IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 21:04
dziś przejezdżałem przez tymczasowy most na Kłodnicy w Makoszowach. Jesli
sprawdzą się prognozy to makoszowianie przygotowujcie się do powodzi!!! Juz
teraz woda sięga podstawy dopiero co usypanego podwyższenia wału. jeszcze metr
- półtorej i... strach pomyśleć. Nie zazdroszczę im.
Obserwuj wątek
    • kielonek-online Re: powódź? 15.05.10, 22:27
      To naprawdę dziwne, że nie zazdrościsz. Tutaj wszyscy, wszystkim,
      wszystkiego zazdroszczą.
      • chilli-and-vanilla Re: powódź? 16.05.10, 09:41
        ostrzegali że ma lać i lać ..... i końca nie widać. i że będzie zagrożenie
        powodziowe m.in. na Śląsku
    • Gość: pawel Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 16.05.10, 10:26
      a kto zapłaci odszkodowania za powódź ? Kopalnia .... gmina .....???
      • Gość: pomyśl Re: powódź? IP: *.debacom.pl 16.05.10, 14:06
        a czemu kopalnia ma niby zapłacić odszkodowania?
      • Gość: pawel Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 16.05.10, 15:24
        bo teren wsi jest niżej niż poziom Kłodnicy - wiec stało się to przez kopalnie
        • Gość: ja Re: powódź? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.10, 15:54
          dziś tam jechałem i wody faktycznie więcej. Drzewa które rosną po wewnętrznej
          stronie wału stoja już do połowy w wodzie!
          • kielonek-online Re: powódź? 16.05.10, 17:17
            Ruszajmy z pomocą!
            • Gość: mala Re: powódź? IP: *.83.230.50.16.debacom.pl.e-zabrze.pl 16.05.10, 21:21
              Co chwile jedzi straz pozarna w strone MAKOSZOW.Wie ktos cos wiecej?
              • kielonek-online Re: powódź? 16.05.10, 21:42
                Ja wiem. Samochody mają pomalowane na czerwono.
                • Gość: ja Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 16.05.10, 22:48
                  A ja właśnie dostałam wiadomość od męża z KWK że górnicy zostają
                  dłużej w pracy bo jadą z workami z piachem ratować Makoszowy czy
                  Paniówki przed zalaniem. , oby się udało! Szkoda tamtych ludzi, noc
                  mają z głowy a przecież większość rano miała normalnie jak po każdym
                  weekendzie iść do pracy. Nie chciałabym być w takim położeniu.
                  • Gość: ja2222 Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 01:20
                    masakra...
                    • Gość: m W 97' tez była powodz choc Sekuła ogłosił że nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 08:34
                      Jego zdaniem to było podtopienie choc ludzie mieli wody po strych, np.
                      w Konczycach! Moze ten gwiazdor raczy znow takie ciulstwo palnac?
                      • Gość: koba Re: W 97' tez była powodz choc Sekuła ogłosił że IP: 81.219.228.* 17.05.10, 08:46
                        prawda jest taka że rozwiązania na przyszłość są dwa: albo wały będzie się
                        podwyższać do niebotycznych wysokości ( ale co to da), albo makoszowy trzeba
                        wysiedlić i zalać. Póki co wydaje mi się że usypywanie wałów z worków z piaskiem
                        to niczego nie da. Woda i tak się przeciśnie, tym bardziej że obecnie lustro
                        wody jest kilkanaście metrów wyzej niż otaczający je teren.
                        • Gość: żabie udka Skuteczni popłyną z tą powodzią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 08:51
                          Ciekawe, czy razem z tą powodzią SKUTECZNI popłyną?
                    • Gość: biolog Re: powódź? IP: 81.219.228.* 17.05.10, 08:51
                      juz po powodzi w 1985 makoszowy miano wysiedlać. zresztą zburzono wtedy klika
                      domów. ludzie dostawali mieszkania w bloku na os. dzierzona oraz większość na
                      os. kopernika.warunkiem było zburzenie dotychczasowych domów. ale jak to u nas
                      mieszkania wzięli dla dzieci albo sprzedali, a sami mieszkaja dalej tam gdzie
                      dawniej. do następnej powodzi...
                      • Gość: Były strażak Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 11:08
                        Mam nadzieje że w końcu zrobicie pożądek !!! Bo obiecują od
                        zawsze że coś zrobią !!! A nic nie robią !!! Pamientam jak na
                        Pszyszowicach pływał dach stodoły , potopiły się psy,kury w Sośnicy
                        utopiło działki całe itp..
                        Pompowali wode za wał przez miesiące !!! H... im w D... !!!
                        Wspułczuje wam wszystkim z powodu powodzi szkoda że nie mogę
                        przyjechać i wam pomuc ! Mieszkam teraz w Poznaniu.
                        • Gość: ala Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 11:33
                          Bardzo Wam wspoczuje.Relacja z Makoszowy w TVN przeraza.Trzymajcie
                          sie.
                          • Gość: Były strażak Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 11:52
                            Wszyscy wiedzom że te G.... ! Nie dają pieniędzy na
                            inwestycje kture by uchroniły mieszkańców przed powodziom ! Wolą
                            wypłacić jałumużne po powodzi jakieś drobne i to wszystko ! A potem
                            udawać że nic się nie stało !!!
                          • Gość: Wodnik Re: powódź? IP: 94.254.163.* 17.05.10, 11:57
                            ojoj, oby wszytsko dobrze sie skonczylo...
                            • Gość: Były strażak Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 12:00
                              To nigdy dobrze się ne kończy !!!
                              • Gość: gość Re: powódź? IP: *.83.230.21.68.debacom.pl.e-zabrze.pl 17.05.10, 16:39
                                kup sobie slownik ortograficzny bo twoje wypowiedzi są żenujące
                      • chilli-and-vanilla Re: powódź? 17.05.10, 20:59
                        ludzie to są siły przyrody ! nad tym nie da się zapanować. są kataklizmy na
                        świecie różnego rodzaju i chyba tylko w Polsce zawsze szuka się winnych...to
                        jest chore....
                        • Gość: mala Re: powódź? IP: *.83.230.50.16.debacom.pl.e-zabrze.pl 17.05.10, 21:09
                          DK 88 nieprzejezdna.
                        • Gość: kopiałka Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 21:10
                          ..."Do ewakuacji są gotowe Przyszowice koło Gliwic oraz zabrzańska
                          dzielnica Makoszowy. Wszystko przez wciąż wzbierającą rzekę
                          Kłodnicę. Mieszkańcy już wczoraj wywieźli z domów cenniejsze rzeczy,
                          kolejne mają spakowane. Ludzie wywieźli do rodzin i znajomych
                          dzieci, starsze osoby.

Wczoraj z Przyszowic ewakuowano 27 osób. Reszta wciąż czeka na
                          rozwój sytuacji. Podobnie jak po drugiej stronie Kłodnicy, gdzie
                          ewakuacji też nie chcą, choć władze zapewniają im miejsca noclegowe.

Od wczoraj po obu stronach Kłodnicy umacniane są wały
                          przeciwpowodziowe. Z czterech kopalni zwożony jest miał. Przed
                          godziną 12 strażakom zaczęło pomagać wojsko, ale wały wciąż
                          przeciekają. Ci, którzy mieszkają najbliżej Kłodnicy sami obkładają
                          domy workami z piaskiem. I czekają, aż wały puszczą. Wtedy wypuszczą
                          zwierzęta z gospodarstwa i sami się ewakuują. Czeka już na nich
                          autobus. W Przyszowicach jest to 70 osób, w Makoszowach 200.

Strażacy nie ukrywają, że boją się powtórki sprzed lat - w 1985 roku
                          Kłodnica zalała Makoszowy, w 1997 Przyszowice."... za GW

• Gość: makoschau Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 21:55
                            Makoszowska radna Maria K. ponownie bezradna,a Małgorzata I miast
                            zająć się problemami wolała balować u koksowników i rozświecać
                            ciemności na Górniku.Wyborcy skutecznie podziękują przy urnach.
                            • Gość: promocja I Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 22:04
                              darmowa promocja w Szkle kontaktowym tvn24
                              • Gość: TVS Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 17.05.10, 23:55
                                www.tvs.pl/informacje/24685/
                                w marcu juz podobno ostrzegali i co ?
      • Gość: prawda Re: powódź? IP: 109.243.50.* 18.05.10, 07:09
        dawno temu należało wszystkich z Makoszów wyprowadzić, ani gmina ani
        też kopalnia nie ponoszą winy. w 1997 wyniosłem się z makoszów i nie
        załuję.
        • Gość: dopiero Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 08:54
          Wały umacnia się dopiero w sytuacji kryzysowej. A wtedy jest już z
          reguły za późno. Nikt w tym mieście nie myśli do przodu. Kompletny
          chaos i prowizorka.
          • Gość: pełny nocnik Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 09:25
            Władze znowu obudziły się z ręką w nocniku.
            • Gość: ja Re: powódź? IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 11:12
              władze, władze. Kto myśli to już dawno powinien z makoszów sie wynosić. Tam nic
              nie pomoże. Żadne wały, trzeba tam i po drugiej stronie stworzyć tereny zalewowe
              i tyle. Tam nikt nie powinien mieszkać! A odszkodowania powinna zapłacić
              kopalnia bo to przez nia sytuacja wygląda jak wygląda. zalane domy wyburzyć
              zamiast remontować! A ludziom wypłacić odszkodowania żeby mogli sie pobudowac
              gdzie indziej
              • Gość: osadnik Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 11:37
                Zebrali infomracje
                www.zabrzanie.pl/wiadomosci/miasto/18052010_powodz_w_zabrzu/ jeszcze
                wczoraj to ratowali. Podobno rano juz tylko czekaja az opadnie woda bo wal poszedl
    • Gość: anka Re: powódź? IP: *.chello.pl 18.05.10, 12:01
      Tam zawsze były szkody górnicze i podmokły teren. Teraz jeszcze porobili dookoła
      drogi przelotowe autostrady niemalże wprost nad dachami domów. Beznadziejna
      okolica. A czy ktoś wie jak sytuacja w okolicy Czarniawki?
      • Gość: bron Re: powódź? IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 12:34
        czarniawka spokojnie, jak na razie tylko zalała na parę cm tory tramwajowe na
        wysokości byłej koksowni makoszowy, ale droga jest przejezna bez problemu
        • Gość: bron Re: powódź? IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 12:37
          zapomniałem dodać że jej poziom już powoli opada. wody w czarniawce było
          maksymalnie ok 0,5 - 1 metr powyżej poziomu normalnego tyle co nic
      • Gość: matka Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 12:44
        Władze w Zabrzu kompletnie nie są przygotowane do powodzi.Za późno
        zinnteresowały się sprawą. W tym całym sztabie kryzysowej pracują
        nie kompetentne osoby, które obecna powódz przerosła. Wystarczy
        popatrzec jak wygląda kierowanie akcją od strony Gliwic : ciężarówki
        jeżdzą non stop - u nich potrafi w tym samym czasie przyjechac 30
        ciężarówek z piaskiem, kruszywami - u nas jedna czy dwie. Kopalnia
        Makoszowy zaczęła fedrowac nowe pokłady co odbiło się też na
        istniejących wałach. Podwyższenie wałów, które miało nastąpic po
        poprzednich powodziach nie zostało należycie wykonane.
        Ludzie przeżywają osobistą tragedie a władzy nie ma, opowiada bajki
        w mediach. Faktyczna sytuacja w Makoszowy jest przerażająca.
        Tą akcją powodziową tak naprawdę nikt nie dowodzi, czysta
        improwizacji.
        Koparki przewożą worki z piasiem i byle gdzie je rzucają, po chwili
        jedzie inna koparka, która niszczy wcześniej zwalone worki z
        piaskiem.
        Jeden wielki skandal. Mieszkańcy, Makoszowy którzy proszą o pomoc,
        pytają kto organizuje pomoc w walce z powodzią są spławiani i nie
        wiadomo do kogo odsyłani.
        Wystarczy porozmawiać z mieszkancami Makoszów.
        • Gość: ja Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 18.05.10, 23:24
          tak jak już tu parę osób napisało, że już w latach 80 otrzymali oni
          mieszkania prezydialne na Dzierżona i na Koperniku, ale większość z
          nich wróciła z powrotem twierdząc, że w takich małych króliczokach w
          bloku nie zamierzają mieszkać. I tak mieszkania sprzedali lub
          podarowali swoim dzieciom, robiąc biznes na powodzi.Inni w tym
          czasie latami czekali na przydział mieszkań więc weźcie nie
          pieprzcie głupot, że winna kopalnia, sztab itd!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: a Re: powódź? IP: *.chello.pl 18.05.10, 13:23
      Ale ściema:
      www.radioem.pl/index.php/home/region/467-mieszkacy-zabrzaskiej-dzielnicy-makoszowy-bezpieczni
      Te Makoszowy to rzeczywiście chyba jakaś kraina zapomniana przez Boga i ludzi.
    • Gość: aaa Re: powódź? IP: *.debacom.pl 18.05.10, 23:40

Dziś po raz kolejny odwiedziłem zabrzańską dzielnicę Makoszowy. Poziom wody wyraźnie się podniósł, na miejscu widać większy ruch służb ratunkowych.

Jeździ sporo ciężarówek z piaskiem i materiałami do uzupełnienia wałów przeciwpowodziowych, miejscami tworzy się prowizoryczne wały.

Cała akcja sprawia jednak wrażenie nieco chaotycznej - przekonałem się o tym, gdy zdecydowałem, że każda para rąk może się przydać. Zamieniłem więc aparat na łopatę i wraz z kolegami z klubu motocyklowego INVADERS MC POLAND CHAPTER ZABRZE zabraliśmy się do napełniania worków piaskiem.

Zdziwił mnie jednak brak koordynacji tej pracy. Piasek wyładowano w miejscu przejazdu ciężarówek i ciężkiego sprzętu, co powodowało częste "przestoje" w napełnianiu worków, aby zrobić miejsce na przejazd pojazdów.

Ponadto jeden fakt wzbudził moje zainteresowanie. Mianowicie widok tzw. gapiów, niektórych mieszkańców dzielnicy, stojących z rękami w kieszeniach i ze spokojem przyglądających się pracy innych ludzi.
      Po co pomagać, wystarczy sie pogapić, nakręcić film na jutuba i pójść do dom i właczyć tvn24

Bardzo d[/b]ziwna to sytuacja, gdy sąsiedzi (i np. ludzie z PCK czy innych organizacji) w pocie czoła napełniają worki, a sami mieszkańcy (a przynajmniej spora ich część) przygląda się temu ze spokojem. Komentarz pozostawię czytelnikom...

Dramatyczna sytuacja panuje też po drugiej stronie zalanego mostu - zamieszczam tu również zdjęcie kolegi, któremu udało się dotrzeć do Przyszowic.
      • Gość: koryto Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 00:21
        Kłodnica do koryta, a Mańka do roboty.
        • Gość: haha Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 10:41
          Jak szefem jest wierny ale mirny pracownik Wydzialu Kontaktow Spolecznych (czyli
          propagandy MMS) -
          www.zabrze.magistrat.pl/engine/old/bip/8/2?grp=92618#rl_92618 bo Gozdek
          odszedl, to trudno sie dziwic. Widzial te Pania ktos na miejscu, jak zarzadzala?
          :D Z obecna sytuacja ma tylko jedna rzecz wspolna - lala wode w artykulach
          sponsorowanych...
          • Gość: odpowiedz Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 10:43
            Klodnica sie nie miesci, bo sie MMS do koryta dorwala...:D
            • Gość: razem Re: powódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 12:30
              Razem ze skuteczną inaczej ekipą.
              • Gość: ja Re: powódź? IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.10, 13:25
                ciekawe po co w makoszowach sz dwie wojskowe amfibie, które stoją? Przecież w
                okolicy jest wiele miejsc w których naprawdę by się przydały. no ale zdjęcie na
                tle amfibii dodaje klimat dramatyczności...
                • Gość: makoschau Re: powódź? IP: *.stk.vectranet.pl 20.05.10, 14:50
                  byly przygotowane do wozenia radnej Maryjki K. i p.prezydent .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka