anka2313 24.02.07, 23:05 Hej Kobitki!!mam pytanie ile z Was ma hirsutyzm jako objaw pco?Duzo jes kobietek majacych samo zbedne owlosienie bez pcos? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zanilk Re: pcos 25.02.07, 10:37 Sądzę, że większość ma również pcos, przynajmniej tak wnioskuję po wpisach. Osobiście mam na razie jedynie wstępne rozpoznanie, ale również w tym rozpoznaniu mam pcos. Odpowiedz Link
pluszaczka Re: pcos 05.03.07, 16:43 po czym stwierdza sie ze to pcos? sa jakies konkretne granice jakis hormononow, prolaktyny,a lbo cos innego? Odpowiedz Link
anka2313 Re: pcos 05.03.07, 16:58 Przy pco ma sie torbielkowate, pecherzykowate jajniki, w celu spr czy tak jest trzeba zrobic badanie usg. Zadko wystepuje owulacja. Odpowiedz Link
pluszaczka Re: pcos 05.03.07, 17:10 a jakies inne wyniki? tzn. badania? od jakiegos czasu mam bardzo nieregularne cykle, teraz nie mam od dwoch mies. zrobilabym jakies badanie na wlasna reke bo lekarzy mam juz dosc Odpowiedz Link
zanilk Re: pcos 05.03.07, 17:12 > a jakies inne wyniki? tzn. badania? Badania hormonów. Pluszaczko, może zamiast pytać o rzeczy, które były pisane sto razy sięgniesz do wyszukiwarki forum i odszukasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania? Normy hormonów podane są na karcie wyników badań. Odpowiedz Link
pluszaczka Re: pcos 05.03.07, 17:16 chyba wiesz jak ciezko jest tu cos znalezc... wiem ze normy podane sa na karcie badan, ale nie na kazdej poza tym nie wiem ktore badanie zrobic... co wskazuje na pcos? Odpowiedz Link
zanilk Re: pcos 05.03.07, 17:21 Jeśli nie ma wyników na karcie-google, szukaj i masz podane normy (zwrócić należy uwagę na jednostkę), ew. można pytać w miejscu, gdzie badanie było robione. Na pcos wskazuje przede wszystkim usg (padło to już), choć nie zawsze (czasem wyst. zaburzenie czynności jajników bez pęcherzyków), badania hormonalne-testosteron, prolaktyna, kortyzol, estradiol, androstendion... Co do szukania-dla chcącego nic trudnego. Osobiście zanim pytam, naprawdę nieźle się naszukam. To, co wiem nie jest w końcu wyssane z mlekiem matki, tylko zaczerpnięte właśnie z najrozmaitszych źródeł (do których dogrzebanie się zajęło mi naprawdę sporo czasu-stąd moje zdenerwowanie powielaniem naprawdę podstawowych pytań, których znalezienie to kwestia minuty). Odpowiedz Link
pluszaczka Re: pcos 05.03.07, 17:28 nie obraz sie ale albo nie rozumiesz o co ja pytam, albo slabo tych informacji szukalas... sprobuj mnie przekonac, ze poziom testosteronu wskazuje na pcos!!! pewnie ze przy pcos moze byc podwyzszony, ale moze tez byc podwyzszony przy innych chorobach Odpowiedz Link
zanilk Re: pcos 05.03.07, 17:33 Oczywiście, że może być podwyższony również przy innych chorobach. Ale napisałam Ci podstawowe badania jakie należy zrobić, by móc wysnuć pewne wnioski (wejdź nawet na forum o pcos, to znajdziesz informacje, że należy badać poziom hormonów). Poza tym jako osoba mająca zaburzenie czynności jajników sama miałam robione badania i mogę Ci powiedzieć, że nawet na podstawie usg nie dowiesz się czy masz pcos czy nie, a nie mozna zrobić jednego konkretnego badania, bo wówczas może być tak, że wyjdzie Ci masa różnych chorób (dlatego wyobraź sobie napisany został pewien podstawowy zestaw badań, który jak dla mnie możesz nawet zignorować-nie mój problem:) Odpowiedz Link
zanilk Ps 05.03.07, 17:38 Cytat: Badania stosowane dla rozpoznania zespołu PCO to: badanie ginekologiczne, laparoskopia (pelviskopia), a także badania laboratoryjne krwi (oznaczenie stężenia niektórych hormonów). Drobna uwaga: wcześniej zostało wspomniane, że podstawą jest badanie usg, które wykazuje pęcherzyki przy pcos. Polecam czytać uwazniej. Odpowiedz Link
26wiki Re: pcos 10.11.14, 12:20 zbędne owłosienie pomaga infoem. Stosuję go przy pcos. Poprawia też wygląd cery. Kupiłam bez recepty w aptece - infoem, jedna saszetka dziennie i po sprawie. Odpowiedz Link