejace.
        Jakbys jeszcze kiedys wiedziala o jakims kremie to prosze Cie pisz:) Nie wiem
        czy to prawda ale cos slyszalam ze mozna stosowac na takie stany zapalne
        Alantan.Ale nie wiem czy chodzi o krem czy o masc a jeszcze jest cos takiego
        jak Alantan Plus. eehh chyba nie radze sobie jus z tym :)
        pozdrawiam :)
        • pauli23 Re: stany zapalne:/ 28.07.05, 00:05
          Cześć:-)
          nie ma za co - ciesze sie, ze moja długoletnia praktyka w tym zakresie moze Ci
          się na coś przydać...:-) Niestety, jeśli chodzi o krem, to raczej nie pomogę....
          acnosan to jest płyn, na spirytusie chyba, tyle ze z antybiotykiem i dlatego
          leczy i ladnie osusza, mam nadzieję, ze szybko Ci pomoże:-). I do tego miałam
          taką maść robioną, też tylko na receptę, skład: kwas borny i euceryna.. ale to
          akurat średnio pomagało, za to dużo ciaprania było, bo to bardzo tłuste jest.
          A byłaś u dermatologa? moze to najlepsze rozwiazanie..? wiem, to jest spora
          bariera pokazać nogi w takim stanie, ale oni i tak już niejedno widzieli.
          Trzymaj się ciepło, pozdrawiam:-)
          paulina
          • vipmadlen Re: stany zapalne:/ 30.07.05, 18:02
            Hej Pauli :) muszie zapytac sie Ciebie o jeszcze jedna rzecz:) jak radzisz
            sobie o okropnymi czerwonymi chrostami po woskowaniu czy depilacji. Ja czasem
            to mam az cale nogi opuchniete od tego i zimna woda pomaga tak srednio.
            Ostatnio przez przypadek odkrylam Alantan Plus balsam do ciala w
            piance.Kosztuje ok 9 zlotych i jest przeznaczony przede wszystkim po kapielach
            slonecznych, solariach no i wlasnie po depilacji. Jakbys cos innego stosowala
            to prosze napisz :)
            pozdrawiam
            • joanna.c Re: stany zapalne:/ 01.08.05, 16:28
              Na tym forum kiedyś znalazłam informację,że w aptece jest w saszetkach maść
              TRIBIOTIC [maśc o działaniu antybakteryjnym]. Rzeczywiście trochę pomaga.
              Moja siostra [mamy rodzinny problem futrzasty] po każdym goleniu nóg podkrada
              mężowi wodę po goleniu i mówi,że to najlepsze co może być :) Zreszta mąż nie
              zauważa, bo sam nosi brodę i uzywa rzadko:))))))))))))))))
              Pozdrawiam
            • pauli23 Re: stany zapalne:/ 02.08.05, 23:31
              Witaj:-))
              przepraszam, ze odpowiedź z takim opóźnieniem - nie miałam ostatnio netu... a
              jutro wyjeżdzam na jakiś czas, więc przepraszam też z góry za ewentualne kolejne
              opóźnienie;-)))
              Hmm.. pytasz o te czerwone plamki na nogach.. wiesz, właściwie nie mam już z tym
              większego problemu - tzn przez pierwsze pare miesięcy depilowania kropki
              utrzymywały się rpzez pare, lub więcej dni - ale teraz w miarę szybko bledną,
              chyba się skóra przyzwyczaiła. I też działam na to tylko zimną wodą, i przez ok
              24 godziny staram sie nie kłaść na to żadnego kremu, żadnego spirytusu (to
              pogarszało sprawę) - zostawiam je samym sobie, i tak jest chyba najlepiej...
              Plus oczywiście standardowo - szare mydełko:-)
              Ale moze ten alantan to jest dobry pomysł? jak działa on na Ciebie?
              trzymaj się ciepło, pozdrawiam:-)
              paulina
    • bzzzk Re: stany zapalne:/ 01.08.05, 22:42
      też mam straszne problemy z wrastającymi włosami. jak nie przyuważę od razu i
      nie wydłubię, to zaczyna on sobie rosnąć pod skórą, często go dostrzegę, jak ma
      już jakiś centymetr i wtedy ciężko się go pozbyć, po dłubaniu igłą, mam ślady:/
      a na ogół wrastają tak jakoś wgłąb, że robi się stan zapalny i też zdarza mi
      się wyciągnąć takiego centymetrowego albo i dwu... i te ciągłe ropne krosty...
      i przebarwienia po nich... i dotyczy to tylko łydek- depiluję jeszcze uda,
      bikini, pachy, ręce, brzuch- tam nie mam takich problemów, dosłownie
      pojedyńcze. czy któraś z Was ma tak, jak ja? nie chodzę latem w spódnicach, bo
      mam całe łydki w widocznych, sporych przebarwieniach, czy jest na to jakiś
      sposób? niby jak je opalę, to będą mniej widoczne, ale z kolei opalane
      przebrawienia robią się mocniejsze, już nie wiem co zrobić... od 7 lat depiluję
      nogi depilatorem lub woskiem, nie mogę golić, bo musiałabym to robić ze 2 razy
      dziennie, poza tym od tego strasznie mnie swędzą i pieką nogi... ostatnio
      kosmetyczka poradziła mi, żebym na jakiś czas przestała wyrywać, a zaczęła
      golić, bo włosy są za słabe (no nie wiem;), żeby przebić się i wrastają, a poza
      tym kazała smarować kremem SVR Xerial lub czymś innym (już nie pamiętam co to
      było) o podobnym działaniu. i ograniczyć peelingi mechaniczne, bo to ponoć
      wpływa na szybsze odnawianie się naskórka i tym bardziej będą wrastały. stosuję
      się do tych zaleceń od jakichś 2 tygodni, szlag mnie trafia, bo od tego golenia
      drapię się bez przerwy, włosy wrastają nadal, może mniej trochę, ale za to jak
      to po goleniu są strasznie twarde i ponieważ cebulki mam czarne, to nawet zaraz
      po ogoleniu mam czarne kropki:/ + przebarwienia fatalnie to wygląda... nie wiem
      co zrobić, lubię spodnie i długie spódnice, ale czasem chętnie założyłabym coś
      krótszego... myślicie, że powinnam dalej mordować się z tym goleniem? a jak
      złagodzić to swędzenie? a szare mydło też kupię:)
      pozdrawiam
      • portret.doriana.graya Re: stany zapalne:/ 02.08.05, 10:47
        Ja nawet nie eksperymentowałam z próboą depilacji nóg - widziałam nogi mojej
        siostry po takich eksperymentach. Ddepiluje ręce, bo na nich mi aż tak włosy
        nie wrasatają, ale i tak dorobiłam się paru blizn. Gorzej, ze na brodzie mam to
        samo, a tego niczym nie zakryję a golić przecież nie będę.
        Myślę, że powinnaś nadal katować sie tym goleniem, i w apteca albo w dobrym
        skepie kosmetycznym popytać o jakiś środek łagodzący swędzenie.
      • panienka22 Re: stany zapalne:/ 02.08.05, 18:41
        Bzzzk
        Ja mam podobną sytuację. Przez około 7 lat do depilacji nóg używałam
        depilatora. Od jakiegoś miesiąca nogi - łydki, znów golę maszynką, bo po dep.
        włoski zaczeły mi potwornie wrastać :(( Dlatego przerzuciłam się na maszynkę,
        niestety muszę je wtedy częściej golić. Po depilatorze miałam więcej spokoju.
        Też słyszałam tą "poradę" że włoski są bardzo osłabione i to jest powodem ich
        wrastania... Stąd powróciłam do maszynki.

Niestety nie umiem Ci poradzić co na swędzienie itp. Najlepiej popytaj w
        aptece.

PS: Mnie skóra po maszynce też czasami swędzi, wiec świeżo po depilacji smaruje
        skórę oliwką, mi to pomaga, ale każdy organizm jest inny...

Pozdrawiam :)
    • grinje Re: stany zapalne:/ 03.08.05, 00:25
      hej dziewczęta!
      oj tak, stany zapalne- też to skądś znam;-)
      ale mam też dobry sposób- miejsca te smaruję kremem Penaten...właściwie ten
      specyfik znany już w mojej rodzinie od lat jest codziennym elementem mojej
      toalety- że się tak wyrażę ;-) Szczególnie dobrze działa na moją zmasakrowaną
      brodę- wieczorem wyrywam co tam wyrasta, smaruje na noc dużą ilością Penatenu i
      rano przeważnie nie mam żadnych zaczerwień, a i chrostki i inne skutki
      "drapieżnej depilacji" są u mnie mniejsze. Można go kupić normalnie w aptekach,
      więc polecam!
      • bzzzk Re: stany zapalne:/ 08.08.05, 13:11
        dzięki Dziewczyny za rady, wysmarowałam dziś nogi oliwką i jest nieźle:) może
        faktycznie spróbuję też kremu dla dzieci... Penaten pamiętam, jeszcze z mojego
        dzieciństwa;)
        a czy próbowałyście chemicznego kremu do depilacji? czy rzeczywiście odrosną
        choć odrobinę wolniej niż po goleniu? a może skóra też nie będzie tak
        podrażniona? mama kupiła Veet do bikini, ale nie użyła, może spróbuję:) uczuleń
        na ogół nie mam, a to do bikini, więc powinno być łagodne, może będzie to
        lepsze wyjście, niż golenie...
        pzdr.
        • biedrona_90 Re: stany zapalne:/ 09.08.05, 11:32
          Ja zawsze po depilacji biorę chłodny prysznic i używam specjalnego balsamu do
          ciała, który łagodzi podrażnienia po depilacji i zarazem opóźnia odrastanie
          włosków. A poza tym codziennie wieczorem gdy biorę prysznic, masuję całe ciało
          szorstką rękawicą, a 2 razy w tygodniu robię peeling całego ciała. Dzięki temu
          udaje mi się uniknąć stanów zapalnych, a czerwone kropeczki powstające po
          depilacji znikają już po kilku godzinach :)
          • bzzzk Re: stany zapalne:/ 09.08.05, 20:22
            oj, ale Ci zazdroszczę... też tak zawsze robiłam, chłodny prysznic, balsam po
            depilacji bądź talk, codziennie rękawica do masażu, peeling 1-3 razy w
            tygodniu. i na nic:( widać taką już mam skłonność do tego wrastania i
            wyprysków... posmarowałam się oliwką, swędzenie przeszło, ale za to wyskoczyły
            mi ropne krostki;) oszaleć można.
            pozdrawiam
    • kana24 Re: stany zapalne:/ 23.09.05, 21:20
      Witam.
      Można kupić w dobrych sklepach z kosmetykami balsamy po depilacji-nawet
      najprostszy już firmy Soraya....oczywiście można kupić droższe,być może
      lepsze,które mają , jak zapewnia producent,łagodzić,ale nie powinno się zaraz
      tego zmywać....tylko dobrze jest pozostawić to przez dzień....,no i rzecz
      podstawowa , depilację rozpocząć na oczyszczonych nogach,niczym nie
      nakremowanych....,podobno dobrze łagodzi też oliwka rumiankowa zaraz po depilacji...
      A wrastające włoski,to chyba oprócz pilingu i zdezynfekowanej igiełki to chyba
      nic nie ma :-) niestety....
    • bzzzk :) 06.11.05, 12:38
      no i znalazłam wreszcie sposób!:)))) depilacja cukrowa. naprawdę pozbyłam się
      problemu wrastających włosków, może dlatego że tym się wyrywa nie 'pod włos'
      tylko 'z włosem' i wszystko ładnie wychodzi, czarnych kropek też jest mniej.
      dla mnie to odkrycie, robiłam u kosmetyczki, ale samemu też ponoć można w domu,
      tyle że mnie na razie nie wychodzi;) ale mam nadzieję, że da się coś
      wykombinować, bo w salonie to trochę drogo wychodzi... myślę, że jeśli ktoś do
      tej pory nie mógł znaleźć idealnej metody, to warto spróbować tej:)
      pozdrawiam
      • sepiolka Re: :) 08.11.05, 12:15
        Cześć Dziewczyny!
        Niestety znam ten problem aż za dobrze. Golenie też odpada, bo wokół tych
        twardych jak dwudniowy zarost bruneta :P włosków robią mi się zapalenia mieszków
        włosowych bez wrastania. To ja już wolę z wrastaniem, ale bez kłucia. Veet Duo
        Bikini jest dobry. Może skóra nie jest po takim zabiegu idealnie gładka (u mnie
        i po goleniu nie jest), ale nie kłuje! i włosy nie wrastają! Może to, że nie
        kłuje i nie robią się krosty to zasługa kremu po depilacji dołożonego do
        opakowania. Kupiłam kiedyś krem z Joanny, ale kłuło jak po goleniu i jeszcze
        poparzyłam skórę.
        Najgorzej jest u mnie z łydkami.:( Wyglądają jakbym miała trąd.:| Teraz jest
        trochę lepiej, bo używam Kalo przeciwko porostowi włosów. Może niekoniecznie
        jest ich mniej, ale są jaśniejsze i efekt trądu przechodzi w efekt ospy.:/
        Depiluję albo woskiem, albo depilatorem. Pod pachami golę i nie mam takiego
        problemu. Ręce mam jak małpa i znając problemy depilacyjne postanowiłam nadal
        mieć ręce jak małpa. Nie będę ich depilować.
        Na twarzy też nie wyrywam ani nie golę. Uzywam rozjaśniacza Sally Hansen Creme
        Hair Bleach. Jest bardzo wydajny. Opakowanie starcza na wieeele miesięcy, mimo
        że zabieg rozjaśniania trzeba dość często powtarzać. Latem rozjasniam też brzuch
        (wyrywam tylko pod pępkiem) i ręce. Ech... Ciężkie życie.;)
        Po powyższym wpisie mam ochotę wypróbować tej depilacji cukrowej. Czy mogłabyś
        podać cenę zabiegu w gabinecie kosmetycznym? Albo czy ktoś zna domowy sposób na
        tę paćkę, która się wyrywa włosy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka